szabadidő

szerkesztés

A Five Finger Death Punch koncertje, a Magyar Korcsolyázás Napja és színházi bemutatók is színesítik a következő napokat – programajánló (02.20-26.)

Szerzők

  • Kovács Dávid

2020. 02. 20. 16:40

Meglehetősen sokfélének ígérkezik a programkínálat az elkövetkezendő hét nap során, de éppen emiatt érdemes is böngészni a lehetőségek közt, hiszen biztosan mindenki megtalálja köztük a kedvére való elfoglaltságot. Első alkalommal koncertezik Magyarországon a Five Finger Death Punch, jön a Magyar Korcsolyázás napja, az Átriumban, a Szkéné és a Radnóti Színházban is új előadást mutatnak be, de kezdődik a 10. Frankofón Filmnapok és Tycho is visszatér hozzánk legújabb lemezének dalaival.

Fotó: Five Finger Death Punch / Press

Február 20., csütörtök

1/7

Five Finger Death Punch (US), Megadeth (US), Bad Wolves (US) / Papp László Budapest Sportaréna

A Five Finger Death Punch eddigi legnagyobb európai turnéján a Megadeth, valamint 2018 legnagyobb rock-szenzációja, a Bad Wolves is csatlakozik hozzájuk előzenekarként. Ráadásul a magyar származású Báthory Zoltánt is a soraiban tudó Five Finger Death Punch először koncertezik Magyarországon, február 20-án a Sportarénában!

Füst Milán Páholy - Az étel útja a szívig, vendég: Mautner Zsófi / Kőleves Kert és Vendéglő

Február 20-án, a Kőleves Vendéglőben Winkler Nóra fogja kérdezni Mautner Zsófit, szerinte mi az ételek, az együtt evés varázsa, hogyan áramlanak el ízek a szívig, mit tanult a zsidó konyhából és mit az erdélyiből, miként inspirálhat egy padlizsán, egy utazás, egy dalest vagy egy jó könyv.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Február 21., péntek

2/7

Derkó 2020 - Képzőművészeti ösztöndíjasok pályázati kiállítása / Műcsarnok

Az 1955-ben alapított ösztöndíj fő küldetése, hogy segítse a fiatal, pályakezdő művészeket, anyagi támogatást nyújtva a megélhetéshez, hogy a művészek az alkotói folyamatokra koncentrálhassanak. Emellett a Derkó az életpálya során elsőként kapható állami kitüntetés, mely presztízst jelent, sőt, belépőt a nagybetűs művészvilágba, egyfajta „stage pass”-t a pályához. Az ösztöndíj elnyerése felelősség, mind a díjat odaítélő bírák, mind az azt elnyerő művészek részéről. A „derkós” éve(ke)t jól kell tudni használniuk a fiatal művészeknek, hogy elhívatásukat megerősítve, a későbbiek során is a pályán maradva kibontakoztathassák művészetüket. A „derkósokra” felfigyelhetnek a művészettörténészek, a galériatulajdonosok és a gyűjtők.

A zsűrizés folyamata után megvalósuló, a Műcsarnokban megrendezett kiállítás évek óta a friss ösztöndíjasok bemutatkozásának jelentős fóruma. A tárlat egyfajta válogatott seregszemle, amelyből új utak indulhatnak, csoportos vagy önálló kiállítási felkérésekkel. Az idei kiállítás újszerűsége, hogy a Derkovits-ösztöndíjasok bemutatkozása a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon tárlattal egy időben zajlik. Így a már befutott művészek a pályájukon most indulókkal egy időben láthatóak a Műcsarnokban. 

Monuments (UK), Heart Of A Coward (UK), I Built The Sky (AUS) / Akvárium Klub

A progresszív metál csapat, a Monuments eddigi leginnovatívabb lemezével és vadiúj énekesével, Andy Cizekkel február 21-én érkezik az Akvárium Klubba. A Monuments társa a Heart Of A Coward lesz, akik új, The Disconnect c. albumukkal csatlakoznak a turnéhoz. A két brit csapat előtt az ausztrál I Bulit The Sky fogja melegíteni a közönséget.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Február 22., szombat

3/7

Magyar széppróza napja a Jókai-kertben / Jókai-kert

A magyar széppróza napja – Jókai Mór születésnapja – alkalmából irodalom- és kerttörténeti sétát szerveznek az írófejedelem egykori svábhegyi birtokán, a Jókai-kertben. A séta során felidézik írásait, felkereshetjük kedvenc helyeit a kertben, s megtudhatjuk, hogyan alakított ki az itteni felhagyott kőbányából egy virágzó gazdaságot veteményessel, gyümölcsfákkal, rózsákkal és szőlővel. A Jókai Emlékszobában elmerülhetünk személyes tárgyainak és a XIX. századi svábhegyi élet hangulatában.

Zach Braff: Minden nagyon jó lesz - bemutató / Átrium

Zach Braff komédiája az életben elkövetett hibákról, gyökerekről és útkeresésről, reményről és társakról mesél szellemesen és életszerűen. A New Jersey-i Long Island Beachen a 35 éves Charlie élete mélypontján van. Az Isten háta mögött akarja befejezni az életét, ám egy véletlenül felbukkanó angol ingatlanügynök, a helyi tűzoltóparancsnok és egy New York-i lány hatására kénytelen félbehagyni tervének megvalósítását. A négy egyedülálló ember hirtelen összezárva találja magát ebben a nyaralóban, ahol a hangulat nem éppen felhőtlen, a társas magány azonban nem várt kapcsolatokat és felfedezéseket teremt. A gazdagon megfestett karakterek szellemessége a bennük rejlő félelmekkel és nárcizmusukkal társul, s mindebből könnyen pergő, eredeti és okos helyzetek és párbeszédek születnek: a vádló önvizsgálat és a fekete humor egyedi pillanatai.

Magyar Korcsolyázás Napja 2020 / Műjégpálya

Február 22-én idén is megrendezik a Magyar Korcsolyázás Napját a Városligeti Műjégpályán, ahol ingyenes korioktatás, ügyességi játékok, érdekes programok, pörgős zenék, remek hangulat, valamint a magyar korcsolyasport bajnokai és legendái várják az érdeklődőket.

Conor McPherson: Eleven éjszaka - magyarországi bemutató / Szkéné Színház

Három férfi él együtt egy régi dublini házban. Az ötvenes, szebb napokat is látott Tommy a válása után visszaköltözött nagybátyja, Maurice házába. Gyakran megosztja kis szobáját barátjával, a kicsit lassú és túlérzékeny Doc-kal. A sok horzsolt, szeretetvágyó férfi között menedéket talál Aimee, egy nem kevésbé horzsolt és szeretetvágyó lány, aki akaratlanul is felrobbantja e kompromisszumos, napról napra működtetett, de mégiscsak megszokott együttélést.

Ezen az éjszakán a szobában évek óta felhalmozódott káoszra rákerül a lelkek, indulatok, elrontott életek, vágyak, remények káosza. De ez a magába szippantó éjszaka maga az élet, „mert minél gyorsabban utazol, annál lassabban telik az idő”. Odakint van egy másik éjszaka: csillagos ég, magány és látszólagos mozdulatlanság, ami mögött ez a sok ember a bolygójával együtt egy fekete lyuk körül kering körbe és körbe és körbe és körbe és körbe. 

Fotó: Vegan Sunday Market / Facebook

Február 23., vasárnap

4/7

Bernard Shaw: A szerelmesek házai - bemutató / Radnóti Színház

Klasszikus szerelmi történetként, igazi romantikus vígjátékként indul Bernard Shaw színdarabja: a fiatal, jó családból származó orvostanhallgató, Harry beleszeret egy helyes, gazdag lányba, Blanche-ba, és úgy döntenek, hogy összeházasodnak. Ezen a ponton nyugodtan hátra is dölhetnénk, és önfeledten nézhetnénk a fiatalok szerelmének bájos kibontakozását, ám a férjjelölt és apósa között nagyon hamar komoly nézetkülönbség támad.

Blanche apja, a felkapaszkodott vállalkozó, Sartorius ugyanis londoni ingatlanok bérbeadásával foglalkozik, és főleg ügyeskedéssel, a szegény, kiszolgáltatott bérlők megnyomorításával, kizsigerlésével szerezte vagyonát, amit hozományként bőkezűen felajánl lányának és leendő vejének. A fiatal, lánglelkű fiú azonban mereven visszautasítja az ajánlatot. Úgy tűnik, ez az ellentét kibékíthetetlen: Sartorius szerint a pénznek nincs szaga, Harry szerint viszont nagyon nem mindegy, hogy az ember vagyona honnan származik, és inkább lemond mindenről, még a házasságról is, és szegényen él! Kérdés persze, hogy meddig és milyen áron… 

Vegan Sunday Market / ELLÁTÓház

Február 23-ával Magyarország egyetlen közösségi vegán piaca az ELLÁTÓházba költözik, ahol megújulva folytatják tovább hagyományukat. A piac mellett előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és olyan közösségi terek megteremtésével készülnek, amely túlmutat egy egyszerű vasárnapi piacoláson. 

Városi kódfejtés – palotasztorik az Andrássy útról / Andrássy út

Az Imagine Budapest sétája azok számára ajánlott, akik mindig is szerettek volna nyomozósat játszani a városban. A város egyik legelegánsabb útján futó kétórás nyomolvasó sétán kiderül, hogy a némaságra ítélt kőszobrok, a gazdag díszítőfestések mind-mind az egykori úri világról mesélnek nekünk. 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Február 24., hétfő

5/7

Az A38 Hajó bemutatja: Tycho (US), Poolside (US) / Akvárium Klub

A nemzetközi downtempo szcéna egyik legnagyobb neve újra városunkban, az Akvárium Klubban játszik, az A38 Hajó szervezésében! A Grammy-jelölt „összművész”, Scott Hansen produkciója nemrég megjelent új albuma, a Weather világkörüli turnéján, megújult felállással érkezik Budapestre. Velük tart Hannah Cottrell aka Saint Sinner is, aki több új dalhoz kölcsönözte gyönyörű hangját.

Az estét egy legalább ennyire izgalmas chillwave / daytime disco formáció, a Los Angeles-i Poolside nyitja. 

Skizofrén evangélium – Hrabal-est / Béla

Ki ne hallott volna a Sörgyári capriccio, a Szigorúan ellenőrzött vonatok, az Őfelsége pincére voltam című regényekről vagy éppen az azokból készült Menzel-filmekről? Február 24-én a Bohumil Hrabal teremtette világról lesz szó a Bélában. Hrabalról, aki Josef Škvorecky szerint a legnagyobb cseh író, és aki idén márciusban lenne 106 éves, és február 3-án volt 23 éve, hogy már nincs köztünk.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Február 25., kedd

6/7

Société Könyvklub - Petri György költészetéről Simon Mártonnal / Société Budapest

A februári Société Könyvklub vendége Simon Márton lesz, aki Petri György költészetével, hagyatékával és életével fogja közelebbről megismertetni a hallgatóságot. Lesz verselemzés, másképp, mint az iskolapadban, felidézik Petri életének legfontosabb fordulópontjait, stílusának alakulását és azt, hogy milyen hatással van máig a fiatal költőgenerációra és az olvasókra.

Február 26., szerda

7/7

Sincology 2019 könyvbemutató / Akvárium Klub

Sinco Jim neve az elmúlt években összefonódott a hazai koncertszíntérrel. Több éve járja kamerájával a legkülönfélébb helyeket az underground kluboktól a legnagyobb fesztiválok nagyszínpadáig. Az általa megörökített pillanatok korunk könnyűzenei életének egyik legfontosabb korlenyomata. Immáron negyedik alkalommal gyűjti kötetbe az elmúlt naptári év legjobb koncert- és sajtófotóit, backstage pillanatait. Az ő szemén keresztül nyerhetünk betekintést a kulisszák mögé, és kaphatunk átfogó képet a magyar zeneipar esszenciális momentumairól. 


Február 26-án az Akvárium VOLT Lokálban először foghatjuk kézbe és vásárolhatjuk meg az előző évekhez képest bővebb kiadásban megjelenő könyvet. 19 órától Kólya Dániel, a Budapest Park ügyvezetője – és egyben hobbifotós – beszélget Jimmel, amit egy kötetlen buli követ majd. A belépés ingyenes. 

10. Frankofón Filmnapok / Több helyszínen

Az egyhónapos fesztivál nyitó eseménye a szintén kerek évfordulóját ünneplő 10. Frankofón Filmnapok február 26. és március 7. között zajlik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben. Az idei válogatás 23 filmje és 5 rövidfilmje Algériából, Belgiumból, Franciaországból, Kanadából, Kenyából, Marokkóból, Svájcból és Tunéziából érkezik. A sok esetben nemzetközi fesztiválokon is elismert filmeket Magyarországon (sőt, némelyiket Európában is) premier előtt láthatják a nézők. A Filmnapok február 26-án Hirokazu Kore-eda Cannes-ban díjazott japán rendező Az igazság c. filmjével indul az Uránia Nemzeti Filmszínházban, majd március 8-án, a budapesti vetítések után folytatódik 14 magyarországi város mozitermeiben. 

Bowie and friends vol. 3: John Lennon / A38

David Bowie 2016-os váratlan halála után határozták el magyar zenészek, hogy Bowie-számokkal, egy, a Bowie-életmű részleteit felmutató koncerttel emlékeznek a teljes popkultúrát definiáló művészre az A38 Hajón. Bár a koncertet akkor egyszeri alkalomnak tervezték, mind a zenészek, mind a közönség újrázást szeretett volna. Ezért a csapat úgy döntött, évente egyetlen koncert erejéig összeállnak, de kibővítik a műsort egy-egy olyan zenésztárs számaival, akivel Bowie együttműködött. Első alkalommal, 2018-ban Iggy Pop, második alkalommal, 2019-ben pedig Lou Reed dalait vették elő.

A most következő estén, 2020 februárjában John Lennon felvételeiből válogatnak a zenészek. A Beatles egykori tagja bevallottan nagy hatással volt Bowie-ra. 1975-ben, a Young Americans lemez felvételeinek végén hívta meg Bowie Lennont, hogy az Across the Universe feldolgozásában gitározzon az ex-Beatle, majd a stúdióban együtt írták meg a Fame-et ami Bowie első amerikai No. 1-ját hozta. A barátság egészen Lennon 1980-as haláláig tartott, és utána is több dalát dolgozta fel Bowie mind koncerten, mind stúdióban. A koncert, csakúgy, mint az eddigi alkalmak, egyedi és megismételhetetlen lesz; a szett nagy része megújul évről évre. 

Hasonló tartalmak

Admin mode