gasztró

szerkesztés

A világ szeme elől elrejtett, legjobb kerthelyiségek Budapesten – II.

Szerzők

  • We Love Budapest

2019. 07. 12. 16:42

A nyár a kerthelyiségek szezonja, de nem könnyű megtalálni azokat a vendéglátóhelyeket, ahol meghitt hangulatban, nyugalomban múlathatjuk az időt.

Pont ezért tavaly nagyon hiánypótlónak bizonyult összeállításunk, amelyben összeszedtük az eldugott budapesti kerthelyiségeket. Az akkor összegyűjtött Pierrot CafeBereg BárJardinetteÉmilePótkulcsA Kert BisztróSzép IlonaRemízPavillon de ParisLa Perle NoireKéhli VendéglőPagonyCzakó KertLa Bodeguita del MedioMassolitRiso RistoranteFióka és Figaró Kert mellett több vendéglátóhely is szóba jöhet e téren. Azóta újak is nyíltak, így született meg az alábbi cikkünk, amelyben további hangulatos, világ szeme elől rejtett kerthelyiségeket mutatunk be.

Fotó: Haris Park

Haris Park / Bobo Restaurant

1/10

1022 Budapest, Marczibányi tér 6.

Címkék

Az 1800-as évek végén épült neoreneszánsz épület egykor a Budai Polgári Lövész Társaság központjaként és a pest-budai arisztokrácia találkozóhelyeként funkcionált. Az utóbbi évtizedekben már majdnem az enyészeté lett a műemlék, mikor a Haris család nekilátott a felújításnak. A Marczibányi téren idén májusban nyitott ki a vendéglátókomplexum és a Bobo étterem, amelynek konyhája a monarchia-beli időket idézi fel. A csodálatosan megkomponált kertet az étterem teraszára kiülve élvezhetjük.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Eber Desszert

2/10

1121 Budapest, Zugligeti út 64.

Címkék

A zugligeti Lóvasút több mint 150 éves épületében működő desszertező szintén az idei tavasz új nyitásai közé tartozik. Ottjártunkkor megkóstoltuk a francia típusú édességeket, pohárkrémeket, és a favorit a sajtos és krumplis pogácsa, továbbá a sajtos rúd lett, amely tökéletes ropogtatnivalója lehet egy erdei pikniknek. A legjobb, hogy a budai erdőkre néző teraszon megpihenve fogyaszthatjuk el mindezt.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Új Budai Parkszínpad

3/10

1113 Budapest, Tas vezér utca 7.

Több Infó

Címkék

A Budai Parkszínpad az 50-es évektől 47 éven át zenés színpadi produkcióknak adott helyet, majd a bezárás után 10 évig csak pusztult. 2015-ben nyitották ki újra, és ekkor Újbuda végre kapott egy szuper, tágas találkozóhelyet a Feneketlen-tó mellett. A tó mellett, a budai zöldben, a Gellért-hegy lábánál találjuk, ugyanakkor könnyen megközelíthető: mindössze 5 perc séta a Móricztól. Lépcsőkön lehet lejutni, így kellőképp el van „süllyesztve", hogy el legyen zárva a város zajától. Esténként különösen kellemesek a színes égősorok. Gasztronómiájukban a balkáni vonal dominál a Montenegrói Gurman grillteraszának köszönhetően.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Építészpince

4/10

1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.

Címkék

A Palotanegyedben az egyik legszebb rejtett látnivaló az Almássy-palota. Az épület a Magyar Építőművészek Szövetségének székháza, és mind a Magyar Építész Kamara, mind pedig a Budapesti Építész Kamara a házon belül működteti az irodáját. Továbbá itt működik az Építészpince nevű étterem is. A borostyánnal befuttatott falak, a barokk szobor és a virágot mintázó kőkocka szinte hívogatják befelé a macskaköves Ötpacsirta utca járókelőit. Nem ritkák itt a nagyobb volumenű rendezvények, esküvők sem. A tételeket hosszasan soroló étlapon zömében magyaros tételeket találunk.

Fotó: Jedermann Facebook

Jedermann

5/10

1092 Budapest, Ráday utca 58.

Több Infó

A Ráday utca Boráros tér felőli részén, a Goethe Intézet aljában a környék biztos pontja és bohém kultúrhelye a Jedermann, különleges jazzkoncertekkel, értő közönséggel – aki szereti a jazzt, oda (is) biztosan jár. A koncertszezon szeptember közepéig sajnos szünetel, de a kicsi, ámde hangulatos kerthelyiség nyáron igazán kellemes. A konyhájuk remek, az étlap változatos, chilei rizses lencse, rosé kacsamell és bundás kenyér megfér rajta egymás mellett.

Fotó: Cafe Intenzo

Cafe Intenzo

6/10

1091 Budapest, Kálvin tér 9.

Címkék

Az étterem bájos terasza a Kálvin térre nyílik, de a belső részen átsétálva egy titkos kertbe jutunk, amely a Kálvin téri református parókiához tartozik. Más módon nem is nagyon lehet bejutni, és megcsodálni a Danubius-kút eredeti száváját. Régen itt a Fogadó a Két Oroszlánhoz nevű, lovakat és gazdáikat egyaránt kiszolgáló kvártély működött, és a lókupecek és zsokék törzshelyének hangulatából még ma is őriz valamennyit. Hétköznaponként ebédidőben nagy itt a tolongás, érdemes időben érkezni, ha még megkóstolnánk az ebédmenüt.

Fotó: Jász Annamária - We Love Budapest

Alessio

7/10

1026 Budapest, Pasaréti út 55.

Címkék

A Hűvösvölgyi út mellett megbúvó, olaszos konyhát kínáló Alessio az 5-ös busszal könnyedén elérhető a belvárosból is, mégis egy rejtett zug kedves kiszolgálással, olaszos konyhával, hangulatos kerttel, sok-sok növénnyel, a terasz végében kis gyereksarokkal. A napernyőknek és a fáknak köszönhetően nyáron kellemesen árnyékos a kert, az utcát a növényekkel benőtt kerítés választja el, aminek köszönhetően nem érezzük úgy, hogy egy forgalmas út mellett üldögélünk.

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Maros kertvendéglő

8/10

1122 Budapest, Maros utca 16.

Címkék

A klasszikus családi ebédek hangulatát adja vissza a Déli pályaudvar-Széll Kálmán tér melletti vendéglő, aminek az enteriőrje is retró stílusú. A hely már a hatvanas évektől vendéglátóegységként üzemel, elhozhatjuk ide a nagymamát, nagypapát is, de a belső kertben kis kétszemélyes apácarácsos boxok intimebb hangulatú páros randevúknak is megfelelőek. Tradicionális magyaros fogások, húsleves gazdagon, Jókai bableves füstölt csülökkel, mátrai borzaska, borjúpaprikás, túrós csusza pörccel és társaik, továbbá árnyat adó fák várják az ide érkezőt.

Fotó: Arany Kaviár

Arany Kaviár Restaurant

9/10

1015 Budapest, Ostrom utca 19.

Több Infó

Címkék

Az eddigieknél lényegesen magasabb árfekvésű étterem az Arany Kaviár a Budai Vár lábánál. Ha viszont elérkezik az alkalom, és nem sajnáljuk rá a pénzt, igazán profi és kifogástalan vendéglátásban lehet részünk. Már 1990 óta űzik itt az oroszos és a nemzetközi konyhaművészetet, és van egy eldugott kertje is, ahol nyaranta egy félig fedett terasz teszi egyértelművé, hol érdemes romantikázni.

Fotó: Forgács Zsuzsanna - We Love Budapest

Károlyi Étterem

10/10

1053 Budapest, Károlyi utca 16.

Címkék

Nem könnyű megtalálni a Károlyi Éttermet, amely a Petőfi Irodalmi Múzeum macskaköves belső udvarában található. Bár a város közepén vagyunk, különösen csöndes és nyugodt a kert: elegáns stílusú vacsorákat és ebédeket tervezhetünk ide, például ha le akarjuk nyűgözni szívünk választottját. A klasszikus magyaros étkeket gondolják újra, az étlapon találunk libamájat, nyúlgerincet és vaddisznót, és kiemelendő, hogy laktóz-, cukormentes és vegán fogásokkal is készülnek az ételérzékenyeknek, illetve steril részt is elkülönítettek a teljesen gluténmentes ételeknek.

Hasonló tartalmak

Admin mode