budapest

szerkesztés

Minden napra egy program karácsonyig – Itt a We Love Budapest adventi naptárja!

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2022. 11. 25. 16:08

A legtöbben már alig várjuk a karácsonyt, a hűvös napok csak úgy rohannak az ünnepig. A háztartás és az ajándékok beszerzése sokszor annyira leköt minket, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni a lényegről, és nem élvezzük a karácsony hangulatát. Szerintünk viszont inkább ne legyen tiszta az ablak, ha csak idegeskednénk emiatt az ünnepig. Inkább induljunk neki családdal vagy barátokkal, és élvezzük az adventi város fényeit, ízeit, illatait. Ehhez ajánlunk minden napra egy, összesen 24 programot.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Vásárlás helyett nézz békebeli boltbelsőket és ajándékdobozokat!

1/24

Ma már kevesebb gondot fordítunk a termékek csomagolására, régen azonban egy-egy parfümös, cukorkás- vagy csokisdoboz igazi kis műremek volt, amit sokszor híres grafikusok, iparművészek terveztek. A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum állandó kiállításán ezekből jócskán láthatunk ízelítőt, miközben régi boltbelsőket is megcsodálhatunk. Ez felidéz valamennyit a régi karácsonyok hangulatából, ha pedig a legkisebbekkel látogatunk ide, számos családi emléket is feleleveníthetünk. 

Fotó: Karácsonyház

Látogass el a Karácsonyházba Gödöllőn!

2/24

Egy családi vállalkozásnak hála Gödöllőn már 23 éve tölt be különleges, műemléki helyszíneket a karácsony szelleme. Az igazán ünnepélyes hangulatú kezdeményezés november elején veszi kezdetét, és az utóbbi időben a kastély Várkapitányi Lakában kapott helyet. Az épület békebeli hangulatát csodásan kiemelik a díszítés színei és fényei. A Karácsonyházban ingyenesen lehet nézelődni, programok is lesznek, ezenkívül betekintést nyerhetünk a legszebb ünnepi dekorációk világába, és vásárolhatunk is belőlük. A helyről itt írtunk bővebben. 

Fotó: Getty Images

Vonatozz a Mikulással!

3/24

Úgy tűnik, a Mikulás idén otthon hagyja szánkóját, és vonattal érkezik. Több Pest környéki városban, például Gödöllőn, Budaörsön és Felcsúton is találkozhatunk a nagy szakállúval, aki az ajándékok mellett különböző érdekes programokkal is kedveskedik a gyerekeknek, ahogy korábbi cikkünkben már megírtuk. A Gyermekvasút Mikulásvonatára már elkeltek a jegyek, de december 3-án azért nagy élmény lehet a fák közül előbújó szerelvényeket megszemlélni kirándulás közben, és a Vörösmarty téren is működik kisvasút. 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Nézd meg a Karácsony Múzeumot Szentendrén!

4/24

A Hubay Házban ugyan egész évben karácsony van, de talán az adventi időszakban kívánjuk leginkább ezt a különleges hangulatot. A 2010-ben nyitott szentendrei múzeumban egy családi vállalkozásnak köszönhetően 5000 darabos, az ünnephez kapcsolódó magángyűjteményt tekinthetünk meg, díszekkel és az elmúlt 200 évből származó üdvözlőlapokkal. A múzeumhoz üzlet is tartozik, ahol különböző dekorációkat vásárolhatunk, ha a gyűjteményt megtekintve kedvet kaptunk ehhez. A helyszínről és a nyitvatartásról itt találunk bővebb információt. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Lepd meg szeretteidet bonbonnal, és próbálgass kedvedre!

5/24

Ha meghalljuk a karácsony szót, akkor szinte automatikusan édes ízek tódulnak a szánkba. Nemcsak a hideg, de az ünnepi hangulat miatt is jólesnek ilyenkor a finomságok. Ebben a toplistánkban összegyűjtöttük azokat a budapesti üzleteket, ahol a vásárolgatást egy kis édes bűnbeeséssel is összeköthetjük, és mielőtt beszerzünk néhány csodás, díszdobozos csokit szeretteinknek, nekünk is juthat pár édes falat. 

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Ajándékozd saját kreativitásodat!

6/24

Az ajándékvásárlásra szánt idő karácsony előtt a legtöbbünk számára azzal az érzéssel kötődik össze, hogy leizzadva bolyongunk egy tömött plázában. Ezt azonban könnyedén egy kis kreativitásra és lassulásra cserélhetjük, ha workshopokon készítünk szeretteinknek ajándékot. Ehhez itt ajánlottuk kedvenc műhelyeinket. 

