kultúra

szerkesztés

Érkezik a Verzió Filmfesztivál és a Central European Fashion Week is – programajánló (11.07–13.)

Szerzők

  • We Love Budapest

  • Kovács Dávid

2019. 11. 07. 17:01

Újabb programokkal teli hét nap előtt állunk, melyek közül most is nagyot merítettünk nektek, hogy elviselhetőbb legyen a novemberi szürkeség. A kínálat ezúttal is igen változatos lesz, hiszen jön a Verzió Dokumentumfilm Fesztivál, az idei második Central European Fashion Week, a régió könnyűzenei tehetségeit bemutató Budapest Showcase Hub, de most rendezik meg a 3. Panorámafutást Szentendrén, illetve debütál idehaza az Északi Irodalom Hete is.

Fotó: Danubius Hotel Gellért

Csütörtök

1/7

Giuseppe Verdi: Rigoletto / Erkel Színház


A mantovai udvar nőket habzsoló férfitársadalmában a nemeseket szórakoztató torz bohóc senkit nem kímél vicceivel. Mégis azt reméli, hogy a maró gúny, amivel mások fájdalmát fogadja, nem üt majd vissza rá. Csak jól el kell választani a munkát és boldog magánéletét. De amikor lánya saját vágyait követve kilép a biztonságot adó zárt falak közül, épp Rigoletto titokzatos kettős élete okozza vesztét.

IX. Márton-napi Borfesztivál / Danubius Hotel Gellért


A Márton-napi Borfesztivál minden évben más-más tematika köré épül fel, idén Karinthy Frigyes briliáns irodalmi paródiája, az Így írtok ti kínálta az ötletet, hogy a bor és az irodalom elválaszthatatlan kapcsolatával fűszerezzék meg a szervezők a fesztivál négy napjának programjait.
Előszóként butiksörfesztivállal indul a nulladik nap, ahol válogatott sörökkel alapozhatunk a borfesztiválra. Pénteken és szombaton korlátlanul lehet majd kóstolni a borokat, pálinkákat a Winelovers válogatásában. Az afterpartyn pénteken a Lóci játszik, szombaton a The Biebers koncertjein bulizhatunk, ahol a gasztrokiállítók és a DiVino mellett éjfélig a zene lesz a főszereplő.


A recept minden elemében eredeti, erre utal az Anatomy of Ramen elnevezés is. Az egyes hozzávalók pácolásától és füstölésétől kezdve a tare, azaz a ramen lelkének hosszadalmas elkészítéséig, és az alaplé minden mesterséges ízesítőtől mentes, minimum 8 órán át tartó megalkotásáig. A Konyhakör mindig is nagy hangsúlyt fektetett a feltörekvő gasztroszereplőkkel való kollabokra, így nem is meglepő, hogy létrejött egy pop-up projekt a két csapat között, akik most a Belváros kedvenc üzlethelyiségét alakítják át ázsiai levesbárrá.

November 7-én minden a tenni akarásról fog szólni az Uránia Nemzeti Filmszínházban! A Hősök Tere Kezdeményezés által negyedik alkalommal megrendezett HeroiKon Nemzetközi Konferencia célja, hogy szakemberek és hétköznapi történetek segítségével inspirálja, felrázza és cselekvésre ösztönözze az embereket. A konferencián többek között olyan hírességek adnak elő, mint a különleges rap számairól is ismert színész Molnár Áron noÁr, az Esernyős Ember művészeti projekt vezetője Kálló Péter, Tuza-Ritter Bernadett az Egy nő fogságban című film rendezője. Olyan világhírű előadók is megosztják majd tapasztalataikat, mint például a sajtófotó guru Probert Pledge, a Contact Press Images alapítója.

Fotó: Budapest Central European Fashion Week

Péntek

2/7

Budapest Central European Fashion Week 2019 - SS20 / Több helyszínen


Izgalmas, új helyszínekkel, a hazai és nemzetközi szakma elismert képviselőivel, Budapest Fashion & Tech Summit konferenciával és divattal kapcsolatos side eventekkel készülnek a Budapest Central European Fashion Week szervezői a 2020-as tavaszi-nyári kollekciókat felvonultató divathétre.

Zsűrizés és díjátadó gála az Urániában. Egy 4-5 órás, izgalmas kulturális esemény látványos előadásokkal, fotókkal, filmekkel és a végén díjátadóval. Szórakoztatóan, egyszerűen és közérthetően lesz szó itt az építészetről, hogy mindenki ráérezhessen a mai építészeti alkotások ízére. Nemzetközi szakértőkből álló zsűri választotta ki a legjobb épületeket és terveket.

