gasztró

szerkesztés

Ezekkel a kézműves magyar sörökkel indítsd az évet!

Szerzők

  • Kollár Bálint

2018. 01. 26. 14:58

A kézműves sörforradalom 2018-ban sem lassít. Májusban például megrendezik az első Budapest Beer Weeket, de még olyan messze sem kell tekintenünk az időben: szűk négy hét telt csak el az idei évből, de már több olyan főzetet is palackoztak, amiről muszáj volt megemlékeznünk. Összeszedtük tehát a legfrissebb kedvenceinket a Mad Scientist berliner weisse-uborkasaláta hibridjétől a Fehér Nyúl Brewery Cranachan málnás black IPA-jáig. Egészségünkre!

Tavaly év végén Bart Danival, a magyar sörforradalom feltalálójával forgattunk egy riportot a legjobb budapesti kézműves sörözőkről: de egy mentás-málnás búzasör és egy milkshake pale ale között megfogalmazódott bennünk egy gondolat. Hogy bár minden, amit kóstoltunk, kiváló, de jó lenne valami olyat is kipróbálni, ami nem feltétlenül érhető el mindennap, szezonális és benne van a tél hangulata. Ezért a nyári összeállításunk után ismét nekiálltunk komlózni, olyan palackokat keresve, amelyek beltartalma illik a karácsonyhoz – ebből az elhatározásból született még egy lista. Mi pedig tejesen rajtamaradtunk a hazai kraft sörökön, így mikor realizáltuk, hogy hiába telt el "csak" négy hét az évből, máris számos emlékezetes főzetet csapoltak ki nekünk Budapest különböző bárjaiban, úgy döntöttünk, hogy a hagyományt folytatva ismét összeszedjük őket.

Ha nem tudnád, hol keresd őket:

Ha pedig a sörkorcsolya sem elhanyagolható szempont számodra, már most szólunk, hogy a Borganika március elsején ismét a Fehér Nyúl Brewery főzdéjében tart majd öt fogásos kisüzemi sörös pop-up vacsorát:

A Jónás Kézműves Sörházban pedig, a Reketye Brewing Co. és a Kinga Kamrája jóvoltából február 9-én lehet majd túladagolni a kulináris élvezeteket, goudával, IPA-val, brown aléval, camembert-rel és még sok mással:

Emellett február 16-17-én ismét lehetőségünk lesz eltölteni egy sörökben gazdag hétvégét a Gellért Hotelben, amikor is az impozáns épület immáron harmadik alkalommal alakul át az ország legnagyobb sörkocsmájává. A III. Indoor Sörfesztivál keretében ráadásul mindkét este lesz sörvacsora, sőt, sörbrunch is:

Fotó: Fehér Nyúl Brewery

Fehér Nyúl Brewery: Baristaut

1/17

Mielőtt jövő héten négy napra lefoglalná a Léhűtő csapjait, a Fehér Nyúl Brewery egy helyett rögtön három új sörrel (el)indítja az évet. A Beermuda keretében bemutatkozó trió egyike a Baristaut, amelynek receptjét Gárdos Zsolt baristávala és házi sörfőzővel dolgozták ki. A végeredmény pedig egy 6,4%-os, „duplán kávés” stout: karakteres, kiegyensúlyozott és frissítő. További különlegessége, hogy a hármas szám jegyében a Fehér Nyúlon és Zsolton kívül akadt még egy kollaborációs partner: a Blckest kávépörkölő manufaktúrája, akik az etióp Sidamo kávét tették „sörfőzés-kompatibilissé”. Az előző összeállításból a Balkezes Bagoly coffee & portere nagy kedvencünk lett, így alig várjuk, hogy megkóstoljuk ezt a „változatot”!

Fotó: MONYO Brewing Co. Facebook

MONYO Brewing Co. & Browar Kingpin: King Kapia

2/17

A Hedon Napalmja és a Horizont Habanero Portere után a MONYO és a lengyel Browar Kingpin is előállt egy paprika-maláta kombinációval. A King Kapia egy igazán gazdag és száraz foreign extra stout, közepes testtel és visszafogott szén-dioxid tartalommal, mely több mázsa füstölt kápiapaprika felhasználásával készült. A kellő fűszeresség miatt került bele még egy jó adag korianderlevél és egy csipetnyi bors is, de azért a klasszikus kávés-étcsokis jegyek dominálnak benne. Volt olyan kollégánk, aki pont ezt nehezményezte benne, mondván hogy lehetett volna még hangsúlyosabb a három fűszer aromája, mások pont a két ízvilág ideális összeházasítása miatt dicsérték. Annyi mindenesetre biztos, hogy a téli hidegben különösen jólesik.

