gasztró

szerkesztés

A fetaszaganakitól a ciprusi gíroszig – Kedvenc görög éttermeink Budapesten

Szerzők

  • We Love Budapest

2023. 01. 19. 15:27

Hajlamosak vagyunk a gíroszt a görög ételek szinonimájaként használni, pedig – miközben mi is odavagyunk az egyszerű és laktató, pitatésztába zárt sülthús-darabokért – nem árt tudni, hogy a görög konyha jóval több ennél. Tulajdonképpen az egyik legszebb kompromisszum a balkáni és a közel-keleti konyhák között. Szerencsére Budapesten is egyre több lehetőségünk nyílik az alapanyagok, az ízek és a textúrák sokféleségének görög módját megtapasztalni. Szubjektív, rangsor nélküli összeállításunkban pedig bemutatjuk a kedvenc budapesti tavernáinkat és gíroszos helyeinket.

Taverna és bisztró

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Taverna Dionysos

1/10

1056 Budapest, Belgrád rakpart 16.

Címkék

A Belgrád rakpart Dinoysosa nélkül nem létezhet görögös összeállítás. Ez egy valódi taverna (fehérre meszelt falakkal, kék zsalugáterekkel és kockás terítővel), mely 1993 óta üzemel a Duna partján, ahol adott a remek panoráma és a hosszú évek tapasztalata is. Azt a Görögországot kapjuk náluk, amit lesült vállal, gondtalan estéken tapasztalunk nyaralásunk során – ezért olyan népszerű azok körében, akik gyakran járnak a Halkidikín, a jón szigetvilágban vagy az Égei-tengeren. Érdemes asztalt foglalni és egyszer ellátogatni egy zenés-táncos estre is, amivel ráadásul Mel Gibson és Harrison Ford nyomdokaiban is járhatunk, akik szintén megfordultak itt. Kóstoljátok meg a halakat, a grillezett ételeket, a muszakát, a szuvlakit, a kalamárit és a horiatiki salátát.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Mythos

2/10

1051 Budapest, Arany János utca 17.

Címkék

Janula és Dimitrios egymás szemébe néztek, koccintottak egy pohár jó borral, és azt mondták, hogy Mythos lesz az éttermük neve, ahol megmutatják a magyaroknak, milyen az igazi görög konyha. Így jött létre a Mythos The Greek étterem az Arany János utcában, ahol könnyedebb, rafináltabb és sokoldalúbb görög konyhát ismerhetünk meg, mint amiről eddig tudtunk. Az étlap nagyon izgalmas, a tradicionális étkezési szokásoknak megfelelően közel harminc előételt (mezedes) találunk, amiből a görögök általában többfélét kérnek, a megrendelt fogásokat pedig közösen fogyasztják el. Van Mythos sör, az étkezés végén pedig nagyon látványos kávékülönlegességek közül választhatunk. Ezeknek egy része hideg, tejhabos finomság, de kipróbálhatjuk a rézbrikiben érkező görög kávét is. Ne hagyjátok ki a fetaszaganakit, a Mythos salátát, a dakoszt és a grillezett aranydurbincsot.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Mazi

3/10

1054 Budapest, Alkotmány utca 19.

Címkék

Parlamenthez egészen közel található Mazi azért is izgalmas hely, mert úgy hoz házias, autentikus görög ízeket, hogy közben egy modern bisztróban ülünk, és a tálalás is újhullámosabb, mint Görögországban. Ne ijedjünk meg, ez nagyon jól áll a grillezett húsoknak, halaknak és zöldségeknek is. Fontos, hogy a Maziban a megszokott, a turistaparadicsomok korzóin kapható fogások helyett tényleg görög eredetiséggel találkozunk. Az alapanyagok zöme is kintről érkezik, a legjobb olívaolajtól az intenzív zöldfűszerekig. Bő étlapjukról nehéz a választás, de szívesen segít a sokszor görög személyzet is. Tengeri ételt mindenképp ajánlott kóstolni.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Gyradiko

4/10

1039 Budapest, Királyok útja 252.

Címkék

Gyradiko Óbuda huszonnégy éve üzemel, és ezalatt az újságosbódé méretű elvitelesből az ország egyik legjobb görög vendéglőjévé fejlődött. Ez a hely a jó budapesti gíroszok úttörője is – ők voltak az elsők, akikről az a hír járta a városban, hogy érdemes kizarándokolni a város szélére, ha igazán jó gíroszt akarunk. A saját fűszerezésű sertéshússal vagy csirkehússal, hagymával, tzatzikivel, paradicsommal és hasábburgonyával bélelt piták mellett azonban érdemes megkóstolni egy grilltálat, egy fóliában sült branzinót vagy egy rákszaganakit.

Fotó: Floga Grill

Floga Grill

5/10

1117 Budapest, Fehérvári út 48.

Több Infó

Címkék

Az újbudai Floga Grill igazi gyöngyszem az Alleen túli sivatagban. A görög tengerparti sütögetés egész hangulatát adják, készítenek különböző halakat és húsokat faszénen, és laktató tálaik is vannak. A gírosz tekintetében a pitában csak tzatziki, lila hagyma és paradicsom van, viszont elég rendes adag sült krumpli is jár mellé, a sertéshúst ők maguk fűszerezik, és nem bánnak óvatosan a félszigetre jellemző fűszerekkel sem. Kellemes, könnyed darab, laktat, viszont nincs utána kajakóma. Ha több zöldségre vágyunk, a tálakon egy adag görög saláta is jár a húscafatok, a szuvlaki vagy a halloumi mellé.

