éjszakai élet

szerkesztés

„Amerikáig repülhetünk hasonlóért, és nem fogjuk érezni a különbséget” – hazai sörfőzők kedvenc magyar kisüzemi sörei

Szerzők

 • Kollár Bálint

2018. 09. 21. 18:39

Manapság a harminckét csappal felszerelt gasztrokocsmák korában könnyű elveszni a kisüzemi sörök tengerében. Ezért úgy döntöttünk, hogy a legmegbízhatóbb ítészekre bízzuk magunkat és megkérdezzük a legfontosabb hazai főzdék vezetőit, hogy ők maguk melyik magyar komlóbombát emelik le a polcról, ha megszomjaznak vagy épp valami különlegességre vágynak. Csupán annyi kikötést szabtunk számukra, hogy sajátot nem mondhatnak és hogy a választásuknak magyar és kézműves terméknek kell lennie.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Németh Antal (MONYO Brewing Co.)

1/11

Címkék

Mindenről a hazai kézműves sörfőzés állapota tehet. Pein Ádám, a Kálvin téri MONYO tulajdonosa hiába akart magyar kisüzemi főzeteket csapolni, egyiknek sem volt megelégedve a minőségével. Így eldöntötte, hogy megcsinálja magának; megkereste az akkoriban még csak gerillaként főző Németh Antalt, 2014 novemberében pedig egy egyéves előkészítés után elindult a malátaroppantás és komlóforralás a Főzdeparkban. Azóta nemcsak a színtér, hanem ők is szintet léptek, Antal pedig – saját bevallása szerint – gyakorlatilag már az összes létező sörtípusnak próbálta legalább egy hazai vagy éppen külföldi verzióját.

"Viszont néha már besokall az ember a századik IPA-tól, vagy egy újabb "gyíkfarkas" Russian Imperial Stout-tól. Szóval mostmár inkább úgy vagyok vele, hogy csak simán söröznék egy jót." – mondja. A laza nyári estékre az egyik legjobb választás szerinte a Horizont hidegkomlós lágere: "friss, üde, könnyű, enyhén kesernyés ízek jellemzik. A hidegkomlózás által van benne egy kis citrusos csavar, amivel mégis ezt az újhullámos vonalat követi, miközben a tradicionális lágeres világot is megőrzi."

Ugyan a Főzdepark nem a Baker Street, a HopTop Black Knightjának egy pintjétől Antal máris Londonban érzi magát. Az egyik leghagyományosabb angol ale típusú sör ezen változatában kevés a buborék, remek a komló-maláta egyensúly és címében, címkéjében a Monthy Pyton legendás lovagja előtt tiszteleg, így tényleg nem veszíthetünk, ha ezt választjuk.

Hogy minden sörfőzőnek maga felé billen a korsója, arra jó példa a másik két választása: a Der Fehlert náluk főzi a Balkezes, de a tradicionális német altbierek amúgy is nagy kedvencei. "Gyönyörű rézvörös szín, enyhe karamellesség egy adag német nemeskomlóval megfűszerezve. Hibátlan." – lelkesedik. A nemrégiben indult győri Mighty Millers alapítói pedig négy éve még nála tanulták a sörfőzést. A Mac O'Green alapján jó tanítványnak bizonyultak: az írek klasszikus ivósöre náluk is mélyvörös színű, de inkább malátahangsúlyos, karamelles, lágy íz jellemzi, valamint az, hogy nehéz egynél megállni belőle.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Szilágyi Tamás (Mad Scientist)

2/11

Címkék

"Lassan úgy is fel tudnám tölteni a polcokat, hogy csak Mad Scientist-söröket árulok." – mondja nevetve Széll Gábor, a Beerselection tulajdonosa. Ez viszont csak addig tűnik túlzásnak, míg Szilágyi Tamás eszünkbe nem juttatja, hogy 2018-nak úgy vágtak neki, hogy minden héten bemutatnak egy új főzetet és eddig több-kevésbé sikerült is tartaniuk a tempót. Dehát mi mást is várhatnánk a hazai kisüzemi sörfőzés egyik legdinamikusabban fejlődő csapatától, akik rögtön a megalakulásuk után egy évvel már meg is kapták az év sörfőzdéjének járó díjat?

