shopping

szerkesztés

Borok, sörök, spiritek – 10 hely, ahol különleges italokat válogathatsz karácsonyra

Szerzők

  • We Love Budapest

  • Nemes Nóra

2019. 12. 13. 16:55

Ajándéknak vagy a karácsonyi asztalra, netán a szilveszteri buliba is jó ötlet az alkohol. Természetesen nem olcsó lőrékre gondolunk – szerencsére rengeteg helyen lehet már minőségi italok közül válogatni, sör, bor vagy spirit kategóriában. 10 olyan helyet választottunk, ahonnan szuper ajándékokat vihetsz magaddal a karácsonyi vacsorára vagy a fa alá.

Az elmúlt hetekben próbáltunk pár tippet adni, hogy akkor is a megfelelő karácsonyi ajándék kerüljön a fa alá, ha épp ötlet-rövidzárlatunk van. A workshopok, gasztroajándékok, hazai designercuccok mellett van még egy fontos szegmens, aminek sokan örülnek: az alkohol. Szerencsére egyre több a különböző vidékek italait bemutató, tematikus borbár, a kisüzemi söröző és az igényes spiritbár – ha pedig valaki érdeklődik ezek iránt az alkoholok iránt, akkor szaküzletek széles választéka áll rendelkezésünkre, hogy az ünnepen egy különleges sörrel, egy szép borral, vagy egy izgalmas spirittel lepjük meg!

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Vino Castillo Borház

1/10

1072 Budapest, Dob utca 7.

Címkék

A Vino Castillo Borház webshopja 10 éve rendelkezésünkre áll, ha a legjobb spanyol italokat keressük, de idén januártól a boltjukat is meglátogathatjuk. A Dob utcában megbújó üzletben a spanyol borok mellett több, mint 70-féle cavából is válogathatunk, illetve tartanak még olyan különlegességeket is, mint a vermuth vagy a sherry. Mivel nagykereskedésről van szó, a borokhoz és a cavakhoz a megszokottnál jóval barátibb áron juthatunk hozzá.

A Vino Castillóban nagyon kedves és profi kiszolgáló személyzet van, így bátran választhatjuk őket akkor is, ha mi magunk nem értünk nagyon a borokhoz. A spanyol vörösbor pedig különösen jó választás akkor, ha valaki idegenkedik a magyar vörösek tüzes, tanninal teli világától, hiszen általában kifejezetten kedves, jól iható, gyümölcsös változatokat készítenek, amit olyanok is kedvelnek, akik a savak miatt kerülik az erős vöröseket még az ünnepi asztalon is. Emellett pedig különböző biodinamikus borok közül is válogathatunk, ha kísérletező kedvű ismerőseinket szeretnénk meglepni.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Hudi-Hudi Showroom

2/10

1082 Budapest, Nap utca 19.

Címkék

A tulajdonosok eredetileg csak irodát kerestek import cégüknek, de olyan jót találtak, hogy végül megnyitották a közönség számára is a Nap és a Vajdahunyad utca sarkán lévő üzlethelyiséget, melyet valaha egy szatócs épített magának a hozzátartozó lakással együtt. A Corvin negyedtől 3 perc gyalogtávolságra található különleges hangulatú kisbolt eredeti profilja szerint főképp hazai és külföldi kisüzemi söröket árult volna, de a tulajdonosok érdeklődési körének megfelelően ők kezdték először forgalmazni és árulni a frissen piacra lépő magyar gineket, illetve az általuk importált rumot, whiskyt, vodkát.

Mostanra már vannak magyar boraik, pezsgőik, tartanak nonkomformista üdítőket, és itthon csak náluk lehet kapni a menő – karácsonyi ajándéknak is kiváló – Norlan whiskys dizájnpoharakat is. A legolcsóbb sört 415 fortintért, a legdrágább spiritet 23.000 Ft-ért vihetjük haza. Nagykerről lévén szó, gyakran találunk náluk akciókat.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Beer Selection

3/10

1085 Budapest, József körút 22-24.

Címkék

4 éve válogathatunk a Beerselection különleges sörös felhozatalából, jelenlegi helyükre, a Blaha melletti, József körúti üzletbe pedig 2,5 éve sétálhatunk be. A közel 550-féle sört kínáló üzletben 300 állandó, és 200-250-féle állandó tételt találhatunk meg – ezeknek 60 százaléka magyar kisüzemi, a maradék pedig külföldi főzdékből származik. Szigorúan csak újhullámos söröket tartanak, nagyüzemi söröket még akkor se keressünk a polcaikon, ha cseh lagerről van szó.

A sörválaszték nagyon széles skálán mozog, a legegyszerűbb lagert 650 Ft/üveg áron kapjuk meg, de vannak nagyon komoly tételeik is: egy különleges belga savanyú sörért akár 25.000 Ft-ot is otthagyhatunk. Mivel nagyon sok kis főzdével van kapcsolatuk, olyan különlegességeket is megtalálunk náluk, amikből csak pár száz üveg került kereskedelmi forgalomba.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar

4/10

1056 Budapest, Veres Pálné utca 7.

Több Infó

Címkék

A Good Spirit Bárhoz tartozó Good Spirit Shop igazi paradicsom azoknak, akik szeretik az igényes és különleges röviditalokat. No meg azoknak is, akik nem helyben szeretnének elfogyasztani, hanem ajándékba keresnek egy igazi nagyágyút. A Whiskeynet már 2007 óta létezik, üzletük is volt korábban, de a mostani, bárral összekapcsolt Veres Pálné utcai komplexumba csak 2017 februárjában költöztek.

Jelenleg több mint 1200 különböző ital közül válogathatunk helyben, és ezek között kb. 800 whiskey van. A többi rum, tequila, gin, calvados vagy épp konyak – nem nagyon tudunk olyan spiritet, amire ne lenne válaszuk. Szemezgethetünk hazai pálinkákból és olyan izgalmas párlatokból, mint például cékla vagy zeller. Néhány bort is találunk náluk, de csak borért nem érdemes célirányosan ide jönni – viszont széles választék van cavából, proseccóból is. Ha az italok mellé kiegészítőket is keresünk, találunk pár témába vágó könyvet és különleges italospoharat is.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

DOC Vino Bar

5/10

1051 Budapest, Arany János utca 12.

Több Infó

Címkék

A Gianni-birodalomhoz tartozó aprócska borbár a Via Italián, azaz az Arany János utcában található. Nyáron kellemesen kitelepülhetünk a teraszra, de télen éppen megfelelő a kis belső tér ahhoz, hogy a szakavatott személyzettől segítséget kérjünk, és a karácsonyi vacsora mellé, húsokhoz vagy halakhoz keresünk valami szépet. A DOC borbár neve az olasz eredetvédelmi szabályozásra utal – ami a minőségi bortermelés garanciája –, így értelemszerűen főleg akkor ajánlott feléjük venni az irányt, ha olasz borral kedveskednénk az barátainknak vagy ismerőseinknek.

Az üzletben számos itáliai borvidék nedűi közül válogathatunk az olyan palackok mellett, amelyek organikus és biodinamikus pincészetekből egyenesen Budapestre érkeztek. Sok olyan olasz vörösbort találunk, különböző régiókból, melyek gyümölcsösek, könnyedek és szuperül itatják magukat, de választhatunk néhány magasabb kategóriájú sűrű vöröset is, végtére is ünnepi borról lesz szó. A családias és barátságos környezetben sok borkülönlegesség közül szemezgethetünk, melyeket megkóstolhatunk helyben, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a megfelelő palackot választottuk.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Beers&Books

6/10

1136 Budapest, Pannónia utca 46b.

Címkék

Lipócia híres a szerethető kis üzleteiről, amit nehéz találni máshol a városban – a Beers&Books pont ilyen egyedi kis kincs – ahogy a neve is mutatja, egészen különleges koncepcióval. Gombkötő György antikváriusként kezdte a szakmát, aztán három évvel ezelőtt váltani szeretett volna, így megnyitotta sörös szaküzletét. A könyvektől viszont nem akart végleg elszakadni – így megszületett a Beers&Books a Pannónia utcában.

Jelenleg 200-250-féle sört tart, nagyrészt külföldieket, de magyar kézműves sörök közül is válogathatunk nála, és itt például egy-két jobb fajta nagyüzemi sört is megtalálunk, például a Primator vagy békésszentandrási főzde egyes tételeit. Azon kívül, hogy a sörök mellett néha egy-egy izgalmas, különleges könyvritkaságba is belefuthatunk, régi söröskorsókat, sörnyitókat és sörös plakátokat is hazavihetünk a Beers&Books-ból.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

MyWine Bar & Shop

7/10

1051 Budapest, Arany János utca 16.

Több Infó

Címkék

Az Arany János utcai borbár éppen annyira játékos és laza, amennyire megvan benne az elegancia is. Jó ár-érték arányban találunk szuper magyar borokat – nem az unásig ismert klasszikusokat, hanem sok kísérletező magyar borász tételét is. Ha betérünk ide, nyugodtan hajthatunk a különlegességekre, választhatunk vacsora előttre egy jó olasz- vagy rajnai rizlinget, beszélgetésekhez valami izgalmas organikus bort, desszert helyett pedig egy tokaji aszút.