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Írj képeslapot!

7/24

Sajnos az, hogy idén újra utazhatunk, nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden messzebb élő rokonunkhoz, barátunkhoz eljutunk az ünnep alatt. Ha nekünk is van olyan szerettünk, akivel nem tudunk találkozni, küldjünk neki egy helyes ünnepi képeslapot. Aranyos karácsonyi lapokat vásárolhatunk a Lúd Laborban, a Kornélban vagy a Bomo Artban, de a kínálat ilyenkor szinte végtelen. 

Fotó: Kálló Péter - We Love Budapest

Teázz!

8/24

Ha muszáj elmerülnünk a karácsonyi forgatagban, akkor is adjunk magunknak legalább öt percet a lassulásra. Ez nagyjából annyi idő, amennyire egy jobb teának szüksége van ahhoz, hogy beleoldódjon a meleg vízbe, minket pedig garantáltan lelassít, ellazít és megnyugtat a hangulat. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb teaboltban a helyben fogyasztás mellett elvitelre is vásárolhatunk teát, így az ajándékok egy részét is könnyedén megoldhatjuk, miközben jól érezzük magunkat. Itt ajánlottuk kedvenc teázóinkat. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Lassulj a tematikus utcákkal!

9/24

Mindig különleges élményt kínál a tematikus és bevásárlóutcák karácsonya, ahol nemcsak a vásárlás személyesebb élményével gazdagodhatunk, hanem rengeteg programmal, workshopokkal, kiállításokkal, zenei és sporteseményekkel, sőt tematikus városi sétával is várnak minket. A kezdeményezéshez idén a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), az Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a VII. kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca) csatlakozott. A részletes programról itt írtunk. 

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Nézz fenyőfákat arborétumban!

10/24

Úgy tűnik, az idei karácsony favoritja Gödöllő, a hangulatos kisvárosban ugyanis sokféle karácsonyi és adventi program vár. Reméljük, hogy egy kis havat is kapunk az ünnep előtt, így talán még nagyobb élményt nyújt az Erdészeti Arborétum, ahol különlegesen sokféle tűlevelű örökzöldben gyönyörködhetünk. A belépésről azonban érdemes előre tájékozódni, mivel telente rövidített a nyitvatartás. 

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Pöfögj gőzössel a budai hegyekben!

11/24

Ne felejtsük el kipróbálni a december 11-én és 12-én a Gyermekvasút vonalán még közlekedő kis gőzmozdonyt, hiszen egészen különleges érzés, ahogy a szerelvények végigpöfögnek az erdőn. A menetrendről és az utazáshoz szükséges pótjegyekről itt írtunk bővebben. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Hallgass komolyzenét a Bazilikában!

12/24

Nemcsak a karácsonyi vásár és a környék ünnepi fényei hozzák el számunkra a karácsonyi hangulatot, de érdemes ellátogatni a Bazilikába is és jegyet váltani valamelyik karácsonyi koncertre

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Vásárolj ajándékokat, miközben élvezed a várost!

13/24

Nem feltétlenül kell az ajándékvásárlásnak a tülekedésről és a többórás keresgélésről szólnia. A zsidó negyedben számos üzletet találunk, ahol beszerezhetjük ajándékainkat, eközben pedig egy jó kávé vagy finom falatok mellett szusszanhatunk. A vásárlásnak ehhez a módjához egy korábbi túránkat ajánljuk. 

Fotó: Gündüz Attila - Christmas Jingle

Érezd magad öt percre gyereknek a Gerbeaud-val!

14/24

A Gerbeaud idén mindent megtesz azért, hogy öt percre karácsonyra vágyó gyereknek érezhessük magunkat. A békebeli, pazar hangulatú kávéházban szemkápráztató karácsonyi boltot alakítottak ki, amit a hatalmas ablakokon át legalább olyan öröm megtekinteni, mint betérve vásárolni valami szépet. Persze ezzel párhuzamosan torkoskodni is lehet, szuper bejglivel, süteményekkel és különleges, karácsonyi menüvel is várnak. Itt írtunk az ünnepi Gerbeaud-ról részletesebben. 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Adományozz!

15/24

Gondoljunk a nélkülözőkre is a karácsonyi időszakban, és ajándékozzunk meg olyanokat is, akiket nem ismerünk. Hamarosan elkészítjük ezzel kapcsolatos toplistánkat, addig pedig az adományboltokat, a Néprajzi Múzeum gyűjtőakcióját és a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz Akcióját ajánljuk. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Vásárolj mesterektől!