Folyamatos kísérletezést, vághatnánk rá, vagy ahogy ők fogalmaztak, "náluk a szenvedély és a tudományos megközelítés találkozása valósul meg"szecsuáni borsos gose (citromosan savanyú, sós, korianderes búzasör), mentás New England IPA (a New England előtag azt jelenti, hogy az élesztő és a malátához adagolt pelyhesített gabona miatt ködösebb, zavarosabb megjelenésű sört kapunk, amiben a komlóban található olajokra helyeződik a hangsúly, így a gazdag, gyümölcsös aromák és a mérsékeltebb keserűség dominálnak), vaníliás hefeweizen (szűretlen bajor búzasör) vagy épp egy málnával és laktózzal főzött pale ale formájában. Így különösen kíváncsiak voltunk, hogy a főzdeparkos laboratóriumukban mit szoktak mikroszkóp alatt vizsgálni, kedvtelésből vagy épp inspirációszerzés céljából.

Tamás először a Brew Your Mind dupla IPA-ját, a Double Peach Please-t emeli ki. "A Galaxy komló különleges aromája és az élesztő ananászos, sárgadinnyés karaktere ennél a sörnél egybesimul a lágy krémességgel és szinte könyörög a magas alkoholtartalomért." – ad szakértő elemzést róla, hozzátéve hogy szerinte "gyakorlatilag tökéletes" és "Amerikáig repülhetünk hasonlóért, és nem fogjuk érezni a különbséget".

Németh Antalhoz hasonlóan ő is rajong a Balkezes (a "két tesztoszteronbomba sörszörnyeteg") söreiért, főleg Greyjoy nevű bergamottal és Earl Grey teával készült dupla IPA-jukért. "Ez a sör szinte a kezdetektől felszántotta az egész ország sörszcénáját és azóta esze ágában sincs megállni."

Zárásképp szintén két merész ízvilágú sört emelt ki: a TuffBuzz marakujás berliner weisse-éját (német búzasör, amelyet tejsavbaktériumokkal erjesztenek, így savanykásabb az íze), a Ms. Worldwildot – ami szerinte bárhol megállná a helyét modern savanyított sörként – és a Reketye Brewing Co. Braindancét. Utóbbi mögött a Jónás Kézműves Sörházat is vezető Reketye-Trifán Zoltán áll, akinek a friss tárkonnyal főzött savanyított német gose típusú söre "valamilyen fura oknál fogva meggyes pite ízű lett, amit ő sem tud megmagyarázni, de tudja reprodukálni, szóval végülis mindegy".

 • Brew Your Mind: Double Peach Please (New England-inspired dupla IPA)
 • Balkezes: Greyjoy (bergamottal és Earl Grey teával főzött dupla IPA)
 • TuffBuzz: Ms. WorldWild (maracujás Berliner weisse)
 • Reketye Brewing Co.: Braindance (tárkonyos Berliner weisse)

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Ujlaki Balázs & Varju Előd (Horizont)

3/11

Címkék

2014-es indulásakor a Horizont még inkább a már jól ismert és szeretett sörstílusok (láger, pale ale, witbier vagy IPA) hagyománytisztelő, de minőségi "adaptálásával" keltett figyelmet, hogy aztán a kísérletezőbb Pilot Series-ükkel vagy a Carslberg portfóliójába főzött Delight IPA-jukkal újabb és újabb szinteket lépjenek meg. Ujlaki Balázs üzemvezető és Varjú Előd sörfőző filozófiája szerint a jó sör nem feltétlenül túlbonyolított, nem szükségképpen szokatlan hozzávalókból készül, viszont az összes érzékszervet egyformán intenzíven kényezteti.

