shopping

Ezt a 10 programot várjuk a legjobban a Design Héten

Szerzők

 • Rothman Gabriella

2019. 10. 02. 13:01

Október első hete már hosszú évek óta a dizájnról szól Budapesten. A tíznapos fesztivál idén a FLOW jegyében zajlik majd, és mi már jó előre átnéztük a programokat és a több tucat kiállítás, beszélgetés, bemutató és egyéb esemény közül kiválogattuk azokat, amelyeken mi biztosan ott leszünk!

Fotó: Mohai Balázs

Magyar Formatervezési Díj – kiállítás

1/10

Ha érdekel, hogy hol is tart jelenleg a magyar tárgy- és formatervezés, itt egészen biztosan me gtalálod a legjobb és legfrissebb alkotásokat. A kiállításon felvonultatott munkák a dizájn legkülönbözőbb területeiről kerülnek ki, és izgalmas, ugyanakkor átfogó képet rajzolnak a hazai tervezőkről, az őket foglalkoztató témákról. A válogatás minden évben igencsak sokszínű, egyszerre vannak jelen a legmodernebb technológiákat alkalmazó tárgyak és az egyediségre összpontosító, kraftos szemlélet jegyében készülő alkotások, a már kereskedelmi forgalomban kapható holmik és a jelenleg csupán terv szintjén létező koncepciók. A díj egyébként a hazai dizájnszcéna legrangosabb elismerése, amit négy kategóriában – termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka – ítélnek oda minden évben immár negyven esztendeje.

 • Hagyományok Háza, 1016 Budapest, Corvin tér 8.
 • Nyitva: október 4. – november 19., H-Szo 10.00-18.00

Fotó: AA Studio – Bedroom Stories

AA Studio – Bedroom Stories - Az első AA Lines Home kollekció bemutatója

2/10

Oláh Anna és márkája mindig új irányokba kalandozik a dizájn területén. Az alapvetően táskákat tervező, az utóbbi időben látványos grafikákkal is bemutatkozó márka most a lakberendezés világába invitálja az érdeklődőket. Anna édesapjával, Oláh Sándor ötvösművésszel és Kőműves Márton építésszel közösen készít egy installációt, amely az Anna Amélie Lines álomhálószobába enged bepillantást. A bemutatott darabok között Anna grafikáival dekorált ágynemű és díszpárnák szerepelnek, sőt egy lámpával kombinált többfunkciós éjjeliszekrényke is ez alkalommal debütál, amelyet a fénydizájnnal együtt Márton és Sándor közösen jegyez. Bár a Design Hétre még csak a prototípusok készültek el, a tárgyak mindegyike előrendelhető lesz.

 • WEB
 • AA Studios
, 1056 Budapest, Irányi u. 9.
 • Megnyitó: október 10., 18:00
 • Nyitva: október 11–13., mindennap 12:00–17:00

Fotó: H6 Kortárs Ékszer Csoport

Ambrosia of The H6. A H6 Kortárs Ékszer Csoport kiállítása

3/10

Címkék

Az egyik legfigyelemreméltóbb, fiatal ékszertervezőkből álló csapat a H6 Kortárs Ékszer Csoport – Börcsök Anna, Fazekas Veronika, Fekete Fruzsi, Horányi Kinga, Neuzer Zsófia, Tengely Nóra – az elmúlt években nemcsak Budapesten, de több külföldi ékszermustrán is bemutatkozott. A tervezők egészen más stílusban, de azonos szemlélet mentén dolgoznak, munkáik a kortárs ékszer egy izgalmas szeletét jelentik. Idén nyáron az Athens Jewelry Week fesztiválra kaptak meghívást, amelyre egy különleges installációval készültek: egy lebegő Olimposzt varázsoltak az athéni kiállítótérbe, amelyen az ékszereket, a halhatatlanságot adó ambróziaként kínálták eledelül a görög Isteneknek. Ezt a válogatást láthatjuk most Budapesten is.

