gasztró

szerkesztés

Együnk együtt! – Helyek a társasági étkezés és a small plate jegyében (1. rész)

Szerzők

  • Blazsovszky Péter

2022. 08. 17. 15:14

A kedvenc tapasbárjainkat egészítettük ki a legújabb, úgynevezett „small plate”-eket kínáló budapesti éttermekkel. Toplistánkkal a manapság rendkívül divatos sharing conceptet (közös eszegetés) szeretnénk népszerűsíteni.

Az étkezés eredendően közösségi élmény, és ezt a felfogást a mediterrán népeken kívül végre egyre inkább mi, magyarok is magunkénak valljuk. Éppen ideje volt már szakítani az előétel-főétel-desszert szentháromságával és elengedni a „nagy adaggal jóllakni” mentalitást, hogy ráérősen, a változatos ízeket közösen élvezve áldozzunk a gasztronómia oltárán, ugyanis tényleg nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Pata Negra Tapas Bar – Pest

1/7

1091 Budapest, Kálvin tér 8.

Több Infó

Címkék

Mi mással kezdenénk a sort, ha nem az első pesti tapasszerelmünkkel, a Pata Negrával, ami már 2004 óta látja el Spanyolországból importált alapanyagokkal és hangulattal a fővárosiakat. Legyen szó baráti beszélgetésről, első, második vagy sokadik randiről, házassági évfordulóról, esetleg egy régóta tervezett találkáról az évek óta nem látott nagynéninkkel: a Pata Negrával egyszerűen nem lehet mellényúlni. Jéghideg cavák (spanyol tradicionális pezsgő), változatos és friss tapasok és igazi mediterrán életérzés. Bár a budai Frankel Leó úton lévő üzlet átmenetileg zárva tart, de a Kálvin téri egységen kívül 2017 óta már az Opera mellett található El Asador de Pata Negrába is mehetünk, ahol a faszenes sütés van a középpontban.

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Tapagria Budapest

2/7

1065 Budapest, Andrássy út 28.

Több Infó

Címkék

Ha már tapas és az Opera környéke, akkor nem hagyhatjuk ki tavalyi felfedezésünket, az Andrássy úti Tapagriát sem, ahol a lüktető életigenlés az igazi fűszer a tradicionális spanyol ételeinek titkos receptjében. A falon érlelt sonkák, a kancsókban házilag kevert vörös és fehér sangría, a csapon pedig Estrella sör található, előttünk pedig fővárosunk leggyönyörűbb sugárútja terül el. Baszk pintxók (toaston tálalt tapaszok), tradicionális húsgolyók, az elmaradhatatlan gambas pil pil vagy a boros feketekagyló mind-mind maradandó élmény. ¡Viva España!

Fotó: Yama - Next Production Group

Yama

3/7

1051 Budapest, Október 6. utca 9.

Címkék

Élményközpontú kortárs konyhaművészet címmel számoltunk be nemrég a japán Yama étteremről, ahol – túlzás nélkül állíthatjuk – az érzékek csúcsán találtuk magunkat. Lipótváros abszolút nemzetközi gasztronómiai kínálatában az Október 6. utca egyre magasabbra teszi a lécet, a tavaly novemberben nyílt Yama pedig még tovább erősíti a kerület – és a főváros – fényét. Izakaya-stílusban (nagyjából egy japán tapasbár) és egyszerre indusztriális, valamint japán kikacsintásokkal tűzdelt, exkluzív klubhangulatban vacsorázhatunk remek borok és fantasztikus signature-koktélok – és kísérő(i)nk – társaságában, miközben az ízek úgy robbannak a komplexitástól, hogy az alapanyag dominanciája marad a fókuszban. Ezek az ételek és ez a környezet bizony bőven megéri az árát!

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Bombay Budapest

4/7

1051 Budapest, Október 6. utca 17.

Több Infó

Címkék

Csupán pár házszámra a Yamától a modern, kortárs indiai konyha szerelmesei is megtalálhatják a maguk Mekkáját – ha szabad ilyen szókapcsolattal élnünk. A tavaly nyílt lipótvárosi gyöngyszemben, a Bombay Budapestben a tradicionális alapok mellett megfér egymással a más nemzetek konyháinak óvatos, változatos és intelligens integrálása is. A kliséken klasszisokkal túllépő belső kialakítás és kínálat, valamint egyszerre modern és kötetlen hangulat várja a változatos és mély indiai ízek iránt érdeklődőket. Asztalfoglalás erősen ajánlott!

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Baalbek

5/7

1056 Budapest, Belgrád rakpart 22.

Több Infó

Az arab világ változatos, közel-keleti, valahol mégis egy tőről fakadó ízkavalkádjából kicsit mindig kiemelkedett a francia elemekkel is tűzdelt libanoni konyha, ami az utóbbi években ráadásul soha nem látott minőségben és kínálatban van jelen Budapest – világvárosokra jellemző – gasztronómiai kínálatában. Az egyik legjobb példa erre a Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palotából most tavasszal a Belgrád rakpartra költözött Baalbek étterem. Nemcsak újranyitásról, hanem egyfajta újjászületésről is beszélhetünk, hiszen a korábbi baalbeki stílusjegyek megmaradtak ugyan, de egy sokkal letisztultabb, modernebb környezetben és megközelítésben találkozhatunk a libanoni séfcsapat által megalkotott autentikus libanoni ízekkel. Hideg és meleg mezzék, fantasztikus grilltál és szívből jövő vendégszeretet egyenesen a Libanoni- és az Antilibanon-hegység közötti Bekaa-völgyből.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Türkiz Budapest

6/7

1051 Budapest, Nádor utca 36.

Több Infó

Címkék

Tavalyi megnyitása óta számos toplistánk kihagyhatatlan és erősen ajánlott célpontja, az Anatólia (Kis-Ázsia) ízeit bemutató Türkiz, ami az első igazi török étterem Budapesten. Végre magunk mögött tudtuk hagyni a döner kebabos, „hagyma, csipős mehet” igazi töröknek gondolt kliséhalmot, és egy olyan igényes, ízléses konyhával találkozunk a Parlament parádés környezetében, ami nem elégszik meg a középszerűséggel, és büszkén mutatja meg az isztambuli konyha és vendéglátás nagyszerűségét. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Fleischer Restobar

7/7

1065 Budapest, Nagymező utca 7.

Több Infó

Címkék

Tavaly ősszel megnyílt a Nagymező utcában a Két Szerecsen „nagy testvére”, a megboldogult Fleischer néni legendás ingvarrodájából átalakult elegáns, mégis otthonos és egyben New York-i hangulatú, a „plate sharing” koncepción alapuló nemzetközi bisztrókonyhát vivő Fleischer Restobar. Bevállalós párosítások és karakteres ízek jellemzik az izgalmas és változatos felhozatalt, közel sem a megúszásra mennek: itt minden egyes fogás egy karakán állásfoglalás. Tökéletes állagokkal találkozunk, az omlósságtól a krémességen át egészen a rességig. Sokunk kedvence lett már a Fleischer Restobar, ahol kötetlen kóstolgatás vár ránk elegáns, de közel sem feszélyező környezetben

Hasonló tartalmak

Admin mode