gasztró

szerkesztés

Különleges vacsorahelyszíneket ajánlunk – nem csak – ünnepi alkalmakra

Szerzők

  • Blazsovszky Péter

2021. 12. 20. 14:00

Nem kell feltétlenül külön alkalom, hogy ünnepet varázsoljunk akár egy hétköznapi estéből is. Különleges éttermek közül szemezgettünk, ha egyedi élményben szeretnétek részesülni, romantikus vacsorával lepnétek meg a párotokat vagy ha csak megvillantanátok jó ízléseteket a baráti társaságban.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

SALT Budapest

1/7

1053 Budapest, Királyi Pál utca 4.

Több Infó

Címkék

Már a Michelin-csillag odaítélése előtt megírtuk, hogy a SALT szerintünk jelenleg a legerősebb, legegyedibb és legtisztább hang Budapest amúgy kissé megtépázott gasztrovilágában, és ezt a skandináv vonalat olyan egyedi köntösben tudják Tóth Szilárdék megvalósítani, ami nem izzadságszagú újragondolása vagy másolása valaminek, hanem egy kortárs magyar konyhát eredményez, ami egyszerre figyelemfelkeltően és szerethetően feszegeti a határokat. A közelmúltban pedig – a természethez és a környezetünkhöz igazodva – több fogás is cserélődött, de a hely szelleméhez méltóan a vad- és gyógynövények továbbra is fellelhetőek egy-egy fogásban, amik mellé megérkeztek a téliesebb, melegítő fogások is, mint például a lebbencsleves vagy az aludttej, de az új zászlóshajódesszert, a rizskoch híre is terjed már a városban. Természetesen a menü vegetáriánus verziója is még a húsimádókat is meggyőzően izgalmas. Aki pedig nem borozna, hanem egy új világot ismerne meg, kérje a menüt dzsúszsorral.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Türkiz Budapest

2/7

1051 Budapest, Nádor utca 36.

Több Infó

Címkék


A Parlament közelében nyáron nyílt Türkizben kérhetünk például kalamar izgarát, azaz grillezett tintahalat, içli köftét, vagyis bárányhússal töltött bulgurlabdácskákat, de vegetáriánus opciókból sincs hiány, hiszen bademli kabak (mandulás cukkinisaláta házi joghurttal), antep dolma (fűszeres rizzsel töltött padlizsán) és muhammara (sült kápiapaprika-krém dióval) is szerepel az étlapon. Kis–Ázsia izgalmas, lenyűgöző változatosságát és elemi erejű ízvilágát hozta el nekünk a Türkiz, ami Budapest első igazi török éttermeként – amellett, hogy autentikus, igényes és ízléses konyhájával közel sem elégszik meg a középszerűséggel – nem más, mint több száz éves együttélésünk jelképe.

Fotó: Spago Budapest

Spago by Wolfgang Puck

3/7

1056 Budapest, Váci utca 36.

Több Infó

Címkék

A konyhaművészet meghatározó alakja, a világhírű, innovatív séflegenda, Wolfgang Puck Budapestre is elhozta a Beverly Hills-i kulináris és társasági élet sztárjának számító Spago éttermét, új ízekkel gazdagítva a város gasztronómiai kínálatát. Az elegáns és exkluzív környezet az ünnepi időszakban is izgalmas gasztronómiai utazásra invitálja vendégeit. A fúziós és helyi ihletésű fogásokat, valamint az amerikai, a mediterrán és az ázsiai hatásokat tükröző klasszikusokat izgalmas karácsonyi ízvilággal fűszerezve teszik igazán különlegessé az ünnepi időszakban. Az étterem egyben a város egyik legjobb desszertlelőhelye is, amely Wolfgang Puck jellegzetes ínyencségei mellett modern köntösbe bújtatott magyar klasszikusokat is kínál. Az üdítő és talán hiánypótló étterem újító szándékkal és őszintén mossa össze a fine dining, a fine bistro és a bisztrókonyha amúgy is homályos határait, mert nem attól lesz jó egy étel, ha négyzetet csinálunk a kerekből. Itt ugyanis az alapanyagon kívül tényleg csak a vendég számít. (x)

