szabadidő

szerkesztés

A Finn Filmnapokkal és a Slipknot koncertjével érkezik a február – programajánló (01.30 –02.05.)

Szerzők

  • Kovács Dávid

2020. 01. 30. 17:25

Igencsak hosszúnak éreztük a januárt, de rövidesen tényleg véget ér az év hétfője és beköszönt a február, amely többek közt a Slipknot és a Bob Moses fellépését is hozza magával, de jön a Finn Filmnapok a Toldi Moziban, az Urániában pedig a kolumbiai filmeknek is szentelnek egy napot. A hónap első napjaira ugyanakkor jut új színházi bemutató, olívaolajvásár, ruhacsere, és még a Budakeszi Vadaspark medvéi – Romulus és Tibor – is előbújnak megnézni, hogy látják-e az árnyékukat.

Fotó: Honest Toil / Facebook

Csütörtök

1/7

Mackófarsang 2020 / Fővárosi Állat- és Növénykert


Január 30. és február 2. között tartja idén a Fővárosi Állat- és Növénykert a Mackófarsangot. A négynapos rendezvény ismeretterjesztő és szórakoztató programokat is rejt magában, amit egyetlen állatbarát sem hagyhat ki. A gyerekek készíthetnek álarcokat, bábokat, részt vehetnek karneváli arcfestésen, valamint érdekes állattörténeteket hallgathatnak.

Gondolatok Éjszakája – Az élő lény / Francia Intézet


A Gondolatok Éjszakája a tudományos spektrum minden területéről összehozza a témához kötődő előadókat – gondolkodókat, kutatókat, művészeket -, amely az élő lény lesz. Január 30-án délutántól késő estig hallgathatunk majd előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket a Francia Intézetben többek közt olyan topikokat is érintve, mint a robotika, a virtuális valóság vagy szerves gépek.

Olívaolaj- és -szappanvásár / Szatyorbolt


Január 30-án, csütörtökön a Szatyorboltban tart ezúttal olívaolaj és szappanvásárt a Honest Toil csapata. A Peloponnészosz nyugati partvidékéről származó olívaolajból többféle kiszerelés is kapható lesz, de kimérve, saját üvegben is vásárolhatunk. Az olaj mellett kalamata olívabogyók és frissen készített olívaszappanok is várják a látogatókat.

Péntek

2/7

O. Horváth Sári: Lenni vagy nem - bemutató / Jurányi Ház és Suterene


A gyerekvállalás problematikájával mindenki szembesül élete során. Az előadás megpróbál a probléma mélyére ásni, és politikai szólamok nélkül, valóban megmutatni, mit jelent ma Magyarországon gyereket szülni, illetve nem szülni. Az előadás tabuk nélkül, nyitottan és merészen nyúl ehhez az összetett témához. Widder Krisóf rendezésében Dobra Mara, Herman Flóra, Róbert Gábor, Sárközi-Nagy Ilona, Száger Zsuzsanna, Szirmai Melinda, Tarr Judit és Urbanovits Krisztina szerepel.

Svédország ízei hat felvonásban / Casa Pomo D'oro


Alessandro Manna séf saját kulináris estje ismét a Casa Pomo D’oróban, ez alkalommal Svédország ízeit mutatja be hat felvonásban. Az este házigazdái Jáhner Attila és Herrich Dávid lesznek.

Kolumbia-nap / Uránia Nemzeti Filmszínház


Az utóbbi években a kolumbiai filmgyártás több alkotással is berobbant a filmművészeti köztudatba, ezért az Uránia mozi csapata már régóta tervezte, hogy szán egy estét a dél-amerikai országgal a fókuszban. Január 31-én érkezik el ez a nap, amikor a 2015-ös A kígyó ölelése, valamint a 2019-es Monos is vászonra kerül.

Szombat

3/7

Édes élet - habkönnyű belvárosi séta (nem csak) édesszájúaknak / Királyi Pál utca és környéke


Az ImagineBudapest tematikus sétáján édes ízek és illatok szöknek ki az utcára, régi és mai cukrászmesterek titkai tárulnak fel, apró csemege- és cukorkaüzletek ajtajai nyílnak ki előttünk, miközben kiderül, hogy milyen édességeket ettek a pestiek az elmúlt évszázadokban, s hogy ma mitől lesz édes az életünk.

Februári ruhacsere / Creator Nyitott Műhely


Február 1-jén újra gardróbfrissítő ruhacserét tartanak a Creator Nyitott Stúdióban. Az eseményre bármilyen szezonális ruhát magunkkal vihetünk, amin túl szeretnénk adni, de még jó, hordható állapotban van.

Ohnody lemezbemutató, vendég: Saya Noé / Akvárium Klub


Hegyi Dóri, Ohnody néven futó szólója egy ropogós új lemezzel tér vissza 2020. február 1-jén a közönség elé az Akvárium KisHalljában. Munkáiban az énekesnő koncepcionális elképzelések mentén ötvözi a különböző művészeti irányokat. Minimalista rajzai, mély és őszinte versei és érzelmes énekhangja olvadnak össze ebben az interdiszciplináris projektben. A zenei és vizuális világban rejlő apró részletek, a rímeken és a vonalakon keresztül mind víziójának kivetülései.

Crisis - Ivan Smagghe (FR)Lärm


Ivan Smagghe kilencvenes évek elejétől induló pályájának durván elnagyolt leiratába is könnyű beleszédülni. A citált nevek, stílusok korszakos kollaborációkat (Black Strobe, It’s a Fine Line, RMNW), kompilációkat, mixeket (Bugged Out!, Death Disco, fabriclondon) és merész kiadókat (Kill The DJ, Les disques de la mort) takarnak, legyen szó akár Arnaud Rebotiniről, Tim Parisról, Roman Flügelről, hedonista electro house-ról, electroclashről, vagy sérült leftfield technóról.

Fotó: Polyák Attila - We Love Hungary

Vasárnap

4/7

Beethoven-maraton / Müpa


A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa 2008 óta minden évben megrendezett maratonjai egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatták be egymást követő hangversenyek sorával, délelőttől kezdődően egészen késő estig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban. Csajkovszkij, Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart, Bartók, Bach, Stravinsky, Mendelssohn és Schumann, Brahms, a Bernstein és az amerikai zene, valamint a Debussy és Ravel című maratonok után a kiválasztott komponista ismét Beethoven. Az ő páratlanul gazdag életműve bőségesen kínál előadnivalót 2020-ban is, amikor születése kétszázötvenedik évfordulójáról az egész világon megemlékeznek.

Medve-les 2020 / Budakeszi Vadaspark


Vajon marad a tél, vagy már közeledik a tavasz? Romulus és Tibor, a Budakeszi Vadaspark két medvéje megkísérli az időjóslást: kijönnek a „barlangjukból”, és megnézik, látják-e az árnyékukat. Vajon mi lesz az erdemény? És mi köze a medvék árnyékának a tavaszhoz?

Fotó: Unsplash.com

Hétfő

5/7

Whiskykóstoló - Coastal Influence / GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar


Ezúttal Skócia partjain hajózhatunk végig a WhiskyNet és a GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar jóvoltából, és elmélyülhetünk a sós, tengeri levegővel átitatott, olykor enyhén füstös whiskyk ízeiben. Öt single és egy blended malt kóstolásával átfogó betekintést nyerhetünk majd a Highland, Island és Campbeltown whiskyrégiók karaktereibe.

Borganika x Nagyikám: Farsangi fánk workshop / Borganika


Február 3-án, a Nagyikám workshopján bárki elsajátíthatja a tökéletes farsangi fánk elkészítésének fortélyait a tészta kelesztésétől a megfelelő olajhőmérsékletig. A workshop helyszíne a Borganika stúdiója lesz, ahonnan minden résztvevő egy nagy tál, saját készítésű fánkkal térhet majd haza.

Kedd

6/7

Slipknot (US), Behemoth (PL) / Papp László Budapest Sportaréna


Februárban 4-én ismét Budapestre jön a modern metál egyik legnépszerűbb csapata, a Slipknot. Legújabb turnéjuk a We Are Not Your Kind című hatodik lemezükhöz kapcsolódik, ezzel érkeznek majd a Sportarénába a lengyel Behemoth társaságában.

Mark St. Germain: Az utolsó óra / Rózsavölgyi Szalon Arts & Café


A darab középpontjában a világhírű pszichoanalitikus, Sigmund Freud (Jordán Tamás) áll. Londoni otthonába látogatóba érkezik egy kevésbé híres fiatal professzor, Clive Staples Lewis (Alföldi Róbert), aki korábbi könyvében nevetségessé tette az idős lélekbúvárt. Két szakember. Az egyik legenda. A másik talán lesz. Fiatal és idős. Két generáció. Két felelős értelmiségi egy nehéz, fájdalmas és zűrzavaros történelmi pillanatban. Nehéz és fájdalmas helyzetekben. Találkoznak és beszélnek egymással. Beszélgetnek. A világról és az életről, tettekről és ideákról. Arról, hogy mi az, hogy „felelős értelmiség”. A két ember diskurzusa éppen aznap veszi kezdetét, amikor Anglia belép a második világháborúba. Aztán valaki meghal. És marad a beszélgetés. Az él tovább.

Szerda

7/7

Finn Filmnapok 2020 / Toldi Mozi


A 9. Finn Filmnapokon a finn filmművészet kiemelkedő alkotóinak nyolc izgalmas művét mutatják be február 5. és 9. között a Toldi Moziban. A FinnAgora és a Budapesti Metropolitan Egyetem szervezésében egy rövidfilm projektet is bemutatnak finn és magyar diákok részvételével.


Első hazai klubkoncertjére érkezik az Akvárium Klubba a kanadai elektroduó, a Bob Moses. A Tom Howie és Jimmy Vallance alkotta formáció az elektronikai elemeket keveri zongora- és gitárkísérettel, amivel egészen különleges zenei világot varázsolnak maguk köré.

2015-ben jelent meg Days Gone By című debütáló albumuk, melyről a Tearing Me Up című slágerrel azonnal berobbantak a köztudatba. A dalt Grammy-díjra is jelölték Best Dance Recording kategóriában, majd a dalból készült remix ugyanebben az évben meg is nyerte a Best Remixed Recording kategória Grammy-jét.

További budapesti programokat ezen a linken találtok!

Hasonló tartalmak

Admin mode