szabadidő

Egy nap alatt Budapesten - 24 órás kaland

Szerzők

2012. 09. 19. 16:09

A költőibb lelkületű városlakók vérbeli nőként szokták jellemezni Budapestet: izgalmas, sokoldalú és teljesen kiszámíthatatlan. Habár egy nő lelkét képtelenség 24 óra alatt teljes mélységében feltérképezni, Budapest esetében egyetlen kalandgazdag nap is elég ahhoz, hogy szerelembe ess. Cikksorozatunk utolsó felvonása következik – a kalandok jegyében.

Bambi Eszpresszó

1/7

1027 Budapest, Frankel Leó utca 2-4.

Több infó

A Bambi Presszóban megállt az idő. A hatvanas évek óta háborítatlan belső térnek hála ugyanazoknál a csipketerítős asztaloknál szürcsölheted a kávédat, amelyeken talán épp Petri György könyökölt, míg papírra vetette, hogy jó is, elég is, ami van. A gulyáskommunizmus presszóinak bohém atmoszféráját az egész nap szervírozott reggeli, az esténként dominócsatákba bonyolódó presszópatrióták, valamint a záróra közeledtét jelző csengőszó is segít felidézni. Bergendyt a fülbe, Nagy Lászlót a táskába, irány a Bambi!

Vasarely Múzeum

2/7

1033 Budapest, Szentlélek tér 6.

Több infó

Címkék

Pattanj fel a hévre a Batthyány téren, és meg se állj Szentendréig! A Római Birodalom fénykora óta virágzó, mediterrán hangulatú városkában kedvedre bolyonghatsz a macskaköves utcákon, de akár a kultúra oltárán is áldozhatsz. A múzeumok sorában olyan különlegességek is felbukkannak, mint a Korenchy Gábor gyűjteményét bemutató Muzsikáló Múzeum. Bár csak szombaton és vasárnap tart nyitva, néhány barátoddal kiegészülve és előzetes egyeztetés után egyéb napokon is megtekintheted a madárfütty-automatát, a zenélő disznót, a matuzsálemkorú fonográfokat és a további ördögi szerkezeteket. A Skanzenben amellett, hogy a néprajz és a népművészet rejtelmeiben kutakodhatsz, a Skanzenvasútnak köszönhetően még egy muzeális értékű, fapados vonatot is letesztelhetsz.
A visszaúton szállj le a Szentlélek térnél, és nézz be a Vasarely Múzeumba!

Délután - Iguana, Vidámpark és földalatti rettegés

3/7

Címkék

Az Iguana Retro – ahogy arról korábbi összeállításunkban beszámoltunk – kimeríthetetlen kincsesláda mind a vintage-rajongók, mind pedig a kalandosabb üzleteket favorizálók számára. A főszerepet a ruhák és a kiegészítők kaparintották meg, de ásatások során előkerült porszívókra, bakelitekre, zakkant játékfigurákra, és talán még egy fluxuskondenzátorra is kivetheted a hálódat.

Iguana Retro Fashion (bezárt)
Cím: 1088 Budapest, Krúdy Gyula utca 9.

Amennyiben másfajta időutazásra vágysz, és inkább a gyermeki énedet engednéd szabadon, a Vidámpark ideális helyszínt biztosít az önfeledt játékhoz. A dodzsempályán az utakon felgyülemlett feszültséget vezetheted le, az óriáskeréken a magasságtoleranciádat tesztelve gyönyörködhetsz a budapesti panorámában, az úgynevezett anyósreptetőben pedig 8 méter magasra katapultálhatod kiválasztott áldozatodat.

Ha bátor vagy, mint egy szemüveg nélkül bringázó rövidlátó, és nem ijedsz meg egy zombi árnyékától, az Underground Fear interaktív horror labirintust neked találták ki! Többféle műsorból választhatsz, amelyek egytől egyig próbára teszik a talpraesettségedet és az idegszálaid szakítószilárdságát.

Fellini Római Kultúrbisztró

4/7

1039 Budapest, Kossuth Lajos Üdülőpart 5.

Több infó

Bemelegítés gyanánt dobj be pár fröccsöt a Városliget peremén, a Wangtól mindössze három trolimegállóra található Pántlikában! Ha az időjárás is úgy akarja, akár a Fellini napozóágyaiban is punnyulhatsz belga sört kortyolgatva, miközben a hullámok surrogása és az élőzene dallamai andalító eleggyé olvadnak.
Rossz idő esetén a Dürlin felé kanyarodj, ahol elektronikus műfajok, kulturális ínyencségek, minimál enteriőr és fiatal értelmiségiek várnak.

Trafó

5/7

1094 Budapest, Liliom utca 41.

Több infó

Címkék

A rendszerváltás óta virágzó Cökxpon az ambient-filozófia kiapadhatatlan forrása. E művészetfilozófia lényege, hogy az értelem helyett az érzelmekre próbál hatni, és a túlfolyó gondolatok elcsendesítésére törekszik. A hozzállás és a cél az enteriőr kialakítása során is változatlan maradt, az egykori pipagyár ajtaján belépve ugyanis egy a hétköznapok kőtörőjéből kiutat mutató mesevilágba csöppenhetsz. A repertoár– koncertek, bulik, kiállítások, akusztikus estek, tánc-és színházi előadások – izgalommal vegyes nyugalmat, az éjszakai fényfestések pedig új színt visznek az életedbe.

Hasonló atmoszférával szolgál a kultikus, poszt-indusztriális Trafó, ahol a hazai és külföldi kortárs művészetek kísérletező, ugyanakkor nézőbarát vállfajai vertek tanyát.

Napkelte - Gyrosos napfelkelte

6/7

Az este méltó levezetéseként markolj fel a Szerájból egy gyrost, sétálj végig a Nagymező utcán, kelj át a Bajcsy-Zsilinszky úton, majd a Batthyány-örökmécses és a Parlament mellett elsuhanva ülj ki a Duna-partra. Figyeld, ahogy a Budavári Palota fölött a horizont tetejére kúszó Nap színesre festi az eget, készíts pdár fotót, és döbbenj rá, hogy Budapest esetében igenis létezik szerelem első látásra!

+1 ITT IS MEGSZÁLLHATSZ:

7/7

A Schönherz, a BME legendás kollégiuma, kívülről szocreál krimibe illő betonmonstrum, belülről azonban minden igényt kielégítő élettereket rejt, sőt, az alsó szinten még egy edzőteremnek is jutott hely. A műszakis diákok körében kiváltságnak számít, ha valaki itt hajtja álomra a fejét - ez főként a pezsgő közösségi élet számlájára írható. Az egyetemi vetélkedők királyaként aposztrofált Schönherz Qpa is a kollégiumhoz kötődik, a konkurens intézményeket szivató feladatok némelyike pedig az évek során városi legendává vált.

Ajánljuk még: HI5 Hostel, Bazar Hostel, 11th Hour Cinema and Hostel.

Hasonló tartalmak