budapest

szerkesztés

Budapest legjava - A CNN legújabb toplistája

Szerzők

  • We Love Budapest

2013. 11. 18. 15:41

Carolyn Bánfalvi listáján olyan budapesti helyek szerepelnek, amelyekkel azt bizonyítja, hogy a Duna gyöngyszeme bizony sokkal többet ígér látogatóinak, mint azok a messzire elhallatszó bókok, amelyeket általában kap. Budapest a szerző szerint egy folyamatosan fejlődő kulturális híd Európa keleti és nyugati fele között. Ezt az előkelő státuszt pedig a fordításként közölt cikkben lévő hotelek, éttermek, cukrászdák, szórakozóhelyek, üzletek, szolgáltatások és látványosságok is erősítik.

Four Seasons Hotel - Gresham Palota

1/28

1051 Budapest, Széchenyi István tér 5-6.

Címkék

A Four Seasons hotelt folyamatosan méltatják a különböző utazási magazinokban, és erre minden okuk meg is van a szerzőknek. A Gresham nem csupán tökéletes helyszínen (a Lánchíd lábánál található, így homlokzata a Dunára néz) kínál ötcsillagos luxust, hanem az épület maga egy art nouveau mestermű.

1906-ban épült, és gyönyörűen felújították, a híres Zsolnay porcelán felhasználásával. A hotel 179 szobájának több mint negyede rendelkezik Dunai panorámával. Az alagsori spában a feszített víztükrű medencén túl olyan kezeléseket is igénybe vehetünk, amelyek során az ásványi anyagokban rendkívül gazdag Omorovicza vizet használják. A lobbyban kiváló koktélokat kevernek, a Gresham Kávézó étlapján pedig a magyar és az olasz konyha fúziója reprezentálódik.

Fotó: Corinthia Grand Hotel Royal

Corinthia Hotel Budapest

2/28

1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.

Címkék

Amikor 1896-ben a forgalmas Erzsébet körúton először megnyitott a Corinthia, ez volt a legelegánsabb hotel a városban, ahol hírességek és a legelőkelőbb származású, illetve tisztséget viselő emberek is rendszeresen megszálltak.

Azóta csodásan felújították az épületet, 414 szoba (márványburkolatú fürdőszobákkal) várja az egész napos felfedezés után pihenni vágyó vendégeket. A hozzátartozó története – amelynek van egy tizenöt méteres medencéje, jó néhány szaunája, illetve gőzkabinja is – 1886-ig nyúlik vissza, és majdnem mélygarázs lett a helyén néhány éve, mielőtt – az utolsó pillanatban – újra felfedezték.

Baltazár Budapest

3/28

1014 Budapest, Országház utca 31.

Több Infó

Címkék

A Várnegyedben található 11 szobás Baltazár Budapest legújabb boutique hotelje. A szobák mindegyike egyedi, színes, és vintage bútorok, illetve mókás installációk teszik elragadóvá a hangulatukat. A fürdőszobákban esőzést imitáló zuhanyzók és kézműves mészkő burkolat található. Mindezeknek köszönhetően előfordulhat, hogy nehezen hagyjuk majd el a szobát, így szerencsés, hogy az étterem és a borbár is pár lépésnyire vannak, a földszinten.

Tipp: az erkélyes szobát kérd, ami a csendes várbéli utcákra néz!

Brody House

4/28

1088 Budapest, Bródy Sándor utca 10.

Címkék

A Brody House több, mint egy super-cool boutique hotel a folyamatosan alakuló Palotanegyedben. A hely tulajdonképpen a kreativitás bástyája, ahol a fókusz azon van, hogy a helyi művészeket, dizájnereket, írókat, zenészeket támogassák. A 11 szoba mind teljesen egyedi, különböző művészek munkái képviselik a Brody nyers-luxus stílusát, ahol a legtöbb bútor és dekoráció is újrahasznosított anyagokból készült. Ha nagyobb térre van szükséged, akkor a közelben található Brody Residences kínál nyolc, hasonlóan kialakított apartmant.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Onyx (Bezárt)

5/28

1051 Budapest, Vörösmarty tér 7-8.

Címkék

Budapest a Costes-nek köszönheti az első, 2010-es Michelin-csillagot. Az Onyx 2011-ben nyerte el a megtisztelő jelvényt, amit azóta is csak ez a két fővárosi étterem tudhat magáénak. Szulló Szabina és Széll Tamás séfek a legjobb helyi alapanyagokat felhasználva készítik a tradicionális magyar konyha 21. századra írt fogásait.

Tigris Étterem és Borbár

6/28

1051 Budapest, Mérleg utca 10.

Több Infó

Címkék

A Tigris az egyik legnépszerűbb magyaros étterem, ahol 19. századi légkör uralkodik, a választható ételek között pedig a libamáj domináns. Bár szinte minden magyaros étteremben rendelhető libamáj, a Tigris kiemelkedik azzal a féltucat variációval, amelyet libamáj fronton kínál. Ez pedig igaz a Tigrisben elérhető tokaji borok szelekciójára is.

Borkonyha

7/28

1051 Budapest, Sas utca 3.

Több Infó

Címkék

A séf, Sárközy Ákos kortárs szemlélettel tekint a magyaros konyhára, a kínálat pedig hetente, kéthetente változik. Ha épp van mangalicahús, akkor ez az a hely, ahol ki kell próbálni! A libamájból készült fogásokban pedig itt sem fogunk csalódni!

Fotó: Atakám Budai Bisztró És Étterem

Atakám Budai Bisztró és Étterem (Bezárt)

8/28

A Várnegyed aljában található étteremben Nánási Lajos a magyar és a francia konyha sajátosságait vegyítve állította össze az itt kapható ételek listáját. A borlapon pedig olyan kisebb, magyar és külföldi termelőktől származó tételek is szerepelnek, amelyekhez egyébként nem egyszerű hozzájutni.

Fotó: Café Déryné

Déryné Bisztró

9/28

1013 Budapest, Krisztina tér 3.

Több Infó

Címkék

A tökéletes bisztró. A Dérynébe reggeltől estig érkeznek a törzsvendégek, ami az ételek minősége mellett talán leginkább annak az atmoszférának köszönhető, amelyet régimódi eleganciája határoz meg.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Centrál Kávéház és Étterem (Átmenetileg zárva)

10/28

1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 9.

Több Infó

Címkék

A századfordulós kávéházak a művészek, költők, írók és újságírók második otthonaként szolgáltak, akik gyakran naphosszat dolgoztak az asztalok mellett. Sajnos a szocializmus ezeknek a kávéházaknak sem kedvezett, sokuk nem is nyitott meg újra. A Centrál viszont él és virágzik, és ideális választás – akár egy teljes ebédet vagy vacsorát rendelnénk, akár csak egy csésze feketére vágyunk.

Belvárosi Disznótoros

11/28

A Belvárosi Disznótoros abszolút a készételekre specializálódott, a hentes profilból csak annyi maradt, hogy állva lehet elfogyasztani a disznótoros hű fogásokat. A stílus viszont senkit ne tévesszen meg: a kínálat sokkal szélesebb és színvonalasabb, mint azt első blikkre gondolnánk.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Halkakas halbisztró

12/28

1074 Budapest, Dohány utca 36.

Több Infó

Címkék

A Halkakas ékes példa arra, hogy egy tenger nélküli országban is lehet jó halas fogásokat enni. Az édesvizi halakból készült tradicionális ételek mellett azonban olyan különlegességek is vannak, mint a pontygírosz vagy a halas burgerek.

Fotó: Divinoborbar.hu

DiVino - Bazilika

13/28

1051 Budapest, Szent István tér 3.

Több Infó

Címkék

Az éjszakai élet kivesézése egy jó tanáccsal indul: igyál annyi magyar bort, amennyi beléd fér. Erre a szerző a fészkelő DiVinót találja optimális helyszínnek (bár a található kistesót is megemlíti), ahol jó időben a borozgatók elárasztják a Szent István teret.

