éjszakai élet

szerkesztés

A furcsa nevű fellépők és a brit indie rock jolly jokerének napja – 6. napi Sziget-ajánló

Szerzők

 • Wágner Gábor

2022. 08. 15. 11:00

Alex Turner és az Arctic Monkeys három éve nem állt színpadon, és mindössze pár napja törték meg a hiátust, úgyhogy a Sziget Nagyszínpadára is frissen érkeznek. Ők lesznek az idei fesztivál utolsó napjának várva várt, legfontosabb fellépői, de nagyon sok jó koncert lesz a kisebb színpadokon is. Pár előadó neve ugyan a magyar fül számára talán fura és szokatlan, és még az is lehet, hogy viccelődésre sarkalló, de ez ne tántorítson el senkit: a zenéje mindnek nagyon jó.

Fotó: Iceage - Facebook

Iceage (DK)

1/9

A dán posztpunk brigádnak annyiból nem lesz könnyű dolga, hogy sötétbe hajló zenéjüket még nappali fényben, délután kell prezentálniuk, de azért a 2008-ban indult és eddig öt nagylemezt termelő munkásságuk így is biztosan működni fog. Csak nem szabad feketében menni rá, mert akkor valószínűleg még nagyon meleg lesz. 

 

 • Helyszín: FreeDome
 • Időpont: 17.00

 

Fotó: Lalalar - Facebook

Lalalar (TR)

2/9

Az Isztambulból érkező trió, melynek neve alapján inkább egy tinglitangli popzenekart vizionálunk, a török pszichedelikusrock-zenekarok reneszánszának egyik friss erőssége, bemutatkozó nagylemezük idén jelent meg. A török népzene keveredik a már említett pszichedelikus rockkal és az elektronikával, de azt is megengedik, hogy esetenként befigyeljen sajátos elegyű zenéjükbe a metál vagy a funk.  

 

 • Helyszín: Európa Színpad
 • Időpont: 17.10

 

Fotó: Princess Nokia - Facebook

Princess Nokia (USA)

3/9

Nokia hercegnő természetesen nem az egykor nagyon népszerű finn mobiltelefon-márka élő reklámkabalája, hanem egy, a 2010-es évek elején feltűnt, 30 éves New York-i rappernő, aki eddig négy nagylemezzel örvendeztetett meg bennünket. A hatások sokfelől érkeztek, és nemcsak a szokásos hiphop, funk, soul és RnB felől, hanem a hardcore, a punk, a nu metal vagy akár a house- és a rave-partik világa irányából is. 

 

 • Helyszín: FreeDome
 • Időpont: 20.15

 

Fotó: Kneecap - Facebook

Kneecap (IRL)

4/9

A Belfastból 2017-ben indult raptrió – Mo Chara, Móglaí Bap és DJ Próvaí – bemutatkozó nagylemeze már 4 éves, azóta csak kislemezekkel szórakoztatták a zenéjükre kíváncsi rajongókat. Zenéjük nem tiszta hiphop, gyakran csempésznek bele egyéb zenei elemeket is, a rocktól a funkon át az elektronikáig.

 

 • Helyszín: dropYard
 • Időpont: 20.30

 

Fotó: Pressherenow.com

Arctic Monkeys (UK)

5/9

Mi újat lehet elmondani napjaink első számú britpop csodafegyveréről, az Arctic Monkeysról? Talán annyit, hogy készülőben az új lemez, és lehet, hogy eljátszanak majd arról is egy-két dalt, meg azt is, hogy már három éve nem álltak színpadra, és biztosan tele vannak energiával, amit ki akarnak majd játszani magukból.

 

 • Helyszín: Nagyszínpad
 • Időpont: 21.15

 

Fotó: Fontaine's D.C. - Facebook

Fontaines D.C. (IRL)

6/9

A 2017-ben Dublinból indult zenekar eddig három kiváló és emlékezetes nagylemezt adott ki. Ők az új erőre kapott ír alternatív rockzenei élet első számú zenekara. Az, hogy 2022-ben ők is fellépnek a Szigeten, az maga a jelenidejűség. Hatalmas tömeg várható, érdemes már jó előre helyet foglalni az első sorok valamelyikében, különben csak hátulról élvezhetjük az írek posztpunk produkcióját.

 

 • Helyszín: FreeDome
 • Időpont: 00.00

Fotó: Sasha - Facebook

Sasha (UK)

7/9

A neve ellenére nem orosz, hanem brit producer-DJ az elektronikus zene nagy öregje és egyben legendája is. Nem először jár nálunk – a Szigeten is többször megfordult már –, és az élő fellépéseire boldogan zarándokolnak el az elektronika rajongói, nem véletlenül. Sasha szettjei különleges zenei utazások, amik mindig egy ismeretlen világba visznek. 

 

 • Helyszín: Colosseum
 • Időpont: 01.00

 

Fotó: Claptone - Facebook

Claptone (D)

8/9

Az elsősorban house-ban és tech house-ban mozgó német producer-DJ neve egy hülye szóvicc, semmi köze nincs a méltán népszerű blues-rock-gitároshoz. Bár a németnek vannak komoly lakossági elhajlásai is, azért még azt is színvonalasan teszi, nem véletlenül dolgozott már együtt a Peter, Bjorn and John trióval, Seallel, Jay-Jay Johansonnal vagy a Boxer Rebellion-os Nathan Nicholsonnal is. 

 

 • Helyszín: Party Aréna
 • Időpont: 02.00

 

Fotó: Tokimonsta - Facebook

TOKiMONSTA (USA)

9/9

A Los Angeles-i producer-DJ, akinek nevéről azonnal a töki pompos jut az ember eszébe, pedig természetesen semmi köze nincs a koreai felmenőkkel bíró Jennifer Lee-nek. Neve gyökere inkább egy koreai szó, a tokki, ami nyulat jelent, a monster (monsta) pedig szörnyet. Tokimonsta nagyon aktív lemezkiadás tekintetében, 2008 óta több mint 10 nagylemezt, remixalbumot, DJ-mixet és EP-t adott ki. 

 

 • Helyszín: FreeDome
 • Időpont: 03.00

 

Hasonló tartalmak

Admin mode