gasztró

szerkesztés

Evés, ivás spanyol módra – ide menj tapasozni Budapesten!

Szerzők

 • Urbán Cintia

2017. 08. 18. 18:58

Még nyakig vagyunk a nyárban, vagyis bátran lehet hosszú, szabad ég alatt vagy fülledt, de kellemes lokálokban eltöltött, meleg estékkel számolni. Ha ehhez társulnak a barátok, egy kis sangría vagy cerveza és mellé apró krokett, paradicsomos toast vagy alioli szószos sültkrumpli-jellegű falatok, már meg is érkeztünk ahhoz a csodálatos társasági és egyben gasztronómiai eseményhez, amit a spanyolok tapasozásnak hívnak. Összegyűjtöttük, Budapesten hol lehet ezt a nagyon szerethető tevékenységet űzni.

A tapasozás olyan a spanyoloknak, mint nekünk a vasárnapi húsleves: a kultúra és az életvitel szoros tartozéka. Mindegy, hogy az andalúziai Granadában vagy az ország túlfelén lévő Gijónban jár valaki, a tapasos helyeket nem kell sokáig keresnie. Itt, főleg délen, az apró falatok olykor grátiszban érkeznek az italunk mellé, egy fokkal nagyobb adagban pedig összeválogathatunk belőlük egy változatos vacsorát. Ha le akarunk tesztelni egy tapasos helyet, mindenképp kérjünk patatas bravast és aliolit (paradicsomos-paprikás és fokhagymás szósszal nyakon öntött sült krumpli), tortilla espanolát (burgonyás omlett) és croquetast (besamel mártásos-sonkás krokettet). Ezek csak az alapok, ott vannak még a sajtok, a grill-lapon sült rákok, polipok és egyéb extrák. És az "ott" nem csak az Ibériai-félszigetet jelenti, mutatjuk, Budapesten hova mehetünk tapasozni.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

La Nube

1/6

1114 Budapest, Bartók Béla út 41.

Több Infó

Címkék

Ha valaki a felhők közé vágyik, egy színes, otthonos, vidám helyre, akkor a La Nubéba menjen. Itt nincsenek torreádoros képek és bikás szobrok (ellenben unikornis igen), nem a dekorációval érzékeltetik, hogy egy vérbeli spanyolos helyen járunk. Pedig így van: a konyhában az észak-spanyolországi Leónból származó Ivan tüsténkedik, míg párja, Timi a vendégekkel foglalkozik. A két éve működő mini univerzumban mindenféle spanyol jellegzetességet megtalálunk, amit hidegkonyhán el lehet készíteni, az egyszerűségében nagyszerű paradicsomos toasttól kezdve a spanyol tortillán és szaftos salátákon át sonka- és sajttálakig.

Különösen ajánljuk a grillezett spanyol kecskesajtot, ami etyeki házi lekvárral és pékműhelyes kenyérrel érkezik. Minden mellé jól passzol a San Miguel sör vagy a gyümölcsökkel turbózott sangría. Szeptembertől egy tapas pult szezonális falatkáiból, főként a baszk föld jellegzetes és végtelenített variációjú mini szendvicseiből is lehet szemezgetni. A La Nubéban egyébként reggelit és újhullámos kávét is kapunk, így napindításhoz is szuper opció.

Amit nem szabad kihagyni:

 • grill kecskesajt/queso de cabra (990 Ft)
 • salmorejo/paradicsomleves (790 Ft)
 • vörösboros kolbász/chorizo al vino (890 Ft)

Fotó: Vas Manci

Vas Manci

2/6

1088 Budapest, Vas utca 3.

Több Infó

Címkék

A Vas Manci az egyik legjobb dolog, ami az elmúlt hónapokban a Vas utcával történhetett. Nem is gondolnánk, de itt, a Blaha és az Astoria között másodpercek alatt mediterrán hangulatba kerülhetünk: miközben tárt ajtóknál olajbogyót és welcome magokat rágcsálunk, barátságos vendéglátónk percek alatt terülj-terülj asztalkát rittyent elénk. Lengyel Polett éveken át Valenciában élt, így igaz, a kis bisztrójában több mediterrán vidék ízével találkozunk, de meglehetősen erős a spanyol vonal. Minden alap tapas szerepel az étlapon: éppen jó állagú spanyol tortilla, gyönyörű színű, krémes és nem utolsósorban egészséges salmorejo (szinte csak paradicsom van benne), ami mellé brazil tápiókazsömlét is kérhetünk. Vannak még kencék – a makrélapástétom egy igazi ínyencség- és komolyabb tételek is, minden a galérián lévő konyhában készül, Anda és Adri jóvoltából. Szerdánként és péntekenként "bocadillo" délutánt hirdet a csapat (5-től 10-ig), ami azt jelenti, hogy egy borral, sörrel, kávéval megtoldott uzsonna keretében apró ajándékfalatokkal kóstolhatunk bele a konyha izgalmas kínálatába.
Amit nem szabad kihagyni:

