budapest

szerkesztés

8+1 tökéletes könyves ajándékötlet karácsonyra, Budapest és az építészet rajongóinak

Szerzők

 • Bartha Dorka

2019. 12. 20. 17:20

Összeszedtünk kilenc – az idei évben megjelent, és valamilyen módon Budapestről és lakóiról szóló – könyvet. Tökéletes minden Budapest-rajongó rokon, barát és ismerős számára, akik szívesen olvasgatnak a város múltjáról, építészetéről, lakóinak történetéről.

Fotó: Bolla Zoltán

Bolla Zoltán: Újlipótváros építészete 1861–1945

1/9

Címkék

Melyik városrésze az Budapestnek, ahol az egykori gyár- és ipartelepek helyén a 20. század legváltozatosabb modern városnegyede kiépült? Amelynek ikonikus lépcsőházai igazi sztárok, és nem csak az építészet iránt rajongók között? Bolla Zoltán legújabb könyve Újlipótváros 700 történelmi épületét, az eklektikustól a szecessziós és art deco remekeken át a modern csodákig mutatja be. A kötet Bollától megszokott alapossággal készült, aki majd 200 km-t „gyalogolt össze” a városrészben, tucatnyinál is több közgyűjtemény és intézmény anyagából gyűjtött, többek között a kutatótársával, Kiss Attilával, a Budapest Fővárosi Levéltárból 400 épület alaprajzát kérték ki, a Mapire-ön több mint 1000 régi térképet, helyszínrajzot, valamint 180 év folyóiratát böngészték át.

Az Inventáriumban a bemutatott 700 épülethez nemcsak a jelenlegi fotót találjuk meg a házakról, de az építtető, az építész, a tervezés éve, a stílusbeli besorolása is kiderül, valamint nem egy esetben korabeli tervrajz, archív fotók és rövidebb megjegyzések is színesítik a tartalmat. Külön öröm, hogy 100 háznál belső fotók is szerepelnek, így igazi rejtett kincsekre bukkanhat az is, aki az átlagnál jobban ismeri a környéket.

 • Bolla Zoltán: Újlipótváros építészete 1861–1945
 • Kiadó: Ariton Kft., Budapest, 2019
 • Ára: 8.990 Ft

Fotó: Gulyás Attila

Kovács Dániel: Art déco és modern Budapest

2/9

Címkék

Budapest-rajongóknak kötelező darab Kovács Dániel újabb könyve, ami a főváros négyszáznál is több art déco és modern épületét mutatja be leírásokkal, Gulyás Attila szuper képeivel és térképekre felfűzött, bejárható útvonalakkal. A kötet Budapest 1910 és 1950 közötti építészeti terméséből válogat, és nagy erénye, hogy a népszerű épületek és környékek mellett kevésbé ismert értékekre is ráirányítja a figyelmet. Nemcsak ezernyi apró érdekességet tudhatunk meg a leírásokból, de azonnal meghozza a kedvet is egy kis barangoláshoz.

Igazán hiánypótló kötet, hiszen amellett, hogy komoly szakmai, levéltári és könyvtári kutatásra alapszik, mégsem terheli le a laikus olvasót nehéz szakmai szövegekkel, ráadásul felhasználóbarát formája miatt – alig nagyobb mint egy útikönyv – tökéletes arra is, hogy ezt kézbe kapva induljunk el felfedezni a várost. Kezdő és haladó flâneur-öknek, építészet- és Budapest-rajongóknak, laikusoknak és szakmabelieknek kihagyhatatlan kötet, egészen biztos, hogy mindenki talál benne a szívének kedves és izgalmas környéket vagy épületet.

Fotó: Szerk. - We Love Budapest

Salyi Noémi: Micsoda népek...

3/9

Címkék

A méltán híres, utánozhatatlan humorú és stílusú, mindentudó várostörténész, Saly Noémi legújabb művében a saját portája körül sepreget. A Micsoda népek... annak a háznak, a Döbrentei utca 8. szám alatti épületnek a történetetét meséli el, melyben Saly Noémi születése óta él.

A sokszor vicces, sokszor drámai család és lakótörténetek végig vezetnek minket a vérzivataros XX. század borongós és kevésbé borongós napjain a Tabánban és azon túl.

Kinek ajánljuk? Akik szeretik Saly Noémi olvasmányos és humoros írásait, akiket érdekel a várostörténelem és a XX. századi mindennnapok.

 • Salyi Noémi: Micsoda népek...
 • Kiadó: Abovo
 • Ára: 5290 Ft

Fotó: Szerk. - We Love Budapest

Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve

4/9

Címkék

Aki szerette a Budapesti úrinő magánéletét, illetve a Modern budapesti úrinőt, az minden bizonnyal szívesen látja a fa alatt Szécsi Noémi Lányok és asszonyok aranykönyve című legújabb munkáját. A tágabb értelemben vett századfordulós évtizedeket felölelő munka azt mutatja meg, hogyan éltek a nők a 1880-as évektől az 1930-as évekig – hogyan kezdtek el munkába állni, hogyan jutottak egyre szélesebb rétegek iskolába, hogyan élték túl a nehéz napokat, és milyen volt a viszonyuk a saját testükkel.

Az írónő sok egyéb forrás mellett Hugonnai Vilma hagyatékában fellelt rendelési naplók alapján kíséri végig, hogy milyen volt a nők élete a kamaszkortól az öregkorig ebben paradigmaváltó időszakban.

Kinek ajánljuk? Akiket érdekel, milyen kihívásokkal küzdött egy nő 100 évvel ezelőtt, akik sosem merték megkérdezni a déditől, hogy mit használtak régen azokon a bizonyos napokon, és kíváncsiak, mi vetett véget a fűző évszázados utalmának.

 • Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve
 • Kiadó: Park Kiadó
 • Ára: 4490 Ft

Fotó: Fortepan

Kérek egy feketét

5/9

Címkék

A Fortepan sorozatának legújabb darabja a budapesti kávéházak, eszpresszók, cukrászdák világát mutatja be. A képeken az elegáns századfordulós terektől kezdve a szocializmus alatti neonbetűs presszókig láthatjuk, hogyan változott a kávézás kultúrája.

Legát Tibor kísérőszövegeivel számos izgalmas történelmi, történeti részletre is rávilágít, és mivel a könyv magyar-angol nyelvű, akár külföldi barátainknak is tökéletes ajándék lehet.

 • Kérek egy feketét
 • Terjedelem: 98 oldal
 • Ár: 3650 Ft

Fotó: Szerk. - We Love Budapest

Haba Péter: Magyar ipari építészet 1945-1970

6/9

Címkék

Haba Péter vaskos könyve az ipari örökség igazi elkötelezett rajongóinak, de építész szakembereknek is szuper ajándék lehet.

Bár ez kicsit kivétel, mert a kötet fő fókusza nem Budapest, de így is rengeteg a fővároshoz kötődő épületet is találunk benne.

 • Haba Péter: Magyar ipari építészet 1945-1970
 • Kiadó: TERC
 • Ár: 6800 Ft

Fotó: Danyi Balázs

Dányádi Sára: Belvárosi növényvilág

7/9

Címkék

Nemcsak parkokban és gondozott virágágyásokban, de a járdarepedésekben és betonteknőkben is gazdag növényvilág burjánzik – ezeknek a világát mutatja be a Dányádi Sára Belvárosi növényvilág című könyvecskéje.

A csodás grafikával készült könyv azonban sokkal több, mint egy szimpla határozó, hiszen nemcsak a növények szakszerű leírását tartalmazza, de csomó izgalmas kultúrtörténeti apróságot is megtudhatunk róluk – a nevük eredetéről, kapcsolódó hiedelmekről, használati módjukról. Kitűnő ajándék lehet növényrajongó barátainkanak, vagy olyanoknak, akik szeretnék egy kicsit más szemszögből is felfedezni a várost.

 • Dányádi Sára: Belvárosi növényvilág
 • Kiadó: Corvina Kiadó
 • Ára: 1990 Ft

Fotó: Szerk. - We Love Budapest

Viczián Zsófia: Budapesti fák – kéregbe zárt történelem

8/9

A mindennapokban a legtöbb fa mellett szó nélkül elmegyünk, nem is sejtve kalandos múltjukat. Magányos famatuzsálemekhez, fasorokba, parkokba kalauzol Viczián Zsófia könyve, amit elolvasva Budapest nagyvárossá formálódásáról, kultúrtörténetéről is átfogó képet kapunk. Zsófia érthetően, izgalmasan mesél az alapvetőenbotanikai-természetvédelmi témáról, a könyv élményszerűen megírt város- és kultúrtörténet, amiben képet kapunk a budapesti kiránduló- és zöldövezetek kialakulásáról, a folyamatról, ahogy az egyre duzzadó, növekvő nagyváros kikövetelte magának a sétatereket, fasorokat.

Rengeteg érdekes apróságot is megtudhatunk belőle, mint hogy hol áll Budapesten egy 220 éves japánakác vagy a legenda szerint török időből származó (még mindig termő!) eperfa, a világháborús bombázásokat túlélő platánok, vagy az 1936-os olimpián elnyert emléktölgy.

 • Viczián Zsófia: Budapesti fák – kéregbe zárt történelem
 • Kiadó: Látóhatár Kiadó, 2019
 • Ára: 4450 Ft

Fotó: Szerk. - We Love Budapest

+1 Dienes Lilla: Egyetlen év

9/9

A századforduló Budapestjére kalauzoló regény érdekessége, hogy ihletője az Imagine egyik sétáján – A fal adja a másikat – elhangzott egyik története volt. A kötetben, miközben megismerjük a 1900-as évek kezdetét, a szabadságra és önmegvalósításra vágyó nők küzdelmeit, vagy a hisztéria történetét, a korabeli Budapest számos jellegzetes helyszíne és figurája is feltűnik.

Izgalmas elegy a könyv, ahol Wohl Ella történetén keresztül a valaha volt, ismert személyek közé kevert fiktív figurák is valóban létezőknek tűnnek.

 • Dienes Lilla: Egyetlen év
 • Kiadó: Noran Libro, 2019
 • Ár: 2900 Ft

Hasonló tartalmak

Admin mode