gasztró

éjszakai élet

szerkesztés

Varázslók, képregények, kalózok és a bakelit szerelmesei – 12 tematikus budapesti hely

Szerzők

  • Wágner Gábor

2023. 01. 09. 16:50

Milyen jóleshet az ital és csúszhat le a falat a torkon, ha olyan helyen üldögélhet közben az ember, ami a stílusát és/vagy az érdeklődési körét, hadd ne mondjuk, a mániáját is kielégíti, visszatükrözi. Például fantasyrajongóként egy olyan helyen vacsorázni, ami inkább emlékeztet egy varázslóbarlangra, semmint egy étteremre. A sor még folytatható, és folytatjuk is: összesen 12 helyet ajánlunk a figyelmetekbe, ahol legalább olyan fontos az arculatot meghatározó tematika, mint maga a vendéglátás.

Fotó: The Magic - Facebook

The Magic

1/12

1065 Budapest, Hajós utca 25.

Címkék

Sem Frodó, sem Harry Potter, sem a vasorrú bába nem bukkan ugyan fel a The Magic nevű helyen, de vannak mágikus burgerek, varázsnyalánkságok meg füstölgő bájitalok, nem beszélve a stílszerűen varázslóinasnak vagy boszorkánytanoncnak beöltözött személyzetről. A fantasyrajongók számára ideális helyről azt mondják, ez Budapest első varázskastélya. Ez kívülről talán nem látszik, de belülről nagyon is. 

Fotó: Pirate Empire

Pirate Empire

2/12

1065 Budapest, Nagymező utca 41.

Több Infó

Címkék

Koponyák mindenütt, a falakat egy óriáspolip csápjai ütik át, a felszolgálók pedig autentikus ruhákban sürögnek az asztalok között, és nem azért, hogy kirabolják az embert, hanem hogy ételt-italt tegyenek a vendégek elé. A Pirate Empire, ahogy neve is mutatja, kész birodalom: ülhetsz a kikötőbe, a kalózkapitány kabinjába vagy a fedélzetre is akár. Ráadásul a helynek látványos fotópontjai is vannak, így aki kalózos szelfit szeretne megosztani magáról a közösségi médiában, itt elkészítheti. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Tereza

3/12

1065 Budapest, Nagymező utca 3.

Több Infó

Címkék

Mexikó kissé misztikus, élénk színekkel teli világa elevenedik meg a Terezában. Itt természetesen fontos szerep hárul a közép-amerikai államban dívó halottak napja kultuszra és legnagyobb modern kori festőjükre, Frida Kahlóra is. Mexikói módra ehetsz és ihatsz a helyen, és bár sombrerót nem nyomnak a fejedbe, ettől függetlenül otthon, vagyis egy mexikói casa étkezőjében érzed magad

Fotó: Sir Lancelot - Facebook

Sir Lancelot

4/12

1065 Budapest, Podmaniczky utca 14.

Címkék

A Sir Lancelot már régi játékos a budapesti tematikus éttermek között. Itt egyenesen a sötét középkorba jutsz, ami nem azért sötét, mert barbár, hanem azért, mert viszonylag keveset tudunk róla, és bár a Lancelotban is ehetsz úgy, hogy puszta kézzel téped a húst, de szigorúan az autentikusság nevében, nem pedig barbárságból. Elvégre így ettek a középkori királyok, lovagok, udvaroncok, de még a királykisasszonyok is.

Fotó: Sunny Diner - Facebook

Sunny Diner

5/12

1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 136.

Címkék

A klasszikus út menti amerikai gyorskajáldák hangulatát hozza el a Sunny Diner, ami a Lancelot mellett a másik régóta nyitva lévő hely, ez is a tematikus helyek egyik elsője. Egyáltalán nem csodálkoznánk azon, ha miközben jól megtermett burgerünket falatozzuk betoppannának a Grease szereplői vagy pár karakter (mondjuk, Cooper ügynök, Laura Palmer és Bob hármasa) a Twin Peaksből. Mindkét esetben megállna a falat a levegőben. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Marxim söröző

6/12

1024 Budapest, Kis Rókus utca 23.

Több Infó

Címkék

A rendszerváltás előtti politikai rendszer meg úgy általában a kommunizmus inkább rémséges volt, mint előremutató és pozitív, mégis körbelengi az egészet valamiféle nosztalgia, köszönhetően egy rakás retró tárgynak meg a legendás 3,60-as kenyérnek. A II. kerületi Marxim is jó régóta erre fekteti a hangsúlyt, a kommunizmus ma már megmosolyogtató és megszelídült rémére. De azért nem kell megijedni, aki az egyedien hangulatos helyre belép, nem válik se partizánná, se KISZ-titkárrá, de még elvtársnak sem fogja szólítani a barátait. 