 • Facebook
 • MONO art & design 1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 12.
 • Megnyitó: október 4. 19:00
 • Nyitva: október 4-12., H–P: 11:00–20:00, Szo: 10:00–20:00, V: 11:00–18:00

Fotó: FISE

A design igaz története, 20 magyar modern klasszikus sztorija

4/10

Mindannyian másként tekintünk egy tárgyra, ha ismerjük annak történetét. A „story telling” ma már a márkaépítés egyik fontos eszköze, és különösen igaz ez a dizájn területén, ahol egy-egy sztorin keresztül nem csupán egy adott alkotást, de annak inspirációját, elkészítését sőt tervezőjének személyiségét, attitűdjét is megismerhetjük. A FISE 20 tagját kérték fel, hogy meséljék el egy-egy jól ismert munkájuk történetét az ötlet megszületésétől annak fizikai megvalósulásáig. A szelekcióban ékszerek, porcelán- és üvegtárgyak, textilek és más használati tárgyak is helyet kaptak. A válogatásban Kecskés Orsolya Napóleon brossától kezdve, Söptei Eszter háromdimenziós textiljén át, a Logifaces logikai játék „keletkezéstörténetére” is fény derül.

 • WEB
 • FISE - Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület, 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 16.
 • Megnyitó: október 8., 18:00
 • Nyitva: október 7-18., H–P: 13:00–18:00

Fotó: SISKO

SISKO Stúdió megnyitó

5/10

A vadonatúj stúdió 5 lányt, pontosabban 4 brandet egyesít. A kedvesen amorf formákkal dekorált pólókat, táskákat, sőt ékszereket kínáló Nandi tervezőjéhez, Nácsa Andreához a kissé naiv, de annál őszintébb grafikáiról ismert Virágéknál alapító Papp Virág, a saját ékszermárkáját építgető Szilágyi Sapi, valamint a vagány táskákra szakosodott Müskinnben együttműködő Sziládi Noémi és Tóth Eszter csatlakozott. A most nyíló közös alkotói bázisuk egyszerre műhely, showroom és közösségi tér, ahol a látogatók találkozhatnak a lányokkal és márkáikkal, de emellett a tervezés és a kivitelezés folyamatába is bepillanthatnak. A programra a csapat minitárlattal, fenntarthatósággal kapcsolatos workshopokkal és beszélgetésekkel is készül.

 • Facebook
 • 1085 Budapest, Somogyi Béla u. 18.
 • Megnyitó: október 10., 19:00
 • Workshopok és műhelylátogatás: október 11. – 12., 11:00–19:00, alkalmanként 25 fő
 • Regisztráció a workshopokra: studiosiskobp@gmail.com

Fotó: Goga Food Design

Goga Food Design  

6/10

Címkék

Góg Angéla formatervezőként végzett munkájában az ételre, a gasztronómiára sokszor a számára fontos üzenetet közvetíteni képes médiumként tekint. A Goga Food Design alapja a gasztronómia, de az ételekhez fűződő viszonyunkból indul ki. Az ízek és az érzelmek kapcsolatát vizsgálja, s projektjeiben kitüntetett szerepet kap a személyes történetek, emlékek megidézése. A korábbi években megismerhettük már az Emlékek cukrászdáját vagy a Vasárnapi ebédek különleges hangulatát. A kezdeményezés új állandó otthonában most is jóval többre számíthatunk szimpla gasztrókalandnál, hiszen a finom falatok mellett megtudhatjuk, hogy milyen is a boldogság íze, milyen belekóstolni mások emlékeibe, sőt arra is fény derül, hogy vajon mit fogunk enni a jövőben.

 • Goga Studio 1088 Budapest, Reviczky u. 7.
 • Kóstolóval egybekötött bemutató október 7. 18:00–21:00, október 11. 18:00–21:00 alkalmanként 12 fő
 • Prezentáció és beszélgetés október 9. 18:00–21:00 max. 30 fő
 • Regisztráció: gogangela@gmail.com

Fotó: Atelier

Nyílt napok és ArchPop magazin launch party

7/10

Új név, új arculat, új helyszín, új magazin! Az immár by atelier névre hallgató iroda nyílt napjain egy hétig igénybe vehető a stúdió sokrétű tervezői szolgáltatása, legyen szó egy fürdőszoba újracsempézéséről, egy gardróbszekrény kialakításáról, vagy éppen egy ház építéséről. Segítséget kaphat bárki anyagokkal, színekkel, építési technológiákkal, engedélyezési eljárással vagy akár az anyagiakkal kapcsolatban, így nem árt felkészülten, akár már meglévő tervekkel, elképzelésekkel érkezni. A Design Héten debütál az ArchPop magazin legújabb száma is, amelynek fókuszában az építészet vizualizációjáról, a rajzok, renderek és látványtervek világáról szól.

