gasztró

szerkesztés

Budapest legjobb lakáséttermei

Szerzők

 • wlb

2014. 03. 24. 11:37

Nem újkeletű dolog itthon a lakásétterem, már néhány éve működnek ezek a kis „undergound” gasztroszentélyek a városban. A műfaj eredete Kubába vezethető vissza, ahol a forradalom győzelme után Fidel Castro bezáratta az imperialistának titulált éttermeket, ezért a helyiek otthon kezdtek főzni egymásnak és idővel a turistáknak is, akiknek annyira megtetszett az ötlet, hogy elvitték az igét saját országaikba is. Nos, pár éve már Budapesten is egyre népszerűbbek a lakáséttermek, korábban már mi is írtunk róluk és egyre több új kezdeményezés jön létre. Felfedezőútra indultunk, hogy bemutassuk nektek a mostani legfrissebb kínálatot.

Fotó: 12bé – Kísérleti Konyha

12bé – Kísérleti konyha 

1/6

Cím: 1055 Budapest, Stollár Béla utca 12/b
WEB

A 12bé kísérleti konyhában tavaly szeptember óta rendszeresen zajlanak különféle izgalmas estek, barátoknak és barátok barátainak. Minden alkalomnak van egy tematikája, mindig van egy kis játék, jóval többet kapunk, mint egy sima vacsora. A tulajdonos, Anna tele van jó ötletekkel, kreativitása lenyűgöző. A lakás berendezésén látszik, hogy egy jó ízlésű, hatalmas lélekkel és belső világgal rendelkező ember keze munkája. Az előszobából a vendégtérbe lépve egy nagy „családi” asztal fogad bennünket, a lámpabúra és a falon lévő parafatábla dekorációját mindig az adott vacsoraest hangulata határozza meg. Ó és konyha, hát azokat a hatalmas fa munkapultokat bizony sokan megirigyelnék. Anna szereti az ellentétpárokat, több vacsora is erre épült, például a csípős vs. pikáns, vagy a fény vs. sötétség, de volt már városi pipik vs. falusi tyúkok is. Mi most az Összefonódások esten jártunk, ahol a vegasztromániás Bede Anna volt vendégszakács(nő). Ettünk az asztalra halmozott zöldségekből, gyúrtunk és kóstoltunk vega hurkát majd lefojtottuk az egészet egy brutál céklás csoki tortával. Klassz program, kedves emberek, barátságos légkör, nagyon ajánljuk mindenkinek, aki nyitott a gasztronómiára és egy kicsit jobban érdekli, hogy mi van a felszín alatt.

 • Foglalás: annaszan@hotmail.com
 • Következő alkalom: még nincs meghirdetve, de Facebook-on lehet követni
 • Ár: 5000 Forint/fő

Fotó: We Love Budapest

Béterv Illatvacsora 

2/6

Cím: 1062 Budapest, Aradi utca 59.
Facebook

Béterv Illatvacsora Ízek
, illatok melyek megédesítik napjainkat vagy netán kesernyéssé, csípőssé, savanyúvá teszik, de semmiképp sem a szó rossz értelmében – de mi is az a Béterv? A tulajdonos Bíró Botond Boldizsár, aki egyébként nem hivatásos séf, de imád és nagyon jól tud főzni, nem mellesleg parfümökkel foglalkozik, mesélt nekünk egy kicsit a lakásétterméről, amikor a közelmúltban náluk jártunk a gyömbér illatvacsorán. Itt nincsenek receptek, nincsenek törvények, vannak viszont ízek, illatok, színek, érzések, ja, és sosincs két egyforma étel. A Bétervben rendszeresen szerveznek illatvacsorákat, (de például gasztro-irodalmi esteket is) volt már fahéj, csillagánizs, kardamom, levendula, rozmaring, vanília és még sok más érdekes és illatos vacsora. Minden ilyen vacsora középpontjában egy adott illat és ugyanaz az íz áll. A gyömbérvacsora vendégséfje Bíró Norbert volt (Baraka étterem), Boldizsárral közösen állították össze a menüt. A hat fogásos vacsora isteni volt, külön kiemelnénk a lassan készült marhanyakat szójával és gyömbérsörrel, a Szent Jakab kagyló kókuszos gyömbérszósszal, beluga lencsével quinoával és csicsókával pedig igazi különlegesség. Ízes, illatos, különleges este volt.

 • Következő alkalom: 2014. Április 11 - Szegfűbors illatvacsora
 • Foglalás: info@beterv.hu, vagy +36 30 273 7532
 • Ár: vacsora borral 15 000 Forint/fő, bor nélkül 10 000 Forint/fő

Fotó: We Love Budapest

Romani Platni – cigány lakásétterem 

3/6

Cím: 1094 Budapest, Tűzoltó utca 33.
Facebook

Magyarország első roma közösségi étterme, a Romani Platni olyan, mint az otthonául szolgáló kilencedik kerület: az elején még fenntartásaink vannak vele kapcsolatban, de minél több időt töltünk el benne, annál jobban megszeretjük. A roma felzárkóztatás ügyét szívén viselő hely alapelve nem csak az, hogy a megismeréshez a hasunkon keresztül vezet az út, hanem hogy a konyha minden háztartás, minden kultúra sarokköve: nem csoda, hogy már belépéskor szembetaláljuk magunkat vele, benézhetünk a pult mögé, rácsodálkozhatunk a cigány gasztronómia minden fogását ismerő háziasszonyok ügyességére is. Az étkezőben a könyvespolcokon – a hely szellemiségéhez hűen – megférnek a világirodalom klasszikusai kevésbé ismert magyar írók műveivel és ismeretterjesztő könyvekkel. Autentikus magyar cigányzene mellett kóstoltunk bodagot (cigány kenyér), savanyú káposztás sztrapacskát oldalassal, és isteni hidegen készült túrógombócot pirosgyümölcsös öntettel, egyik sem okozott csalódást. A személyzet és a zenészek is láthatóan szeretik azt, amit csinálnak, hatalmas szívvel fogadnak mindenkit, minket pedig levettek a lábunkról.