Fotó: ParaNoir Pub

ParaNoir Pub

7/12

1074 Budapest, Hársfa utca 41.

Címkék

A horror és a kemény rockzene összetartoznak, ezt régóta tudjuk. A belvárosban található ParaNoirban mindkettőt megkapjuk. Dübörög a rock meg a metál, a belső kialakítás pedig elsősorban a horrorra meg részben a sötétben pompázó noirra épít. Bár a pubban az összes híres trancsírmester megjelenik valamilyen formában, ijedtségre semmi ok, mert mészárlás nem lesz a dologból, hacsak nem az italok szapora fogyatkozását az este folyamán nem fogjuk fel annak. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Comics Bar

8/12

1077 Budapest, Wesselényi utca 19.

Címkék

A bulinegyed szívében található Comics Bárt hétköznap senki ne keresse, mert egy héten mindössze három napot vannak nyitva: csütörtökön, pénteken és szombaton. A helyen a különböző szuperhősök és az alternatív képregények szereplői mellett kocsmakvíz- meg karaokeesteket is tartanak, de a hangsúly akkor is a rajzolt figurákon van, és ez nemcsak a falat borító képregénytapétát jelenti, hanem az étel- és az itallapot meg az azokon szereplő tételeket is. 

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Café Zsivágó

9/12

1061 Budapest, Paulay Ede utca 55.

Több Infó

Címkék

Egyik kedvencünk a Café Zsivágó, ami azokat a tematikus helyeket kedvelőket vonzza majd, akik kicsit kifinomultabbak az átlagosnál. Nem is elsősorban a teázgatás meg a pirogozás miatt, hanem mert a kávézó úgy lett kialakítva, mintha egyenesen egy Tolsztoj-regénybe lépnénk be, vagy egy olyan, felvilágosult orosz nemeshölgy szalonjába, ahova még Katalin cárnő is hivatalos, és ahol orosz költők verseit olvassák fel egymásnak a vendégek, miközben a vodkát kortyolgatják. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

ROOTS Budapest

10/12

1077 Budapest, Király utca 77.

Több Infó

Címkék

A Király utca és a Csengery utca sarkán lévő ROOTS helyén korábban a környék videótéka-legendája volt, de mióta bezárt, a filmrajongókat felváltották a baseballsapkás arcok, vagyis a rap meg a hiphop elkötelezettjei. Elsősorban ők töltik meg a helyet, ahol stílszerűen színes graffitik borítják a falakat, de van egy erős underground hangulata is, már csak a trúság miatt is. Az is betérhet ide, aki se nem rapper, se nem hiphopper, de bírja a kultúrát. Bár nem lesz egyből tagja a krúnak, de kinézni sem fogják.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Beat On The Brat Vinyl & Bar

11/12

1027 Budapest, Frankel Leó utca 14.

Több Infó

Címkék

Az őrült nagy zenerajongók, valamint a vinylek szerelmeseinek törzshelye a bulinegyedből költözött Budára, a Margit híd hídfőjének közelébe pár évvel ezelőtt. Azóta pedig stabil gyökeret eresztett. A Beat falait sűrűn borítják a koncert- és lemezplakátok, de van a helyen lemezjátszó és egy csomó megvásárolható bakelit, CD és kazetta is, és folyton szól a zene. Kis túlzással itt mindenkiből zenefüggő válik. 

Fotó: Edith - Facebook

Edith

12/12

1065 Budapest, Nagymező utca 25.

Címkék

Az Edith egy korábbi neves hely, a Piaf utódja és maga a testet öltött dekadencia, nem véletlen a név: mintha egy eldugott párizsi mulatócskában járnánk, tompított vörös fények, Thonet-székek és éjszakai pillangók között. Itt nemcsak bulikat tartanak, de színházi előadások is gyakran vannak, az ember pedig belépve könnyen átcsábul az élet sötét oldalára, de ez úgyszólván kötelező ezen a félviláginak tetsző és nagyon tetszetős helyen, ahol az erkölcsösség sosem túlórázik. 

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode