budapest

szerkesztés

Fiatal hazai tervezők és kivitelezők együttműködésének hála újra az élvonalba kerülhet a magyar dizájn

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2022. 05. 11. 13:54

Nagyon fontos lenne, de már régóta nem megy zökkenőmentesen a fiatal magyar tervezők és kivitelezők egymásra találása. Ebben nyújtott most segítséget a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ), ami idén másodjára indította el design LAB inkubációs programját. A 2021-ben kezdődött program során 35 pályázatból hét tervező és gyártó együttműködése kapott támogatást közös termékek fejlesztésére. A féléves közös munkának köszönhetően több mint 80 szériaérett és környezettudatos dizájntermék, elsősorban bútor és lakberendezési tárgy született. Az első inkubációs program keretében létrejött alkotások pedig már megjelentek a nemzetközi színtéren is. Bemutatkoztak például a párizsi Maison&Objet és a Dubai Downtown Design vásáron, illetve a Paris Design Weeken is. Azoknak, akik kíváncsiak rá, milyen a fiatal magyar dizájn, bemutatjuk a program jelenlegi félévének tervező–kivitelező együttműködéseiből született alkotásait.

Fotó: Magyar Divat & Design Ügynökség

Árkossy Bútor Kft. és Horváth Máté

1/7

A Herenden működő családi vállalkozás és a Forms Design Stúdió egyik tervezője egy, a régi korokban már bevált, de mára kissé feledésbe merült bútort álmodott újra. JEAN névre keresztelt szobainasuk fém alkotórészei újrahasznosított alapanyagokból is előállíthatók, az egyes faelemek pedig minimális hulladék keletkezése mellett gyárthatók, a termék pedig mind magánlakásokban, mind szállodákban hasznos eleme lehet az enteriőrnek. Segítségével a hálószobák a levetett farmerek és a földön heverő pulcsik birodalmából kellemes és otthonos környezetté alakíthatók.

Több infó: ITT

Fotó: Magyar Divat & Design Ügynökség

Flaar Mérnöki Tervező és Szolgáltató Kft. és Juhos Lehel

2/7

A Flaar hajóépítésben az egyik leginnovatívabb cégnek számít világszinten, de ipari munkákat is vállalnak, kompozit termékek gyártásával is foglalkoznak. A velük dolgozó Juhos Lehel számára szintén nem ismeretlen a nemzetközi színtér, bútorait a fontosabb hazai kiállítások mellett Londonban és Párizsban is bemutatta. Saját stúdiójában dolgozik, jó anyag- és gyártástechnológiai ismeretekkel, kitűnő műszaki érzékkel és kiváló 3D CAD-tudással rendelkező tervező. A Flaar és Juhos Lehel közös munkája a HORIZON szénszálerősítésű kompozit asztal. A szénszálak a terméket könnyűvé és erőssé teszik, a különleges anyag és a modern technológia ötvözésének eredménye a letisztult és elegáns bútordarab, amely többféle funkciót is betölthet.

Több infó: ITT 

Fotó: Magyar Divat & Design Ügynökség

Kárpitos Partner Group Bt. és Hevesi Annabella

3/7

Az Opera közületi bútorait is jegyző IO line and round tervezőiroda dizájneréről, Hevesi Annabelláról hamarosan bemutatásra kerülő új bútorkollekciója kapcsán már írtunk. A Kárpitos Partner Group Bt. tulajdonosa, Jónás Csaba hasonlóan kiváló szakember, cégének profilja az egyedi kárpitozott bútor, az ő munkájuk a Four Seasons Hotel Gresham Palace lobbyjának elegáns foteljei. Hevesi Annabellával közös projektjükben a Dedas moduláris ülőbútorcsalád létrehozásában vettek részt. A foteleket és a kanapékat Lantos Ferenc zománcművész alkotásai inspirálták. A tervezés során a világon egyedülálló kárpitot alkalmaztak, a „bölcsőtől a bölcsőig” elvet (zárt rendszer, ahol a folyamat végén szereplő anyag egy másik folyamat alapanyaga) követő, strapabíró anyagot, amely elég rugalmas a varrásmentes borításhoz.

