éjszakai élet

szerkesztés

A nap, amikor beköltözünk a FreeDome-ba – 3. napi Sziget-ajánló

Szerzők

 • Kovács Dávid

2022. 08. 12. 14:31

Féltávhoz érkezett a 2022-es Sziget Fesztivál, a harmadik napra olyan előadókat válogattunk a kihagyhatatlan, de minimum érdekes előadókat bemutató listánkba, mint a sokak által visszavárt Stromae, a nyers posztpunkkal gyaluló The Murder Capital, a rengeteg táncot ígérő Jungle, a punk rapper Slowthai vagy a kreol tradíciókat modern köntösbe öltöztető Maya Kamaty.

Fotó: Wasserman Music

Stromae (B)

1/10

Emlékezetes, hogy 2014-ben, Stromae első szigetes fellépésekor milyen tömegjelenetek alakultak ki az akkori A38 Színpadnál, annyian akartak bejutni a belga énekes koncertjére. Várható volt tehát, hogy újra meghívják, erre azonban sokat kellett várnunk, hiszen időközben a háttérbe húzódott, hogy a divattal foglalkozzon, idén azonban új lemezzel tért vissza, így nem is volt kérdés, hogy a Sziget rárepül, és végre a Nagyszínpadon láthatjuk Stromae elképesztően energikus show-ját.

 • Helyszín: Nagyszínpad
 • Időpont: 19.30 

Fotó: Grayce Leonard - Q Prime

The Murder Capital (IRL)

2/10

A Viagra Boys volt az általunk egyik legjobban várt idei zenekar, azonban az ő kiesésük okozta szomorúságon sikerült enyhíteniük a szervezőknek, hiszen az ír The Murder Capital ugrik be helyettük. A Pixies, a Joy Division és PJ Harvey inspirálta, nyers posztpunkot játszó csapat különösen azoknak állhat közel a szívéhez, akiket az utóbbi években berántott az IDLES, a Shame vagy a Szigeten idén szintén koncertező Fontaines D.C. fémjelezte vonal, ráadásul friss dallal, a júliusban megjelent Only Good Thingsszel érkeznek, és lehet számítani eddig még ki nem adott számokra is.

 • Helyszín: FreeDome
 • Időpont: 18.30

Fotó: Joshua Collins - Reading Festival

Slowthai (UK)

3/10

A The Murder Capital után is érdemes maradni a FreeDome-ban, hiszen a punk attitűd marad a műfajváltás ellenére is. Slowthai a politikailag kíméletlen és ellentmondást nem tűrő szövegei, valamint energikus koncertjei miatt hamar a brit rap új kedvence lett. Tavaly megjelent, Tyron című második lemezén olyan közreműködők szerepelnek, mint A$AP Rocky, James Blake, Denzel Curry vagy Skepta, de többek között az IDLES, a Disclosure és a Gorillaz is készített már vele közös számot.

 • Helyszín: FreeDome
 • Időpont: 20.15

Fotó: Verdigris Management

Jungle (UK)

4/10

A nap várhatóan legtáncosabb koncertjét alighanem a Jungle fogja adni, akik eddig minden lemezük megjelenését követően felléptek a Szigeten, nem lesz ez másként a tavaly megjelent harmadik, Loving in Stereo című anyagot követően sem. A brit neosoul és funk zenekar Josh Lloyd-Watson és Tom McFarland projektje, népszerűségük pedig albumról albumra folyamatosan nő, hiszen az említett műfajokat nagyon jó érzékkel öntik baromi slágeres és modern formába, élőben pedig különösen érdemes meghallgatni őket.

 • Helyszín: FreeDome
 • Időpont: 00.00 

Fotó: EBB Music

Minyo Crusaders (JP)

5/10

Valószínűleg kevés embernek jutna eszébe a világon, hogy a japán népdalokat dél-amerikai, karibi és afrikai dallamokkal ötvözze, szerencsére a Minyo Crusaders tagjai közéjük tartoznak, és hát az a helyzet, hogy működik a dolog, még ha elsőre furcsán is hathat. Ha valaki egy igazi zenei kuriózumra vágyik, annak a koncertjükön a helye!

 • Helyszín: Global Village
 • Időpont: 18.30

Fotó: Klapp

Úlfur Úlfur (IS)

6/10

A Sziget legújabb helyszínén, a dropYardon nézhetjük meg az izlandi Úlfur Úlfur rapduót, akiket a fülbemászó beatjeik miatt akkor is érdemes csekkolni, ha egy szót sem beszélünk izlandiul – márpedig a Sziget legtöbb vendége ezzel valószínűleg így van. Izlandon kétségkívül van valami a levegőben, annyi remek előadó bukkan fel náluk évről évre, most pedig már a hiphopvilágot is elkezdték meghódítani, aminek az Úlfur Úlfur az egyik zászlóshajója.

 • Helyszín: dropYard
 • Időpont: 20.30 

Fotó: Mom + Pop

FKJ (F)

7/10

French Kiwi Juice, vagyis FKJ igen széles műfaji spektrumon mozog, a filmzeneszerű nu jazztől a French house-ig felfedezhetünk elemeket a zenéjében. Egyszemélyes live actjében rengeteg hangszert használ, loopokkal kiegészítve azokat, de azon sem lepődnénk meg, ha vendégénekesek is felbukkannának majd a FreeDome-ban.

 • Helyszín: FreeDome
 • Időpont: 01.45

Fotó: Ginger Sounds

Maya Kamaty (F)

8/10

A Réunion szigetéről származó Maya Kamaty a sziget kreol örökségét, a maloya zenét ötvözi modern, urbánus, elektropopos hangzással. Legutóbbi, Pandiyé című lemezén Kendrick Lamar és Björk hatása is érződik, de még dubstepet is kihallhatunk néhány dalból, miközben olyan tradicionális hangszerek is megszólalnak rajta, mint a kayamba vagy a roulér.

 • Helyszín: Global Village
 • Időpont: 23.15

Fotó: Jennifer Schmid - EBB Music

MEUTE (D)

9/10

Több telt házas budapesti klubbuli után egy igazán nagy helyszínen, a Sziget Nagyszínpadán kap lehetőséget a technó- és house-feldolgozásokkal híressé vált német rezesbanda, a MEUTE. Bár igazán ismertté a feldolgozások tették őket, egyre több saját dalt is szereznek, mostanra pedig rengeteg olyan embert is vonzanak a koncertjeik, akik azelőtt idegenkedtek az említett elektronikus műfajoktól.

 • Helyszín: Nagyszínpad
 • Időpont: 17.30

Fotó: One House

Folamour (F)

10/10

Folamour FreeDome-os szettjéért mindenképpen megéri hajnalig kint maradni pénteken, ugyanis egy igazi feel good party várható a francia French house és diszkóproducer vezérletével, ahol még olyan klasszikusok is felcsendülhetnek, mint a Dancing Queen – alább meg is nézhetitek, ahogy a közönség éppen megőrül egy ilyen húzástól. A remek érzékkel összeállított szettek és saját szerzemények mellett olyan előadóknak is készített már remixeket, mint Tony Allen vagy Nightmares on Wax.

 • Helyszín: FreeDome
 • Időpont: 03.00

Hasonló tartalmak

Admin mode