gasztró

Budapest legautentikusabb keleti teázói

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2018. 01. 12. 17:59

Nem bánjuk, hogy egyre több témában csinálnak tematikus fesztiválnapokat: jártunk már kávénapon, whisky show-n, régóta kedvenc a macaron napja és most végre a tea is előtérbe került. Ezen is felbuzdulva úgy döntöttük, megmutatjuk azokat az autentikus keleti teakultúrával foglalkozó szalonokat, házakat, ahol biztosan a legprofibb vendéglátásban lesz részünk. Fontos, hogy persze a hidegebb hónapokban jut eszünkbe legtöbbször ez a program, pedig a tea az év minden napját feldobhatja.

Fotó: Kálló Péter - We Love Budapest

ZHAO ZHOU

1/5

1013 Budapest, Lánchíd utca 5.

Több infó

Címkék

A Zhao Zhou (ejtsd: Dzsáo Dzsó) teabolt és teaműhely 2015 óta fontos hely a Lánchíd utcában. Mottójuk, hogy a jó tea gondunkat viseli, vigyáz ránk. A teaműhelyben pedig pontosan így bánnak velünk is: bármikor szívesen mesélnek egy-egy új teáról, az ital készítésének metódusáról is.

Helyben is vásárolhatunk teát, kellékeket, könyveket, de online rendelésünket is leadhatjuk náluk. Puerh, fehér, zöld, wulong, fekete, sötét teák mind a választékot képezik. Akár ajándékba is vehetünk teakóstoló jegyeket, de ha teáért megyünk, melyet majd otthon készítünk el, akkor is mindig ellátnak jó tanácsokkal.

Tipp: Wuzhou Liubao 2004

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Levél Teaház

2/5

1055 Budapest, Bihari János utca 17.

Több infó

Címkék

A Dohány utca Levél Teaháza minden bizonnyal a VII. kerület egyik legnyugodtabb helye. Ami itt történik, az művészet és éber relaxáció, hiszen hiába szakadunk ki a mindennapokból, a ház különleges teái percek alatt felébresztenek és egy egészen új állapotba hoznak. A Levélbe többnyire törzsvendégek járnak, híre pedig szájról szájra terjed azok körében, akik fogékonyak a keleti kultúra ezen ágazatára. Aki belép hozzájuk, biztosan többletinformációkkal távozik majd: nemcsak ízek tekintetében, hiszen teázásunk levezénylésében ők segítenek a fenti két teaasztalnál. Bátran kérdezzünk, kóstoljunk és szívjuk magunkba a tudást, lépésről lépésre.

Tipp: Mi Ian Xiang Dancong

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Kong Ming Teaház – a letisztult nyugalom (bezárt)

3/5

Címkék

Ha a belvárosi nyüzsgés helyett kicsit másfelé orientálódnánk, jó választás lehet a Bikás park közelében található Kong Ming Teaház. Nevét a kínai nép legokosabbnak tartott stratégájáról kapta, aki vírus miatt legyengült katonáit teával gyógyította meg, majd köszönetképp elrendelte, hogy mindenki ültessen egy teafát – a legenda szerint így keletkezett az első teafarm. Egy, a kínai kultúra iránt őszintén rajongó kung fu harcművész és testvére viszi az igazán letisztult helyet. A legjobb helyünk a főkóstoltató asztalnál lehet. Akkor is érdemes hozzájuk érkezni, ha a filteres gyümölcsteákról szocializálódnánk át a művészeti szintre emelt kínai teatudományra. Senki nem fog rosszallóan nézni, ha (még) nem vagyunk profik. A látogatáshoz azonban bejelentkezés szükségeltetik. Vasárnaponként nincsenek nyitva és minimum 2 fő kell a vezetett teaszertartáshoz, amin 3 teát kóstolhatunk.

Tipp: Tie Guan Yin

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Flying Bird Tea House

4/5

1075 Budapest, Kazinczy utca 52.

Több infó

Címkék

A Flying Bird Tea House első bázisa a Kazinczy utca volt, ám a szűkös, nehezen pakolható üzletet egy sokkal tágasabbra és még hangulatosabbra cserélték. A Nyár utcai Flying Bird teaasztalai most a pincében vannak, az élő teknősbékák nyugdíjba mentek és helyettük még több teaszentet, különleges kannát, csészéket, teakelléket találunk a vitrinekben, kis polcokon – ezeket persze mind meg is vásárolhatjuk. Választhatunk, hogy inkább privát elvonulásra vágyunk, vagy beszélgetnénk és vezetetten kóstolnánk, mert mindkettőre lehetőségünk nyílik. A Kínából érkező teakülönlegességek közül amatőr teásként is könnyen kiválaszthatjuk a kedvünkre valót: van, aki az erősebb, karakteres ízeket keresi, mások a lágyabbakat. Náluk ebben is jó szívvel segítenek nekünk.

Tipp: Naka sheng, kora tavaszi vad puerh tea 2017  

Fotó: We Love Budapest

Marumoto – az elegáns japán (bezárt)

5/5

Címkék

Válogatásunk kis kakukktojása a Marumoto, hiszen a kínai helyett a japán teakultúrát igyekszik Budapestre hozni. Ugyanúgy megtaláljuk náluk az ősi, tradíciókra alapozó teákat, mint ahogy nem félnek az újhullámos italok készítésétől sem. Ez a kettősség nagyon szimpatikus náluk: hagyományokat őriznek, de nyitottak az új trendekre is. A hangulatos teaházban sokféle sütemény közül is választhatunk, melyek között eleve számos zöld teával készült finomságot is találunk. A Marumotóból sem hiányzik a kis shop, porcelán teáskészletek, egyéb csecsebecséket is vásárolhatunk náluk, de természetesen a kóstolt teákból is hazavihetünk, kimért verzióban.

Tipp: Marumoto Original Blend

Hasonló tartalmak