éjszakai élet

szerkesztés

Világzenén innen, Dua Lipán túl – 1. napi Sziget-ajánló

Szerzők

 • Kovács Dávid

2022. 08. 10. 12:35

A visszatérő Sziget Fesztivál ideje alatt napi koncertajánlókkal jelentkezünk, melyekben 10 nemzetközi előadót emelünk ki minden egyes napról. Az a tapasztalatunk, hogy sok magyar látogató leragad a Nagyszínpad környékén, azonban a Sziget ennél sokkal több, érdemes a kisebb helyszíneket is felfedezni, így ne lepődjetek meg, ha ajánlóinkban főként ezeken lesz majd a hangsúly. Jöjjenek az első nap – szerintünk – legizgalmasabb fellépői!

Fotó: Tal Abudi - Powerline Agency

Noga Erez (IL)

1/10

Az izraeli Noga Erez jelenleg a Közel-Kelet egyik legforróbb előadója, 2017-ben a Dance While You Shoot című dalát az Apple Music egyik reklámjában is hallhattuk a szintén abban az évben megjelent debütalbumáról, azóta pedig már túl van második, Kids című nagylemezén is. Hiphop- és elektronikus alapú dalait sok esetben a Közel-Kelet eseményei inspirálják, miközben felfedezhetjük bennük Flying Lotus, Frank Ocean vagy Kendrick Lamar hatását is. Olyan fesztiválokat követően láthatjuk őt zenekarával a Szigeten, mint a Primavera Sound, a Pitchfork Paris vagy a Roskilde. 

 • Helyszín: FreeDome
 • Időpont: 17.00

Fotó: Shea McChrystal - United Talent Agency

Nova Twins (UK)

2/10

Második, Supernova című lemezével jön a Szigetre a brit Nova Twins duó, akik nemcsak turnéztak már olyan előadókkal, mint a Wolf Alice vagy a Prophets Of Rage, de Tom Morello szerint egyenesen ők a legjobb zenekar, akikről még sosem hallottunk – szerencsére most itt a lehetőség, hogy változtassunk ezen. A nyers és karcos rap metalba hajló, grúvos basszusokkal megtámogatott dalaik elképesztő energiával szólalnak meg, azoknak is érdemes tenniük velük egy próbát, akik a klasszikus nu metaltól egyébként idegenkednek.

 • Helyszín: Európa Színpad
 • Időpont: 20.10 

Fotó: Janine Van Oostrom - United Talent Agency

Cleopatrick (CAN)

3/10

A Nova Twins után érdemes lesz az Európa Színpadnál maradni, ugyanis egy másik izgalmas rockduó, a kanadai Cleopatrick veszi birtokba a helyszínt. Elsősorban azoknak ajánljuk őket, akik kedvelték a Royal Blood első lemezét és bírják a grunge-os, blues és hard rockos riffeket. Csak tavaly jelent meg első albumuk, azonban már 2018-ban játszhattak például a legendás chicagói Lollapaloozán is.

 • Helyszín: Európa Színpad
 • Időpont: 23.00

Fotó: David Ellis

Tourist (UK)

4/10

Tourist visszatérő vendég a Szigeten, mi azonban ezt egy cseppet sem bánjuk! A producer 2016-os fellépése óta három új lemezt is összedobott, az idén májusban megjelent, Inside Out című anyag ráadásul szerintünk az eddigi legjobb. Korábbi albumain inkább a downtempo, a melankolikus hangulat volt jellemző, mostanra azonban ez háttérbe szorult, és bár nem tűnt el teljesen, az Inside Out már jóval táncolhatóbb trackekből áll.

 • Helyszín: FreeDome
 • Időpont: 01.30

Fotó: Z|ART Agency

Remi Wolf (US)

5/10

A kaliforniai Remi Wolf azok közé az előadók közé tartozik, akik a járványidőszak alatt váltak ismertté, első EP-je 2019 októberében, debütlemeze pedig két évvel később jött ki. Saját zenéjét funky soul popként definiálja, de bárhogy nevezzük is, az biztos, hogy aki a Sziget első napján 16 óra magasságában a Nagyszínpad elé téved, egy baromi színes energiabombát fog kapni az arcába, ami tökéletesen megalapozhatja a fesztivál hangulatát.