Gíroszos

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Blue Agori – Madách tér

6/10

1075 Budapest, Madách Imre út 1.

Több Infó

Blue Agori tulajdonosa, Stavros Koranis Thesszalonikiből érkezett, és tudja, mitől lesz igazán jó egy gírosz: az egy dolog, hogy a saját hústekercs sütéséhez császárszalonnát és kacsazsírt is felhasználnak – ettől marad igazán szaftos az összes húscafat –, de a húson kívül az összes alapanyag Görögországból származik, a joghurttól a fűszereken át az olajbogyóig. A gíroszt kérhetjük sertésből vagy csirkéből is, és ha igazán jót akarunk magunknak, a házi sült krumpli mellé kérünk egy kis halloumi sajtot is (a vegetáriánusok kérhetik csak sajttal vagy cukkinivel is), hogy igazán szaftos töltött pita kerüljön a kezünkbe! Érdemes a mezeválogatást vagy a tzatzikivel érkező cukkinigolyókat is kipróbálni. A Madách téri üzleten túl már a Bazilikánál és a Margit körúton is megtaláljuk őket.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Gyros Kerkyra Görög Ételbár

7/10

1137 Budapest, Petneházy u. 37–47.

Több Infó

Címkék

A hatker mélyéről indult és a Hajós utcát is megjárt Kerkyra most már a XIII. kerületi Petneházy utcában boldogít minket eredeti görög gíroszaival. A gíroszhúst ők készítik, csirkecombból, a piták is Görögországból származnak, a tzatziki, a répasaláta, az uborka és a görög hagyma alap, akárcsak a sült krumpli. A csípőset pedig a görög fűszeres fetakrém, a tirokafteri formájában kérhetjük! Az étlapon a klasszikus gírosz mellett sok rokonféle található: pepperonival, baconnel, marhahússal vagy épp grillsajttal. A szuvlakival is érdemes kísérletezni, ami ritka finomság a városban. A sertéshús miatt egy kicsit hosszabban kell várni rá, de megéri, hiszen a fanyársra húzott húskockák porhanyósak, és jól passzol hozzájuk a hatalmas adag tzatziki is. 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Kyros Gyros

8/10

1132 Budapest, Hegedűs Gyula utca 34.

Több Infó

Címkék

A XIII. kerület másik görög gyöngyszeme a Hegedűs Gyula utcában van – a Grk’s Kyros Yeeros tenyérnyi kis üzletben állandó a forróság és a jó hangulat. A húst itt is ők készítik, a pita nem zsebes, hanem tekerős, itt is jár a sült krumpli a tekercsbe, a tzatziki pedig olyan krémes, hogy abból szinte kötelező egy pluszadagot is kérni. Az, hogy a legfurább időpontokban is sokan várakoznak az utcán a bejutásra, nem csak annak köszönhető, hogy maga az eladótér kicsi! Amit külön szeretünk, hogy a gíroszba falafelt vagy cukkinit is kérhetünk hús helyett. A gíroszokon kívül szuvlakit és biftekit is kóstolhatunk náluk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Leonidas Gyros

9/10

1191 Budapest, Üllői út 214/4

Több Infó

Címkék

Hogy a jó gírosz már a külvárosban is felütötte a fejét, arra többek közt a Leonidas Gyros az egyik legjobb példa. Az Üllői út és a Köki között félúton, egy bódésoron évek óta készítik a város egyik legjobb gíroszát. A pitát egyesével sütik át vaslapon, amitől lesz egy kis füstös kérge, de belül puha marad. A paradicsom alap, itt kimarad a sült krumpli, a lila hagymát viszont citrommal locsolják meg, hogy nyugodt szívvel randizhassunk is gíroszozás után. Salátából háromféle kerül a saját pácolású csirkehús mellé: tzatziki, fetasajt-saláta és füstölt sajtos répasaláta. A kiszolgálás nagyon kedves, a minőségre pedig garancia, hogy a legrandomabb napszakban is előfordulhat, hogy ki kell várnunk egy kisebb sort, mielőtt megkapjuk a tekercsünket.

Fotó: Kiti Gyros - Facebook

Kiti Gyros

10/10

1102 Budapest, Kőrösi Csoma Sándor út 40.

Címkék

Egy másik szuper példa arra, hogy a belvároson túl is történnek jó dolgok, a kőbányai Kiti Gyros. A lista többi szereplőjéhez képest ez a hely egy friss delikvens a göröggíroszos-felhozatalban, még csak márciusban lesznek egyévesek. Aki járt már Lárnaka közelében, a nevük eredetét is kitalálhatta: Kiti egy kis falu Cipruson. Az összefüggés pedig a következő: a tulajdonos, Ádám egy 90-es évekbeli családi nyaraláson itt találkozott először az igazi helyi gírosszal. Ezt cirka 30 év után sem tudta kiverni a fejéből, így az informatikai pályát hátrahagyva most saját budapesti ételbárjában készíti a klasszikus görög változattól némiképp eltérő variánst. A recept attól a helybéli ismerőstől származik, akinél annak idején vendégeskedett, így nála a vaskos pitába hagyományosan csirkehús kerül, ráadásul közel-keleties ízjegyeket is hordozó fűszerkeverékbe forgatva. A recept ugyan titkos, ami viszont már közkincs, hogy a füstös répasalátát nem szabad kihagyni, de érdemes kísérletezni a többi házi szósszal, a fetás krémmel vagy a chiliszósszal is. Levezetésnek pedig egy pisztáciás, csokis vagy diós baklavát, esetleg egy kataifit ajánlunk.

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode