gasztró

szerkesztés

A tíz legjobb új hely 2013-ban – szerintetek

Szerzők

2013. 12. 18. 10:36

Egy toplisták nélküli évzárás legalább olyan üres lenne, mint a karácsony csillagszóró nélkül, ezért átmenetileg megszakítottuk ajándékkutató-expedíciónkat, és elmerültünk a szeszélyes látogatottsági adatokban. Kutatómunkánk első gyümölcse 2013 legjobb új helyeinek toplistája.

KIOSK Pest

1/9

1056 Budapest, Március 15. tér 4.

Több infó

Címkék

A Március 15. tér Piarista épületében nyár elején megnyitott Kiosk belmagasságával, hangulatával és lokációjával is magasra tette a lécet. Nyáron a Duna közelsége miatt a terasz a nyerő, télen pedig a szellős, természetes anyagokra improvizált belső tér nyújt menedéket az orrpirosító hideg elől. A Kioskot nem lehet egysíkúsággal gyanúsítani, ugyanis beszélgetésre, melófelejtő sörözésre / borozásra / koktélozásra, vacsorázásra, továbbá táncolásra egyaránt alkalmas.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Pagony

2/9

1114 Budapest, Kemenes utca 10.

Több infó

Címkék

Emlékeztek még a Sziget alatt pusztító hőhullámra, amikor annyira meleg volt Budapesten, hogy a kóbor kutyák sivatagi rókává változtak, és a oroszlánjai közül kettőt hőgutával kórházba szállítottak? A buckalakókon kívül feltételezhetően senkinek sem hiányzik a 36 fokos árnyék, viszont a teraszos helyekért mindnyájan elmorzsolunk egy–egy jeges széltől kicsorduló könnycseppet a decemberi mínuszokban. A június elején debütált több okból is kiemelkedik a budapesti kabriók mezőnyéből, így senki se érjen meglepetésként, ha hatására leküzdhetetlen időgép-építhetnékje támad. A majdnem százholdas Pagony helyszíne a lankákkal övezett, régi gyerekmedence-szekciója. Hangulatában a fesztiválok és a strandok életérzése keveredik, míg a választék ételek (brazil steak, francia hamburger, lazac, kacsahús, linzer) és italok (cseh sörök) terén is nemzetközi, akár Piszkos Fred bűnlajstroma.

Fotó: Somay Márk

Méter

3/9

A Kazinczy és a Dob utca sarkán, a Macesz Huszárral szemben parkoló , ráadásul minél többet kérsz, annál jobban jársz (a máj és a józan ítélőképesség véleménye nem mérvadó). Egy méter ital tíz adagot tesz ki, az ára viszont csak nyolcat – legyen szó sörről, fröccsről, vodkáról, vagy épp ginről. Baráti ivászatokra és ismerkedésre tökéletes, viszont aki még egyszer elsüti a Meghívhatlak egy méter sörre? dumát, azt azonnali hatállyal eltávolítják az ajtón, rosszabb napokon az ablakon át.

MÉTER
Cím:
1075 Budapest, Dob utca 31.
Nyitva tartás: K 16:00-01:00, Sz-Cs 16:00-02:00, P-Sz 16:00-03:00

Fotó: The Bigfish

the bigfish

4/9

1061 Budapest, Andrássy út 44.

Több infó

Címkék

Az március óta kisbetűvel, de nagy sikerrel lubickoló(a műfajhonosító a hazai uszonyosokra fókuszáló, 2012 nyarán megnyitott volt), ahol a füstölt makrélától a kalamáriig minden megtalálható, ami néhány napja még a tengerben úszkált. A naponta frissülő választékot az aktuális kapás alakítja, a menü pedig jóval kifinomultabb annál, semmint hogy érdemes lenne leragadni a fish and chipsnél – persze csalódni az sem fog, aki az örök klasszikusra szavaz.