A választásaik kapcsán elmondták: jelenleg a savanyú és furcsa sörök tartják őket lázban. Például a szomszédos Mad Scientist Feel The Barn!-ja, egy brettes (a brettanomyces egy vadélesztőtörzs, amit a sör savanyítására használnak; ideális esetben "istállós" jegyeket kölcsönöz a főzetnek) farmhouse ale, amelyet már mi is ajánlottunk. "Nem egy könnyen értelmezhető vagy népszerű típus, szóval örülök, hogy mégis készült ilyen itthon" – mondja Balázs. Előd pedig a weizenbockjukat, a Morning Woodot emelte ki, mint egy hasonlóan megcsavart, tölgyfachipsen érlelt erős búzasört. "Komplex, lassan megfejtős" – összegezte nekünk.

Szilágyi Tamás mellett Balázsnak is nagy kedvence a Reketye Braindance-e, amely kapcsán ő is kiemelte a meggyes réteses jegyeket, hozzátéve hogy bármikor meg lehet inni, "másnaposságra pedig kifejezetten ajánlott". De nem maradhatott ki a stílus hazai előretörésének előfutára, a Fehér Nyúl Sörfőzde RAFA-ja sem, ami egy citromhéjjal és laktózzal készülő, savanyított IPA. "Pompás üdítő, nyári frissítő, abszolút érthető, miért ez az egyik bestsellerük" – állítják mindketten.

De kiemelték még Reczer Gábor két kollaborációját is, a Kollabors nevű rózsaborsos saisont (belga sörfajta, jellemzően jól leerjedt, közepesen keserű-erős száraz főzet – a szerk.) és a Dimbo Labbal közös joghurttal és fekete szederrel készült, hidegkomlózott berliner weissét, a Sabotage-t, valamint a Mad Scienstist Russian Imperial Stoutjátt, a Cookie Monstert. Utóbbihoz csak annyi kommentárt fűztek, hogy "bőrfotel, kályha, ropogó tűz és egy szép kehely". Szóba került még a Brew Your Mind itthon műfajteremtő Yellow Haze-e is, de innentől már önmérsékletet tanusítottak, mondván hogy hiába tudnák a végtelenségig sorolni a különböző főzeteket, mindig a legújabb sör a kedvenc.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Nyaras Tamás (Balkezes)

4/11

Címkék

A Balkezes – saját definíciója szerint – egy újgenerációs sörmárka. Deres Attila és Nyaras Tamás hat éve éleszt otthon különféle főzeteket, amelyek ha jól sikerülnek, felskálázzák őket, lefőzik egy sörfőzdében, aztán eljuttatják őket mindenhová, ahová emberek a minőségi komlóbombákért járnak. "Ha emiatt gerillának hívnak minket, azok vagyunk" – vágja át a "minek nevezzelek" gordiuszi csomóját Tamás. Már az első házi főzeteik körül kialakult egy kisebb, de fanatikus rajongótábor, Greyjoy nevű dupla IPA-juk pedig a listánk egyik legtöbbször visszatérő választása volt.

Mivel azt nem választhatták, Tamás először a MONYO Funky Fritze mellett tette le a voksát. "Ropogós malátás, észteres, finom ivósör, aminek egyetlen hibája, hogy 0,33 literes palackban jön. Szoktam azon viccelődni, hogy össze kéne a kettőt fogni zöld-sárga szigetelőszalaggal és úgy árusítani, mert ebből egy egyszerűen nem elég. Csapolva is csodálatos." – lelkendezik, alaposan meghozva a mi kedvünket is egy korsóhoz a Főzdepark legjobb kölschéből.

Bár nagy rajongója a Brew Your Mind söreinek is, állítása szerint hiába főznek kiemelkedő New England IPA-kat, "az nekem már tavaly is a fülemen jött ki, túltoltam, a nemzetközi topmezőny sem hozott semmilyen hűha érzést – hasonló problémákat kívánok mindenkinek". Viszont a Generations nevű wild ale-sorozatuk (a "wild" ebben az esetben nem feltétlenül spontán erjesztést jelent, inkább azt, hogy különböző mikroorganizmusokat használtak a hagyományos sörélesztő helyett vagy vegyesen. Gyakorlatilag az összes sour ale idetartozik, ami nem illeszkedik a hagyományos európai savanyú sörök kategóriájába.) nagyon szimpatikus számára. "Ha ezt a vonalat is olyan hozzáállással viszik, mint egyébként a dolgaikat, az kiemelkedő tud lenni – és most nem az itthoni mezőnyről beszélek. Csak idő kérdése." – jósolja.

"Kaptam pár palackkal, mikor kijött az első batch idén, hazaérve kibontottam és csak nézem magam elé mint a Keanu Reeves a padon. Tele volt a hűtő az otthoni tesztfőzetekkel, komlóba tocsogó IPA-tól az extrém fahordós kísérletekig, de semmi ami alacsonyabb alkoholtartalommal tudna izgalmasat és érdekeset nyújtani, úgyhogy ebből be is táraztam később. Az eset előtt nem gondolkodtunk ilyen jellegű savanyításban, mára van saját hasonló otthoni főzet, de mivel sok jó van már a piacon – a Horizont megoldása és a Reczer Ser/Dimbo Lab-kollaboráció is igen jó lett – nem egyszerű kiemelkedőt gurítani ezen a pályán." Hogy melyik sörről beszél Tamás? Ha eddig eljutottál már a cikkben, lehet egy szinte biztos tipped: a TuffBuzz Ms. WorldWildja. Úgy látszik egy maracujás savanyított sör még egy az ő szívüket is képes meglágyítani.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Reczer Gábor (Reczer Ser)

5/11

Címkék

Reczer Gábor a HopTop üzemvezetői pozícióját hagyta ott a gerillaléttel járó szabadságért, de az idő úgy látszik, őt igazolja majd: önállósodása óta jelölték már a Kraft Sör Egyesület tagjának, idén elindult Collabrew-szériája pedig havonta jelentkezik új és izgalmas főzetekkel. A recepteket ráadásul a hazai kisüzemi színtér legfontosabb alakjaival alakítják ki: a Csakajósör! és a Hopaholic alapítójával, az armando_otchoa néven sört is főző Kővári-Marschall Gergellyel például egy roggenbiert (magas rozstartalmú bajor sör), a Dimbo Labbel pedig egy fekete szedres-joghurtos berliner weissét raktak össze.

Utóbbi kollaborációs partnere ribizlivelős gose-ja volt az egyik első választása is. "A tavalyi évben kezdtek beszivárogni a savanyú sörök a köztudatba, a legnagyobb örömömre. A Dimbo Labé volt az első igazán jó, amit az itthoni kínálatból ittam, de semmiképpen sem szeretnék elmenni a TuffBuzz Ms. WorldWide-ja mellett sem, ami a maga savanyú egyszerűségében tökéletes." – kezd bele a felsorolásba. Emellett nagy kedvence még a Horizont Saison Witbiere (a witbier lényegében fehér búzasör, amely sápadt színét az eltérő malátaválasztás miatt kapja; karcsúbb, könnyedebb és fűszeresebb-savanykásabb, mint a klasszikus bajor változat), ami "búzasörös savanykásságának és a felhasznált citrushéjaknak köszönhetően kitűnő frissítő, ivós sör, de akár nehezebb sörök után kiszállónak is tökéletes".

A Vízbefúlt Isten híveként természetesen nem feledkezett meg a Balkezes Greyjoyáról sem. "Az egyik legmeghatározóbb, kifejezetten arcba vágó sörös élményem volt a kóstolása. 2016-ban a Főzdefeszten történt, amikoris a párom megjelent egy pohár sörrel a kezében, hogy ezt mindenképp kóstoljam meg. Belekortyoltam és az ízlelőbimbóim táncra perdültek. Kértem, hogy mutassa meg kitől, honnan szerezte ezt a sört, így találkoztam először a Balkezes srácokkal, és mint kiderült, a Greyjoy mutatkozott be ilyen hatásosan." – emlékszik vissza a hittérítő pillanatra.

Emellett külön kiemelte a MONYO Brewing Co. Cousin Aviját. Bár számára szinte már nem is sör, sőt típusa szerint is búzabor (árpaborhoz hasonló különlegesség, aminek jellemzője a száraz test, a magas alkoholfok és a sárgadinnyés-kajszibarackos íz-illat) „de mindezek ellenére én biztos, hogy konyakospohárból szopogatnám a hideg téli estéken, a kandalló előtt egy hintaszékben ülve” - fantáziál.

 • Dimbo Lab: Redcurrant Gose (ribizlivelős gose)
 • TuffBuzz: Ms. WorldWild (maracujás Berliner weisse)
 • Horizon: Saison Witbier (belga fehér búzasör citrushéjjal és korianderrel főzve)
 • Balkezes: Greyjoy (bergamottal és Earl Grey teával főzött dupla IPA)
 • MONYO Brewing Co.: Cousin Avi (búzabor)

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Reketye-Trifán Zoltán (Reketye Brewing Co., Jónás Kézműves Sörház)

6/11

Címkék

"Reketye-Trifán Zoltán egyszer csak úgy döntött, hogy elkezd jó ár-érték arányú, de középszerű sörök helyett európai szintű kraft söröket főzni. Mivel mindenre magától jön rá szinte, és sokszor kockáztat, ezért az eredmények még elég rapszodikusak, de jópár nagyon király tétel elhagyta már a főzdét." – mesélte Szilágyi Tamás a Jónás Kézműves Sörház vezetőjéről. Aki testvérével ugyan csak 2014-ben alapította a Reketye Brewing Co.-t, de már olyanokkal kollaboráltak, mint a Brouwerij de Molen, a Dogma Brewery vagy a Green Gold Brewing, de a Beer Week In Budapest sörét is náluk főzték le. Ilyen előzmények után nem volt kérdéses, hogy tudni akartuk a kedvenceit.

Zoltán számára az első találkozás a Csakajósör!/Hopaholic mögött álló Kővári-Marschall Gergely IPA-jával, a Grabanccal mindenképp maradandó élmény maradt, mert az egyik belépője volt a hazai kisüzemi sörök világába. Egy másik fontos mérföldkő a Brew Your Mind Yellow Haze-e volt számára: „ez volt az első BYM-főzet, amivel az új stílusú sörök itthon megszülettek. Egyben Olivérék első söre, amit a Jónásban nagy sikerrel adtunk el. Sokat finomodott azóta, de még mindig emlékszem az első kóstolásra és arra a »jézusmária«-élményre, amit a krémessége és a komló aromái okoztak.”

De tőlük nem tudott egynél megállni, hozzátette még a Love Session - Mosaic-jukat is, ami egy New England-sörök által inspirált single hop session IPA. (A single hop azt jelenti, hogy csak egyféle komlót – ebben az esetben Mosaic-ot – használtak a főzés minden stádiumában, míg a session előtag a megszokottnál alacsonyabb alkoholfokot és szárazságot jelöli.) "Szerintem ez a legjobb dolog, ami a Mosaic komlóval történhet. Szenzációs, bármennyit meg tudnék inni belőle." – lelkendezik. Még szerencse, hogy a session IPA-k pont erre lettek kitalálva.

Harmadik választása a Mad Scientist Cookie Monstere volt, mely szerinte „a hazai paletta legjobban sikerült stoutja volt az évben. A főzde vallomását – miszerint„olyat (is) akartunk, amiben semmi faxni, semmi butáskodás nincs, csak szimplán a stílusjegyek tündöklése újhullámos formában, ahogy azt a sztárfőzdék mintapéldányaitól megszokhattuk" – ő azzal egészítette ki, hogy „gyönyörűen megfelelt a stílus támasztotta igényeknek és mégis tudott újat mutatni”. Hogy mennyire, azt jól mutatja, hogy még videót is készített róla.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Csepregi András & Sajgó Álmos (Fehér Nyúl Sörfőzde)

7/11

Címkék

Ugyan a Fehér Nyúl Sörfőzde csak 2017-ben indult, az alapítók már évek óta készültek rá, ráadásul addigra már komoly tapasztalat volt a hátuk mögött otthoni sörfőzés terén. Akárcsak Alízt a klasszikus történetben, őket is újabb és újabb (sörös) kalandok felé tereli a kíváncsiságuk, nekünk pedig meséltek arról, mik voltak számukra a legemlékezetesebb hazai kisüzemi tételek.

Csepregi András elsőként a Balkezes két sörét emelte ki – a már szinte kötelezőnek számító Greyjoyt ("nagy kedvenc, bármilyen beszélgetést vagy fesztivált szívesen zárok vele") és Bagoly nevű baltic porterüket (a brit változatnál jellemzően erősebb-édeskésebb, testes és krémes barnasör), mely "még árnyékmelegen is jó". Ezenkívül emlékezetes volt számára a zip's Miskolci Mosaic-ja, egy helyi hagyományok előtt tisztelgő világos láger, amelybe, ahogy a neve is mutatja, bőven jutott komló.

Sajgó Álmos azzal kezdte, hogy bár nagy kedvence a Brew Your Mind, nem tud tőlük egy sört kiemelni, ugyanis "szinte követhetetlen sebességgel érkeznek a jobbnál jobb főzetek". Himmel Olivérék mellé viszont odafért még a TuffBuzz Ms. WorldWildja, ami "savanyú, frissítő, komplex és nincs benne sok alkohol, bármikor jöhet". Emellett mint a lista szinte összes szereplőjének, neki is nagy kedvence a Greyjoy.

 • Balkezes: Greyjoy (bergamottal és Earl Grey teával főzött dupla IPA)
 • Balkezes: Bagoly (specialty kávéval főzött baltic porter)
 • zip's: Miskolci Mosaic (single hop East Coast bohemian pilsner)
 • TuffBuzz: Ms. WorldWild (maracujás Berliner weisse)

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Himmel Olivér (Brew Your Mind)

8/11

Címkék

Himmel Olivér és Bihari Ákos főzeteiről szinte minden megkérdezett szereplő csak szuperlatívuszokban beszélt. Ők is gerillák, a Zentusnál készül a Yellow Haze, a Double Peach Please vagy a Love Session - Mosaic, hogy csak pár kedvencet említsünk. "Manapság nem ajánlanám senkinek, hogy belevágjon a bérfőzetésbe. Nekünk nagy szerencsénk volt amikor elkezdtük és ahogy alakultak a dolgok" – mondja nevetve Olivér. "De számomra a sörfőzés az egyfajta önkiteljesedés. Ráadásul amilyen döntéseket hozok a sörfőzés kapcsán, ahogy »prezentálom« a fogyasztóknak, az egyfajta önismereti tréning is. Gondolj bele: ott van előtted rengeteg lehetőség, és sokat elmond rólad, hogy melyiket választod közülük."

Első választása egy sörfőző volt, nem pedig egy konkrét főzet. A Horizonttól nemrég a FIRST The Craft Beerhez átigazoló Ábrahám Máté – akivel kollaborált is – gondolkodásmódja, ízlésvilága nagyon közel áll az övéhez. "Szerintem a Máté egy nagyon tehetséges sörfőző, érdemes odafigyelni a munkásságára” – ajánlja őt. Amit külön kiemelt, az a Horizont Pilot Series-ének negyedik felvonása, egy kolumbiai zöld kávéval főzött IPA, amihez a Blue Bird kávépörkölő mesterének kellemesen pörkölt cold brew-ját is hozzáadták. "Sajnos elég limitált mennyiség, talán csak egy hordónyi készült belőle, így nem valószínű, hogy még elérhető bárhol is" – fűzte hozzá. Szekszárd környékiként nincs lehetősége annyit és úgy kóstolni, mint másoknak, így hirtelen még egy sört tudott kiemelni, a Balkezes kenyai kávéval készült Baglyát.

 • Balkezes: Bagoly Coffee&Porter (kávéval főzött baltic porter)

Fotó: Ali Rawech Szami

Ali Rawech Szami (HopTop Brewery)

9/11

Címkék

Ali Rawech Szami közgazdászból lett sörfőző, miután úgy érezte, utóbbi területen jobban tudja kamatoztatni a tudását – és mert a Szlovák úti Synthesis sörfőzdéjében azonnal megfogta az egész hangulat. 2015-ben pedig ez a szenvedélye odáig vitte, hogy elindította a sajátját is, a HopTop Brewery-t a Főzdeparkban. Ami ráadásul bemutatóteremként is funkcionál, ugyanis sörfőző-berendezéseket is terveznek a brand égisze alatt, amellett persze, hogy folyamatosan bővítik a szortimentjüket – így már az "elvárhatónak számító" IPA-k, stoutok vagy pale ale-k mellett náluk is felütötték a fejüket az olyan különlegességek, mint a gose vagy a beriliner weisse.

