gasztró

8 új hazai kisüzemi sör a tavaszi zsongáshoz

Szerzők

  • Kollár Bálint

2019. 02. 26. 14:29

Úgy látszik nem 2019-ben fog lassítani a hazai kisüzemi sörös színtér. Legalábbis alig telt el két hónap az évből, de már rengeteg olyan friss főzet debütált, amit örömmel kóstoltunk, és ami valószínűleg a maradék tíz hónap sok poharazásában is visszatérő tétel lesz. Első körben nyolcat választottunk ki közülük, amelyek között van olyan, ami már a napsütésben esik a legjobban, de olyan is, amit még inkább a csípősen hideg estéken emelnénk le a polcról.

Fotó: MONYO Brewing Co.

MONYO Brewing Co.: Magic Always Comes With A Price

1/8

2018 kisüzemi sörös trendje egyértelműen a brut IPA volt, vagyis a champagne-okat idézően száraz és frissítő, egyszerre nagyon szénsavas, és visszafogottan keserű komlóbomba. A MONYO Brewing Co. pedig, akik a Hungarian Terroir szériájuk kapcsán már sokat kísérleteztek a szőlő-árpa házasítással, természetesen előálltak a saját változatukkal. A Radical-sorozatuk keretében lefőzött Magic Always Comes With A Price egyúj-zélandi Wai-iti-vel hidegkomlózott brut IPA lett, amihez kétszáz liter olaszrizling szőlőlevet is hozzáadtak. A végeredmény pedig egy száraz, frissítő, muskotályos sör lett, ami nálunk valószínűleg váltja majd a rozéfröccsöt, mint a melegebb napok állandó védőitala.

Fotó: Horizont Brewing

Horizont Brewing & Oldskool Brewery: The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog

2/8

Bár a napos órák száma egyre inkább nő, esténként azért még jólesik leülni a kályha mellé, vagy a terasz helyett egy otthonosabb kocsmában átsörözni az estét. Ilyenkor pedig az egyik legjobb választás a Horizont legújabb brown ale-je, amit az eindhoveni Oldskool Brewery-vel főztek. Illatában pörkölt malátás-pirítósos, ízében pedig kenyeres-toastos, visszafogottan komlós; egy pint belőle, és már egy angol pubban érezzük magunkat. Elegendő számú üveg esetén pedig az egész estét is végigkísérheti – legalábbis nekünk bevált.

Fotó: FIRST The Craft Beer Co.

FIRST The Craft Beer Co.: Kohatu

3/8

A brut előtt a New England IPA volt a legfelkapottabb kisüzemi sörtrend: a gyümölcsös aromák, a mérsékeltebb keserűség és haraphatóbb test kombinációja miatt pedig a jó idő beköszöntével újra és újra reneszánszát éli. Így nem meglepő, hogy a FIRST The Craft Beer Co. is előállt a saját változatával, amiben az új-zélandi kohatu komló barackos-mangós ízjegyei dominálnak, amiket még a szokottnál is jobban felerősít a dupla hidegkomlózás. Csak arra figyelj, hogy a NEIPA-k hamar elkezdenek veszíteni az aromáikból, így idd a lehető legfrissebben!

Fotó: Mad Scientist

Mad Scientist & Hara'Punk: Salt Cake City

4/8

Bár tavaly a Mad Scientist szinte minden héten bemutatott egy új sört, mégsem mutatkoznak rajtuk a fáradás jelei: már elő is álltak egy idei, a Hara'Punkkal közös tétellel. A Salt Cake City, ahogy a neve is sugallja, egy sós-karamellás imperial brown ale, amit már ők maguk is új kedvencként emlegetnek a főzdén belül. Ha pedig a kürtöskalács ihletésű Dip Me Baby-jük szintjét legalább megközelíti, akkor a hűvösebb tavaszi esték kedvelt desszertsöre lehet belőle.

Fotó: MONYO Brewing Co.

MONYO Brewing Co. & North Brewing Co.: Where Is Seb?

5/8

A FIRST nem az egyetlen hazai főzde, akiket megihletett a New England IPA-trend: a MONYO például a Leeds-i North Brewing Co.-val kollaborációban dolgozta ki a saját receptjét. Anglia egyik leginnovatívabb sörfőzdéjével közösen pedig egy El Dorado és Citra komlókkal főzött változattal álltak elő, ami – saját bevallásuk szerint – "egy igazi trópusi gyümölcsbomba". Kortyérzetre sűrű és krémes, illatában és ízében pedig az ananász, a mangó és a barack dominál. Tekintve, hogy a limitált mennyiség egyik felét az Egyesült Királyságban fogják értékesíteni, érdemes addig lecsapnod rá, amíg még elérhető!

Fotó: Space Next

Space Next: Matcha Ale

6/8

Egy ideje már figyelemmel kísérjük az alig egy éves Space Next működését, akik a HopTop Brewery-nél bérfőznek egyre izgalmasabb söröket. A legújabb tételük pedig több szempontból is különleges, mert bár zöld teával készült pale ale-hez már igen, matcha porral készült főzethez még nem volt itthon szerencsénk. Márpedig minden üveg Matcha Ale-be egy césze matcha teához szükséges mennyiségű port tartalmaz, így annak jótékony hatásait (májtisztító, antioxidáns), és koffeintartalma már egy igazi tavaszi frissítőben is elérhetőek. Csak arra figyelj, hogy magas koffeintartalma miatt tényleg "egész estés" italnak számít!

Fotó: Fehér Nyúl Sörfőzde

Fehér Nyúl Sörfőzde: Calm Storm

7/8

A baltic porter stílust itthon eddig csak a Balkezes Baglya képviselte itthon – és egyből magasra is tette a lécet –, pedig a malátahangsúlyos, erős-édes főzet nem áll távol a magyar ízléstől sem. Így külön örültünk annak, hogy a Fehér Nyúl Sörfőzde is előállt a saját verziójával, a Calm Stormmal. A közel tíz százalékos alkoholfok miatt a napon még nem bontanánk meg, inkább azokra az estékre tartogatnánk, amikor még hidegebb az idő, akkor viszont remekül tud esni. Sűrű, de nem nehéz teste, pörkölt malátás-medvecukros-csokoládés ízjegyei, és bizsergető alkoholossága pont az, amire ilyenkor szükségünk van. Tekintve, hogy a Kísérleti Nyúl-széria részeként főzték le, erre is érdemes lecsapni, amíg még lehet.

Hol keressük ezeket a söröket?

8/8

Mi az alábbi helyeket javasoljuk. Fontos, hogy mivel kisüzemi sörökről beszélünk (melyek közül sokat ráadásul csak szezonálisan főznek), nem lesz mindenhol mindegyik mindig elérhető – így ha valamelyik különösen érdekel, érdemes azonnal lecsapnod rá és/vagy figyelni Untappden, mi hol kapható.

Hasonló tartalmak