16/24

Teréz- és Erzsébetváros, de Újpest is különleges helyszín, ahol még fennmaradtak olyan családi vállalkozások, amelyekben már több generáció óta öröklődik a szakma ismerete és szeretete. Ha náluk vásárolunk karácsonyi ajándékot, akkor nemcsak egy kedves tárgyat, hanem ezt a tudást is megvásárolhatjuk szeretteinknek. Mesterekről szóló toplistánk hamarosan elkészül, addig is ajánljuk Smulovicsné Winter Katalin kefekészítő, Solymár Károly üvegcsiszoló és Szélesi Szabolcs nápolyikészítő mester munkáit. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Csodáld az ünnepi fényeket egy pohár forró itallal!

17/24

Nincs is annál jobb, mint egy percre megállni és meginni egy pohár forró italt, amit sok helyen akár elvitelre is kérhetünk. Hamarosan frissítjük ünnepi forróital-toplistánkat, addig pedig az előző évi helyeket ajánljuk ebben a korábbi cikkünkben. 

Fotó: Karácsonyház

Élvezd Budapest környéki kisvárosok karácsonyi készülődését!

18/24

Ha kicsit kiszabadulnánk a pörgésből, de közben szeretnénk a karácsonyi hangulatot is élvezni, látogassunk meg fényekbe és fahéjillatba öltözött Budapest környéki városokat. Már említettük, hogy egyik favoritunk Gödöllő, a kisvonattal, a Karácsonyházzal és az arborétumával, de a váci főteret is nagyon szépen feldíszítették, Szentendrével pedig sosem lehet hibázni, ha kiruccannánk kicsit. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Nézz körül vásárokban!

19/24

Kistermelők és kézművesek által készített ajándékok, a személyes válogatás öröme, hidegtől kipirult arcok, forralt bor és meleg tea. Elég kevesen vagyunk, akik karácsony alkalmából kihagyjuk a vásárokat. Erre nincs okunk idén se, a hangulat, a fények és a kézművesek idén is várnak. Ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze, hogy pontosan hol vásározhatunk városszerte. 

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Zárd ki a hideget igluban ülve!

20/24

Különleges élmény igluban, a hideget kizárva, kezünkben teával szemlélni a környezetet. Erre szerencsére most több lehetőségünk is nyílik, hiszen egyre több helyszínen jelennek meg különleges műanyag sátrak. Találkozhatunk ilyenekkel a Buja Disznó-k Ligetben, és a 360 Barban is készen állnak a jól megszokott igluk. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Gondoskodj a madarakról is!

21/24

A kopasz ágak között nemcsak a csodás villák és a régi épületek látszanak jobban, de félénk, repülő barátainkkal, a madarakkal is könnyebben megismerkedhetünk. Fontos tudni, hogy általában nem azért etetjük őket, mert nélkülünk elpusztulnának, hanem azért, mert a téli időszakban sokkal egyszerűbb megfigyelni őket. Ha ehhez érzünk magunkban némi kedvet, akkor kattintsunk a Magyar Madártani Egyesület (MME) honlapjára néhány tuti tippért. A városi madarakat pedig ebben az anyagunkban mutattuk be. 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Korcsolyázz!

22/24

A hóra várni kell, a szánkózásra sincs sok esély, a sízésről pedig csak álmodhatunk. Azért ne legyünk szomorúak, hiszen a korcsolyázás is szuper téli sport, amit egyre több helyen űzhetünk Budapesten. A legismertebb helyszín a Városligeti Műjégpálya, de csúszkálhatunk idén a Budapest Park táncparkettjén, Csepelen és a Westendnél is. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Látogass el a Lumina Parkba!

23/24

Új látványossággal gazdagodott Budapest a karácsonyi időszakra, ugyanis a borongós őszi-téli hónapokra egy varázslatos parkot létesítenek a Palatinus Strandon, ahol különleges fény- és hangjáték segítségével egy mesebeli világban kalandozhatunk. A különleges parkot itt mutattuk be korábban. 

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Sétálj a Városligetben!

24/24

Itt a tél, a lecsupaszodott fák közül teljes fényükben ragyognak elő a szebbnél szebb villák. A Városligeti fasor különösen csodás élményekkel kecsegtet, találunk itt szecessziós gyöngyszemeket és klasszicista villákat egyaránt, ahogy cikkünkben is összegyűjtöttük ezeket. Sétánk végén pedig számtalan programlehetőséggel vár a téli Liget és a környezetében található Szépművészeti és Néprajzi Múzeum

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode