kultúra

7 budapesti pad, megpihenni, elmélkedni

Szerzők

2013. 09. 11. 2:00

Budapest már több mint száz éve a köztéri padok városa lett. Vaszary János akvarellje a Dunakorzót ábrázolja, ahol csak a jobb módúak üldögélhettek, hiszen fizetni kellett érte. Manapság szerencsére a köztér-megújítási programok versengenek az eredetiségben. Ki emlékszik már a Kádár-rendszerből megmaradt, kényelmetlen típus-padcsaládokra? 

Fotó: Elismondom.wordpess.com

Duna-korzó

1/7

1051 Budapest, Belgrád rakpart

Több infó

Buchwald Sándor vasbútorgyáros 1890-ben szerzett jogot arra, hogy székeket helyezzen ki a Dunakorzóra, és díjat szedjen értük. A bőrtáskákkal föl s alá loholó idős hölgyek előbb 5 majd 3 krajcárt szedtek az üldögélésért. A székek nagyon népszerűek voltak. A két háború között már 4-5 sorban sorakoztak a nehéz, éjszakára ennek ellenére összeláncolt székek. Mai utódai a 80-as években jelentek meg, amikor kitiltották innen az autókat (lásd a cikk fő képét).

Fotó: 6.kerulet.ittlakunk.hu

Liszt Ferenc Zeneakadémia

2/7

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

Több infó

Címkék

Az Andrássy úti Régi Zeneakadémiát (Vörösmarty utca sarok) hirdeti ez a közelmúltban átfestett pad. 2011-ben, a Liszt bicentenárium alkalmából Simplicissimus, a Budapest folyóirat publicistája azt javasolta, hogy nevezzék át a Vörösmarty utca földalatti-megállót „Liszt Múzeum” névre, ez hatalmas reklám lenne, és igazán nem kerülne sokba...

Fotó: Elismondom.wordpress.com

Kányádi-pad

3/7

Az egyik legbájosabb titkos hely a városban, amely mellett ezrek mennek el minden nap. Kányádi Sándor egy 1983-as versében azt írta, hogy nem vágyik másra, csak egy padra az Arany Jánosról elnevezett metróállomáson. A Főváros 2003-ban megadta neki. A vers alá ez van írva: „Ez itt Kányádi Sándor padja, aki fáradt, megpihenhet rajta.”

Fotó: Simplicissimus 

Gozsdu Udvar

4/7

1075 Budapest, Király utca 13.

Több infó

Címkék

Az egykori kúriai bíró hagyatékából épült hatalmas átjáróház hiába újult meg, sokáig úgy tűnt, nem tud életre kelni. Míg aztán 2011 körül egyik szórakozóhely nyílt a másik után. Ezek már nem klasszikus romkocsmák, hanem 2.0 típusúak, erről sokat lehet olvasni a welovebudapesten

itt. A Dob utca felé eső udvarba bájos, újrahasznosított anyagokból készült padok kerültek – nagyon ide illenek.

Fotó: Epiteszforum.hu

Vígszínház

5/7

1137 Budapest, Szent István körút 14.

Több infó

Amikor a Vígszínház melleti Ditrói Mór utcából kitiltották az autókat, különleges padokat építettek, amelyek sikerrel ötvözik a népművészetet és a kortárs designt – nem kis mutatvány. A tervező, Szakács Barnabás tájépítész,

a Vígszínház plüsszékeit is az ihlet forrásaként említette. Érdekes ellenpontja a KINO

kávéháznak, amelyben a mozi sajnos már bezárt.

Fotó: Varga Péter István, Epiteszforum.hu

Az Országbíró utcai lakótelep egyedi padjai

6/7

Ma már a lakótelepi köztereket is pályázat útján újítják fel. Így kerülhetnek ilyen egyedi és dögös, mégis öntisztuló padok pl. a XIII. kerületi lakótelepre. Jártatok már ott? A Béke tértől kicsit kijjebb.

Fotó: Bkk.hu

A Kálvin tér ügyes padjai

7/7

A lassan elkészülő Kálvin tér egyes elemeit nehezen szokták meg a budapestiek. A számos pad nem tartozik ezek közé. Talán még nem vettétek észre? Különösen érdekes ahogy a puhán megformált kőperem faanyagban folytatódik... Lehet, hogy hamarosan ez lesz a tinédzserek első számú találkozóhelye, nem pedig az Oktogonon a metrólejáró és a Burger King közötti szűk hely?

Ha tetszett ez az összeállítás, akkor olvass tovább a témában , , na meg .

Hasonló tartalmak