budapest

szerkesztés

9 ingyenes program Budapesten, hogy ne győzzön le a téli szürkeség

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2023. 01. 05. 14:46

A január nem a legjobb hónap, az év legszomorúbb napja is ekkorra esik. Sötét is, szürke is, alapból túl hideg, ha meg nem, akkor automatikusan túl meleg. Ahelyett azonban, hogy a karácsonyi kiköltekezés után akciós újságokat böngészve az enyészetnek adnánk magunkat a maradék csokimikulást rágcsálva, keressünk egy jó kis ingyenes programot, és hagyjuk, hogy a vidám környezet kipucolja a rosszkedvet a fejünkből.

Fotó: Kálló Péter - We Love Budapest

Korcsolyázás

1/9

Dermesztően hidegek a street workout pályák eszközei? A futásnak a gondolatától is kiver bennünket a víz? Szerencsére így sem vagyunk beszorulva a szobába, hiszen sok téli sport közül választhatunk. A legkézenfekvőbb ezek közül talán a korcsolyázás, különösen, ha van otthon megfelelő sporteszközünk hozzá, hiszen több ingyenes, kisebb pálya áll rendelkezésünkre a fizetős opciók mellett. A legjobb korcsolyapályákat itt gyűjtöttük össze, közülük Kőbányán például ingyen csusszanhatunk, cikkünk óta pedig az Etele téren is nyílt egy szuper pálya, amit a XI. kerületi lakosok ingyen használhatnak. 

Fotó: We Love Budapest

Sífutás

2/9

Használjuk ki a lehetőséget, hiszen most még ingyenes, ám később díjkötelessé válik az új sífutó pálya a Normafán, ahol frissen szórt hóval várják a sportolni vágyókat. Friss levegő, a város közelsége és finom falatok is kényeztetik a sífutni vágyókat, ám a mostani, enyhe időben érdemes előre tájékozódni a hóhelyzetről. További infók itt.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Szánkózás

3/9

Reméljük, hogy a mostani, langyosabb időjárást hamarosan kopogós hideg váltja fel, és újra beindulhat a városi szánkózás a budai hegyekben, a város környékén, de a pesti oldal is tartogathat meglepetéseket. Ebben a régebbi cikkünkben összegyűjtöttük a legjobb szánkóhelyeket, a legtöbbjük még ma is használható. 

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Túrázás

4/9

Noha a széltől kopaszon egymáshoz verődő faágak látványa nem hasonlítható össze a nyári és az őszi erdő látványával, egy-egy hideg, napfényes reggelen érdemes elindulni a természetbe. Ehhez ajánlottunk pár könnyen megközelíthető helyszínt, ahonnan télen is lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetünk. Ha pedig kicsit hosszabb kirándulásra indulnánk, erről a listáról válogathatunk magunknak célpontot. Mindig ügyeljünk a megfelelő öltözetre, túracipővel a csúszósabb utak, meleg ruhával pedig a hideg ellen védekezzünk. 

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Városi séták

5/9

A télnek számos hátránya mellett rengeteg előnye is van. Ilyen például az, hogy a csodás, idős fákról lehullanak a levelek, feltárva Budapest legszebb villáit, érdemes tehát most útnak indulni, ha különleges építészeti élményekre vágyunk. Itt gyűjtöttünk össze néhány villanegyedet, ahova érdemes elsétálni. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Popkulturális séta

6/9

Hideg van, és nincs pénzünk. Ez két ok is lehetne a szomorúságra, de inkább induljunk el, és látogassuk végig popkulturális sétánkat, amelynek vezérvonala a zene, tippeket is adunk, hogy mit hallgassatok közben. Túránk a Magyar Zene Házánál kezdődik, de ha nem futja belépőre, akkor is érdemes innen indulni, az épület körül ugyanis szuper, zenei témájú játékok vannak. 

Fotó: Duna Karnevál/Végh Tamás

Táncház

7/9

Képünk csak illusztráció, hiszen nem leszünk profi néptáncosok, ha egy-két alkalommal ellátogatunk egy táncházba, de szuper alkalom, ha új emberekkel ismerkednénk és mozognánk kicsit. A Pótkulcsban már megszokhattuk, hogy fontos szerep jut a néptáncnak, Facebook-oldalukon pedig időben közzéteszik a táncházas alkalmakat. A belépés ingyenes, de frissítőt vagy harapnivalót azért illik a helyszínen vásárolni. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Galériák

8/9

A Falk Miksa utca csodálatos élményt nyújt, érdemes fölfelé is nézni, hogy minél többet lássunk a csodás házakból. Az utca történetéről és az épületekről itt írtunk, a galériák ingyenes kiállításain pedig mindenkit szívesen látnak. A Bartók Béla útra sem csak a hangulatos kávézók és éttermek miatt érdemes ellátogatni, ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze a környéken található szuper galériákat. A Kisteremben január 13-ig a legnagyobb magyar kortársak, Keserü Ilona, Nádler István vagy éppen Szinyova Gergő munkáival ismerkedhetünk, január 22-ig a Longtermhandstandben mutatkoznak be Szombat Éva Capa-nagydíjas fotói, és január 30-ig a Képezőbe ugorhatunk el, ha szeretnénk megnézni a budapesti képeiről ismert Vidák Zsolt grafikáit. A hónap végén Maurer Dóra-kiállítás nyílik a Vintage Galériában, a Kisüzemben pedig péntektől a Renyagyár városi grafikáit nézhetjük meg. 

Fotó: Nagy Anita - We Love Budapest

Ingyenes előadások

9/9

Személyes preferenciától függően a nagy budapesti egyetemek előadásaira is bekukkanthatunk. Az ELTE programjait például itt találjuk. 

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode