shopping

kultúra

szerkesztés

Online is, offline is – 10+1 program, amit nagyon várunk az idei Design Héten

Szerzők

 • Fürdős Zsanett

2020. 09. 29. 15:22

A Budapest Design Hét fő platformja idén a megújult honlap, ahol folyamatosan frissülő tartalmak várnak mindenkit, akit érdekel a dizájn világa. A körforgásos gazdaság tematikája köré épülő rendezvény a koronavírus-járvány következtében egyszerre lesz a valós és az online térben. Ahogy minden évben, idén is a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díjak átadásával indul október 1-jén a fesztivál, a díjazottak munkáit online kiállításon is elérhetővé teszik a szervezők. Összeszedtünk nektek 10 programötletet, amin érdemes résztvennetek a Design Hét alatt.

Fotó: Budapest Design Hét

Hello Wood Kabinka x Matok Zsuzsi x Max City

1/11

Matok Zsuzsi mint food designer mutatja be, hogyan jelenik meg a gasztronómiában a „design thinking” az általunk ismert bázis termények alternatív formáival, illetve ezt fokozza, hogy olyan különleges technikákat és termelői alapanyagokat használ, amiket mi nem feltétlen ismerünk. Mindezt izgalmas workshoppal egészíti ki, ahol egészen kozmikus élményben lehet majd részünk amikor a villanyt lekapcsolva világítani kezdenek majd a kizárólag természetes alapanyagokból készült, különleges, extrém és ugyanakkor egészséges desszertek...

Kozmopolita létforma és high-tech megoldások helyett az északi hangulat és a természet költözik MaxCity tereibe idén. A fa, az üveg és a fém egyszerűségét a Hello Wood által tervezett Kabinkában tapasztalhatjátok meg, amit 3 nap alatt építenek fel a tervezők. A modern készház a Design Hét alatt kiállítások, szakmai beszélgetések és relaxáció otthona lesz.

 • Hol: MaxCity Lakberendezési Bevásárló Központ (2045 Törökbálint, Tópark utca 1/A 2. emelet)
 • Hello Wood Kabinka építés élőben a helyszínen: október 5–7.
 • Megnyitó: október 8., 18:00
 • Matok Zsuzsi food design workshopja „ízek a sötétben”: október 9., 14:00, 16:00, 18:00 
 • Mikor: október 5–11., hétfő–szombat 10:00–20:00, vasárnap 10:00–19:00

Fotó: Budapest Design Hét

Kápolna / EJTECH: Pulse

2/11

A pasaréti Kápolna co-space és kiállítótér olyan kreatív projekteknek ad otthont, melynek szervezői egymás tudását kiegészítve új utakat keresnek gazdasági, társadalmi, üzleti és művészeti kezdeményezések összekapcsolására a kölcsönös stratégiai kooperációkra alapuló co-business modell szellemében. A Kápolna egyedi dizájnbútorokkal berendezett és modulárisan alakítható, zárt körű eseményekre is bérelhető „kapszulatere” a látogatók számára különleges atmoszférát, „privát csendet” és „titkos zajokat” kínál.

Valamint az egyéni és a magánélmények megteremtésének lehetőségét. A Budapest Design Hét alatt az érdeklődők félórás, maximum 4 főből álló turnusokban tekinthetik meg az EJTECH kollektíva kézmozdulatokkal irányítható PULSE című interaktív installációját, melynek fizikai jelenlétet igénylő megtapasztalását virtuális csatornákon publikált vizuális teaserek teszik teljessé.

 • Hol: Kápolna (Kelemen László utca 13, II. kerület, Budapest)
 • Mikor: Péntek–szombat 14:00–19:00
 • A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött

Fotó: Budapest Design Hét

Designvásár a B32 Galéria és Kultúrtérben

3/11

A B32 Galéria és Kultúrtér kortárs színházi, zenei programokkal, képző- és iparművészeti kiállításokkal várja a kultúra szerelmeseit. A Bartha Ágnes és Király Fanni ékszertervezők által szervezett Prémium Art Fair néven ismert rendezvényre rendszeresen a legnevesebb iparművészeket hívják meg kiállítani és árusítani évente három alkalommal, ezúttal a Budapest Design Week programjaként.

A kiállítók közül néhányan: Abaffy Klára, Bráda Judit, Edőcs Márta, Gera Noémi, Gyulai Nati, Kuti Krisztina, Lublóy Zoltán, Csimota Kiadó, ETNOMÁD, Rofusz Kinga, Segesdi Bori, Szegedi Katalin, Smetana Ágnes, Tóth-Vásárhelyi Réka, Trom Kata.  

 • Hol: B32 Galéria és Kultúrtér (Bartók Béla út 32., XI. kerület, Budapest)
 • Mikor: október 10., 11:00–19:00  

Fotó: Budapest Design Hét

LAKO2 Kiállítás

4/11

Ha érdekel az építészet és kiváncsi vagy, mi jár a fiatal építész hallgatók fejében, amikor lakást terveznek, akkor a BME Lakóépülettervezés 2. kurzusának kiállítását nagyon ajánljuk. Az október 8-22. között megrendezett kiállítás egyfajta záróeseménye a kurzusnak: a tárlaton a féléves tervezés során létrejött hallgatói rajzokat és maketteket mutatják be. A kiállítás közvetíti a hazai lakóépülettervezés legfrissebb irányait, valamint lehetőséget teremt az építészet önmagába záródó jellegének feloldására azáltal, hogy a szakmán kívüli érdeklődőket is megszólítja.

 • Hol: Budapesti Műszaki Egyetem – Lakóépülettervezési Tanszék (K épület II. emelet 73.)
 • Mikor: október 8–22. 

Fotó: Budapest Design Hét

WAMP Design Vásár

5/11

A WAMP már több mint 10 éve a város elmaradhatatlan dizájnvására, ami nemcsak a magas minőségű design termékek otthona, hanem a fiatal alkotók bemutatkozási terepe. A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a társadalmi felelősség- és értékvállalásra, tudatosan keresik azokat a helyi, nemzeti és globális ügyeket, amelyek megoldásához hozzájárulhatnak. Együttműködő partnereikkel közösen az idei Tarsd körforgásban! tematikához kapcsolódó programokkal színesítik rendezvényüket.

 • Hol: Sirály sétány (MOM), Csörsz u. 18., XII. kerület, Budapest
 • Mikor: október 4., 10:00–18:00

Fotó: Budapest Design Hét

Tartsd körforgásban! és Covid-19 Design videósorozat

6/11

A Design Hét programjainak gerincét idén a saját fejlesztésű online tartalmak adják. Videósorozat mutatja be azokat a vállalkozásokat és kezdeményezéseket, melyeknél stratégiai szerepet játszik a körforgásos gazdaság, valamint azokat a kreatívipari megoldásokat is, melyeket a járványhelyzet hívott életre. A kisfilmek a 3D-s nyomtatóval készült arcvédő pajzsok mellett számos közösségi dizájnkezdeményezést is bemutatnak, mint Mautner Zsófia gasztroblogger és Hitka Viktória grafikus Karantén Kantin szakácskönyvét, vagy a Histheory szimulációs társasjátékot, amely készítői most a koronavírus-járványt modellezték, és kidolgozták a lehetséges végkimeneteleit.

Fotó: Budapest Design Hét

Meet the Makers virtuális interjúsorozat

7/11

Körforgás és állandó visszacsatolás, hulladékmentesség, helyi alapanyagok és erőforrások hasznosítása: tényezők, amelyek segítenek a fenntartható és élhető városok kialakításában. Ebben a folyamatban hogyan vállalhat felelősséget egy tervező? Milyen szerepe van a Distributed Design szemléletnek az önfenntartó városok létrehozásában? A sorozatban a nyílt innovációs műhely közösségének tervezői és alkotói beszélgetnek videóinterjú és podcast formájában a fenntartható tervezői szemléletről és a körforgásos gazdaságról. 

 • Online: FabLab Budapest weboldalán és közösségi média felületein.

Fotó: Budapest Design Hét

Loffice Talks – A homlokzat hálójában

8/11

Izgalmas angol nyelvű podcast a Loffice új, Salétrom utcai homlokzati installációjáról. A VIII. kerület bohém negyedének centrumában egy egykori vöröslámpás ház helyén áll az iroda. Minimalizált ökológiai lábnyommal működik, igazi okos épület, amit a ház funkcióit ábrázoló fémfátyol tesz különlegessé. A hatalmas homlokzati installáció Willem van de Ven holland designer és Esterházy Marcell magyar képzőművész közös alkotása, akikkel Ulrike Rein, a Loffice egyik tulajdonosa és kreatív stratégiájának ötletgazdája beszélget. 

Az utcaképet megújító „storyboard” Marcell megfelelő anyaghasználatra és technikára összpontosító elméjének és Willem kifinomult, asszociatív és játékos grafikáinak és vizuális koncepciójának köszönhetően született meg.

Fotó: Budapest Design Hét

Látványos Lágymányos virtuális városi séta

9/11

A Lechner Tudásközpont által szervezett online városi séta Budapest XI. kerületéből csippent egy kis kóstolót. A Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig tartó rövid épületbemutató videóban izgalmas történetek bukkannak fel a régi Lágymányosról, a Műegyetemről, Hauszmann Alajos lányáról, Kosztolányiról, a Hadik kávéházról és a ponyvaként árult Csontváry festményekről.

 • A Látványos Lágymányos virtuális városi séta október 6-tól elérhető a Lechner Tudásközpont YouTube csatornáján.

Fotó: Budapest Design Hét

Sugarcraft by Eszter Kanyári: online cukorvirágkészítő workshop

10/11

Mindig is vágytatok arra, hogy a megszokott porcukros díszítés helyett valamilyen extra formával, anyaggal és színnel dekoráljátok a házi készítésű tortákat és süteményeket? Kanyári Eszter cukorvirágkészítő workshopján megtanulhatjátok a cukormasszavirág-készítés minden titkát és még csak speciális alapanyag vagy eszköz sem kell hozzá. 

 • Mikor: október 10., szombat, 11:00 (HU), október 11., vasárnap, 11:00 (ENG)
 • Facebook esemény

Fotó: Budapest Design Hét

360 Design Budapest kiállítás

11/11

Az MDDÜ a Budapest Design Hét rendezvényhez csatlakozva október 8-án indítja el egyedülálló programsorozatát, mellyel a formatervezés mindennapjainkat megszínesítő különleges szerepére mutat rá. Az érdeklődők online és offline kiállításokon és szakmai kerekasztal-beszélgetéseken keresztül ismerhetik meg az ágazat hazai és régiós tehetségeit, betekintést nyerve a hazai szektort átható időtlen kreativitásába.

 • Hol: Aulich kiállítóterem (Budapest, V. kerület, Aulich utca 4-6.)
 • Mikor: október 8. 16:00 - 18:00, október 9–10. 10:00–18:00


 

Hasonló tartalmak

Admin mode