éjszakai élet

szerkesztés

12 lemezbemutató koncert magyar zenekaroktól, amitől aztán jól bepörög 2022

Szerzők

  • Wágner Gábor

2022. 01. 11. 16:16

2022-ben végre talán már lehet rendes ember módjára koncertekre járni anélkül, hogy a Covid miatt lemondanák az eseményeket az utolsó pillanatban. Szinte minden magyar zenekar fellép valahol az év első három hónapjában, és feltűnően sok a lemezbemutató koncert – bár nem ellenőriztük a statisztikát, hogy a korábbi évek alapján pontosan mi is a helyzet. De mi nem emlékszünk ennyire sok új albumot népszerűsítő fellépésre ilyen rövid idő alatt, amiben az is benne lehet, hogy pár buli tavalyról erre az évre tolódhatott. Nézzük, miből is válogathatunk januárban, februárban és márciusban.

Fotó: Facebook - Űrlénykirály /aka Balogh Borsa/

Az Űrlénykirály zenekara

1/12

2022. január 13., Gödör Underground

Címkék

Balogh Borsa különféle zenekarokban (például a Gyíkban) játszott, majd 2015-ben megalapította saját zenekarát, az Űrlénykirályt. A hazai trashcelebvilágot (Berki Krisztiántól Zimány Lindáig) szellemes videókban kifigurázó Űrlénykirály, aki tavalyelőtt Törőcsik Franciskával is készített egy közös EP-t, az új Gödörben mutatja be legújabb, A pólód közepén című, negyedik nagylemezét, mely hét, jobbnál jobb alter-pop dalt és egy népdalfeldolgozást tartalmaz. 

Fotó: Facebook - Abel Label

Abel Label

2/12

2022. február 3., Muzikum

Címkék

Mihalik Ábel dobos akkor lett széles körben ismert, amikor 2008-ban beült a Kiscsillag dobszerkója mögé – előtte egy évig a Kispál és a Borzban is dobolt –, ahonnan 2016-ban állt fel. Valami másra vágyott. Az Abel Label a saját zenekara, és az elmúlt 5 évben (amióta léteznek) 5 lemezt készítettek, mindegyiket más stílusban. A legutóbbi elektronikus volt, az idei, a Nothing Matters címet viselő album, aminek a bemutató koncertje lesz a napokban, pedig a 70-es évek progresszív rockja előtt hajt fejet. 

Fotó: Facebook - AZorka

aZorka

3/12

2022. január 19., Turbina Kulturális Központ

Címkék

Az aZorka Lackfi Dorottya énekes-dalszerző szólóprojektje, ami még annyira friss, hogy tavaly ősszel jelent meg az első, Elharapott szavak című EP-je, hat számmal. Ezt a nagyon érzelmes és intim hangulatú anyagot mutatja be a Turbinában zenekara élén, sőt vendéget is hívott maguk mellé, az ethno-surf-rock Folksteps zenekart. A koncerten a költőiség is garantált lesz, aZorka ugyanis Lackfi János harmadik gyermeke. 

Fotó: Facebook - Damara

Damara

4/12

2022. január 20., Turbina Kulturális Központ

Címkék

A szemérmetlenül fiatal tagokból álló, 2020-ban alakult Damara a Keresem a helyem című nagylemezét mutatja be a Turbinában. Kellemes, barátságos, fiatalos és eklektikus popzenéjükből még sok minden lehet, de már most nagyon szimpatikusok, az biztos. Egy másik, szintén friss hazai formáció, az indie folk Pandóra Projekt lesz a vendégük. 

Fotó: Fekete Vica

The Keeymen

5/12

2022. január 27., Turbina Kulturális Központ

Címkék

A The Keeymen több zenekar tagjaiból verbuválódott, amolyan kis magyar supergroup. Instrumentális, pörgős surf rockot tolnak, amit eddig egy EP-ről és egy nagylemezről élvezhettünk, illetve ha elmentünk valamelyik koncertjükre. Most ismét mehetünk, ugyanis 2 címmel megjelent második nagylemezük, amit a Turbinában játszanak el nekünk. A DARĀGE nevű garázsrocktrió lesz a vendégük. 