Mindegy, hogy az ünnepi asztalra vagy ajándékba keresünk valamint az sem baj, ha nem vagyunk tapasztaltak a témában, nyugodtan kérdezhetünk. Amellett, hogy szakértően bánnak a borokkal, a kisüzemi sörök is képviseltetik magukat, sőt egy delikátpultból a legfinomabb sonkák és sajtok kerülhetnek elénk, és egy igazi borkedvelőnek nincs is jobb meglepetés, mint ha az ital mellé hozzá illő ínyencségeket is adunk.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Koktélbolt

8/10

Címkék

A Közraktár utcai Koktélbolt 2003 óta foglalkozik alkohollal és alkohollal kapcsolatos termékekkel, de szerencsére most már nem csak online, hanem személyesen is válogathatunk a termékeik közül. Az alapspiriteknél jóval nagyobb italválasztékuk van, hiszen különböző konyakokat, tequilákat, mezcalokat, gineket, abszintokat, whiskeyket és vodkákat is találunk itt, de nem is ez az igazi hívószavuk, hanem a koktélvilág.

Koktélshakerek, koktélos kanalak, poharak, shakerszűrők, flair poharak és szettek hatalmas választékából szemezgethetünk, akkor is, ha kezdő bártender ismerősünket akarjuk megörvendeztetni, de akkor is, ha csak otthoni használatra ajándékoznánk koktélkellékeket. Emellett számos borral vagy kávékészítéssel kapcsolatos eszközt megtalálunk az üzletben vagy a webshopon. Ha tehát van olyan ismerősünk, aki ügyesen keveri az italokat, akkor ebben az üzletben a konkrét italoktól kezdve a szirupukon és más kiegészítőkön át az eszközökig mindent beszerezhetünk számára!

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Csak a jó sör

9/10

Címkék

A 2011-es pesti sörforradalom egyik szülőatyja, Kővári Gergely sörfőző még a 2010-es évek elején nyitotta meg az egyedi hangulatú sörboltot, ami szinte azonnal kultikus státuszra tett szert a hazai sörgeekek körében – és nem is érdemtelenül: ritka az olyan bolt, ahol a sörkínálat minőségét személyesen szavatolja az egyeduralkodó tulajdonos – ebben a boltban tényleg csak jó sörök vannak.

Az igazság az, hogy a Csakajósör nemzetközi szinten is tényező, és ma is valóságos paradicsoma a különleges vagy csak simán jó sörök rajongóinak. Ám ha az ember teljesen fogalmatlanul lép be, akkor is hasznos tanácsokkal és jó esetben valami különlegesen finom sörrel lesz gazdagabb. Jelenleg körülbelül 450 különböző sört kapunk meg náluk, ennek legalább negyede magyar kisüzemi sör, a többi főleg a nemzetközi sörszcéna terméke. A legolcsóbb lagerekhez 500 Ft-ért hozzájutunk, a leghúzósabb tétel – egy amerikai barley wine jellegű ital – 12.000 Ft-ért lehet a miénk.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Radovin

10/10

1126 Budapest, Böszörményi út 18.

Címkék

A 2001-ben alpított Radovinnak jelenleg 4 üzlete van Budapesten, de ezek közül a Böszörményi úti a legnagyobb. Körülbelül 400 különböző tétel közül választhatunk itt, és ezek még csak a borok, hiszen közel 150 különböző párlat is helyet kap a polcokon. A tequilák, ginek, armagnacok, calvadosok, whiskeyk a középprémium kategóriánál kezdődnek, de konyakból például van olyan tételük, ami csak náluk kapható az országban.

Boraik 50-55%-a magyar, igyekeznek minél több kis pincészet nagy borát beszerezni, így könnyen megeshet, hogy a Lenkey pincészet vagy Török Csaba pincészetének (2HA) párszáz palackos különlegességeibe botlunk az üzletben. Külföldi borból is érdemes a ritkaságokat keresni – kizárólagos importőrei némely olasz, francia, chilei, argentin vagy osztrák pincészetnek. Craft beer kínálatukban a MONYO sörei szerepelnek, és egy-két minőségi tonikot is beszerezhetünk náluk, ha sikerült választanunk a tonikdömpingből.

Hasonló tartalmak

Admin mode