Fotó: Szezon

Szezon

5/9

Csipkebogyónyi kétség sem férhet hozzá: Budapest legegészségesebb szomjoltóit. A város egyetlen biokocsmája a zöldség- és gyümölcslevek alapvetései mellett James Bond italkészítési instrukcióját is átértelmezte, ugyanis a elixírjeit préselik, nem turmixolják. A hagyományos módszer mellőzésének oka a vitaminok megőrzésében keresendő: a turmixolás során keletkező hő kigyomlálja a fontos tápanyagokat. Ha a két táblát megtöltő választékot szűkösnek találnád – bár ennek az esélye a nullán csimpaszkodik -, csak mondd ki a varázsszót (kedvenc zöldség vagy gyümölcs), és máris záporoznak a lehetséges gyógyital-kombók.

Mahung Biokocsma és Juicepub (bezárt)
Cím: 1094 Budapest, Tűzoltó utca 22.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Kocka

6/9

A komplexitás ideálját kergető helyek gyakran a sokat akaró szarkák sorsára jutnak, ám a koncepcióját tekintve kicsit sem négyzetes nem fenyegeti a szétcsúszás veszélye. A profizmus és az összeszedettség legízletesebben az éjfélig nyitva tartó konyhában manifesztálódik, ahol a és a beszerzett alapanyagokra komponált, tapas jellegű herkentyűktől kezdve a salátákon át egészen a hamburgerekig minden megtalálható - az 1490 forintos napi menü már csak dohányzóterasz a Kocka tetején. A programnaptár elektro fókuszú DJ-ktől roskadozik, a Kazinczy utca 48. pedig lelkes kockulóktól, ami a Minusplus tervezésű, otthonosan minimál enteriőr, valamint a Kocka sokoldalúságának fényében érthető, akár egy veterán programozónak a C++.

Kocka (bezárt)
Cím: 1073 Budapest, Kazinczy utca 48.

Fotó: Hello Baby Bár

Hello Baby Bár (Bezárt)

7/9

1062 Budapest, Andrássy út 52.

Több infó

Címkék

Palotahomlokzat, rusztikus erkélysor, kőbábos korlát, érzéki fények, 5 bárpult és DJ-k a világ minden tájáról. Az Andrássy út 52.-ben, az 1800-as évek végén épült a sejtelmes elegancia megtestesítője, amelynek kialakítása során néhol megtartották, néhol pedig esztétikusan megtörték a patinás helyszín adottságait. Az enteriőr legmonumentálisabb elemei az erkélysorokat összefogó, áttetsző gömbök, amelyek az esztétikai élményen kívül a téli hőszigetelésről is gondoskodnak.

Fotó: László Balkányi - We Love Budapest

The Donut Library - Újlipótváros

8/9

1137 Budapest, Pozsonyi út 22.

Több infó

Címkék

Az amerikai fánkokra és fánkfalodákra rászáradt asszociációkat jobb, ha a elfelejted: itt nem a fánkhasú rendőrök émelyítő cukorbombáival mérgezik a jónépet. A egyaránt egy budapesti sütödében készülnek – változatos ízekben, saját recept alapján, és kizárólag természetes alapanyagokból. Fogsorvasztó szénsavasok helyett szörpökkel, egy pohár hideg tejjel, esetleg kávéval öblítheted le a fánkot, a szellemi betevőt pedig az olvasókról álmodozó könyvek szervírozzák.

Tip Top Bar

9/9

Nem csak Horváth Charlie szeret az ég felé nézni, így egy tetőteraszos, körpanorámás lakásra egyetlen épeszű budapesti sem mondana nemet. A válasz a esetében is igen, hála a harsogóan friss DJ szetteknek, a fröccsöknek, és a naplementéknek. A bejutás néha jelszóval védett - gondolatolvasók előnyben.


Tip Top Bar (bezárt)
Cím: 1053 Budapest, Kecskeméti utca 3.

Hasonló tartalmak

Admin mode