 • WEB
 • By Atelier Stúdió
1136 Budapest, Herzen u. 6.
 • Közös tervezés az új Plié-fal alatt  ArchPop magazin launch party október 8. 18:00
 • Nyílt napok: október 7.–11., 10:00–18:00

Fotó: Határtalan Design/

A Határtalan Design kiállítás díjazottjai

8/10

A magyar dizájnszcéna egyik fontos és aktív műhelye 25 éves születésnapja alkalmából egy kiállítássorozatot szervezett, amelynek második állomásán a Határtalan Design/Design without borders, 14. madeinhungary + 7. MeeD (madeinhungary – meed.hu) kiállítás idei díjazottjainak munkáit mutatja be. A kamaratárlaton négy alkotó – az újrahasznosított papírból előállított ülőbútorokkal érkező lengyel Malafor, az izgalmas térbeli objektként is értelmezhető lámpákat készítő magyar Blum & Wolf, a csodaszép textileket tervező Kollár Ágnes mellett vendégtervezőként Monika Järg észt textiltervező – munkái lesznek láthatók.

 • WEB
 • Kiállítás a 25 éves Eventuell Galériában
 • Eventuell Galéria
1056 Budapest, Nyáry Pál u. 7.
 • Nyitva: október 5. – november 05.
, H–P: 11:00–18:00, Szo:10:30–14:00

Fotó: Rezina

Bemutatkozik a Rezina Studio – ékszer- és kiegészítőkészítő workshopok

9/10

Címkék

Abonyi Alma nevét már jól ismerhetik a divat iránt érdeklődők. Alma nemrégiben nem csupán egy vadonatúj alkotóműhelyet alakított ki, de egy olyan közösségi teret is létrehozott, ahol három kollegájával, Dobrovits Alexandrával, Erdei Rebekával és Hardi Ágnessel közösen szerveznek majd workshopokat. A Rezina elsősorban kortárs képző- és iparművészek műtermeként működik majd, de az alapítók szeretnék tudásukat és tapasztalataikat megosztani egy szélesebb közönséggel is. A workshopok a műgyanta különféle felhasználási területeinek megismerésére fókuszálnak. A Design Hét idejére tervezett alkalmak során ékszereket és egy tálalószettet készíthetnek ebből az izgalmas anyagból a látogatók.

 • Pontos időpontok, árak és részletek itt 
 • 1067 Budapest, Csengery u. 67., az 
utcáról nyíló félszuterén a Pótkulcs mellett
 • október 5.,10.,12., 10:00–13:00, 14:00–17:00
 • október 9.,10.11., 18:00–21:00

Fotó: GerillAR

GerillAR – virtuális plakátkiállítás

10/10

Címkék

A Compact Grafikai Stúdió projektje a kiterjesztett valóságot és az utcai plakátművészetet kapcsolja össze újszerű módon. Az eseményen olyan – egy nyílt pályázat során kiválasztott – plakátok láthatók, amelyeken a plusz mozgó tartalmak az adott helyszínre reflektálnak valamilyen formában. A cél egy olyan „párhuzamos világ” megteremtése volt, amely magába foglalja az épületeket, a tereket, a benne élő vagy odalátogató embereket, így egy teljes Budapestre kiterjesztett virtuális, mozgó és változó kiállítás jöhetett létre. Az alkotások közötti „barangolás” Budapest új arcát fedi fel, sőt maga a város is a kiállítás részévé válik. A beküldött munkákból húsz a BBB Open Space-ben, további ötven pedig városszerte különböző helyszíneken lesz látható.

 • WEB
 • További információk és a plakátok lelőhelyei: https://gerillar.co-mpact.com
 • BBB Open Office
1114 Budapest, Bartók Béla út 33. és városszerte több helyen

 • Megnyitó: október 4. 20:00
 • Nyitva: október 04.–13., 
H–P: 11:00–15:00

Hasonló tartalmak