gasztró

szerkesztés

Felfutó negyedek: Lövőház utcai gasztrokirándulás és rejtekhelyek

Szerzők

 • Urbán Cintia

2014. 06. 30. 13:42

Míg Pesten egyre több a sétálóutca, és nyáron az egész belváros szinte egy komplett fesztivállá változik, addig Budáról legtöbbünknek a nyugalom, a kellemes zöldövezet, a csend és a pihenés jut eszébe. Ez tagadhatatlanul igaz, ám igenis van élet Budán is: most bemutatjuk nektek „Buda Pozsonyi útját” az alig négy éve (részben) sétálóutcává alakított a Lövőház utcát, ahol egy kicsiny szakaszon számtalan étterem, kávézó és kedves kis üzlet nyitott, a helyiek legnagyobb örömére.

-

1/14

A felfutó negyedek sorozatunkban legutóbb a Bartók Béla úton néztünk körül jó alaposan. Most ismét egy budai helyszínt vettünk górcső alá, a Lövőház utca egy részét négy éve alakították sétálóutcává, s mostanra igazi nyüzsgő, színes, érdekes környékké nőtte ki magát. Kávézók, éttermek, cukrászdák és egyéb kis üzletek kiválóan megférnek egymás mellett ebben az aprócska utcában, a környéken élő kisgyerekes családok, művészek és nyugdíjasok is könnyen megtalálják törzshelyüket, s a legtöbben ismerik is egymást. Látszik, hogy ez egy közösség, sokan tolnak babakocsit, idős hölgyek trécselnek a padon, mellettük pihennek a piacos cekkereik, és sok művész is megfordul a Lövőház utcában.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Bocelli pizza Italia

2/14

Címkék

Utunkat a Lövőház utca csendesebb, Marczibányi térhez közelebb eső részén kezdtük meg: friss pizza illat hívogat minket a teraszhoz, ahol alig találtunk szabad helyet. Főleg környékbeliek járnak ide, sok a törzsvendég, pizzájuk saját, titkos, saját recept alapján készül. A pizzához a Budapesten elérhető legjobb friss alapanyagokat valamint olasz és angol lisztet használnak. A klasszikusokon kívül az egyik legnépszerűbb a lazacos, friss rukkolás Bocelli pizza.

 • Cím: Lövőház utca 26.
 • Nyitva tartás: Hétfő-Vasárnap: 11:30-23:00
 • Facebook

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Wok bár

3/14

Címkék

Az utca közepe táján található ez a thai gyors wokos hely, levesek, szószos ételek, sült rizsek és tészták vannak fókuszban. A csípősségi fokozatot mi dönthetjük el, a nem csípőstől egészen a brutál könnyezős változatig. A leveseket, sült rizseket és tésztákat kérhetjük különféle húsos feltétekkel, mindent frissen készítenek a szemünk láttára. Megkóstoltunk egy csirkés Pad Thai tésztát 1690 Forintért, laktató, nagy adag, az íze kellemes, de nem különleges, a zöldségek ropogósak, a friss fűszerekből elég keveset találtunk a papírdobozunk tetején, a nyomokban fellelhető csirkedarabok viszont sajnos mócsingosak és rágósak voltak.

 • Cím: Lövőház utca 25.
 • Telefonszám: +36 70 396 5227
 • Honlap

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Papa gyrosa

4/14

Címkék

Klasszikus gyrosos, aki az arab konyhát szereti, itt jól fog lakni. Ottjártunkkor ült a teraszon politikus, celeb, diák, nyugdíjas, egyszóval elég színes a közönség. Falafel, gyros, török saláták, humusz, tahini, frissen sült török kenyerek és jó kis ragacsos tömény édességek sorakoznak az üvegpult mögött. A pultosok törik a magyart és nagyokat mosolyognak a szép lányokra, ebédidőben a teraszon itt voltak a legtöbben az utcában. A környéken vállalnak házhoz szállítást is, a gyros pitában 600 forintba kerül.

