szabadidő

szerkesztés

A Hiperkarma-szülinap, a FACT Fesztivál és a Budapest Independent Film Festival töri meg a szürkeséget – programajánló (02.06-12.)

Szerzők

  • Kovács Dávid

2020. 02. 11. 14:55

A szelesen, de sok napsütéssel induló februárnak köszönhetően már elkezdett látótávolságba kerülni a tavasz, de addig is sok remek program segít minket a kitartásban, melyek közül a következő hét napra is igyekeztünk a legizgalmasabbakat összeválogatni nektek. 20. születésnapját ünnepli a Hiperkarma, Oscar-jelölt filmekkel hangolódhatunk a gálára, a WAMP designvásár pedig már búcsúzik is a téltől. A Budapest Independent Film Festivalon az utóbbi évek legjobb független filmjeiből láthatunk válogatást, de lesz Tandori-Pilinszky-est, visszatér Budapestre a Dream Theater és a KávéBár Bazáron a legújabb kávés trendeket is megismerhetjük.

Fotó: Nar Gourmet

Február 6., csütörtök

1/7

Február 6-án és 7-én rendezik meg az idei évben a Budapest Independent Film Festivalt, a vetítések helyszíne ezúttal az Art+ Cinema lesz. Az ingyenes nemzetközi rendezvény célja az elmúlt évek legjobb, változatos műfajú es hosszúságú, nemzetközi és hazai független filmeinek népszerűsítése. Az idei program többek között olyan témákat érint, mint a migráció kérdése, a gyász különböző formái, és a szülői szerepek.

A 2020-as FACT Fesztiválon hat külföldi (Ausztria, Csehország, Franciaország, Litvánia, Németország, Svájc) és a két hazai színművészeti egyetem hallgatói mutatkoznak be. Meghívást kaptak a bécsi, a prágai, a nizzai, a vilniusi, a müncheni, a versciói és a kaposvári színművészeti egyetem produkciói, a házigazda Színház- és Filmművészeti Egyetem két előadással képviselteti magát.

A 2020-as FACT-en ismét szerepelnek hallgatók által szervezett programok. A workshopok és bulik mellett idén a szervezők célkitűzése más művészeti egyetemek bevonása és a fenntarthatóság témájának fókuszba helyezése. Mi a művészet és színház köze a fennálló klímahelyzethez? A témát különböző kísérőprogramokkal dolgozzák fel a fesztivál során.

A Nar Gourmet és a Borganika izgalmas, Törökország régióinak gasztronómiáját bemutató vacsorasorozata február 6-án folytatódik. A második megálló az ország délkeleti régiója lesz, melyet 4 fogásos menü segítségével ismerhetünk meg közelebbről.

Fotó: Hiperkarma

Február 7., péntek

2/7

A Mangalica Fesztiválon a mangalica termékek mellett kiváló magyar portékákkal, zenekarokkal, gyerekprogramokkal, élőállat-kiállítással, helyben sült mangalica ételekkel, egészben sült malaccal, borokkal és pálinkákkal, valamint az elmaradhatatlan főzőversennyel is várják az érdeklődőket a Szabadság Téren.

A Baltazár Színház Por című friss darabja, a Pitypang című előadás folytatása, így egy színházi estén két harmincperces előadást láthat majd a közönség, egy szünettel. A Pitypang metaforikus, lírai nyelven beszél a szerelemről, magyar költők verseinek és a színészek saját gondolatainak felhasználásával. Ezzel a finom, pasztell és idilli világgal száll vitába az este második részében a Por. Vörös István drámája éles kritikát fogalmaz meg a harmónia iránti olthatatlan vágyunkról, önmagunkról és a színházról magáról is.

Húsz éve alakult és adta ki első, többek által rendszeresen és visszatérően „generációs” jelzővel illetett, cím nélküli első lemezét a Bérczesi Róbert vezette Hiperkarma. A zenekar ezt a fontos születésnapját egy Aréna-koncerttel ünnepli meg 2020. február 7-én, ahol a jelenlegi zenekartagok mellett a korábbi tagok, illetve zenészbarátok is feltűnnek majd.

Fotó: Pexels.com

Február 8., szombat

3/7

Egy nehéz körülmények között élő bukaresti lányt, Madalinát az Írországban élő barátja ráveszi, hogy költözzön ki hozzá. A repülőtéren a lány találkozik egy másik román fiúval, aki szintén Írországba indul szerencsét próbálni. Pár hónappal később találkoznak újra, amikor Madalina már prostituáltként dolgozik. A három fiatal szövetséget köt, megegyeznek, hogy bármi történjék is, ők együtt maradnak, együtt dolgoznak és segítik egymást. A két fiú kihasználja a lányt, akire kezdetben csak tárgyként tekintenek, végül áldozatot csinálnak belőle.

A kétszer is Grammy-díjra jelölt, eddig több millió lemezt eladó Dream Theater aktuális turnéja hamarosan Európába érkezik: az „Egy este a Dream Theaterrel” koncertsorozat keretében az amerikai progresszív metál zenekar idei, Distance Over Time című lemezét mutatja be, és egyben az éppen 20 éve megjelent mestermű, a Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory album jubileumát is megünnepli.

Tilos a Farsang február 8-án a Dürer Kertben! Hosszú idő után újra együtt pöröghet a Tilos Rádió közössége négy helyszínen, őrületes koncertekkel és a Tilos DJ-válogatottjával. Színpadra lép többek közt a Zuboly, a Tudósok, DJ Palotai és Perrin is.

A 11 éves KávéBár Bazár már második alkalommal tér vissza Millenárisra, 2020-ban február 8-án és 9-én rendezik meg a Budapest legnagyobb kávés eseményét számos kiállítóval és programmal. Újdonságok, környezettudatos koncepciók, versenyek, bemutatók, ajándék kávés kóstolópohár és rengeteg kóstolnivaló – kávék, borok, párlatok, koktélok – tartoznak a belépő árába.

Fotó: Gámán Zsuzsa

Február 9., vasárnap

4/7

Február 9-én, a Bálna Budapestben indul a WAMP 2020-as szezonja, ahol ezúttal télvégi akciókkal, leárazásokkal készülnek a kiállítók. Itt az idő, hogy beszerezzük az utolsó darabokat vagy a már régóta áhított kedvenceket kedvezményesebb áron!

A Hello Piac Design Vásáron magyar tervezők környezetbarát, természetes anyagokból készült termékeiből válogathatunk, köztük számos olyan portékával, amit fogyatékossággal élők készítettek. A kínálatban találhatunk lakásdekorációt, táskákat, ruhákat, ékszereket és kozmetikumokat is.

A gála előtti napon, február 9-én egész nap Oscar-jelölt filmeket vetítenek a Művész Moziban. Délelőtt 11-től az esti órákig vászonra kerül a Joker, az 1917, a Kisasszonyok, a Jojo Nyuszi, A két pápa, Az ír, az Élősködők, a Volt egyszer… egy Hollywood, valamint a Rocketman is.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Február 10., hétfő

5/7

A 2020-as év első félévének Trust your Architect! kerekasztal-beszélgetései egyetlen, ám hatalmas témát ölelnek át: a lakhatást. Az építészek legtöbbször a tervezés, kivitelezés és tanácsadás területén találkoznak az ingatlanpiaccal, aminek változásait számtalan más tényező is befolyásolja. Az ingatlanpiac folyamatait komplex modelleken és elemzéseken keresztül írják le a kutatók. Jelen alkalommal a témában jártas szakértők segítenek megérteni a mindannyiunk életét alakító lakásszektort. A beszélgetés kitér majd a piaci és állami szabályozás szerepére, valamint felvezetik, milyen szolidáris gazdasági elveken alapuló megoldások léteznek a növekvő albérlet- és lakásárak kivédésére.

Maguk módján boldog családok, el nem beszélt történetek, alkotás és olvasás Orvos-Tóth Noémi pszichológus új beszélgetéssorozatának témái között. Sorok és sorsok között haladunk az íróvendégekkel, hogy az irodalmon keresztül új nézőpontból tekinthessünk saját történeteinkre.

Első vendég a költő és prózaíró, Szabó T. Anna, akivel a négy fal között megtörténő láthatatlan drámákról, a traumák kibeszéletlenségeiről, a velünk élő családtörténetekről és a Törésteszt és a Határ című novelláskötetekről beszélget a pszichológus.

Fotó: Várkert Irodalom

Február 11., kedd

6/7

A Modern Art Orchestra Legendás albumok sorozatában ezúttal az egyik legjelentősebb hard bop zongorista életművének csúcsalkotásával foglalkozik, egészen pontosan az Opus Jazz Clubban, február 11-én.

Február 13-án lesz egy éve, hogy elhunyt Tandori Dezső, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító. Tandori költészete, prózája, műfordításai kikezdhetetlen értéket képviselnek. Az egyetem után rövid ideig nevelőtanárként, 1971-től pedig szabadfoglalkozású íróként és műfordítóként dolgozott. Gyermekkorától ugyanabban a házban élt Budán, a Lánchíd és a Várkert közelében. Nemes Nagy Ágnes, Mészöly Miklós, Ottlik Géza, Mándy Iván szellemi közössége és barátsága mellett Pilinszky János költészete nagyon sokat jelentett számára. Február 11-én, a Várkert Irodalom aposztróf estjén e két alkotó előtt tisztelegnek. 

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Február 12., szerda

7/7

A The Doors: Break On Thru – A Celebration Of Ray Manzarek egy díjnyertes koncert-dokumentumfilm, amely a The Doors még élő tagjai, John Densmore és Robby Krieger által szervezett 2016-os Los Angeles-i Ray Manzarek-emlékkoncert felvételeit, a zenekartagok, pályatársak visszaemlékezéseit és ritka archív felvételeket, korabeli interjúkat felvonultatva tiszteleg a The Doors 2013-ban elhunyt legendás billentyűse előtt. A film világszerte csak egyetlen napon – Ray Manzarek születésnapján – február 12-én látható a mozikban.

A Babka Budapest meghívására és felkérésére bemutatót és kóstolót tart az izraeli származású Shimi Aaron. A résztvevők megismerkedhetnek a kultikus jeruzsálemi csokoládés kalács, az étterem névadója, a babka történetével és fajtáival, valamint lehetőségük nyílik megtanulni néhány készítési trükköt, a tökéletes tészta titkától a különböző fonási, formázási és csavarási technikákig. A kb. másfél órás programon a bemutatót követően többféle ízesítésű – édes, sós, hagyományos és különleges – babkát kóstolhatunk, pl. whiskys, sárgabarackos-tahinis, mákos, füstölt paprikás és zaataros változatot is. Az esemény házigazdái Nemesvölgyi Attila és Mautner Zsófi.
 

Hasonló tartalmak

Admin mode