Fotó: PARTY OR DIE FACEBOOK

PARTY OR DIE: Pizza Slice In The Party District

3/17

Akasztják a sörgerillát! A Fenékig újságírói öt év után úgy döntöttek, hogy a másik oldalról is megélik a kraft sörök forradalmát és előállnak a saját főzeteikkel, PARTY OR DIE néven. A sort nyitó Pizza Slice In The Party District egy könnyen iható, de nem megúszásra játszó, karakteres IPA. Nem roskad a Simcoe és Mosaic komlók alatt, sőt, utóbbiak inkább egy friss, már-már citrusos/déligyümölcsös jelleget kölcsönöznek neki, kellemesen kesernyés lecsengéssel. Szóval ha árban nem is, de minőségben mindenképp kedvezőbb választás hajnali négykor, mint egy Király utcai pizzaszelet, abban viszont egyeznek, hogy mindkettő elsősorban azoknak készül „akik a hétvégékért élnek”.

Fotó: Mad Scientist Facebook

AF Brew & Mad Scientist: Magyar Uborkasaláta

4/17

Talán egy főzet sem osztotta meg annyira a szerkesztőségünket, mint az orosz AF Brew és a Mad Scientist sörészeti performansza, aminek keretében uborkasalátává változtatták a berliner weissét. Igen, jól olvastad, uborkasalátává. A végeredmény ugyanis tényleg olyan, mintha a nagyszüleink dunsztosüvegben érlelt kovászos uborkájának a levét innánk. Ráadásul a főzésnél japán Sorachi Ace komlót használtak, melynek kapros-korianderes aromái csak felerősítették bennünk ezt az asszociációt. Ha ezeket a sorokat olvasva már tudod, hogy ez lesz a tavaszi-nyári szomjoltód, mindenképp spájzolj be belőle, már csak azért is, mert limitált mennyiségű palack kerül forgalomba – viszont ha még most is azon gondolkodsz, hogy ki akarna ilyet önszántából leengedni a torkán, inkább az összeállítás egy másik címét próbáld be.

Fotó: Fehér Nyúl Brewery

Fehér Nyúl Brewery: Cocoa Milk Stout

5/17

A Fehér Nyúl Brewery második évkezdő söre egy kellemesen édes Cocoa Milk Stout, ami szinte biztosan a főzde szortimentjének egyik kedvence lesz. Hogy miért? Mert a textúrája selymes, a habja krémes, csokoládés jellegét pedig tovább erősíti a benne rejlő, frissen pörkölt madagaszkári kakaóbab. A hosszú téli estékre nem is kívánhatnánk jobb kortyolgatni valót, de van egy olyan tippünk, hogy az évszak végeztével sem fogjuk elfelejteni...

Fotó: RothBeer Facebook

RothBeer: Bundes IPA

6/17

Bár manapság a különböző stoutok és az újvilági komlók számítanak a legnépszerűbbnek, ez nem volt mindig így – az ezredforduló környékén még a német söralapanyagok dicsőségét zengte minden sörfőző. Ebbe a korszakba röpít vissza a RothBeer legújabb főzete, melynek alapja a germán Hallertauer Mittelfrüher és Mandarina Bavaria komló. A Bundes IPA egy sárga színű, a sok hidegkomlótól kissé opálos megjelenésű, 5,7%-os alkoholtartalmú sör, melynek keserűsége kellemesen bizsergető. Mégis az aromája az, ami igazán rabul ejtő, ugyanis ha kibontunk egy palackot, azonnal megüti az orrunkat a tavasszal virágzó bajor mandarinmezők utánozhatatlan illata. Egészségünkre!

Fotó: Mad Scientist Facebook

Mad Scientist: Blurry Face

7/17

A Mad Scientist Alpha szériájának tavalyi főzeteit – főleg a karácsonyi összeállításunkban is szereplő Hipster Santát – nagyon szerettük, így izgatottan vártuk, hogy 2018-ban mivel rukkolnak elő; elsőként a Blurry Face-szel. Az Amarillo, Citra, Mosaic és Galaxy komlókkal készült ködös IPA-n csavartak egyet, ugyanis élesztőt is adtak hozzá. Ez egyrészt azt jelenti, hogy nem érdemes várni a megkóstolásával, ugyanis organikus dolog lévén az élesztő meghal, magával rántva az egész sör ízét. Másrészt azt, hogy ha még időben jut el hozzánk egy üveggel/pohárral, akkor egy kirobbanóan friss és telt sört élvezhetünk, ami visszafogottan édes és komlósan keserű, lecsengésében enyhén malátás és kellően krémes, kicsit gyantás felhangokkal. Fogd és idd!