 • Foglalás: romaniplatni@gmail.com
 • Következő alkalom: még nincs meghirdetve, de Facebook-on és itt lehet követni
 • Ár: 2700/3200 Ft/fő

Fotó: We Love Budapest

Szerecsendió gasztrotér

4/6

Cím: 1065 Nagymező utca 14. I/7.
Facebook

A Szerecsendió a Két Szerecsen étterem felett helyezkedik el a Nagymező utcában. A tulajdonosok úgy hívják, hogy gasztrotér, nem lakásétterem, nem főzőiskola, hanem egy olyan hely, ahol a minőségi gasztronómia inspiráló társasági élménnyé válhat, és ahol közelebb kerülhetünk az ételekhez és az ételek készítőihez is. Tulajdonképpen egy gyönyörűen berendezett polgári lakás, hatalmas konyhával és profi gépekkel. Különféle magán és publikus rendezvényeket tartanak itt, és vannak lakáséttermi programok is, többféle is. Mi nemrég Kereszty Gábor főzőestjén jártunk, Gourmet disznótor néven futott, és egyáltalán nem bántuk meg. Olyan volt, mintha egy barátunkhoz érkeztünk volna meg vendégségbe, aki sürög – forog a konyhában, mindenkivel beszélget és mesél az ételekről. Az újragondolt hagyomány jegyében kóstoltunk mindenféle földi jót, vegáknak mondjuk nem ajánljuk: volt hurkapálca (pálcikára fűzött májas hurka), malacfüle-müle, kolbász gyöngyhagymával, rántott malac agyvelő, véres hurkával töltött paprika, hurkás derelye, szűz disznó és nagypofájú kismalac, mindehhez a Canaro együttes szolgáltatta a dallamokat. A Szerecsendió szerintünk jó program.

 • Foglalás: 0620 287 0186, erdeklodes@szerecsendio.hu
 • Következő alkalom: 2014. 03.28 „A vidék ízei a vizektől az erdőkig”
 • Ár: 15 000 Forint/fő
 • Weboldal

Fotó: Capriccio Lakásétterem

Capriccio lakásétterem 

5/6

Cím: 1122 Budapest, Városmajor utca 48/b

A Capriccio lakásétteremet 2011 májusában indította útjára két jó nevű, hivatásos séf, Jenei Tamás és Magos Zoltán. Úgy döntöttek, hogy szeretnék vége saját koncepciójukat megvalósítani, és nem más álmait „megfőzni”. Elsők között voltak a hazai lakásétteremi piacon, másfél évig a Palazzo Dorottyában működtek, majd egy rövid Lendvai utcai kitérő után megtalálták jelenlegi helyüket a Városmajor utcai Mezzo Kuzinban, ahol ősz óta Hunyaddobrai Csabával erősítették meg csapatukat. Céljuk olyan vendéglátást csinálni, ami profi, éttermi minőségű, mind alapanyagban, mind technológiában, mégis barátságos hangulatú. A Mezzo Kuzin elegáns környezet, a fiúk percek alatt képesek mégis otthonossá varázsolni a légkört. Havonta vannak publikus lakáséttermi estek, a szezonhoz igazodnak tematikában és alapanyagokban, ősszel például gomba, vad és liba van terítéken, télen a disznóságoké a főszerep, most márciusban pedig a forradalmi ízeket hívják életre. Gyakran vannak itt egyéb rendezvények is, mi nemrég például egy olyan esten jártunk náluk, ahol arannyal készült ételekkel nyűgözték le a nagyérdeműt.

 • Következő alkalom: március 28. – Forradalmi ízek
 • Ár: ötfogásos vacsora borokkal 18 000 Forint/fő
 • Foglalás: 0620 550 4583, jenei-magos@megfozunk.hu, weboldal, Facebook

Fotó: Húsmentes Borvacsorák

Húsmentes borvacsorák 

6/6

Címkék

Finom ízek, illatok, borok, sok nevetés, vidámság és networking vegáknak és húsevőknek. A Húsmentes Borvacsorák szerintünk Budapest egyik legkülönlegesebb lakásétterme. A vendéglátók nem titkolt célja, hogy olyan embereket is lenyűgözzenek, akiknek fejében a húsmentes ételek egyébként csupán csak köretként éltek. Ez már sokszor sikerült is nekik, lelkesedésük és széles mosolyuk pedig töretlen minden egyes vacsora alkalmával. A menüsor, a bor szelekcióval összhangban nagyon változatos, bár vannak olyan sztárreceptek, amelyek mutációi alapján készült fogások szinte mindig az öt fogás valamelyikeként szerepelnek. Amire számíthatunk például: kéksajttal, brindzával és erdei gyümölcsökkel töltött grillezett gombafejek, mézzel, és egy kis chilivel fűszerezve, tökmagolajjal meglocsolva, vagy épp céklával, tőzegáfonyával, gombával, fokhagymás spenóttal és kecskesajttal töltött batyu. Na meg nagyon szépen felöltözött szakácsnőkre, felkészült somelier-re (aki nem mellesleg most nyerte meg a Magyar Sommelier Bajnokságot), és az adhoc asztaltársaság üdítő meglepetéseire. Hús nélkül is teljes az este, ahogyan az ételek és a hozzájuk társított borok közti összhang is.

 • Következő alkalom: Érdelődni lehet a Facebook oldalukon
 • Ár: 10 000 Forint /fő

Ajánljuk még:

Hasonló tartalmak

Admin mode