Fotó: Vadas Géza, Wertán Botond

Platon Karataev

6/12

2022. január 28., Akvárium Klub

Címkék

A Platon Karataev harmadik nagylemeze, a Partért kiáltó a zenekar első magyar nyelvű albuma. Az anyag nagyot markol, mert a lemezen található dalok a létezésről, a módosult tudatállapotokról, az önmagunkkal és az elmúlással való szembenézésről szólnak. A lemezbemutató nehéz és egyben felemelő, katartikus és artisztikus előadást ígér. A végére közösségi újjászületés várható. 

Fotó: Martin Wanda

Дeva

7/12

2022. január 29., Trafó Kortárs Művészetek Háza

Címkék

Takács Dorina, vagyis Дeva az utóbbi évek legnagyobb zenei meglepetése itthon, bemutatkozó nagylemezét már nagyon sokan várják feszült várakozással. Az elektronikából és népzenéből szőtt, különleges hangulatú albumot az énekes-dalszerző saját zenekara élén állva mutatja be. Addig is hallgassatok sok Дevát, és olvassátok el a vele készült interjúnkat.

Fotó: Facebook - Lóci Játszik

Lóci játszik

8/12

2022. február 3., A38 Hajó

Címkék

Ne kerteljünk: a Lóci játszik egy szemérmetlen popzenekar, a kifejezés jó értelmében. Lóci nem más, mint a frontember Csorba Lóci, aki a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film zenéjével alapozta meg hírnevét. Rendkívül szerethető zenekara pedig már a harmadik nagylemezét adja ki, Színes, magyarul beszélő címmel, ezt mutatják be a hajón. A zenekar turnéra indul az albummal, ennek lesz indító eseménye a hajós koncert. 

Fotó: Facebook - Góbé

Góbé

9/12

2022. február 11., Akvárium Klub

Címkék

A Góbé – a zenekar tagjainak meghatározása szerint – népi popzenét játszik. Idén jelenik meg az Akváriumban bemutatásra kerülő negyedik nagylemezük, ami az eddig is jól bevált recept alapján készült: népi hangszerek és népzenei elemek találkoznak modern hangszerekkel és popzenei érzékenységgel. A Góbé zenéje különös és trükkös elegy – nem véletlenül az a nevük, ami. A régies szó furfangos embert jelent, aki meg olyan zenét írna, amilyet a Góbé is. Vendégük is lesz: a Zajnal. 

Fotó: Wanda Martin

Blahalouisiana

10/12

2022. február 18., Akvárium Klub

Címkék

Negyedik nagylemezéhez érkezik a Székesfehérvárról származó pop-rock-soul Blahalouisiana, amelynek bemutatására az Akváriumban kerül sor, majd a zenekar továbbindul vidéki városokba. Bár a buli még nem sold out, azért érdemes gyorsan jegyet váltani rá, a Blahalouisiana mégiscsak az utóbbi évek üstökösszerűen befutott popzenekarainak egyike. 

Fotó: Facebook - Iamyank

iamyank

11/12

2022. március 3., Turbina Kulturális Központ

Címkék

Az All Machines Will Fail iamyank legújabb zenei projektje, és ahogy azt már időről időre megszokhattuk tőle, megint valami teljesen mással lép a közönség elé. Az elektronikus zenei kalandozások és a kortárs zenében való megmerítkezés után visszakanyarodik saját rockzenei-metálos gyökereihez. Szupersúlyosság várható iamyank legfrissebb, experimentálismetál-projektjének lemezbemutató koncertjén. 

Fotó: Facebook - Kiscsillag

Kiscsillag

12/12

2022. március 18., Akvárium Klub

Címkék

Ami késik, nem múlik. Lehetne ez is a mottója a Kiscsillag lemezbemutató koncertjének, melyen a Covid miatt két éve állandóan eltolt, 2020-ban megjelent, Tompa kések című, hatodik albumuk zenei anyagát játsszák végre el. A gesztust értékeljük. Az, hogy volt egy mindent lefékezésre kényszerítő járvány, még nem jelenti azt, hogy ne lett volna közben új Kiscsillag-lemez is. Most végre minden elem a helyére kerül, még a tompa kések is. 

Hasonló tartalmak

Admin mode