szabadidő

szerkesztés

Augusztus 20. - programok & tüzijátéknéző helyek

Szerzők

2014. 08. 08. 2:00

A csaknem évezredes hagyomány szerint augusztus 20-án ünnepeljük Magyarország alapítását, melyre Szent István, a nemzet első királyának uralma alatt került sor. Széles körben, országszerte megtartják ezt az ünnepséget, amely itt Budapesten különösen látványos: az egész napos programokat a Duna felett pazar tűzijáték zárja. Következzék pár fővárosi rendezvény.

Paletta in Keszthely

Fotó: Károly Árvai, Kormany.hu

Korai kezdés augusztus 19-én

1/5

Mivel a szerda a legtöbb budapesti dolgozónak munkaszüneti nap, már augusztus 19-én is bőven lesznek programok, a másnapi jelentősebb ünneplést előkészítendő. Délelőtt 10 órakor szelik fel az Ország Tortáját. Minden évben pályázat kerül kiírásra, hogy megtalálják a nemzetet képviselő torta receptjét, idén pedig a székesfehérvári Damniczki Cukrászda lett a nyertes egy hazai kedvenc újragondolásával, a Somlói forradalommal (az egészséges táplálkozás híveinek sem kell félni, cukormentes változat is készül belőle). A süteményt a Clark Ádám téren lehet megkóstolni, ahol egyébként 10-től éjfélig különböző magyar zenekarok is fellépnek. A naphosszat tartó koncertsorozat a világhírű magyar folk zenekar, a Ghymes este 11-kor kezdődő előadásával zárul. Szintén ezen a napon délelőtt 10-től látogatható meg a Magyar Ízek Utcája a budai rakparton, a Lánchídtól nem messze, ahol mennyei ételek, kézműves standok és programok várják az érdeklődőket. Augusztus 19-én este sok fővárosi szórakozóhely lesz tele, mivel másnap nem kell korán felkelni.

Fotó: Károly Árvai, Kormany.hu

A Várnegyed és a budai rakpart

2/5

Címkék

A Lánchíd mellett a budai rakparton folytatódik a Magyar Ízek Utcája augusztus 20-án is, a Clark Ádám téren pedig számos családi program és szabadtéri koncert közül lehet válogatni. Huszadika a Budai Várnegyedben rendezett Mesterségek Ünnepének zárónapja is egyben, amely este 9 órakor végződik. Jelentős hagyomány övezi az új kenyér megáldását a Szent István-szobornál (délután 3 óra).

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

A Kossuth tér és az Országház

3/5

A korán kelők a Parlament előtt a Kossuth téren hivatalos ceremóniákat tekinthetnek meg 8:30-tól 10 óráig, többek között a nemzeti lobogó felvonását is. Az Országház épülete 10-től délután 4-ig áll nyitva az érdeklődők előtt.

Fotó: Gergely Botár, Kormany.hu

A Bazilika és a Szent Jobb

4/5

A közönség délután 5 órakor vehet részt a Szent István Bazilikában rendezett Ünnepi Szentmisén, melyet este 6-tól a Szent Jobb, azaz Szent István mumifikált jobb kezének körmenete követ – az ország legmegbecsültebb vallási ereklyéje egy díszes tartóban van kiállítva a Bazilikában.

Fotó: Gergely Botár, Kormany.hu

Tűzijáték este 9 órakor

5/5

Címkék

A lenyűgöző augusztus 20-i tűzijátékot a városközpontból és annak környékéről lehet megtekinteni, de a legjobb kilátás a Duna mentén, a Margit és a Petőfi híd közti három kilométeres sávról nyílik. A pirotechnika este 9-kor kap szárnyra, és jellemzően olyan helyekről lehet a legjobban végigkísérni, mint a Duna partja, a Gellért-hegy teteje, a Budai Vár teraszai, illetve a Halászbástya (mely lenéz a folyó felé), a Vigadó előtti tér, a Nemzeti Színház környéke vagy a belvárosi tetőteraszos bárok egyike (például Raqpart, 360 Bar, Tip Top Bar). Bárhová is készüljünk, érdemes korán odaérni, hogy jó helyünk legyen.

Számos helyszín kínál különleges vacsorát jó látvánnyal azoknak, akik még emlékezetesebbé szeretnék tenni a tűzijáték estéjét. Az InterContinental Corso étterme magyaros ételekkel és első osztályú panorámával kecsegteti a betérni vágyókat a pesti oldalon található Duna-korzón. A Hotel President Budapest egyedi ajánlattal várja vendégeit: az elegáns svédasztalos étkezés után a tetőteraszról pazar kilátás nyílik az ünnepi tűzijátékra. A Continental Hotel Budapest is partit rendez panoráma tetőkertjén – finom falatkák és italok közül is lehet csemegézni!

A legeredményesebben közvetlenül alulról gyönyörködhetünk a tűzijátékban, a Dunán ringatózva. Az A38 Hajó, amely a Petőfi híd szomszédságában a budai oldalon van lehorgonyozva, például tökéletes választás – a hajó ad otthont a délben induló Lick the Click nappali tánc partinak is. A Vogue hajó-étterem ötfogásos menüvel, pezsgős köszöntéssel és korlátlan italfogyasztással halmozza el vendégeit. A Columbus Hajó három rendezvényhelyszínnel van felszerelkezve, így többféleképpen is élvezhetjük az égi fényeket: a tetőterasz a legelőkelőbb, itt négyfogásos vacsora és italválaszték előzi meg a lélegzetelállító tűzijátékot.

Hasonló tartalmak

Admin mode