 • Cím: Lövőház utca 24/b.
 • Telefonszám: +36 1 785 1116
 • Nyitva tartás: Hétfő- Péntek: 10:00-21:00 Szombat: 10:00-20:00 Vasárnap: 11:00-19:00

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Pocakmaci tejbár

5/14

Címkék

A Papa gyros-tól pár lépésnyire botlottunk bele a Pocakmaciba. Aranyos elnevezésekkel és cégtáblával operáló nemrég nyitott kis étkezde, van minden, ami tejes, de szerintünk csak névleg tejbár, mert kínálnak grill ételeket, salátákat, szendvicseket is, mint „pocakba való”, de reggelire is jöhetünk. Pozitívum, hogy gondolnak a glutén- és a laktózérzékeny vendégekre is.

 • Cím: Lövőház utca 29.
 • Telefonszám: +36 30 791 5022
 • Nyitva tartás: Hétfő- Szombat: 8:00-22:00 Vasárnap: 9:00-22:00
 • Facebook

Fotó: NEMO Fish & Chips & Salad Bar

NEMO Buda

6/14

1024 Budapest, Lövőház utca 16.

Több infó

Címkék

Ha a Mammut felől közelítjük meg a Lövőház utcát, akkor az egyik első hely, amit megpillantunk, a Nemo lesz. Halas gyorsétterem, ám csúcsidőben megesik, hogy fél órát kell várni a rendelt étel elkészülésére, de akinek van egy szabad órája, feltétlenül ajánljuk. Egyrészt mert szép környezetben van, másrészt, mert jót kapunk jó áron. A legnépszerűbb fogások közé tartozik a pultnál összeállítható saláta a séfek által kifejlesztett dresszingekkel, illetve a hely nevében is képviseltetett fish & chips jalapenós-majonézes dresszinggel és édes chilis mártogatóssal. Sajnos eléggé erős ételszag uralkodik, így jó időben érdemes a teraszon helyet foglalni.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Art cafe

7/14

Címkék

A Bocelli pizzériával sréhen szemben egy egyszerű kis kávézó, a környékbeli művészek, írók, rendezők törzshelye. Pénteken és szombaton dj játszik, alkalmanként koncerteket tartanak. Szeretnek fiatal zenészeknek bemutatkozási lehetőséget adni, nagy kedvencük például a Five Salmons formáció, de fellépett már náluk Havai Gábor és Stahl Barbi is. Aki éhes, annak hoznak át friss pizzát a szomszéd Bocelliből.

 • Cím: Lövőház utca 33.
 • Asztalfoglalás: +36 70 238 4120

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

SzalonSpicc

8/14

1024 Budapest, Lövőház utca 17.

Több infó

Címkék

Egyik kedvenc budai borbárunkról már írtunk korábban is, nagyjából 60-féle borból választhatunk, főként magyar pincészetektől, de akadnak különlegességek a világ minden tájáról Spanyolországtól Chiléig, egészen Új-Zélandon át, és a bubis kínálat is nagyon rendben van. Sok mindenből választhatunk akár pohárral is, és ha valamit megszeretünk és kedvencünkké válik, akkor azt később is biztosan megtaláljuk náluk. A hangulat családias, a személyzet beszéli és érti is a vendégek nyelvét. Érdemes napközben is betérni akár enni is, kóstoljuk meg Gabi hamburgerét, vagy valamelyik friss salátát.

Nemdepöti

9/14

A közelben található Nemdebár kisöccse a kissé laikus, de helyes Nemdepöti. Hideg italokat kínálnak, a szörpöket a tulaj barátjának édesanyja készíti házilag. Van bodza, levendula, ananász-menta vagy épp csoki-menta és készítenek smoothie-kat is, amikhez a szomszédból, a Fény utcai piacról szerzik be a friss gyümölcsöket.

Nemdepöti (bezárt)
Cím: 1024 Budapest, Lövőház utca 24.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Neti pékség

10/14

Címkék

Az egész utcát belengi a frissen sült kenyér illata, így nem volt nehéz idetalálnunk. A környékbeliek itt szerzik be a betevő péksüteményt, de a turisták is gyakori vendégei a Neti pékségnek. A tésztagyúrástól a sütésig minden helyben zajlik, eredeti albán recept alapján készülnek a termékek. Kínálatukban sok klasszikus szerepel, a kakaós csigák és túrós batyuk láttán összefut a nyál a szánkban, s bónusz, hogy este tízig nyitva vannak! Sósak közül nagy sláger a Szegedi virslis kifli és a kenyérlángos is, de ha valaki igazán éhes, akkor próbálja ki az óriás pizzaszeletet, nekünk is ezt ajánlották, mert „van benne cucc, jól laksz tőle és csak 250 forint”.