Boutiq’Bar

14/28

1061 Budapest, Paulay Ede utca 5.

Több Infó

Címkék

A következő megálló a neo-speakeasy-ként aposztrofált Boutiq’ Bar, a művészi koktélok kiapadhatatlan budapesti forrása. Carolyn szerint a Boutiq’-ot a tartalom és a forma harmóniája jellemzi, a koktélválasztékot pedig a zavarba ejtő változatosság, így, ha nem tudnánk választani, a pálinkára improvizált keverékek között nézelődjünk.

Horizont Taproom By Léhűtő (Bezárt)

15/28

1076 Budapest, Holló utca 12-14. (Gozsdu Udvar)

Címkék

Bor és koktél után sör, méghozzá a , amely a gyerekcipőben totyogó budapesti kézművessör-forradalom egyik mentsvára. A piamaraton utolsó két helyszíne a kulturális téren is maradandót alkotó , valamint a tündérmesébe illő, gigantikus .

Fotó: Wikipedia.org

Központi Vásárcsarnok

16/28

1093 Budapest, Vámház körút 1-3.

Több Infó

Címkék

A vásárlás megkerülhetetlen tényezője a Központi Vásárcsarnok, amely nem csupán friss áruk tömkelegével (többek között az elmaradhatatlan pirospaprika-füzérekkel) vonz helyieket és külföldieket egyaránt, hiszen lenyűgöző méretei és látványos építészeti megoldásai mellett sem lehet szó nélkül elslattyogni.

Antik, design, népművészet 

17/28

A fákkal övezett Falk Miksa utca régiségektől roskadozó galériái miatt (például Kieselbach Galéria, Nagyházi Galéria) landolt az összeállításban, míg a szitanyomásra fókuszáló – csakúgy, mint a Design Terminálban található Hybridart Design Shop & Cafét – a jó kávék és a sablonmentes szuvenírek katapultálták a CNN online hasábjaira. Terítékre kerül még a lábánál rejtőzködő Mester Porta, ahol kerámiából, agyagból, gyapjúból, szövetből, üvegből és nemezből készített, különféle népművészeti motívumokkal ékesített kézműves remekművekre vethetjük ki a hálónkat.

Fotó: Kornél Németh

Duna-korzó

18/28

1051 Budapest, Belgrád rakpart

Több Infó

Bár a szerző kihangsúlyozza – teljesen jogosan –, hogy a Duna nem kék, azt egy pillanatig sem tagadja, hogy a folyó földrajzi és turisztikai értelemben is központi szerepet játszik a város mindennapjaiban. Az egymással farkasszemet néző folyópartok látványosságai közül a , a Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékművet, a Szabadság-szoborral koronázott et, a , valamint a emeli ki. Apropó.

Margitsziget

19/28

1138 Budapest, Margitsziget

Több Infó

Címkék

Budapest talán legnépszerűbb zöldterületéről sok újat nem tudunk meg, de mindig jó látni, ahogy pozitívumait méltatják: két uszoda (pontosabban egy uszoda és egy strand), futópálya, állatsimogató, szabadtéri színpad, zenélő szökőkút, étterem és seregnyi piknikezőhely.

Fotó: Krisztian Bodis Photography

Andrássy út

20/28

1062 Budapest, Andrássy út

Több Infó

Címkék

A a ig nyújtózó, elegáns butikokkal, fákkal és gyönyörű épületekkel övezett sugárút látnivalóinak sorából kiemelkedik az , az Alexandra második emeletén előkelősködő , továbbá az elnyomó rezsimek valóságát feltáró .

Fotó: We Love Budapest

Hősök tere

21/28

1146 Budapest, Hősök tere

Több Infó

Időnként még a CNN is tévedhet: a továbbra sem Budapest legnagyobb parkja (a városi legendáriumokban is felbukkanó Népligeté a dobogó teteje), ám az biztos, hogy a legszerethetőbb – hála a nek, az , a Cirkusznak, a nyáron csónakázásra optimalizált Műjégnek, a Mezőgazdasági Múzeumnak, továbbá – ha már múzeum – a és a által szendvicsbe fogott Hősök terének.

Liszt Ferenc Zeneakadémia

22/28

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

Több Infó

Címkék

Az éveken át szépítgetett, néhány hete átadott Art Nouveau-műalkotásként jellemzi a szépségre fogékony szerző, és azt javasolja, hogy a Liszt Ferenc nevéhez fűződő, 1875-ben alapított intézményt nem csupán koncert apropóján érdemes felkeresni. Az ok: a páratlan esztétikai élmény, amelynek alappillérei a Róth Miksa-féle ólomüveg ablakok, a Zsolnay csempék, a kristálycsillárok, illetve a falfestmények és mozaikok.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Rudas Fürdő

23/28

1013 Budapest, Döbrentei tér 9.

Több Infó

Címkék

A 16. században épített Rudas legfőbb attrakciója a kupolán átfolyó fénysugaraktól csillogó, hatszögletű medence, amelynek keretét négy kisebb, különböző hőmérsékletű stressz-áztató adja. A szaunák, gőzkabinok, a tetőn terpeszkedő, panorámás napozóterasz, valamint a fiatalokat vonzó, éjszakai nyitva tartás tovább turbózzák a Rudas presztízsét és népszerűségét.

Király Gyógyfürdő

24/28

1027 Budapest, Fő utca 84.

Több Infó

Címkék

A török múlt az 1565 óta fürdősködő Király esetében is előkerül, bár a szerző a felújítás és a modernizáció hiányát sem száműzi a szőnyeg alá. Ami vonzó a Királyban: hatszögletű, napsugárdárdák szaggatta főmedence, két kisebb, hőmérséklet-szélsőségeket képviselő medence, kevés ember, csend és nyugalom.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Széchenyi Fürdő

25/28

1146 Budapest, Állatkerti körút 11.

Több Infó

Címkék

A neobarokk Széchenyi CNN-ék szerint Budapest legnépszerűbb fürdője, és egyúttal Európa egyik legnagyobb vizes komplexuma, amelynek téli éjszakákon gőzölgő kültéri medencéje világhírű Budapest-szimbólum. A fürdő lenyűgöző méretein kívül (három kültéri és tizenöt beltéri medence, tíz gőzkabin és szauna) az egy kilométer mélyről feltörő gyógyvíz is reflektorfénybe kerül.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Gellért Fürdő

26/28

1118 Budapest, Kelenhegyi út 4.

Több Infó

Címkék

A budapesti fürdők között óvodáskorúnak tekinthető, 1918-ban, szecesszionista stílusban felépített Gellértet a szerző a város legszebb vizes szentélyének tartja a freskók, a gyönyörűen kidolgozott részletekkel ékesített oszlopok, a mozaikok, a szobrok és a kupolás mennyezetek miatt. A cikkíró az árnyékosabb oldalt sem rejti véka alá, így megjegyzi, hogy a szuperlatívuszok közül a legdrágábbat is kiérdemelte a Gellért, így helyiekkel csak elvétve lehet találkozni.

Fotó: Pákozdi Nóra - We Love Budapest

Palatinus Strandfürdő

27/28

1138 Budapest, Margitsziget

Több Infó

Címkék

A található Palatinus Budapest legnagyobb strandja, ahol tizenegy úszómedence és két gyógyvizes medence siet a segítségünkre a hőség ellen vívott harcban.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Veli Bej Fürdő

28/28

1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 7.

Több Infó

Címkék

A török gyökerekkel büszkélkedő Veli Bej öt éven át tartó felújítást követően, 2012-ben nyitotta meg egyszerre legfeljebb nyolcvan embert beengedő kapuit. Utóbbiból adódóan a Veli Bejben nem kell bevetnünk kamaszkorunk pogó-mesterfogásait, ha be szeretnénk jutni a szaunába vagy a gőzkabinba. A medencestruktúra ugyanaz, mint a többi török vízszentélyben: hatszögletű, kupolás tetejű medence, körülötte kisebb és különböző hőmérsékletű stresszmosók.

Hasonló tartalmak

Admin mode