gasztró

szerkesztés

„Aki nem lép egyszerre...” – ezek a város legjobb rétesezői

Szerzők

 • Wágner Gábor

2019. 10. 04. 18:58

A jó rétesnek enyhén aranyszínű, szinte hártyavékony a tésztája, nem szakad szét, ha kézbe vesszük, és roppan, amikor beleharap az ember, a töltelék pedig tömény, ízes és egyben van. Bejártuk a várost ezért a különleges élményért, és szerencsénk volt, mert rétesezőkkel elég jól állunk, még úgy is, hogy pár korábbi alapvetés az idők során bezárt. Azért így is megkóstoltunk jó pár rétest, így megosztjuk veletek a kedvenceinket.

“A jó rétestészta olyan vékony, hogy el tudod olvasni alatta az aznap reggeli újságot.” (Jókai Mór)

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Rétesbolt Anno 1926

1/8

Címkék

Egy igazi klasszikus rétesezővel állunk szemben, amely népszerűségére nincs is jobb bizonyíték, mint az, hogy bár nem frekventált helyen található, nem könnyű a parkolás a közelében (nagyjából a Róbert Károly körút és a Lehel utca sarka), mégis sokan eljönnek ide pár darab rétesért, akár a város másik feléből is.

A valóban 1926-ban alapított rétesboltban helyben, és saját, tradicionális recept alapján készítik a finomságokat, akár még nézhetjük is, ahogy sütésre előkészítik a hatalmas, felvágott réteslapot, vagy ahogy gyúrják a tésztát, majd belegöngyölik a az almát, a túrót, a gesztenyét és még sorolhatnánk... Az biztos, hogy aki ide betér, az összes rétest meg fogja kóstolni, annyira hívogatóak. Az nem is igazi réteses, aki itt még nem evett.

 • Budapest, XIII., Lehel utca 38.
 • Ár: 380 Ft/db
 • Facebook
 • Nyitvatartás: H-V: 10:00-20:00

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Rétesbolt a Vásárcsarnokban

2/8

Címkék

Rétesező – hasonlóan a lángosozóhoz – minden rendes piacon és vásárcsarnokban van. A Fővám téri vásárcsarnok földszintjén, egy sarkon áll ez a kis rétesbolt, melynek cégérén annyi áll boltnév gyanánt: Kézzel nyújtott házi rétes.

Ezt mi magunk is ellenőrizhetjük, ugyanis az egyik oldalkirakat túloldalán, előttünk készítik el a réteseket, és valóban, ahogy ígérik, kézzel nyújtják a tésztát. Hogy ez mennyit ad hozzá az ízélményhez, nem tudni biztosan, azt viszont igen, hogy az itt kapott rétesek a kötelező minimumot juttatták az eszünkbe, amit mindenhol teljesíteni kellene a minőséghez.

 • Budapest, IX., Vámház krt. 1-3.
 • Ár: 280 Ft/db
 • Nyitvatartás: H: 6:00-17:00, K-P: 6:00-18:00, Szo: 6:00-15:00, V: zárva

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Normafa Rétes Büfé

3/8

Címkék

Az első számú budapesti réteslegenda 1978 óta áll a Normafa tetején a síház mellett-mögött, és ontja magából a finomabbnál finomabb réteseket, a sor pedig szinte sosem fogy el előle. Szerencsére a kiszolgálás is gyors.

A rendkívül finom normafás rétesen kívül a hely titka valószínűleg tekintélyes múltja, meg a csodás környezet, ami tovább lendít az alapból sem alacsony élvezeti értéken. Ezért ha valaki felkerekedik, hogy errefelé kiránduljon, pár első osztályú rétes biztosan lecsúszik közben.

 • Budapest, XII., Eötvös út 59.
 • Ár: 420 Ft
 • Facebook
 • Nyitvatartás: mindennap nyitva van, de időszakonként változik, hogy pontosan mikor. Január-február: 10:00-16:00, március-április: 10:00-18:00, május-augusztus: 10:00-19:00, szeptember-október: 10.00-17:00, november-december 16-ig: 10:00-16:00.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Rétes Sziget

4/8

Címkék

A belvárosból gyorsan és jól megközelíthető Rétes Sziget mindent az ízélményre épít. A hely enteriőrje nem törekszik arra, hogy a legújabb dizájnt próbálja utolérni, de itt nem is ez a lényeg, hanem a rétes. Almás, meggyes, túrós, mákos – mindegy, melyikből eszel, a belevaló mintha egyenesen a természetből érkezett volna, a tészta pedig úgy roppan ketté, hogy közben biztos tartóoszlopa marad a tölteléknek. A Rétes Sziget az a fajta üzlet, amelyikből minden környékre kéne egy, hogy ha megkívánod a rétest, de nincs időd elugrani a kedvenc helyedre, akkor is hozzájuss a finomságodhoz úgy, hogy csak leugrasz érte a sarokra vagy a szomszéd utcába.

