kultúra

szerkesztés

Ezeket a szakácskönyveket szerezd be karácsonyra – 14 kedvenc

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2015. 12. 21. 1:00

Édességekről, olasz ízekről, ázsiai finomságokról vagy éppen főzelékekről mesélnek azok a receptkönyvek, melyek éppen időben – karácsony előtt – érkeztek. Főzni szerető, vagy éppen ez ellen ágáló szeretteinket bátran meglephetjük a felsorolt könyvek egyikével. A válogatás sokszínű, teljesen alap fogásokat és sok energia- és időbefektetést igénylő, művészi szintre emelt ételeket is találunk a receptek között. Olvasmányos, rövidre fogott, képekre fókuszáló és csupa szöveg könyveket ajánlunk, még az ünnepek előtt.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Mihály-Laki-Glódi: Menü 2

1/14

Címkék

Az első epizód sikerén felbuzdulva Mihály Kamilla, Laki Eszter és Glódi Balázs idén sem tétlenkedett. Ám a jobbára budapesti történetek után most vidéken és külföldi barátaiknál járva keresték a legjobb recepteket, történeteket és készítették el a legmegkapóbb fotókat. A könyvet lapozni most is igazi élmény, hiszen vaskos kiadás, jó tapintással, ahogyan a benne szereplő képek is csodaszépek. Receptjeik széles skálán mozognak: nagyon egyszerű és rendkívül sok pepecseléssel járó ételeket is felsorakoztatnak, Tordastól Barcelonáig.

Ár: 7900 forint
Megvásárolható: az ITT feltüntetett üzletekben

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Kárai Dávid: 50 édesség, amit el kell készítened

2/14

Címkék

Kárai Dávidot, vagyis az ÍzHuszárt valószínűleg minden olyan sütni-főzni szerető háziasszony ismeri, aki kutatott már a neten receptek után. Most teljesen saját ízlésére hangolva szedett össze 50 süteményt, édességet, és egy kézzel fogható kötetben publikálta azokat. Bemutatja az alapanyagokat, néhány fontos kezdő fogást (hogy készül a rétestészta, milyen a legjobb linzeralap), majd érkezik az 50 finomság, az almás pitétől a zserbóig, de megtanít az Opera szelet és a mille-feuille elkészítésére is. Nagymamának túl kézenfekvő lenne, de édesszájú barátnőnek kiváló ajándék lehet.

Ár: 4990 forint Bookline

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Kőfaragó Anna-Kőfaragó Zsuzsi: Sülve-főve együtt

3/14

Címkék

Nagyon kedves könyv egy testvérpártól, akik eredetileg édesanyjuk 60. születésnapjára készítették el a családi recept- és emlékkönyvet, ám annyi biztatást kaptak, hogy végül magánkiadásban piacra dobták a Sülve-főve együttöt. Mivel Anna és Zsuzsi a grafikus-fotós-formatervező-art director tengelyen mozognak, így a könyv teljes egészében kettejük munkája, a szövegírástól a tördelésig. Sok családi történet, gyerekkori emlék és nagymamás sztori keveredik ízléses képekkel és kifejezetten házias receptekkel. Sőt, a könyv 'testre szabható', dupla borítójának köszönhetően.

Ár: 3990 forint Megvásárolható: ITT

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Ambrus-Gyurik-Burger: Fűszerkert - 22 fűszer, 60 recept

4/14

Címkék

Ambrus Lajos, József Attila-díjas író, szerkesztő, pomológus (a gyümölcsismeret tana!) Fűszerkert című könyve igazi gurmébiblia azoknak, akik már túl vannak az alapokon, és szintet lépnének gasztronómiailag. 22 fűszert mutat be részletesen, fűszerenként 3 recepttel. Borsóleves galangállal, borsmentával, tőkehallal és mangalicasonka-chipsszel, ánizsos-vörösboros ökörpofa édesburgonyával és parmezánnal – receptek, melyeket a könyvben találunk, de akár a legkedvesebb, magas konyhaművészettel bíró bisztróinkban is rendelhetnénk. A tálalási ajánlatok is gyönyörűek, továbbá borokat is ajánlanak a fogások mellé.

Ár: 5900 forint Magyar Konyha

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Frank Júlia: Az életem ízei

5/14

Címkék

Frank Júlia neve mindenkinek ismerős lehet, aki forgatott már a kezében szakácskönyveket. Klasszikusnak számít, s új kötetében most arról is mesél, hogy hogyan lett belőle a konyhaművészet mestere, rengeteg szakácskönyv szerzője. Emellett Az életem ízei Júlia utazásairól és a világban megkóstolt sokszor egyszerű, sokszor extrább ételekről szól, történetekkel megtámogatva. Tipikusan olyan könyv, amely nemcsak főzés mellé ideális, de akár szabadidőben való olvasgatásra is.

Ár: 3490 forint Corvina

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Török Eszter: Viszlát, cukor és fehér liszt!

6/14

Címkék

Reformszakácskönyv, ami olyan receptekkel operál, melyek mellőzik a finomított cukrot, valamint a lisztet is. Új trendek ide vagy oda, a szénhidrátfogyasztást tudatosan kell kezelni. Török Eszter, a Viszlát, cukor és szénhidrát! szerzője hosszú évek óta tervez változatos, finom és egészséges étrendeket, s ezzel a kiadvánnyal külön szeretné segíteni azokat, akik inzulinrezisztenciával vagy netán PCOS-sel, cukorbetegséggel küzdenek. Málnás-csokis pohárdesszerttel, marokkói csirkés vörösbabbal azért egyszerűbb az élet.

Ár: 3990 forint Boook Publishing

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Bernáth-Ördögh: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren

7/14

Címkék

Bernáth József (és Fördős Zé) ebben az évben szinte beköltözött a magyar háztartásokba. Az egyik kereskedelmi csatornán zsűriztek, kóstoltak és megosztották személyes tapasztalataikat, vagy éppen meséltek kedvenc ízeikről. Érett a könyv a Séf úrtól, amely végül meg is érkezett. Stílusosan, lezseren, húslevestől rántott tejbegrízig 200 receptet találunk. Ami igazán extra, hogy rengeteg örökérvényű fortélyt és fázisfotót látunk, tehát nevezhetjük nagyon 'gyakorlatorientáltnak' a tartalmat. Igazi családi kedvenc lehet.

Ár: 4990 forint Kossuth Kiadó

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Váncsa István: Lakoma

8/14

Címkék

Szeretjük, ahogy Váncsa István anekdotázik, könnyed, szórakoztató irodalmi stílusban ír ízekről, szituációkról, hozzávalókról és nagy lakomákról. Az itáliai konyhák legfinomabb ételeit szedte egy csokorba a Lakoma második részében. Megszámlálhatatlan recept és történet sorakozik a vaskos kiadványban, mely listánk többi szereplőjével ellentétben nem tartalmaz fotókat. Ezt viszont egy pillanatig sem bánjuk, mert helyette egy olyan gasztroregényt kapunk, melyben olasz tartományok legjobb fogásait találjuk. Kötelező olvasmány.

Ár: 4990 forint Libri

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Sallay Fanni: Álom sütikivitelben

9/14

Címkék

A budapesti édesszájúak minden bizonnyal ismerik a Cake Shopot, Sallay Fanni József Attila utcai édességműhelyét. Ez a könyv Fanni 1 évét öleli fel, a sikeres üzlet mellett az Álom sütikivitelben valójában bemutatja fáradságos munkát: a kezdeteket és a jelent is. Macaronok, cupcake-ek, torták, quiche-ek, szorbék, pavlovák, éclaire-ek és bagelek receptjei sorakoznak szezonokra bontva a helyes, pasztellszínű könyvben.

Ár: 4990 forint Kossuth Kiadó

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Bede Anna: Vegasztrománia

10/14

Címkék

Bede Anna neve ismerősen csenghet azok számára, akik szeretik az igényes gasztroblogokat. Goldenblog-díjat is nyert már húsmentes receptjeivel, amik fantáziadúsak és változatosak, olyannyira, hogy egy hithű fasírtfetisisztát is simán rá tudnak venni a padlizsángolyókra. Ám Anna nem kíván téríteni, csupán kedvenc friss és finom receptjeit gyűjti össze, immár másodszorra, hogy végre ne csak online olvasgathassuk őket. Töltött jalapeno, bab-zab burger, crostini spenóttal és céklával – csak néhány finomság, ami miatt vega és húsevő is jól jár a Vegasztromániával.

Ár: 4490 forint Boook Publishing

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Szatmári Ferenc: Főzelékes Feri

11/14

Címkék

Szatmári Feri vagy más néven Főzelékes Feri nagyon jó figura – olyan srác, aki stílusával, életigenlésével és az ízek szeretetével bárkit levesz a lábáról. Nem csoda tehát, hogy már második könyvével támadja az üzleteket és a főzelékek szerelmeseit. A zöldségeken innen és túl alcím nem véletlen: kiderül, hogy nemcsak a zöldbabbal, répával, lencsével bánik kifinomultan, hanem a hentesáruval is: kacsával, pulykával vagy lazaccal. Kóstoltad már a sárgaborsófőzeléket spenóttal?

Ár: 3990 forint Bookline

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Street Kitchen: Fördős Zé a konyhában

12/14

Címkék

Fördős Zé a Street Kitchenből igazi szomszédsrác típus – akihez bármikor átugorhatsz egy fél kiló lisztért vagy egy százas szögért. Viszont Zéhez receptekért is mehetünk, mert érti a dolgát. Fiatalos, lezser, vicces stílusban íródott első receptgyűjteménye, amiből kiderül, hogy a kevésbé szofisztikált fogásokért is ugyanúgy lehet rajongani, mint a topéttermek specialitásaiért. Házibulira gyorsan összerittyenthető ropogtatnivalókért például egyértelműen ezt a könyvet kell felcsapni.

Ár: 4990 forint Lunchbox Kiadó

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Szabolcs-Szabolcs-Gyuris: Fánki Főö

13/14

Címkék

Szabolcs András és Szabolcs-Gyuris Éva igazi gasztro-startupperek. Ázsiai utazgatásuk során beleszerettek a keleti fűszerekbe, ízekbe, levesekbe, és úgy döntöttek, elhozzák Budapestre a megkedvelt gasztrokultúrát. Autentikusan, de mégis kicsit európai ízlelőbimbókra hangolva, magyar alkalmazottakkal megnyitották hát a Funky Pho-t, a város (és a WLB) egyik kedvenc vietnami levesezőjét. Sikertörténetük kapcsán született meg a könyv, melyben sok személyes fotót, sztorit találunk, sőt még az alkalmazottaikról is írnak, ami igazán kedves gesztus. Emellett pedig receptek, ázsiai élelmiszer-lelőhelyek is megjelennek a türkiz kiadványban.
Ár: 5990 forint
Boook Publishing

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Fűszeres Eszter: Leves minden napra

14/14

Címkék

Igazán kedveljük Fűszeres Eszter Fűszer és Lélek blogját, mert olvasmányos, és valahogy úgy alakult, hogy eddig akármit készítettünk el belőle, minden szuperül sikerült. Lássuk be, mindenkinek az a kedvenc szakácskönyve, amelyből már a legtöbbet főzte, és a legjobban sikerültek. 2015-re Eszter egy levesekről szóló könyvvel rukkolt elő, ami nagy öröm azoknak, akik e nélkül a fogás nélkül nem tudják elképzelni a mindennapokat. Hosszan készülő húslevesek, gyorsan elkészíthető krémlevesek és személyes kedvencek sorakoznak itt. Eszter saját bevallása szerint sokszor érkezik vendégségbe sütemény helyett levessel – megértjük, és lehet, hogy a könyv elolvasása és lefőzése után mi is követjük ezt a szokást.

Ár: 3990 forint Libri

Hasonló tartalmak

Admin mode