Fotó: MONYO Brewing Co.

MONYO Brewing Co.: We Don't Like Pepperazzis

8/17

A MONYO Brewing Co. Radical szériájának negyedik tagja egy 8,3%-os russian imperial milk stout (vagyis tejcukrot is tartalmaz), amelyhez óriási mennyiségű rózsaborsot és vaníliát adtak. Saját bevallásuk szerint így a We Don’t Like Pepperazzis lett a sorozat eddigi legizgalmasabbja: krémes, sűrű, édes kortyérzet, miközben az illattól az utóízig a bors kapja benne a főszerepet. „Ez a sör nem köntörfalaz. Már a palack kibontásakor is messziről érezni a rózsabors intenzív aromáját. Érdekesség, hogy rózsabors a borsfa termése, de társaival ellentétben nem csíp, kissé édeskés, »perverz«" ízvilága a borókabogyó aromájára hasonlít.” – mesélték nekünk. Nem csoda, hogy jelenleg a legjobb értékelésekkel rendelkező főzetük az Untappd-en, amit például a Jónás Kézműves Sörház stout-estjén is meg lehet kóstolni:

Fotó: PARTY OR DIE

PARTY OR DIE: Let’s Drink Before We Drink!

9/17

Igyunk-e, mielőtt inni mennénk? A PARTY OR DIE sörfőzői szerint a válasz egyértelmű, egyből meg is alkottak egy bemelegítő ale-t (hivatalos nevén bock ale-t), melyben a komló helyett a ragacsos malátásság dominál. Biztosra mentek, ugyanis a 7,2%-os alkoholfok alapos jobbegyenest visz be a józanságnak, de ez úgyis csak a harmadik üveg után fog feltűnni, mert itatja magát. Rendesen. Annyira kiegyensúlyozott, hogy minden kortyát megbecsüli az ember; egész este lehet fejtegetni, de laikusként is igazi élmény. Egy klasszikus sörtípus modern ízvilágra hangolva!

Fotó: Yeast Side Brewery Facebook

Yeast Side Brewery: Nightside

10/17

A Yeast Side Brewery első idei söre igazi csemege az extrém ízek kedvelőinek: egy alapból karakteres stouthoz a cefrézés során akakaót, illetve az aromakomlók mellett szárított mentát adagoltak, így született meg a Nightside, egy 6,5%-os chocolate mint stout. A Krak’n Town egyik lázadója szerint a végeredmény “likvid after eight, kotyogós kávé, inverz fütyülés -30 °C -ban fogmosás után. Már-már józanít a menta (csak vicceltem...), olyan, mint egy alkoholos forró csokiízű rágó, csak semmi köze hozzá”. Január 26-án ráadásul a sörrel készült mentás-komlós csokoládényalókát is lehet kóstolni ugyanott, valamint Guiness rendszeren keresztül fogják csapolni a Hara’Punk Papap O’Hara nevű remek porterét:

Fotó: Mad Scientist Facebook

Mad Scientist: Morning Wood

11/17

A RothBeer mellett a Mad Scientistnél is úgy érezték, hogy el van hanyagolva a német hagyomány a modern sörfőzésben, ezért idén jelentkeznek majd egy berliner weisse, egy gose, egy hefeweisen és egy bock típusú főzettel is; arra, hogy mire számíthatunk majd ezektől, jó példa a 7,8%-os HMorning Wood. A klasszikus búzabakot tölgyfás érleléssel, valamint kókuszos és vaníliás tónusokkal dobták fel, a végeredmény pedig a szerkesztőség egyik kedvence az összeállításból. Nem csak reggel érdemes fogyasztani!

Fotó: Fehér Nyúl Brewery

Fehér Nyúl Brewery & Fyne Ales: Cranachan málnás black IPA

12/17

A Fehér Nyúl Brewery harmadik idei söre a skót Fyne Ales sörfőzdével készült; utóbbi egyik sörfőzője jött Budapestre és közös munka eredménye egy igazi keserű, ütős black IPA lett. Azonban Skócia zord tájai és kedvelt édessége, a cranachan (egy málnás-zabpelyhes-krémes-whiskys különlegesség, amelyet általában kehelyben szervíroznak – a szerk.) által megihletve a Galaxy és Nelson komlók mellé főztek még bele zabpelyhet és igazi málnaszemeket, melyek selymessége és gyümölcsös zamata lekerekíti az éleket.

