Ugye ismerős a szituáció: barátokkal, kollégákkal, párral, legjobb barátnővel találkoznánk, de mindig csak néhány megszokott, nem kifejezetten kedves helyet tudunk felsorolni. Amiről már tudjuk, merre van, ahol nem kell keresgélnünk a mosdót, és a többi. Pedig tele van a város olyan találkahelyekkel, ahol egyszerűen csak jó lenni, élvezni az egész hangulatot, miliőt, és a fogadtatás, a kiszolgálás is mindig pozitív, illedelmes, közvetlen. Nem kell kifejezetten tematizálni, hogy étterem, kávézó vagy kiskocsma, összeszedtük a legkedvesebb szpotjainkat, amikben még sosem csalódtunk. Kapjuk elő a listát akkor, ha tőlünk várják a találkozó helyszínét.

1/22

kelet

Biztos pont a Bartók Béla úton, egy mindig barátságos hely, ahová diákok, művészek, home office-tól megcsömörlött szabadúszók, otthonról kiszabadult kismamák, randevút bonyolító izgatott fiúk és lányok egyaránt bejárnak. Az ételek egyszerűek, de sosem csalódtunk még, a kávé újhullámos, könyvbemutatókat is bonyolítanak, és egyáltalán, jó, ahogy körbevesznek a könyvek!

2/22

móka

Ha a Mechwart közelében járunk, és megpihennénk, vagy arra lesz a találkozó, akkor hétfőtől szerdáig este 9-ig, csütörtöktől szombatig egy órával tovább lehet maradni a Módszertani Kabinetben. Kevés ennyire otthonos, családias kis pontot ismerünk ezen a fertályon, bármikor örömmel töltünk el náluk egy-két... több órát is. 

3/22

nemdebár

Sörre, fröccsre, Tubira, ülni, nézni, traccsolni, táncolni, gyakorlatilag bármire alkalmas és megfelelő a Széll Kálmán tér Nemdebárja, ami lényegében felváltotta a néhai kultikus Moszkvatér Bisztrót  már ami a forgalmat és a találkozópontot illeti. Itt mindig bele lehet futni egy-két ismerősbe, és amikor a nap már lebukik, odabent a hangulat visszahozza egy kicsit a régi romkocsmásat. Abban az időben, amikor nagyon éltük a műfajt  merengő bölcsészként

4/22

bread

Zugló kis titka a vicces nevű breadpit, ami egy családi házból és annak kertjéből kialakított reggeliző, pékség, lazítóhely. A kert tényleg olyan, mintha csak a saját vagy vágyott udvarunkban ücsörögnénk, bent pedig igazán menő a dizájn, és illatozva készülnek a szendvicsek, a kávék, a reggeli fogások. Pénteken és szombaton akár este 8-ig is maradhatunk náluk. 

5/22

matiné

A Benczúr és Felsőerdősor utca sarka, Matinée. Bohém kis hely, ahol kint is, bent is, fent is, lent is gyorsan repül az idő. Akár kávét szürcsölünk, akár egy jó fehérborral koccintunk, ez a hely mindig elhoz valami kicsit franciás, kicsit olaszos hangulatot. Talán azért lesz ez az érzésünk, mert senki sem igyekszik, nincs kapkodás

6/22

massolit

Idegen nyelvű könyvek szentélye a Massolit, ahol a plafonig érő, olvasmányoktól roskadozó polcok teremtik meg a nappalik, könyvtárszobák semmihez sem hasonlító, otthonos hangulatát. Az már csak hab a tortán, hogy mindig kedvesek és mosolygósak, a sütik finomak, és a kávéra sincs panasz. Szezonban a titkos hátsó kertet vétek lenne kihagyni!

7/22

fellin

Egy fogalom lett a Római Fellinije, ami már nem csak a nyári szezonban várja törzsvendégeit. A cirkuszos díszlet, a Duna közelsége és a mindig hűsítő italok mellett a programkínálatuk is említésre méltó. Sosem unatkoznak, és a vendégek is szeretik a Fellini újabb és újabb ötleteit. Ha pedig csak ülnénk valakivel, kacsáznánk vagy néznénk a vizet, az is megoldható!