A választásaihoz annyi kommentárt főzött, hogy "mivel az aktuálisan épp trendi sörökkel úgyis sokan foglalkoznak, szeretnék hazabeszélni, és a szomszéd sörfőzdék söreiből kiemelni olyanokat, amiket bármikor szívesen iszom". Nyaras Tamáshoz hasonlóan neki is nagy kedvence a MONYO Brewing Co. Funky Fritze, amelyet még akkor is szívesen iszik, ha egy fesztiválon már minden különlegességet végigkóstolt. "Egy igazi beszélgetős sör, de nem egy unalmas fajta, hanem a típusra jellemző összes karakterrel."

Számára a Horizont American Pale Ale-je elengedhetetlen egy laza sörözéshez, ami sokszor a sör hatására is belenyúlik az éjszakába. "Megkóstolod és konstatálod, hogy ez rendben van, jöhet még egy. Aztán azt veszed észre, hogy már a sokadiknál tartasz és haza kellene menni, mert már hajnal van" – mondja nevetve, hozzátéve, hogy üdeségének és illatának nehéz ellenállni.

A gyümölcsösebb vonalon szóba sem jöhet más, mint a Mad Scientist immár bátran klasszikusnak nevezhető Mango Bay-e, amiben Szami szerint tökéletes a mangó és a sör (valamint a nyár) egyensúlya. A végére pedig azért nem bírta ki, hogy mint a söreibe, a szelekciójába is belevigyen egy kis csavart a Dimbo Lab feketeribizlis gose-jával. "Fanyar íz, markáns savanyúság. Aki kedveli a sour söröket, annak igazi csemege" - ajánlja.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Kővári-Marschall Gergely (armando_otchoa, Hopaholic, Csakajósör!)

10/11

Címkék

Ha kisüzemi sörről beszélünk Magyarországon, Kővári-Marschall Gergely neve megkerülhetetlen. Ez már akkor is így lenne, ha csak a 2009-ben nyitott Csakajósör kötődne a nevéhez. De a világ minden tájáról érkező főzetek különlegesebb főzetek árusítása mellett egyike volt az első Főzdefeszt szervezőinek, ami órási lökést adott az itthoni színtérnek, a Hopaholic-kal pedig komlót adagoltak a bulinegyed vérkeringésébe. Ezek után nem csoda, hogy Gergely – aki a felsoroltak előtt hat évig dolgozott egy középméretű sörfőzdében – maga is főz, armando_otchoa néven kollaborált listánk több szereplőjével, például Reczer Gáborral és Himmel Olivérrel is. De vajon mit kortyol legszívesebben a magyar sörpápa?

Például a Mad Scientist Liquid Cocaine-ját, ami "már az első főzetnél azonnal levett a lábamról" – de így volt a Balkezes Greyjoy-ával is. "Mindkettő egyedi és itthon első volt a műfajában" – fűzi hozzá. A Békésszentandrási Sörfőzde szűretlen duplabakját, a Black Rose-t hasonlóan fontos mérföldkőnek érzi, ugyanis az volt az első magyar kisüzemi sör, amit beválogatott a Csakajósör kínálatába, még 2010-ben.

Ezen kívül még a MONYO Brewing Co. Sour Rise-át nominálta, a maracujás sour ale ugyanis "itthon is megmutatta a savanyított sörök technikáját". A Mad Scientist Funk Soul Brotherje pedig "a hordóérleléssel mutatott újat itthon".

Hol keressük ezeket a söröket?

11/11

Mi az alábbi helyeket javasoljuk. Fontos, hogy mivel kisüzemi sörökről beszélünk (melyek közül sokat ráadásul csak szezonálisan főznek), nem lesz mindenhol mindegyik mindig elérhető – így ha valamelyik különösen érdekel, érdemes azonnal lecsapnod rá és/vagy figyelni Untappden, mi hol kapható.

Hasonló tartalmak

Admin mode