 • Budapest, XIII., Csángó u. 4/A
 • Ár: 340 Ft/db, de van pár extra rétes 380 Ft/db áron.
 • Facebook
 • Nyitvatartás: H-Cs: 7:30-17:00, P: 7:30-16:00, Szo-V: zárva

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Házi rétesbolt

5/8

Címkék

A 2005 óta létező családi vállakozás két helyen is megtalálható a városban: a budai oldalon a Karinthy Frigyes, a pesti részen pedig a Pozsonyi úton. A rétes, amit elénk tesznek a tányérra, annyira rabul ejtően finom, hogy az ember két falat között hajlamos belefeledkezni a Pozsonyi út fákkal és kis üzletekkel tarkított látványába, hogy addig is elég időt adjon az íznek a kiteljesedésre.

A hagyományos rétesek mellett van pár saját fejlesztésű darabjuk is, mint egyik kedvencünk, a brokkolis, de a meggyes-csokis és a tejberizses is erősen ajánlott megkóstolásra. Külön jó pont, hogy itt cukormentes rétesek is kaphatók. Tipikusan az a hely, ahova nem lehet csak úgy egy rétesre beugrani. Biztos, hogy vinni is fogsz magaddal pár darabot.

 • Budapest, XIII., Pozsonyi út 15.
 • Ár: 380 Ft / db
 • Facebook
 • Nyitvatartás: H-P: 9:30-18:00, Szo: 10:00-15:00, V: zárva

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Strudel Hugó – rétes és más

6/8

Címkék

Nagyon sokak kedvence ez a belvárosi, nem olyan régen – egészen pontosan 2017-ben – nyitott hely, ami már ránézésre is felébreszti az emberben lappangó rétesösztönt. Még csak enni sem kell ahhoz, hogy tudjuk, jó helyen járunk. A már az utcán is érezhető, ínycsiklandó illatfelhő és a barátságos hangulatú, csöpp kis üzlethelyiség egyszerűen nem okoz csalódást. Ha mértani ízközéppontját kéne meghatározni úgy általában a rétesnek, akkor az itt és ez lenne.

Külön szimpatikussá teszi a helyet még az is, hogy a nevén keresztül nemcsak a rétes előtt tiszteleg (a strudel a rétes osztrák neve), hanem a házban egykor élt festő, Scheiber Hugó előtt is: innen hát a Strudel Hugó. Hasznos tudnivaló, hogy sütnek laktóz- és cukormentesen is, vagy akár rendelésre is, és akkor sincs semmi különös, ha kisállattal mész, mert a hely 100% kutyabarát.

 • Budapest, VII., Kertész utca 22. (Kertész - Wesselényi sarok)
 • Ár: 390 Ft/db
 • Facebook
 • Nyitvatartás: H-P: 8:00-19:00, Szo: 9:00-17:00, V: zárva

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Ambrózia Rétes Bár

7/8

Címkék

A Corvin sétány szomszédságában, onnan gyalog pár percre található a házi recept alapján készülő réteseket (is) kínáló hely, ami a retróra építi üzleti stratégiáját. A cél így az lenne, hogy amikor megkóstoljuk, azt érezzük és gondoljuk, hogy gyerekkorunk rétesével van dolgunk, kortól függetlenül. A dolog pedig működik, a széles réteskínálat, ami nem adja alább, mint napi 15-féle íz, tényleg az Ambrózia és a nosztalgia malmára hajtja a vizet.

A hagyományos rétesek mellett találunk itt pudingosat és banánosat is, meg szezonális termékeket, melyek közül jelenleg a szüret idei szőlős és a sütőtökös-mákos a nagy kedvence mindekinek, .

 • Budapest, VIII., Üllői út 66/A
 • Ár: 270 Ft/db
 • Facebook
 • Nyitvatartás: H-P: 9:00-18:00, Szo-V: zárva

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Első Pesti Rétesház

8/8

Címkék

Ha valahol igazán mélyen tisztelik a réteskultúrát, és megadják a módját a rétes elfogyasztásának, akkor azt ezen a belvárosi helyen teszik meg. A 2007-ben nyitott étterem (apró érdekesség, hogy egy 1812-ben épült, felújított műemlékházban található) nemcsak rétest kínál az étlapján, de a legendás sütemény alapjaiban határozza meg a kínálatot, például azzal, hogy az összes itt kapható menü fontos része.

A rétes itt is elég világbajnok, ha elvitelre vesszük, egy picivel drágább, mint egy mezei rétesezőben, ha helyben fogyasztjuk, akkor lényegesen, de mégiscsak egy étteremről beszélünk. A Rétesházban megbolondíthatjuk a rétesünket különféle mártásokkal és fagylaltokkal, és olyan különlegességeket is megkóstolhatunk (már borsosabb áron, de azért még nem nagyon drágán), mint a lazacos rétes spárgamártással, a hortobágyi húsos rétes paprikás mártással vagy a parajjal-spárgával-karottával töltött rétes tejszínes póréhagymamártással.

 • Budapest, V., Október 6. u. 22.
 • Árak: 450 Ft/db (elvitelre), helyszínen fogyasztva 12,5% szervidíjat számolnak fel
 • Facebook
 • Nyitvatartás: H-V: 9:00-23:00

Hasonló tartalmak

Admin mode