szabadidő

szerkesztés

7 budapesti hely a szabadban, távol a tömegtől

Szerzők

2015. 06. 08. 18:11

„Ha újra itt a nyár, és meleg az idő, az ember strandra jár" - szól a dal, és igaza van: minden vágyunk, hogy végre a szabadban lehessünk. Ám a főváros közterületire lassan kitehetnék a megtelt táblát, hiszen lassan úgy tűnik, hogy már egy darab hely sem maradt a városban. A kérdés tehát az: hova menekülhetünk? Összegyűjtöttünk néhányat Budapest kevésbé ismert pontjai közül, hol a szabad ég alatt töltheted az idődet, és olyan dolgokkal foglalkozhatsz, mint például a kirándulás, a medenceparti lazulás, vagy a vízibiciklizés.

Fotó: Varga Márton Kertészeti Szakiskola

Margitsziget

1/6

1138 Budapest, Margitsziget

Több infó

Címkék

Jó lenne, ha a Margitsziget japánkertjébe látogatva rögtön a keleti nyugalom közepében találnánk magukat, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy a megvilágosodás felé vezető úton itt általában elég nagy tömeget kell kerülgetni. Ezzel ellentétben a XIV. kerületi Varga Márton Kertészeti Szakiskola japánkertjében nyugodtan elmerülhetünk a lét nagy kérdéseinben. A természethez vezető út azonban eltart egy ideig, ám a stimuláló környezetben önmagunkra szánt idő végül mindig kifizetődő.

Megközelítés: Az Örs vezér teréről utazz a 3-as villamossal a Jeszenák János utcáig, sétálj egy háztömbnyit a Mogyoródi útig, ahol balra fordulva már csak pár métert kell megtenned: az iskola a Mogyoródi út 56-60 szám alatt található; a zenbiztos kertbe való belépés díja 500 Forint.

Fotó: Csörsz Utcai Ökopiac

Csörsz utcai Ökopiac (Biopiac)

2/6

1124 Budapest, Csörsz utca 18.

Több infó

Címkék

A szombat reggelek az egészséges életmód követőinek gyülekezésére ébrednek a MOM Park bevásárlóközponttól egy kőhajításnyira található, városi szinten kevésbé ismert biopiacnál. A MOM Kulturális Központ udvarán ilyenkor tuti megtalálsz mindent, amire csak egy tudatos háztartásban szükséged lehet, a növényvédő szerektől mentes szezonális terményektől és az organikus mosószertől kezdve a GMO-mentes hús- és tejtermékeken át az adalékokat sosem látott péksüteményekig. A szervezők által végzett rendszeres eredet-ellenőrzésnek köszönhetően abban is biztosak lehetünk, hogy az ígért, magas színvonalú termékeket kapjuk kézhez. A koránkelőket 6:30-tól várja a piac, a többiek csak arra figyeljenek, hogy a hely délután 1-kor zár. A 110-es és 112-es buszok Sirájy utcai megállója esik hozzá a legközelebb, de megközelíthető még bármely járattal, ami az Apor Vilmos téren áll meg, illetve kis sétával a 61-es villamos Csörsz utcai megállójából is

Hármashatár-hegy

3/6

1030 Budapest, Hármashatárhegyi út 1.

Több infó

Címkék

A mintegy 1100 kilométer hosszú Országos Kéktúrának egy bő 14 kilométeres szakasza halad át Budapesten, pontosabban a II. és III. kerületek határán. A jelzés ugyan lakott területhez közel halad, mégis épp eléggé eldugott ahhoz, hogy nyugodt perceket-órákat tölthessünk a természetben. A kérdéses Kéktúra szakasz ne igazán megerőltető, kezdő túrázóknak is ajánlott. A kék jelzés a Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomásától a Hármashatár-hegyen és a Virágos-nyergen át a Rozália téglagyárig vezet, ahonnan a 218-s busszal érhetjük el az óbudai Szentlélek tér tömegközlekedési csomópontját, pl. a HÉVet.

Fotó: Kalóztanya

Vízibiciklizz a Dunán!

4/6

A folyó Kis-Duna elnevezésű ága mentén számos csendes zugot találhatunk. Ha szeretsz kalandozni, a kis csatornát vízibicikli hátán is teljes nyugalomban felfedezheted, egészen a Molnár-szigetig. Ha inkább az evezés a stílusod, kajakot és kenut is bérelhetsz a helyszínen.

Megközelítés: Szállj fel a 23 vagy a 23E jelzésű buszok egyikére a Boráros téren, utazz a Pesterzsébet felső megállóig, ahol a rövid séta után fordulj jobbra, a Csepeli átjáró útra! A Gubacsi híd közelében találod majd a Kalóztanya Jacht Klubot, ahol különböző vízi járművek közül válogathatsz.

Fotó: Sarkany.info/Péter Zsákai

Sárkányozz a Mátyásföldi Repülőtéren!

5/6

Ha jó a szél, a Mátyásföldi Repülőtér hatalmas egét színes sárkányok garmadája tölti be. Az alkalomszerűen összegyűlő közösség visszajáró tagjai nem csak lelkesen demonstrálják, de szívesen el is magyarázzák az eresztés trükkjeit. Hozd magaddal a papírsárkányodat, vagy a vagyonokért vásárolt szénszálas repülő csodádat, és vágj bele. Egyúttal egy jó ügy mellé is állhatsz: a világ sárkányos társadalmának július 5-i, Painting The Sky elnevezésű, világméretű rendezvénye a gyermekek elleni erőszak szimbolikus elutasítása.

Megközelítés: ha nincs kéznél Drogon, akkor pattanj fel a 45-ös buszra az Örs vezér terén, utazz a Diósy Lajos utcáig, ahol két kereszteződést vissza sétálva elérheted a reptérre vezető Légcsavar utcát.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Józsefváros

6/6

1084 Budapest, Mátyás tér

Több infó

Címkék

Jót enni és inni az V.-VI.-VII. kerületek Bermuda-háromszögén túl is lehet: például az amúgy kérdéses állapotú VIII. kerületben, ahol a Mikszáth Kálmán téren és a Krúdy Gyula utca mentén helyes kis bárokra bukkanhatsz - ehhez mindössze pár háztömbnyit kell sétálnod a Nemzeti Múzeumtól és a Kálvin tértől. A belváros eme sétálóutcává avanzsált menedéke remek hely arra, hogy a teraszon ülve hideg sört vagy épp jeges kávét szürcsöljünk, vagy szimplán egy árnyékos padról figyeljük a sétálókat. A környék egyre erősebb a megfizethető, de magas színvonalú vendéglátás, a galéria túrák és a helyi kézműves termékek piacán.

Hasonló tartalmak

Admin mode