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Arany Kaviár Restaurant

4/7

1015 Budapest, Ostrom utca 19.

Több Infó

Címkék

Nemrég Molnár Attila és Nyíri Szása tulajdonosokkal készült, az Ízek hullámvasútján című, hosszabb lélegzetvételű interjúnkban számoltunk be tavaly 30 éves Arany Kaviár totális megújulását követő lenyűgöző menüsorról, ami szerintünk idén a Michelin-ellenőrök érdeklődését is fel kell hogy keltse végre. Az eddigi ikonikus és hatalmas sikernek örvendő orosz vonalat elengedve 30 év gasztronómiai tapasztalatát pakolták bele – Kanász László head chef segítségével – egy formabontó, egyedi, picit rejtélyes, intellektuális és izgalmasan elgondolkodtató fine dining menüsorba. Igyekezzünk, mert a szerintünk erősen megjósolható jövő évi Michelin-csillag után sokkal nehezebb lesz bejutni! Mi szóltunk.

Fotó: La Fabbrica

La Fabbrica

5/7

1051 Budapest, Sas utca 8.

Több Infó

Címkék

La Fabbrica 2018-ban nyitotta meg kapuit a Bazilika szomszédságában  az egykori Marczibányi-palota épületében –, és mára joggal mondhatjuk, hogy a budapesti belvárosi élet meghatározó pontjává vált. Az eredetileg olasz konyha mára mediterránná szelídült, ételeik letisztultak, az ízek összhangba kerültek: az étlapon éppúgy megtalálható a hummusz, mint a mediterrán konyhák meghatározó ízei, de jó helyen jár náluk az is, aki egy igazi olasz pizzára vágyik. A konyha mellett nagy szerep jut a bárnak is, amely a 2019-es Bar Show-n elnyerte „Az év top 3 új bárja” elismerést. A La Fabbrica egy hamisítatlan mediterrán élmény Budapest szívében.
(x)

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Bombay Budapest

6/7

1051 Budapest, Október 6. utca 17.

Címkék

Az Erzsébet tér–Bazilika–Parlament háromszög egyre magasabb minőségű gasztroközpontjának új gyöngyszemeként nyílt meg augusztusban a Bombay Budapest. A modern és kortárs indiai étteremben elegáns, mégsem feszélyezett légkör és enteriőr várja az idelátogatókat a kiváló indiai ételek mellett, miközben pontosan tetten érhető az a fajta fejlődés – ami inkább minőségi nyitottságként értelmezhető –, amibe a tradicionális alapok mellett belefér a más nemzetek konyháinak óvatos, változatos és intelligens integrálása. A modern és változatos kortárs indiai konyha a vegetáriánus ételek körében is sokkal szélesebb és izgalmasabb ízvilágú fogásokat eredményez, ahol a visszafogott csípősség az összes alkotóelemet engedi érvényesülni. Kihagyni nem szabad, foglalni pedig érdemes!

Fotó: Felix Kitchen & Bar

FELIX Kitchen & Bar

7/7

1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.

Több Infó

Címkék

Reggelik, főúri vacsorák és házias aranygaluska Ybl Miklós egykori szivattyúgépházában – írtuk a két és fél évvel ezelőtti nyitáskor a FELIX-ről, amely az Ybl Miklós tervezte Várkert-kioszkban rendezkedett be, és ami közben egyetlen magyar étteremként idén már másodszor kapta meg az egypoharas elismerést a világ legbefolyásosabb, hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazinja, a Wine Spectator minden év augusztusában publikált Restaurant Award listáján. A FELIX páratlan kilátással, kortárs magyar és nemzetközi konyhával várja a vendégeit, ráadásul Budapest egyik legkedveltebb brunchhelyévé (is) nőtte ki magát 2019-es nyitása óta. A FELIX ikonikus Duna-parti épületében mennyei fogások és mámorító italok mellett inthetünk búcsút az óévnek és várhatjuk izgatottan az újév előttünk álló csodálatos pillanatait. 
(x)

Hasonló tartalmak

Admin mode