Mivel foglalkozik a muzeológus, a gyűjteménykezelő, a restaurátor és a kurátor?
Hogyan készül egy kiállítás? Mit csinálnak a múzeum munkatársai, ha a múzeumépület rekonstrukció miatt zárva van? A felsorolt kérdéseket az Iparművészeti Múzeum munkatársai válaszolják meg.


Az első Analóg Könyvklub középpontjában Margaret Atwood regénye áll, a november 8-i esten bárki megoszthatja majd a gondolatait a történetről, még a Testamentumok című folytatás decemberi megjelenése előtt. A könyvklubnak a NOS ad otthont.

Fotó: Unsplash.com

Szombat

3/7

Címkék

Jótékonysági Tacsi Zsúr / Vasmacska KávéZoo


Az óbudai Vasmacska KavéZoo-ban tart jótékonysági zsúrt november 9-én a Futrinka Egyesület tacskó fajtamentő szekciója, melynek keretében jótékonysági gyűjtést is szerveznek. A találkozóra bárkit várnak, aki szívesen beszélgetne más tacskógazdikkal, és persze támogatná az egyesület működését.

Mit keresett a dezodor, a szappanos doboz vagy az üres kézkrém tégely a szobaszekrény vitrinjében a nippek és csipkék között? Miért vetett keresztet a nehézsorsú vidéki cselédlány, amikor a nagysága arra kérte, üljön be a fürdőkádba?
Miért volt örökös káosz és drámák helyszíne a fürdőszoba? Hol voltak Budapest leghíresebb „pucerájai”? Púder és szappan – városnéző túra a higiénia és tisztálkodás jegyében, a századelő Budapestjén.

A Budai-hegyek főbb látnivalóit foglalja magában az útvonal, azonban olyan részeket is érint, ami kevésbé járt, de látványos: libanoni cédrus, Gercse templom. A túra napján a Gercse templom belülről is megtekinthető.

Rengeteg bútort, tárgyat, lakásdekort áraznak le november 7-14. között a Pozsonyi úti AMIKOR galériában raktárkisöprés miatt, így egy egész héten keresztül bolhapiaci árakon válogathatunk majd a régiségek közt.


A misztikus nyomozás során a nézők hallgathatják ki a gyanúsítottakat, a bűntény pedig improvizált módon elevenedik meg a közönség előtt. A Momentán Társulat egyik legújabb előadásának premierjére november 9-én kerül sor az Impróban.

Fotó: Panorámafutás

Vasárnap

4/7

3. Panorámafutás Szentendre / Duna-korzó (Szentendre)


Szentendre leginkább a művészetekről és festőiről híres, azonban ezek mellett az értékek mellett a sport és a mozgás lehetősége is ott rejlik a városban. Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Panorámafutás Szentendre nevű futóversenyt, ahol a futók 5, illetve 10 km-es távon próbálhatják ki magukat. Előbbi a kezdő futók számára is kitűzhető cél, utóbbit pedig a gyakorlottak számára ajánlják.

A novemberi szürkeségbe rengeteg színnel és illattal hoz életet november 10-én a következő Kiskertpiac, ahol ezúttal az őszi/téli balkonhoz és a beltéri növénytartáshoz is kaphatunk majd szaktanácsokat, és persze a szokásos vásár sem marad el. A növények mellett natúr kozmetikumok és ruhakiegészítők teszik teljessé a kínálatot.


A kazah városokat, tájakat, embereket ábrázoló fényképek kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy további ismereteket szerezzünk erről az izgalmas régióról. Ebben segít nekünk a kiállításmegnyitó két vendége, Angyal Fruzsina fotográfus, aki friss élményeit és a képei mögött rejlő titkokat, tudnivalókat osztja meg a hallgatósággal, és dr. Mari László geográfus, az ELTE Földrajztudományi Tanszék docense, a Magyar Földrajzi Társaság főtitkára, akinek hobbija az utazás, ezen belül is kedvelt célpontja Ázsia.

Fotó: Kocsis Judit

Hétfő

5/7

Lizz Wright / MOMkult


Lizz Wrightot pályája elején a kritika, mint a neo-soul új csillagát mutatta be, ma pedig már a generációjának legelismertebb jazz énekesnőjeként és zeneszerzőjeként tisztelik. Kevés olyan előadó van jelenleg a világon, aki úgy képes szintetizálni különböző stílusokat – az R&B-t, a jazz-t, a bluest, a popot és a gospelt – hogy közben megőrzi saját egyéniségét.