Fotó: Brew Your Mind Facebook

Brew Your Mind: Double Yellow Haze

13/17

A Brew Your Mind sörfőzde – hasonlóan például a Tree House Brewery-hez csak és kizárólag dobozos kiszerelésben árulja a söreit, amelyek frissen a főzdéből kerülnek rögtön a komlófanatikusokhoz. Vallják, hogy csak így tudják igazán ellenőrzés alatt tartani a minőséget, ami számukra a legfontosabb. Így érdemes feliratkozni a hírlevelükre és ellátogatni a kéthetente keddenként a Neked Csak Dezsőben tartott sör popup eseményeikre, hogyha meg akarjuk kóstolni valamelyik főzetüket – például a Double Yellow Haze-t. Az eredeti verzió egy könnyen iható, grapefruitos, trópusi gyümölcsös ízvilágú pale ale volt, aminek a továbbgondolt verziójáról is csak jókat hallottunk. Elvileg maradt még pár dobozzal náluk, csapjatok le rá!

Fotó: FIRST Craft Beer

First Craft Beer: Double IPA

14/17

Ahogy tavaly már említettük, a First Craft Beer limitált, speciális sorozata – a First Small Batch - először 0,33-as dobozban került a polcokra. Ennek oka, hogy ez a formátum tartja meg a legtovább a sör frissességét, ráadásul véd az UV sugárzástól, mely a komlóra tett hatásával rontja a sör zamatát és aromáját. A négy új főzet közül a Double IPA egy a keserű ízek kedvelőinek szánt felsőerjesztésű sörkülönlegesség. Az imperial kifejezés jelzi az lndia Pale Ale söröknél magasabb alkohol- és komlótartalmat, aminek köszönhetően testes, változatos ízek és aromák uralják azt. Az életben néha az aszimmetria teremt harmóniát, ezért a FIRST Double Imperial IPA-ba nem sajnálták a komlót, hogy gátat törjön az ifjú komló kalandoroknak, a keserű ízek rajongóinak pedig örömére szolgáljon.

Fotó: Mad Scientist Facebook

Mad Scientist: Feel The Barn!

15/17

Január utolsó napján mutatja be a Mad Scientist a legújabb, Feel The Barn! nevű sörét, ami egy amerikai farmhouse ale. Ez még az ő szortimentjükhöz képest is különlegességnek számít, mert alternatív, úgynevezett sörrontó kultúrákkal (ebben az esetben Saccharomyces cerevisiae és Brettanomyces gombatörzsekkel) is történik az erjesztése. Az ilyen főzetek egy hosszú – általában hat hónapos – érlelés után válnak egy farmjellegű sörkülönlegességgé, gyümölcsös, virágos, egyesek szerint “lópokróc” karakterisztikákkal. “Haladó sörfogyasztóknak ajánlott” – kommentálta nekünk Szilágyi Tamás, a főzde tulajdonosa. Mi ehhez csak annyit tennénk hozzá, hogy higiéniai szempontból a Feel The Barn! nem kerül palackba, csak hordókba, szóval nem érdemes lemaradni a premierről.

Fotó: Reketye Brewing Co. Facebook

Reketye Brewing Co.: BatatAle

16/17

A tavaly őszi pumpkin ale-őrület (ami, ahogy a karácsonyi összeállításunkból is látszik, minket is elért) arra sarkallta a Reketye Brewing sörfőzőit, hogy előálljanak valami egyedivel. Ezen felbuzdulva a sütőtököt édesburgonyával helyettesítették, adtak hozzá Barbe Rouge hidegkomlót, ráoltottak az élesztőkre, az egész folyamatról meg

vlogot is készítettek. A tesztfőzet pedig olyan jól sikerült, hogy most készítettek egy nagyobb adagot, amit a Kandallóban lehet megkóstolni – siker esetén meg ősszel újra lehet találkozni vele:

Fotó: Az Esemény Facebook-oldala

Bölcső Beer Crew: Busó

17/17

A két gerillafőzde, a Green Sheep és a Bölcső Beer Crew által főzött füstölt baksört, a Busót eléggé szerettük, mikor két éve először kóstoltuk, úgyhogy örülünk, hogy január 26-án ismét csapra verik. Igaz, a főzet ezúttal nem a Beerfort, hanem a Fehér Nyúl Brewery főzdéjében készült, de valószínűleg ettől még ugyanúgy fogja hozni a kiegyensúlyozott kóstolási élményt, valamint a száraz, ízgazdag és karakteres szakáll alá valót, amiért anno annyira lelkesedtünk. Ha szereted a stoutok kávés-pörkölt-füstös ízjegyeit, de már kipróbálnál valami mást, itt a helyed:

Hasonló tartalmak

Admin mode