 • Cím: Lövőház utca 22.
 • Telefonszám: +36 30 236 0287

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Keleti fűszer bolt

11/14

Címkék

A pékség mellett pár méterre rögtön ott a fűszeres is. Itt aztán minden van, ami keleti: thai, arab, török, indiai, libanoni finomságok tárháza ez a kis üzlet. Olajok, szószok, paszták, dzsemek, asztalt gyümölcsök, magvak, gabonafélék kimérve, a hűtőpultban van legalább nyolcféle olajbogyó, friss humusz és az egyik kedvenc édességünk is, a halva – pisztáciás és kakaós változatban is kapható. Minden nap hoznak friss pitát és tortillát, sőt még vízipipát is vehettek náluk.

 • Cím: Lövőház utca 12.
 • Nyitva tartás: Hétfő- Szombat: 09:00-20:00

„Cuki” cukrászda

12/14

A Cuki (Pollák-Bödi cukrászat) harminc éve üzemel rendületlenül, az utca egyik legrégebbi üzlete, mintha megállt volna itt az idő. Hagyományos cukrászsütemények, házi, főzött fagylalt, pogácsák és aprósütemények várnak ránk, a helyiek generációk óta innen viszik a süteményt a fontos eseményekre. Egyszer volt rossz tapasztalatunk egy túlságosan tartósnak bizonyult gesztenyepürével, azt nem ajánljuk, a piskótatekercset és a krémest viszont igen. Fényképezni sajnos nem engedtek bennünket, ezért a fantáziátokra bízzuk a kínálatot.

 • Cím: Lövőház utca 21.
 • Telefonszám: +36 1 212 5175

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Farfalla fagyizó

13/14

Címkék

A kígyózó sor először kitakarta az utca közepén lévő aprócska üzletet, ahol van kis gombóc 100 forintért és normál gombóc 200 forintért, ezek egészen baráti árak a belvároshoz képest. Az alap fagylaltokon kívül érdemes megkóstolni a fehér csokis pisztáciát, a zöld teás jázmint, és a „Farfalla” fantázianévre hallgató joghurtos cseresznyés csokis csodát. Ha már csoki, akkor a Kinder és az Oreo fagyi sem utolsó, de van egy-egy olyan színű képződmény is a pultban, amiről inkább nem szeretnénk tudni, hogy mi van benne.

 • Cím: Lövőház utca 31.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Flora Kosch virág

14/14

Címkék

Gyönyörű kis üzlet a Nemdepöti szomszédja, ahová, ha belépünk, rögtön érezzük, hogy nem egy hagyományos virágboltban vagyunk. A Flora Kosch virág tulajdonosa dísznövénykertész, fontos feladatnak tartja, hogy formálja az emberek ízlését. Sallangmentes, letisztult csokrai nagyon népszerűek, egyedi készítésű koszorúit, kiegészítőit is keresik vásárlók. Az árak normálisak, egy kis kerek csokor telerakva szépséges virágokkal kb. 2500-3000 forintba kerül.

 • Cím: Lövőház utca 24.
 • +36 20 955 6978
 • Facebook

A Minipolis minden, ami gyerek! A virágboltból küldtek át minket ide, hogy nézzük meg az egyedi kínálatot! Játékok, bútorok, ruhák és kiegészítők nagy választékát találjuk itt. Mind-mind válogatott darabok, akad közöttük hazai tervezők munkája, vagy máshol nem kapható, egyedi termékek. Minden tárgy természetes anyagól, papírból, fából vagy textilből készül, és hogy szép magyar szóval éljünk, az összes kis apróság nagyon dizájnos. Judit, a tulajdonos több magyar tervezőnek (Manuela, Ginger Brownie) adott már bemutatkozási lehetőséget, a környékbeli családok, művészek imádják ezeket az egyedi gyerekruhácskákat.UPDATE: Bezárt

Hasonló tartalmak

Admin mode