budapest

szerkesztés

Budapesti koffermatricák a múltból

Szerzők

2016. 03. 23. 19:22

Mindig öröm olyan múltbéli mementókra rátalálni, amelyek egy pillantásra visszaadják a korabeli hangulatot. Most fotók helyett olyan grafikákat mutatunk be, melyek egykori szállodákhoz tartoztak. Ám plakátok vagy képeslapok helyett egészen más funkcióval bírtak: világutazók kofferjaira kerültek rá, akik minél több külföldi helyen jártak, annál színesebbek voltak bőröndjeik. A színes matricák többnyire a századfordulótól a '60-as évekig készültek, s az interneten rengeteg budapesti vonatkozásúval találkozhatunk. Egykori elegáns hotelek miliőjét idézik, és az akkori trendekről árulkodnak.

-

1/7

Címkék

Már az útlevelekben sem divat pecsétet gyűjteni, helyette manapság a hűtőszekrények ajtaja készül leszakadni a sok emlékként begyűjtött hűtőmágnes miatt, a múltban viszont a poggyászok, kofferek lettek felcímkézve. Ha valakinek nagyon zsúfoltra volt matricázva a bőröndje, az egyértelműen arról árulkodott, hogy az illető beutazta már a világot. Pihent már a londoni Park Hotelben, a New York-i Plazaban vagy a cannes-i Hotel Negrescóban. A szállodáknak kiváló reklám volt, hogy az elegáns vendég felcímkézte poggyászát az adott hotel grafikájával. Antik piacokon még a mai napig találkozni ilyen csomagokkal, ám a legtöbb erősen rongálódott: korukból és sorsukból fakadóan is. Szerencsére sok gyűjtő foglalkozik a matricák kutatásával, restaurálásával, ilyen például Tom Schifanella is, aki flickr fiókjában is megosztott már sok matricát. Magyarországon nagy divatja volt ezeknek a kis grafikáknak, a legtöbb balatoni és budapesti szálloda saját címkét gyártatott, ezeket pedig úgy kellett felapplikálni a legtöbbször fa-, vagy bőrkofferekre, mint a bélyeget a levélre. Gyűjtésük valóságos sportnak számított, ezért igyekeztek a szállodák minél szebb, látványosabb, hívogatóbb dizájnnal előrukkolni. Csodaszép darabokat találtunk, melyek sokszor már sajnos nem létező hoteleket népszerűsítettek.

Fotó: Pinterest

Hotel Carlton Budapest

2/7

Címkék

A Korzó szintén rendkívül elegáns szállodája sok mindenben megelőzte korát: a Dunáról egy alagutat építettek irányába, hogy a tüzelőanyagot és az élelmiszereket azon szállítsák közvetlen a Carltonhoz. 93 modern szobája volt villanyvilágítással, központi fűtéssel, rádióval, telefonnal, sőt saját pálmakerttel is rendelkezett. Kávéházát sokat látogatta Karinthy Frigyes. Egykori helyén ma parkoló áll.

Fotó: Designstutorial

Hotel Béke

3/7

A századforduló idején Fábri Henrik kávékereskedő angliai és távol-keleti utazásai hatására korszerű szállodát szeretett volna építtetni a Nyugati tér környékén. Britannia néven üzemelt hotele 1913-tól, majd a háborúban bombatalálatok érték, és hadikórház üzemelt itt egy ideig. Béke Szálló néven nyitott újra, Kupolájában pezsgő társasági élet folyt, olyan nagy nevek léptek fel esténként, mint Hofi Géza, Feleki Kamill vagy Máté Péter. 1988-tól a Radisson SAS hotellánc tagja, 2009-tól a Radisson Blu Béke Hotel nevet viseli.

Fotó: Pinterest

Hotel Express

4/7

Címkék

Fotó: Pinterest

Hotel Duna

5/7

Fotó: Pinterest

Hotel Erzsébet Királyné

6/7

Fotó: Pinterest

Park Hotel

7/7

Címkék

A Baross téren ma is hotelként üzemelő Grand Hotel Park Nagyszálló egykor sokkal díszesebb épület volt. Ahogy a Metropol, úgy a Park is a Lóversenypálya miatt vonzott sok tehetős vendéget.

Hasonló tartalmak

Admin mode