 • Helyszín: Nagyszínpad
 • Időpont: 16.00 

Fotó: Dmytro Tolokonov - Tomato Production

Luiku (UA)

6/10

Az ukrán Luiku dalaiban gyakorlatilag minden népcsoport hagyományai megjelennek, melyek valaha is a Kárpátok és a Balkán közelében jártak. A projekt motorja Dmytro Tsyperdyuk, akit leginkább az idehaza máig népszerű Shantelhez lehet hasonlítani, az ő utazásainak élményei és a világzene iránti szeretete képeződik le a Luikuban. Az Ukrajnában zajló háború árnyékában biztosan furcsa lesz ilyen életigenlő zenét hallani egy kijevi zenekartól, de talán éppen ez az, ami segíthet túllépni az ilyen traumákon…

 • Helyszín: Global Village
 • Időpont: 20.00 

Fotó: Jay Siegan Presents

Channel Tres (US)

7/10

Channel Tres le sem tagadhatná, hogy Kaliforniából érkezik hozzánk, könnyed house trackjeiből süt a nyugati parti vibe, de comptoni lévén a rapnek is bőven van helye a zenéjében, megspékelve olyan inspirációkkal, mint Marvin Gaye vagy Toro y Moi és olyan közreműködőkkel, mint Tyler, The Creator, a szintén Sziget-fellépő TOKiMONSTA, a Polo & Pan vagy Mura Masa.

 • Helyszín: FreeDome
 • Időpont: 00.00 

Fotó: Pierrick Guidou

Arat Kilo feat. Mamani Keïta & Mike Ladd (F/ML/US)

8/10

23 óra után nem sokkal egy igazi ínyencségbe futhatunk bele a Global Village-nél, ugyanis a francia ethio-jazz csapat a mali énekesnő, Mamani Keïta, valamint az amerikai slammer, Mike Ladd társaságában lép színpadra. 2018-as, Visions of Selam című közös lemezük igazi világzenei szenzáció volt, ebben a formációban pedig ritkán turnéznak együtt, így mindenképpen érdemes lesz elcsípni őket.

 • Helyszín: Global Village
 • Időpont: 23.15

Fotó: Hugo Comte - Warner Records

Dua Lipa (UK)

9/10

2018-ban a Sziget volt az első nagyfesztivál, ahol Dua Lipa headlinerként kapott lehetőséget, azóta pedig további fesztiválok követték a Sziget példáját, sőt sokan a pop új királynőjének is kikiáltották. Ebben a kérdésben mi inkább tartózkodnánk, az azonban mindenképpen bizonyos, hogy a mai popzenében Dua Lipa már megkerülhetetlen előadó, és fantasztikus show várható a nyitónapon, amihez extra adalék, hogy a hírek szerint szinte teljes egészében ugyanaz a produkció lesz látható a Szigeten, mint az énekesnő turnéjának szólóállomásain.

 • Helyszín: Nagyszínpad
 • Időpont: 21.15 

Fotó: Sylvie Matenot

Zar Electrik (F/MO)

10/10

A francia-marokkói Zar Electrik az észak-afrikai gnawa zenét emeli újabb szintre. A gnawa gyökerei több mint ezer évre nyúlnak vissza, amikor az iszlám meghódította a mai Marokkó területét, ekkor született meg a spirituális, rituális alapokon nyugvó törzsi zene berber, zsidó és keresztény hatásokkal kiegészülve, amire manapság még a pszichedelikus jelzőt is rámondhatnánk. A Zar Electrik ebből táplálkozik, ahogyan a nevükből is kitalálható, elektronikus adalékokkal kiegészítve a tradicionális hangszereket és éneklési stílust.

 • Helyszín: Global Village
 • Időpont: 00.45 

Hasonló tartalmak

Admin mode