Több infó: ITT

Fotó: Magyar Divat & Design Ügynökség

Meshlin Composites Zrt. és Temesi Apol

4/7


Az együttműködés kiváló példája annak, amikor a tervező speciális érdeklődése és egy különleges profilú kivitelező talál egymásra. Temesi Apol már évek óta kutatja és fejleszti regionális gyapjúmaradékból készült alapanyagát, míg a Meshlin Composites Zrt. létrehozásának fő célja egy biokompozit alapanyagú, vagyis biológiailag lebomló, komposztálható, újrahasznosítható termékcsalád fejlesztése. Az együttműködés régebbi keletű, de most az inkubációs program keretében folytatták, a tervező és a kivitelező cég közös munkája a SOUND WOOL akusztikai panel, amely a hazai és a regionális gyapjúmaradékokat éleszti újra saját technológia alkalmazásával. A különleges eljárás során korábban textilipari gyapjúmaradékokat, ezúttal ruhaipari hulladékokat hasznosítottak újra. 

Több infó: ITT

Fotó: Magyar Divat & Design Ügynökség

Rotte Kft. és Kele Sára

5/7

Kereskedelmi berendezések tervezésével és gyártásával foglalkozó vállalatcsoport és egy környezettudatosság iránt elkötelezett dizájner együttműködésének köszönhetően született meg a CoTangens kültéri bútorcsalád, amely a Red Dot díjas Tangens bútorcsalád kinti testvére. A kanapékat és az egyéb ülőalkalmatosságokat íves formák és variálhatóság jellemzik, a tervezés során pedig a fenntarthatóságot is szem előtt tartották, az ülőfelületeket banántextillel, egy banánlevelekből készült természetes anyaggal vonták be. 
 
Több infó: ITT

Fotó: Magyar Divat & Design Ügynökség

SIXAY Bt. és Horváth Máté

6/7

A Szikszai László által 1995-ben alapított sixay furniture kézművesmódszerekkel, nemes faanyagokból készített tömörfa dizájnbútorok tervezésével és gyártásával foglalkozik, Horváth Máté pedig az MDDÜ hosszú távú, személyre szabott képzésén, a „design START” programban vesz részt. Közös munkájuk eredménye az UPP! irodabútor-család, amelynek célja egy ergonomikus, barátságos, ember- és természetközeli munkakörnyezet létrehozása, amelyben a jó munkahelyi légkör szinte garantált. A bútor újrahasznosítható anyagokból készült, a burkolatoknál és a felületkezeléseknél szintén ügyeltek a fenntarthatóságra. 

Fotó: Magyar Divat & Design Ügynökség

Üvegmanufaktúra Kft. és a POSITION Collective

7/7

A 2013 óta működő Parádsasvári Üvegmanufaktúrában dolgozó idősebb mesterek még a nagy parádsasvári üveggyárban szereztek 25-30 éves gyakorlatot, az egykori gyártól pár száz méterre található üveghuta pedig őrzi az üveggyártás múltját, hagyományait, de már leginkább egyedi, kis szériás megrendeléseknek tesz eleget. Kertész Attila és Simonfalvi Bence, vagyis a POSITION Collective CEL lámpacsaládja pedig éppen ilyen. A termékek formavilágát az egysejtű kovamoszatok inspirálták, amelyek külső, kemény sejtfala szilícium-dioxidot tartalmaz, amely az üveggyártás alapjául szolgáló kvarc ásvány, homok jelentős részét képezi. A moduláris, személyre szabható és variálható darabok átlátszó, finoman színezett világa és játékos formái sokféle teret széppé varázsolhatnak. 

Több infó: ITT

Hasonló tartalmak

Admin mode