kultúra

Ezek a helyek idézik fel Budapesten a kommunizmust

Szerzők

2015. 07. 10. 18:05

A dolgozó nép továbbra is egységben örül a május 1-jei szabadnapnak, ami nem is olyan egységes: keveredik itt a majális ősi májusfás tavaszünnepe és a munka ünnepének hagyományai, amin az "átkos" is rajta hagyta a maga nyomát. Budapesten még számos lenyomatát láthatjuk a kommunizmus éveinek - ezek közül válogattunk néhányat.

Fotó: House Of Terror

Terror Háza Múzeum

1/5

1062 Budapest, Andrássy út 60.

Több infó

Címkék

A második világháború végével érkező szovjet megszállástól kezdve az 1989-es rendszerváltásig a Kreml többé-kevésbé folyamatosan ellenőrzése alatt tartotta Magyarországot. Az 'átkos' évtizedei nem csak a közös emlékezetben élnek, de a múzeumok is átfogóan dokumentálták a történelemnek ezt a szakaszát. Az egykori, rossz emlékű ÁVH épületében kialakított Terror Háza az időszak legsötétebb oldalára reflektál, a Sziklakórház remek példája a légókórháznak és a szovjet típusú atombunkernek, míg a Budapesti Történeti Múzeum ban egy nagyobb állandó kiállítás enged betekintést a város életébe 1945-től 1989-ig.

Fotó: Wikimedia

Memento Park

2/5

1223 Budapest, Balatoni út – Szabadkai utca sarok

Több infó

Címkék

A kommunizmusban Budapesten és országszerte egyaránt számtalan, állami megrendelésre készült szobrot állítottak a munkásosztály hőseinek vagy épp a Szovjetunió második világháborús győzelmének. Noha ezek legtöbbjét a rendszerváltás után ledöntötték, sok még ma is áll. Az ismertebb alkotások egy része a Memento Park nevű 'szoborrezervátumban' őrzi a múlt emlékét, így az a géppuskás orosz katona is, aki eredetileg a Gellért-hegy tetején álló (szintén szovjet eredetű, már a város egyik jelképévé vált) Szabadság szobor előtt posztolt. Budapest szívében, a Szabadság tér en pedig - viták kereszttüzében - áll a szovjet hősi emlékmű, annak ellenére, hogy egyszer (1956-ban) fel is robbantották.

Fotó: Nick Robertson - We Love Budapest

Ecseri piac

3/5

1194 Budapest, Nagykőrösi út 156.

Több infó

Címkék

Számos, a kommunizmus idejéből származó érdekességet találhatunk a főváros régiségüzleteiben és ócskásainál, a Kiváló Dolgozó érmektől a Marx és Lenin mellszobrokig. A Blaha Lujza tér közelében lévő

Antik-Bazárban az elvtársi éra színes szuvenírjeinek széles tárházát vásárolhatjuk meg, például bankjegyeket, pénzérméket, propaganda plakátokat és katonai ereklyéket. A Dohány utcai Zsinagóga szomszédságában megnyílt

Nosztalgia Bazár is hasonló árukészlettel dolgozik. A vörös emlékek legtutibb forrása mind közül valószínűleg az Ecseri piac, ahol a folyamatosan változó használt cikkek között időnként nem várt kincsekre bukkanhatunk.

Fotó: László Balkányi - We Love Budapest

Marxim Söröző

4/5

1024 Budapest, Kis Rókus utca 23.

Több infó

A budapesti vendéglátás időgépei korhűen megőrzött enteriőrjükkel repítenek vissza - szerencsére csupán egy-egy étkezés erejéig - a múltba. Ilyen a budai oldal neonfényes, spártaian dekorált Bambi Eszpresszója, ahol meg nem értett értelmiségiek fogyasztják egyik kávéjukat a másik után reggeltől estig. A pesti Kádár Étkezdében hagyományos piros kockás terítős, szódavizes asztal mellett fogyaszthatjuk a klasszikus menzás ételeket. A Táskarádió némileg kakukktojásnak számít, hiszen nem az átkosból maradt ránk, ám csodás panoptikuma a 60-as/70-es évek tárgyainak a szovjet gyártmányú kütyüktől kezdve egészen a korszak szép emlékű pléh játékaiig.

Van, ami nem változik. Erre jó bizonyíték egy olyan pizzéria Budapesten, ahol látszólag még mindig tombol a kommunizmus. A Marxim

kopott bejárata fölötti vörös csillag már több, mint húsz éve ragyogja be a II. kerületi Kis Rókus utcát, de aggodalomra semmi ok! “Itt csak a külsőségek idézik a szocreált, minden más a velejéig romlott kapitalizmus.'

Fotó: Free Budapest Walking Tours

Városnéző séták

5/5

A legautentikusabb módja a múltba nézésnek természetesen az, ha olyanokkal beszélgetünk, akik átélték a kérdéses időszakot. A népszerű Fungarian vezetett túráin profi idegenvezetők mesélnek az 1989 előtti hétköznapokról, miközben a fentiekben már említett helyekre (mint a Bambi vagy az Ecseri) is elkalauzolják a résztvevőket. Általánosabb áttekintést nyújt a korszakról a Free Budapest Tours klasszikus városnézése, amely a szocializmus mementóit - köztük a képen látható Nagy Imre-emlékművet - veszi sorra.

Hasonló tartalmak