8/22

csiga

Ha Rákóczi tér, akkor Csiga! Angyali türelemre, kedves fogadtatásra számítsunk a sarki kávézóban, ami estére átlényegül egy pezsgő kultúrkocsmává. A berendezés nem a legfrissebb trendekre reagál, egyáltalán nincs felszínes divatoskodás. Csak vendégszeretet és marasztaló délutánok, esték

9/22

kőlev

Odabent megbízható étterem és a belváros egyik legkedveltebb ebédmenüs helye vár, míg a kiülős szezonban még a mai napig tartják magukat a murvába fúrt színes székek és asztalok, melyeket gyakran beborítja a hulló faeper. A pultosok mindig jó fejek, és segítenek, ha már nem tudjuk a fröccsarányokat. Ez az udvar egyszerűen kedves és megunhatatlan!

10/22

Fekete

Ha van olyan, hogy művészkocsma, akkor a Kutya biztosan az. Néha fel sem ismerjük, hogy a mellettünk lévő asztalnál egy híres rendező sodorja a cigarettáját, máskor egyedül gubbaszt valaki a sarokban, és éppen élete regényét írja. Befogadó közeg a Dob utcai árkádok alatt, nem turistacsapdaként, hanem egy régebbi Budapest eredeti lenyomataként. 

11/22

pizza manu

Amennyit már költöztek a fiúk... de örüljünk a mostani Erkel utcai helyszínnek, mert szuper találkozóhely vált belőle! Általában nagy a forgalom és az őrület, néha nehéz asztalt találni, de ha pizza mellett beszélgetnénk és egy laza helyre vágynánk, akkor itt mehet a sztorizás, miközben nyúlik a sajt a Margiton. 

12/22

kapta

Nagyon sokszor méltattuk már az Akácfa utca reggelizőjét, ahol képtelenség egyetlen finomságot kiválasztani a menüről... mert annyira izgalmas és másféle a választék a többi brunchos helyhez képest. A Kaptafa hangulatához rengeteget hozzátesznek a jó zenék, az értő és kedves vendéglátás. Bármikor megyünk hozzájuk, mosollyal távozunk. 

13/22

Kornél

Egy elvarázsolt kis babaház is lehetne a marionettekkel, papírholmikkal, apró kis tervezői szépségekkel megpakolt Kornél, ahol mi legtöbbször teázni vagy éppen meseterápiás alkalmon jártunk, a RejtekKert jóvoltából. Egyszerűen a város legtündéribb szpotjai között emlegetjük. Akár első randira is ideális, mivel annyi minden van körülöttünk, hogy bármely kis grafika, képeslap, plakát megcsodálása és megbeszélése feloldhatja a kínos pillanatokat.

14/22

Coyot

Ha a Batthyány térnél lesz a találkozónk, akkor nincs is kézenfekvőbb találkahely, mint a Coyote. A Deli nem véletlen mint meghatározás, tényleg a New York városában elterjedt kávézó-találkozóhely delikre hajaz, egész napos kávéval, fantáziadús szendvicsekkel, szörpökkel, borokkal, pezsgővel. Mindig megbízható, profi hely. 

15/22

gdans

Nyitása óta imádjuk a Gdansk világát, kiváltképp az esti etapban. Rendszerint tele van izgalmas emberekkel, ismerős ismeretlenekkel, mindig kedélyes formákkal. Mivel büféként is aposztrofálják, természetesen harapni is lehet, például pierogit vagy egyéb lengyel kedvencet. Ha még nem jártatok náluk, mindenképp térjetek be, törzshellyé válik majd!

