éjszakai élet

szerkesztés

A Kazinczy utca és környékének „másik” oldala – Underground helyek a bulinegyedben

Szerzők

  • Wágner Gábor

2023. 06. 30. 14:39

Van élet a Gozsdu-udvaron túl is, ha a szórakozni vágyó ember a bulinegyedben mulatna egy jót, de irtózik a népszerű, kissé egyenszagú, kommersz kluboktól, diszkóktól és bároktól. Összegyűjtöttük, milyen lehetőségek közül lehet választani, és bátran kijelenthetjük, bőven van muníció ebben a környékben is, ha az ember valami nem szokványos, az átlagostól eltérő, alteros helyen (vagy helyeken) töltené el a görbe estéjét és éjszakáját.

Fotó: Gyarmati Balázs - A Gödör Facebook-oldala

Gödör

1/14

1061 Budapest, Király utca 50.

Több Infó

Címkék

A Gödör egy igazi klasszikus a Király utcában, bár nem onnan indult, hanem eredetileg az Erzsébet téri egykori gödör helyén épült meg – innen a neve. 9 évnyi működést követően az Akvárium átvette a helyét, a Gödör pedig a Király utcába költözött, ahol párszor helyszínt váltott, viszont már jó ideje ugyanott találjuk. A magyar underground zenék legfőbb bázisa, a 70-es, 80-as (és a 90-es) évek alternatív világának szellemiségét és lángját megőrző hely. 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Szimpla Kert

2/14

1075 Budapest, Kazinczy utca 14.

Több Infó

Az, hogy a budapesti romkocsmák királynője mennyire underground hely még, arról megoszlanak a vélemények. Programjait tekintve biztosan az, meg a hely külsejéről is inkább az jut eszünkbe, hogy alterparadicsom, nem pedig az, hogy menő klub. Ennek ellenére rengetegen járnak ide, sok külföldi, utazók és turisták, akik kicsit szeretnék átérezni a kelet-európás életérzést meg belekóstolni a romkocsmás hangulatba. Erre nincs is alkalmasabb hely a Szimplánál, ami a tökéletes első lépés a bulinegyed meg a budapesti éjszaka felfedezésének útján. Ráadásul nagy tömeg ide, népszerűség oda, a hely a mai napig megőrizte a kezdeti varázsát, szinte semmit nem kopott az elmúlt jó pár év során, a hűhaélmény garantált.

Fotó: Krimó - Facebook

Krimó

3/14

1075 Budapest, Kazinczy utca 8.

Címkék

Pár lépésre a Szimplától, a Rákóczi út irányába találjuk a Krimót, ami egy kocsma, ahogy írják magukról: a város legeredetibb és legőszintébb kocsmája. Hogy ez mennyire így van, vagy nincs így, azt mindenki döntse el maga, annyit biztosan kijelenthetünk, hogy nagyon közvetlen és rendkívül laza meg egyszerű hely abban az értelemben, hogy itt aztán semmi sincs túlgondolva. A Krimóban az is nagyon jó, hogy teljesen kiszámíthatatlan: sose tudod előre, hogy aznap, amikor odamész szórakozni, egy ultracsendes estébe vagy egy spontán kialakult, asztalon táncolós, vad buliba szaladsz bele. 

Fotó: Fekete Kutya Facebook-oldala

Fekete Kutya

4/14

1074 Budapest, Dob utca 31.

Több Infó

Címkék

A Dob utca árkádsora alatt megbújó Fekete Kutya egy olyan kultúrkocsma, ahol nemcsak jókat lehet inni, többek között jóféle cseh söröket, de a kaja is nagyon finom. Vonzó atmoszférájú hely, ahova akár röpke időre, egy kávéra is jólesik beülni. A környék egyik szelíd és szerény egysége, amelyik bár sosem vált divatossá, mégis mindenki ismeri meg szereti, akkor is, ha még csak egyszer járt itt. 

Fotó: Kisüzem

Kisüzem

5/14

1077 Budapest, Kis Diófa utca 2.

Több Infó

Címkék

Egy másik kultúrkocsma, kicsivel feljebb, a Nagykörút irányába, a Dob utca és a Nagy Diófa utca sarkán. A Kutyával ellentétben a Kisüzem nemcsak jó, de divatos hely is, zenészek, színészek, művészek és médiamunkások kedvelt helye, úgyhogy ha jókor esik be az egyszeri vendég, akkor több ismert embert láthat, mint nem ismertet. Romkocsmás, csupasz téglafalas hangulatát feldobja, hogy időnként feltörekvő kortárs képzőművészek munkái láthatók a falakon.

Fotó: Dzzs Bár - Facebook

Dzzs Bár

6/14

1072 Budapest, Nagy Diófa utca 32.

Több Infó

Címkék

A Kisüzemhez hasonló, de attól fiatalosabb hangulatú kultúrkocsmát a Nagy Diófa utcában találjuk. Ennek a helynek is fontos jellemzője, hogy gyakran kerülnek a falakra képzőművészeti munkák, hogy ne csak együnk-igyunk meg bulizzunk, hanem közben kulturálódjunk is. Bár a Dzzs nem túl nagy – de azért nem is mini –, sok jó ember kis helyen is elfér alapon DJ-programokat meg koncerteket is tartanak itt. 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Kőleves Vendéglő és Kert

7/14

1075 Budapest, Kazinczy utca 37–41.

Több Infó

Címkék

A vendéglőt és a kertet nem lehet elválasztani egymástól, mert végül is egy hely, nem pedig kettő, bár tök más a hangulatuk. Az előbbit hagyjuk is, mert nem témába vágó, ellenben az utóbbi, a kert igen. Bringás-lampionos hely, melynek hangulata – bár jóval kisebb, mint az volt – kicsit megidézi a klasszikus Kertemet. Ide bármikor – napközben és este is – jólesik beülni, akár egyedül is, egy könyv társaságában például, de aztán felállni és továbbállni már annál nehezebb. Buliindító helynek tökéletes: itt alapozik az ember, aztán megy, ahogy és amikor tud. 

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Szomjas Farkas

8/14

1072 Budapest, Dob utca 28–30.

Több Infó

Speciális kiskocsma a Dob utca árkádsorával szemben. Az azonos nevű sörblogger kraft söröket felvonultató helye szerény, egyszerű, nem túlgondolt, hogy a fókusz minden tekintetben az imponáló sörkínálaton legyen. A minimalizmusa ellenére hangulatos és stílusos helyen nemcsak finom söröket kapsz, de ha érdekel, akkor némi szaktudást is arról, hogy épp mit iszol. Első kortyra megszereted azt is, amit iszol, meg azt is, ahol. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Blutorange

9/14

1077 Budapest, Király utca 39.

Több Infó

Címkék

A bulinegyed legkülönlegesebb helye, melynek nem akad párja nemcsak a környéken, de az egész városban sem. A Blutorange ún. listening bar, ahol a fellépő zenészek és DJ-k nem a szokásos programjukat játsszák, hanem csupa izgalmas és érdekes zenéket, amiket ők is általában otthon hallgatnak. Mindezt különleges mexikói kaják és mezcal dobja fel, meg szuperkényelmes fotelek és kanapék, melyekbe belesüppedve minden sokkal élvezetesebb.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

TELEP

10/14

1075 Budapest, Madách Imre út 8.

Több Infó

Címkék

A Madách Imre tér mögött kezdődő Madách Imre út egyik legnépszerűbb helye, ami előtt biztos sokan álldogáltak már. Az alsó szinten van a bárrész, ahol általában jóféle elektronikus zene, hiphop és trap szól, a felső részen pedig a galéria található, ahol kiállítások vannak, meg ruhaüzlet. A TELEP menő helynek számít, ahol szinte kötelező jelleggel inni kell egyet, ha beleveti magát az ember a bulinegyedes éjszakába. 

Fotó: Központ

Központ

11/14

1075 Budapest, Madách Imre út 5.

Több Infó

Címkék

A Madách Imre út és a Rumbach Sebestyén utca sarkán található helynek már a neve is egyértelművé teszi a jelentőségét: ez a környék legmenőbb helye többek szerint (mások szerint viszont a TELEP). Egyszerre bisztró, kocsma és klub. A pincéjében van egy kisebb színpad, ahol koncerteket tartanak. Napközben beülhetünk ide dolgozni is akár, vagy ebédelni, este pedig pohárral a kezünkben álldogálhatunk a hely előtt, miközben az átellenben lévő TELEP közönségét vizslathatjuk.

Fotó: We Love Budapest

Bårom BAR

12/14

1074 Budapest, Dob utca 33.

Több Infó

Címkék

A bulinegyed legújabb fejlesztése, ami a Dob utcai árkádsor alatt nyitott meg, a Fekete Kutya majdnem szomszédságában. Pici, de ez semmit nem vesz el az értékeiből, sőt inkább hozzáad. Kicsit olyan, amikor itt töltöd az estédet, mintha egy házibuliban lennél, amit egy romkocsmaszerű lakásban rendeztek. Minden szedettvedettsége ellenére jó hangulatú és szerethető, egy garzonnál nem nagyobb hely a Bårom BAR.

Fotó: Úri Muri - Facebook

Úri Muri

13/14

1077 Budapest, Wesselényi utca 19.

Címkék

A bulinegyed régi motorosa egy olyan bár, amely tenyérnyi, a terasza sem nagy, ám lent a pincében egy színházterem vár, ahol tartanak jazzkoncerteket, stand-up-esteket, meg persze vannak bulik is jó ízlésű DJ-kkel. Ide bejáratott közönség jár, meg azok, akik csak úgy rátalálnak a helyre, mert igazából annyira szerény az utcafrontja, hogy simán elsétálhatunk előtte anélkül, hogy észrevennénk. Pedig nagyon is érdemes észrevenni. 

Fotó: Rácskert - Facebook

Rácskert

14/14

1072 Budapest, Dob utca 40–42.

Címkék

A Kisüzem és a Szomjas Farkas között nagyjából félúton találjuk ezt a vegán és vega központú (de nemcsak az van), szabadtéri gasztrokocsmát, ami egy nagyobbacska udvarban található, a Dob utca mentén. Miközben finom és egészséges ételek közül válogathatsz, italok tekintetében inkább a hagyományos utat járhatod itt. Eszel, iszol, aztán partizol, majd úgy fekszel le hajnalban, hogy tiéd volt az éjszaka. 

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode