kultúra

szerkesztés

8 karácsonyi koncert, ha élő zenével hangolódnál az ünnepekre

Szerzők

  • We Love Budapest

  • Kovács Dávid

2019. 12. 11. 17:09

Nemrégiben az adventi időszak templomi koncertjeiről írtunk, most azonban azok számára is készítettünk egy összeállítást, akik ugyanúgy az élő zene által fokoznák a karácsonyi hangulatot, ám egy kicsit könnyebben befogadható műfajok segítségével.

Szalóki Ági adventi gyerekkoncertje – Uránia Nemzeti Filmszínház (12. 15.)

1/8

Szalóki Ági hagyományos adventi gyerekkoncertjére idén december 15-én kerül sor az Uránia moziban, ahová elsősorban a 4-8 éves korosztályt várják. A koncert gerincét a Körforgás, a Cipity Lőrinc és a Gingalló című lemezek, illetve a Téli-nyári laboda dalai adják majd, de ezúttal is elhangzanak majd a kedvelt énekelt versek, többek között Erdős Virág, József Attila, Szabó T. Anna Kyoko, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor megzenésített művei.

További információ

Both Miklós: Elfeledett karácsony Ukrajnában – Várkert Bazár (12. 15.)

2/8

Régebben a karácsonyhoz rendkívül színes rítusok kapcsolódtak, amelyek egyes motívumai egészen a kereszténység előtti világba vezetnek vissza. Ukrajna falusi közösségeiben – a szegénységből és az elzártságból adódóan – számos szokás napjainkig is megtalálható. Olyan szokások, amelyek nem is olyan régen a magyar nyelvterületre is jellemzőek voltak. Az Elfeledett karácsony Ukrajnában című műsorban tíz idős, ukrán falusi énekessel, a kijevi Bozhychi énekegyüttessel és magyar zenészekkel idézik meg az európai parasztság aranykorát.

További információ

Adventi Rapcirkusz – Akvárium Klub (12. 15.)

3/8

A Fővárosi Rapcirkusz egy egészen egyedülálló produkció, amely a budapesti hiphop szcéna krémjét fogja össze nagyzenekaros kíséret mellett. Az egyébként is rendhagyó show most ünnepi köntöst kap, december 15-én az Akvárium Klubban lépnek színpadra többek közt az Irie Maffia MC-i, az Animal Cannibals, a Hősök és Saiid is, a 18 fős Nart Orchestra közreműködésével.

További információ

Árstíðir – Dürer Kert (12. 18.)

4/8

Izland nem csupán a természeti csodák, de az izgalmas zenei projektek országa is, aminek egyik legjobb bizonyítéka az Árstíðir triója. Az indie folk, a finom elektronika, a jazz, sőt a gregorián ének műfajait is ötvöző zenekar már másodszor hozza el Budapestre meglehetősen egyedi karácsonyi műsorát, amelyben különleges izlandi és más északi dalok is felcsendülnek majd.

További információ

Adventi Random Trip – Várkert Bazár (12. 22.)

5/8

A Random Trip koncertsorozatát már jól ismerhetjük, hiszen évek óta az egyik legbiztosabb és -izgalmasabb pontja a budapesti koncertkínálatnak. Ha valaki mégsem tudná, miről is van szó, a Delov Jávor által vezetett projekt lényege, hogy minden alkalommal más-más zenészek és énekesek lépnek együtt színpadra, és mivel improvizációról van szó, minden koncert különböző élményt nyújt. A különleges Adventi Random Tripen többek közt Dés László, Mc Kemon (Irie Maffia), Saiid (AKPH), Zentai Márk (Mörk), Koszi Janka, valamint az amerikai soul-funk énekes, Big John Whitfield irányításával működő Vienna Gospel Society kórus is szerepel majd.

A koncert ugyan már telt házas, de érdemes figyelni a Facebook-eseményt és a különböző jegycsereoldalakat is a felszabaduló jegyekért!

További információ

Kaláka: Szabad-e bejönni ide betlehemmel? – MOMkult (12. 22.)

6/8

Mikor a betlehemesek karácsonykor házról házra járnak, üdvözlő versük végén ezt kérdezik: Szabad-e bejönni ide betlehemmel? A Kaláka együttes karácsonyi hangversenyének kerete ez a betlehemes játék. A műsorban elhangzanak magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalok, régi egyházi énekek, karácsonyi versekre írott Kaláka-dalok.

További információ

Parno Graszt karácsonyi koncert – Akvárium Klub (12. 26.)

7/8

A legtáncosabb karácsonyi koncertet egészen biztosan a Parno Graszt fogja adni, az ország egyik legjobb cigányzenekara ugyanis december 26-án is rávág a zongorára az Akvárium Klubban. Ez lesz a Parno Graszt évzáró bulija is egyben, ráadásul meglepetésvendégekre is lehet számítani, így garantáltan magas hőfokon fog pörögni az egyébként sem visszafogott koncertjeiről híres banda.

További információ

Muzsikás karácsonyi koncert – Müpa (12. 28.)

8/8

Idén is a Müpában tartja hagyományos karácsonyi koncertjét a Muzsikás együttes, természetesen művészbarátaikkal kiegészülve. A műsor egy hosszú utazás lesz, amely a meghitt ünnepi daloktól egészen az év végi, már a farsangot megidéző vidám, felszabadult, táncos-mulatós hangulatokig vezet.

További információ

Hasonló tartalmak

Admin mode