November 11-én, a Kerület Napján már negyedik alkalommal kerül megrendezésre öt újbudai színház szervezésben egy rendhagyó, különleges kulturális esemény. Az Artus Stúdió, a B32 Galéria és Kultúrtér, a MU Színház, a Karinthy Színház és a Szkéné Színház által egy egyedi színházi idegenvezetésen vehetnek részt az érdeklődők.

Skandináviában minden évben megünneplik az Északi Irodalom Hetét, idén november 11-17. között. A Skandináv Házzal az élen 2019-ben idehaza is megtartják a programsorozatot, több fővárosi és vidéki helyszínen. Az ünnepi hét során egy-egy északi könyvet választanak ki három kategóriában: gyerekirodalom, ifjúsági irodalom és felnőttirodalom, majd a kiválasztott könyvekből felolvasásokat, illetve egyéb kapcsolódó programokat szerveznek. A felolvasások elsődleges célja, hogy a sötét, zimankós novemberi hétköznapokba egy kis melegséget és közösségi aktivitást vigyenek.


Miért hívnak egy magyar alkotót külföldre? Mi az a „más”, ami inspirálóan hat egy külföldi színházi alkotóra? Milyen hatással van a környezet a munkára? Más munkamódszert igényel-e a külföldi környezet?
Hogyan változik a színházi hatásmechanizmus más országokban, színházi kultúrákban? Van-e kultúrsokk az odaérkezéskor, és mennyi idő kell visszaakklimatizálódni a hazatérés után?

Kedd

6/7

Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 2019 / Több helyszínen


November 12. és 17. között a Verzió Filmfesztivál 16. alkalommal hív világkörüli utazásra és hozza el Budapestre és 5 vidéki városba a legkiválóbb emberi jogi témájú dokumentumfilmeket. Idén a fesztivál három kiemelt szekciója a média állapotával, a gyerekek helyzetével és az antropocén korral foglalkozik.

A fesztivál helyszínei idén is a Toldi mozi, a Művész mozi, a Kino Café mozi, a Blinken OSA Archívum, a Közép-európai Egyetem, az Empathy Cafe, valamint a Trafó Kortárs Művészetek Háza, mely a fesztivál nyitóeseményének is helyet ad. A filmvetítéseket beszélgetések kísérik rendezőkkel, emberi jogi aktivistákkal és szakértőkkel.

Calexico, Iron & Wine / Müpa


Az arizonai Calexico együttes, amely a 2010-es évek elején nagy sikerű koncerteket adott a Sziget Fesztiválon, ezúttal az Iron & Wine név alatt dolgozó Sam Beam dél-karolinai indie folk dalnokkal együtt érkezik Budapestre – neki ez lesz az első magyarországi fellépése.

2018-ban úgy döntöttek, hogy készítenek egy teljes Calexico-Iron & Wine-nagylemezt: az idén júniusra bejelentett Years To Burn című albumra a Sam Beam által hozott szerzemények mellé még a nashville-i stúdiómunkák közben is írtak közös kísérletezésből született számokat. Ezt a pazar hangszerelésű anyagot zenésztársaikkal a Müpában is bemutatják.

Fotó: Az Esemény Facebook-oldala

Szerda

7/7

Budapest Showcase Hub 2019 / Több helyszínen


November 13-15. között megint jön a BUSH, vagyis a Budapest Showcase Hub, a tél legforróbb klubfesztiválja, ahol a kelet-európai régió legjobb zenészei Budapest legnépszerűbb szórakozóhelyein lépnek fel. A háromnapos zenei tudattágítón a keleti blokk és az idei vendég, Ausztria 35 előadója mutatkozik be. Sokan hazájukban több ezres koncerteket adnak és többekre már most felfigyeltek a híres nemzetközi kiadók, így olyan fellépőket is meg lehet nézni akik hamarosan a legnagyobb nemzetközi fesztiválok nagyszínpadain lépnek majd fel.

Márton-napi libalakoma / Briquette


A Briquette következő tematikus vacsoráját november 13-án és 14-én rendezik, amelyen tekintettel a Márton-napi hagyományokra, az estek főszereplője a liba lesz. Kemencében, grillen, smokerben fognak elkészülni a különféle libás finomságok, ráadásul a vendégtér melletti látványkonyhában, így a teljes folyamatot végigkísérhetik a résztvevők és betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé.

További budapesti programokat ezen a linken találtok!

Hasonló tartalmak

Admin mode