16/22

tompa

Kuckós hely a IX. kerületben, jó kávéval, szendvicsekkel, sok-sok könyvvel és tartalommal. Sűrűn rendeznek felolvasóesteket, könyvbemutatókat, de kvízestet is celebráltak már a Tompa17-ben. Reggel 8-tól este 9-ig érnek a napok, így minden napszakot lefednek, legyen az a ráérős vagy sietős reggeli vagy a legfontosabb esemény: találka egy rég nem látott baráttal. 

17/22

kisü

Ablakban ülni és megbeszélni a világ nagy eseményeit vagy éppen a Kis Diófa utca kis kisüzemségeit. A bulinegyed még sehol sem volt, amikor ebben a sarki kiskocsmában (a néhai Szalay Söntés helyén) már nagy mosollyal csapolták a sört. Kiállításokból, kultúrprogramokból nincs hiány. Kellemes náluk eltölteni akár egy egész napot egyes-egyedül, a gép fölé görnyedve, hogy munka végeztével megérkezzen a legjobb barát, és végre csak egymásra figyeljünk. Jó partner ebben a Kisüzem

18/22

rengeteg

Már a Szinyei Merse utcában üldögélnek a mackók, és itt készíti a város legkülönlegesebb forró csokijait (és marcipánjait!) Szabó Tibor, akinél keresve sem találhatnánk jobb vendéglátót. A Rengeteg egyszerre hozza a nagyi lakásának miliőjét és egy ódon gyerekszoba hangulatát, ráadásul tényleg emlékezetesek a csokik is. Anyukával, nagymamával, barátnővel találkozni kész időutazás, a zsúfolt hely pedig nem ereszt, és újra visszacsalogat. 

19/22

babka

Kicsit amerikai, kicsit izraeli: a Babka Deli nálunk még a nagy testvérre is rálicitált, mert nagyon szeretjük a hangulatát, a választékot és az ízeit is. Önkiszolgáló deli príma harapnivalókkal, külön kiemelnénk az édes finomságok szortimentjét is. Kanalak csörögnek, kávék főnek, barheszalapú szendvicsek készülnek, miközben bámulhatunk ki a Pozsonyi útra, vagy fürkészhetjük, hogy honnan ismerős a szomszédos asztalnál ülő hölgy. Csipegetős, biztos, hogy megéhezős találkák tuti helyszíne. 

20/22

két szere

A Két Szerecsen már legenda, sokat látott, tapasztalt az elmúlt csaknem 25 évben. Kevés biztosabb kávézó/bisztró van a Szeró-nál, amin már felnőtt egy generáció. Kivételes a csapatszellem náluk, kevés olyan hely van, ahol ennyire harmonikusan működik együtt a konyha és a pálya. Ez a szinergia pedig mindenben meglátszik: szerencsések a Szerecsen törzsvendégei! Mindegy, hogy salátára vagy egy pohár borra érkezünk, tetszeni fog. Ha újdonságra vágynánk, akkor a szomszédban az Aperitivo is hasonlóan vendégmarasztaló

21/22

grumpy

Laktató komfortételek, a napot szépen beindító reggelik, kicsit később pedig spritzek, kevert italok és mindig mosolygós kiszolgálás. A Grumpy tipikusan az a hely, ahol második érkezéskor már ismerősként köszöntenek, és tudni fogják, hogy a gin-tonik, a limonádé vagy éppen a sör a kedvenc. Órákat lehet beszélgetni itt, szuper hangulatban, míg ránk nem esteledik. 

22/22

café zsi

Az orosz származású nagymama szalonja? Nem, ez a Café Zsivágó, a Paulay Ede utca törzshelye, ahol úgy tűnik, mintha mindenki ismerné egymást, és ez nem is csak feltételezés, jó az itteni közösség. Akár egy egész napos héderezés is elképzelhető itt, estére pedig megérkezhet a vendégünk is, vagyis akivel vagy akikkel eltöltjük a nap hátralévő részét, immár közösen, otthonosan. A Zsivágóban az árak sincsenek elszállva, nem fogjuk náluk hagyni a fél fizetésünket. 

Címkék