 • salmorejo
 • házi magok
 • makrélapástétom

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Padron

3/6

1085 Budapest, Horánszky utca 10.

Több Infó

Címkék

A Padron egy kicsi és nagyon szerethető tapas bár a VIII. kerület eldugottabb részén. A vidám színű csempékkel dekorált pult mögött mindig találunk egy családtagot; "Madrét", "Padrét" vagy a gyerekeket, akik örömmel ajánlanak nekünk valami finom kóstolnivalót. Érdemes tippet kérni, mert a nyári és téli étlap 20 tételes kínálatán túl van heti ajánlat is, ami alkalmanként olyan különlegességeket takar, mint a yeye nevű, andalúz kistermelőtől beszerzett olajbogyó vagy a borjúmirigy.
A falatkák hagyományosan barna égetett agyagtányérokban érkeznek, melléjük pedig spanyol borokból is választhatunk kísérőt. Nagy slágernek számít a házi sangría, de érdemes megkóstolni a ciderüket is, ami a bolti, édeskés változattal ellentétben egy fanyarabb, baszk ízvilágot hozó ital. A vacsorát bátran lehet egy katalán krémmel zárni, azért pedig senkit nem hibáztatunk, ha mindezek után úgy érzi, ide még vissza kell térnie. A látogatással viszont augusztus 28-ig várnunk kell, addig nyári szünet miatt a Padron zárva tart.

Amit nem szabad kihagyni:

 • paradicsomszószos bárányhúsgolyó/albóndigas en salsa roja
 • tintahalkarika sörtésztában, remuláddal/calamares rebozados
 • heti ajánlat

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Pata Negra Tapas Bar – Pest

4/6

1091 Budapest, Kálvin tér 8.

Több Infó

Címkék

A Pata Negra éppen olyan, amilyennek egy spanyolországi tapas bárnak lennie kell: egy nyüzsgő lokál, odakint terasszal, bent igényes kocsmahangulattal, Andalúziát idéző csempével, jókora sonkákkal és az egész helyiséget betöltő illatokkal. Itt a konyhát komoly fokozatra kapcsolták, a tekintélyes étlapon a teljesen egyszerű, sült kápiapaprika jellegű tételektől az extrább, fokhagymás polipig és bikafarokig sok minden szerepel.

A receptek nincsenek magyarosítva, se cicomázva, minden olyan, mint az Ibériai-félszigeten. A spanyol nyaralásokon inspirálódott alapítók, Szilveszter és Vilmos szerint ez így van rendjén, minek változtatni azon, ami jó. Mi pedig egyetértünk, főleg miután eltöltöttünk már néhány kellemes, mindent megosztós vacsorát a Kálvin téri teraszon. Habár ez volt az első Pata Negra, ma már a budaiaknak sem kell átszelni a Dunát a spanyolos falatokért; a Frankel Leó úton találjuk a másik éttermet.

Amit nem szabad kihagyni:

 • Zamburina kagyló vaslapon sütve (2450 Ft)
 • fokhagymás, chilis rákfarok (1800 Ft)
 • serrano sonkás krokett (750 Ft)

Fotó: Bontxo

A baszk – Bontxo

5/6

1055 Budapest, Falk Miksa utca 21.

Címkék

A Bontxo (ejtsd: boncsó) a Falk Miksa utca egy parányi tapas bárja, közel a Jászai Mari térhez. Ha belépünk, jobbra találjuk a sötét fapultot, balra az asztalokat, de a galérián vagy nyáron a pici teraszon is letelepedhetünk. A hely neve nem feltétlen cseng ismerősen a középiskolában spanyolt tanult füleknek, ami azért van, mert a baszk nyelvjárást követi.

Nem csak a nevet, az ételeket és a virtust is az észak-spanyol Baszkföld ihlette, ami azt jelenti, hogy bőséges kis szendvicsválasztékkal, vagyis pintxókkal (pincsó) is találkozunk, amikre feltétként a legkülönfélébb tengeri herkentyűket vagy épp krémeket kapjuk. Mellé jól csúszik az Estrella sör, de ha boros kedvünkben vagyunk, a baszk fehérborba, a txakoliba (csákoli) érdemes belekóstolnunk.

Amit nem szabad kihagyni:

 • bármilyen pinxto
 • tőkehal specialitások
 • txakoli

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Vicky Barcelona

6/6

1072 Budapest, Dob utca 16. (Gozsdu-udvar)

Több Infó

Címkék

A Vicky Barcelonát a belváros közepén, a Gozsdu-udvarban találjuk. Egy igazi nagystílű, nyüzsgő hely, hangzatos névvel, spanyol zenével és megkapó stílussal: a keskeny térben vörös bársonyfüggönyök, mozaikok, bikaviadalt kirajzoló csempesor, sötét fabútorok gondoskodnak a dizájnról. Akár Spanyolországban is belefuthatnánk egy ilyen lokálba, bár minden bizonnyal a déli kisvárosok helyett inkább Barcelonában vagy Madridban, ahol a tradicionális falatokhoz szokott helyiek nem botránkoznak meg azon, hogy a fokhagymás alioli-szósz fehér helyett rózsaszínű és habosabb állagú.

A Vicky Barcelonában a klasszikus tapák ugyanis egy kicsi csavarral, egy kicsit elegánsabb tálalásban és ezzel együtt egy kicsit borsosabb áron érkeznek. Azt, hogy ez kinek mennyire pozitívum, mindenki döntse el maga, mindenesetre ha jövünk, érdemes kivárni az esti spanyolos élő zenét és az azt követő pörgős fiestát.
Amit nem szabad kihagyni:

 • croquetas
 • andalúz tintahal
 • koktélok

Hasonló tartalmak

Admin mode