budapest

Egy nap alatt Budapesten - underground

Szerzők

2012. 08. 27. 11:56

Az underground esetében a név becsapós lehet, hiszen e szubkultúra világa sokkal inkább egy elvarázsolt kastélyra, semmint egy nyirkos metróalagútra hasonlít. 24 órás cikksorozatunk harmadik részében a budapesti undergroundot fedezzük fel.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Massolit Books & Café

1/8

1072 Budapest, Nagy Diófa utca 30.

Több infó

Kiadó könyvek

A bluesos Kiadó Kocsmában világklasszis omlettel indíthatod a napot. Még az is előfordulhat, hogy a kávéd napszemüvegben fog feszíteni, és rágyújt egy Ray Charles-nótára – ne lepődj meg, ez a hely egyik specialitása.

Továbbgondolva a reggeli témát ezen a napon, a Massolit Books and Caféban nem csupán browniek és kekszek, hanem különleges könyvek közül is válogathatsz. Ugyanitt ajánljuk még: a Printa extra kávéit egy kis kortárs design bolt díszítéssel, vagy a tőle egy sarokra megbúvó My Little Melbourne-t.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Hősök tere

2/8

1146 Budapest, Hősök tere

Több infó

Két lábon és két keréken

Underground, felfedező napodon javasoljuk, hogy tekerd körbe a várost. Nem kell a villamosra várni, másnak dörgölőzni a tömegközlekedési járatokon, és mindennek tetejébe még gyors is. A szabadságérzetről nem is beszélve.

Gurulj végig az a Hősök terétől indulva. Ejtőzz egy kicsit a , majd suhanj át Budára a . A Duna-parton nyugodt tempóban csordogálj, hogy legyen időd megcsodálni a . Végül baktass fel a , és alig néhány perc múlva már meg is érkezel a . Miközben a padon pihensz, térképezd fel az aktuális kocogó-kollekciót, és kortyolj néhányat a kulacsodból. Ha inkább sétálnál, a Vár aljánál kanyargó, vízivárosi utcákat, a János-hegyet, továbbá a rózsadombi lankákat ajánljuk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Kazinczy utca

3/8

1075 Budapest, Kazinczy utca

Több infó

Címkék

400 Kis Parázs a Kazinczy utcában

A thai konyha legjavát felvonultató lángra lobbanó wokok és egészséges ételek várnak. A csipős kajákkal óvatosan, némelyiktől még Hulk is sírva fakadna! A pár száz méterrel arréb található kétfogásos napi menüre, kiadós szerb finomságokra, és egy Rejtő Jenő-regényből előpattant, joviális tulajra számíts.

Fotó: Terror Háza Múzeum

Terror Háza Múzeum

4/8

1062 Budapest, Andrássy út 60.

Több infó

Címkék

Cipők a múltból és sakk-matt a vízben

Egy időben bizonyos tereken gyakorlatilag csak Tisza cipőben flangáló embereket lehetett látni. A hetvenes-nyolcvanas évek ikonikus cipőmárkája, a Tisza, egy rövidebb kámforrá válást követően 2003-ban robbant be ismét a piacra. A vérfrissítésnek hála a T-betűs surranók népszerűsége a régi magasságokban szárnyal. A Tiszát favorizálókkal nem véletlenül lehetne Dunát rekeszteni, hiszen a cipők a strapabírás és a letisztult retro design megtestesítői. Szerintünk a Tisza még mindig kúl, kicsit drága, de cserébe designolt hazai. Ha inkább egy egyedi pólóval vagy baseball sapkával tennéd közhírré, hogy rajongsz Budapestért, a felé vedd az irányt. A pólók egyikét ékesítő, a szeméből lézersugarakat lövellő Kossuth Lajost a következő X-Menben is szeretnénk viszontlátni!

A kultúrvándoroknak a Terror Házát ajánljuk, ahol Magyarország sötét múltjával szembesülhetsz, és leróhatod tiszteletedet a fasiszta és a kommunista rezsim áldozatai előtt. A könnyedebb kultúrélményt és a kortárs képzőművészek krémjét az Ernst Múzeum falai között keresd.

Ha stresszoldó fürdőélményre vágysz, javasoljuk, meg se állj a vagy a Királyig. Mindkét fürdőben nemek szerint szeparált napokat tartanak – a Rudasban pénteken és szombaton, míg a Királyban szerdán és vasárnap engednek be férfiakat és nőket egyaránt. Az esztétikai szükségletek kielégítéséről a történelmi díszletek gondoskodnak, a kikapcsolódásról pedig a gyógyító termálvíz. Csobbanj egyet, szaunázz, aztán sakkozz a régi motorosokkal!

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Most!

5/8

1066 Budapest, Zichy Jenő utca 17.

Több infó

Ide a Pótkulccsal Most!

Az Andrássy út vonzáskörzetében fészkelő Most! Kortárs Bisztró valódi olvasztótégely: egyszerre étterem, romkocsma és kiállítótér. Az atmoszféra bohém, a fellépők az alter-naprendszer bolygóiról érkeznek, a gyertyatartóként szolgáló, viasz-sörényes borosüvegek pedig a hely szimbólumai.

Ha csendes iszogatásra szomjazol, a alig pár percre található , a neked való hely. Süppedős fotelek, kelet-európai kaják, romantikus hangulatot árasztó kerthelyiség és élő zene szinte minden este – erről szól a Pótkulcs, a nyugalom romkocsmás szigete, amely, nevéhez híven, egy hiánypótló világra nyit ajtót.

Estére ajánljuk még a Super8 kertjét, vagy a , utóbbiban elég erős a gasztrofelhozatal, és a bringapatrióta/négyzetméter-arány is feltűnően magas.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

A38

6/8

1117 Budapest, Petőfi híd budai hídfő

Több infó

Buli a buli előtt

Bemelegítés gyanánt irány az A38, ahol az elektronikus műfajoktól kezdve a reggaen át egészen az experimentális rockig nyújtózik a zenei felhozatal. Ha éppen arra szottyan kedved, akár tengeralattjáróval is megközelítheted a világ leghíresebb ukrán teherhajóját, amelynek legfelső szintjén egy étterem is üzemel.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Nagymező utca

7/8

1065 Budapest, Nagymező utca

Több infó

Címkék

Csillámdisznó a Nagymezőben

A Pesti Broadway, azaz a Nagymező utca egyik épületét teljes egészében elfoglaló a budapesti buliélet origója. Habár az enteriőr romkocsma-jelleget kölcsönöz a helynek, az Instant jóval többet nyújt a lomtalanításokról összelapátolt bútoroknál és az omló vakolatmorzsáknál. Tematikus táncterek, fiatal törzsközönség, seregnyi bárpult és pszichedelikus design elemek – a vaddisznó-diszkógömb a csúcs – emelik e tivornyakomplexum színvonalát.

A variácók egy témára-mottó jegyében ajánljuk még a , ahol minimálra bólogathatsz, über jó pizzát ehetsz, és undergroundra finomhangolt atmoszférában ihatod kacskaringósra az egyensúlyérzékedet.

Fotó: Grandio

Grandio

8/8

1072 Budapest, Nagy Diófa utca 8.

Több infó

Címkék

A Grandioban üzemelő Party Hostel főként a külföldiek körében népszerű, ennek ellenére egy éjszakára te is csatlakozhatsz a bentlakók nemzetközi kompániájához. A pirkadatig tartó bulikon nem csupán a nyelvtudásodat tesztelheted, hanem azt is kipróbálhatod, hogy a szervezeted mennyire tolerálja a rocksztárok életmódját.

Ugyanitt ajánljuk még: , Instant Groove Hostel, Blue Danube Hostel

Hasonló tartalmak