kultúra

szerkesztés

6 alternatív épület- és városnéző túra a fővárosban

Szerzők

  • Kollár Bálint

2019. 01. 28. 13:59

A Bauhaus lépcsőházaktól a kőbányai pincéken át a Zwack Látogatóközpontig számos, amúgy elzárt (vagy csak avatatlanok elől rejtve maradt) pontját bejárhatjuk Budapestnek a különböző városnéző séták során. A választást megkönnyítendő, összegyűjtöttük hat személyes kedvencünket, amelyek keretében a föld alól és felett is szemrevételezheted a fővárost, megismerheted legkülönlegesebb lépcsőházait és kultikus röviditalát is.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Imagine Budapest: Harmónia a városban

1/6

Miközben az Imagine Budapest vezetett túrájának keretében Budapest ma megszokott utcáin sétálsz, egy új világ tárul majd eléd: a klasszicista Pest, mely nagyratörő, ám visszafogott, szabályok mentén alakuló, mégis izgalmakkal teli város volt a 18-19. század fordulóján. A városképet meghatározó házakat elnézve zenei harmóniák fognak eszedbe jutni: fenséges, ugyanakkor emberléptékű homlokzatok, átgondolt, de mégis tetszetős részletek, funkcionalista, de kedves terek jellemzik ezt az időszakot az építészetben.

S hogy a zenei élményt tovább fokozzák, a szervezők anekdoták mellett minikoncertekkel is gazdagítják a programot: a Károlyi-palota egyik szalonjában élő előadásban hallgathatsz bele, milyen zenét írt az úri közönség számára József nádor főzeneigazgatója, majd zárásként a gyönyörűen restaurált — és a nagyközönség előtt csak kivételes alkalmakkor megnyíló — Kálvin téri református templomban a XIX. század elejének hazai orgonamuzsikájából kaphatsz ízelítőt.

Legközelebbi alkalom: február 23.

Fotó: Sándor Berta/Zwack Unicum

Sétaműhely: Egy csepp siker

2/6

Tavaly volt a 228. évfordulója annak, hogy Dr. Zwack a császári udvar orvosaként felkínálta II. József Habsburg uralkodónak a híres, isteni nedűt. Az uralkodónak igencsak ízlett az ital, és meglepetéseben így kiáltott fel: “Dr. Zwack, das ist ein Unikum!” A többi pedig már legenda. A Sétaműhely Egy csepp siker nevű vezetett túráján pedig kiderítheted, hogyan fonódott össze a Zwack család rendkívüli története a magyar történelemmel, bepillanthatsz a titkos receptbe, és természetesen a kóstoló sem marad el.

Legközelebbi alkalom: február 2.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Miénk a ház: A Bauhaus rejtett kincsei

3/6

A Miénk a Ház! sétáján nyomába eredhetsz, hogyan is épült fel az az 1930-as években Budapest legnagyobb kiterjedésű, összefüggő modern városnegyede. A Bauhaus rejtett kincsei című túrán szó esik majd híres építészekről, ország-világ által ismert épületekről, híres lakókról és helyi pletykákról, melyhez a hátteret a főváros legszebb Bauhausnak mondott lépcsőházai adják. Hogy mennyire helyes is ez a megállapítás? A városi barangolás során még ez is kiderül.

Legközelebbi alkalom: március 9.

Fotó: Az Esemény Facebook-oldala

Barangolók Baráti Kör: Erzsébetvárosi barangolás – rabbi lakástól a mikvéig

4/6

Ha szeretnél mélyebbre ásni a (belső) zsidó negyedben, és bebarangolni a kerületet egy rabbi lakásától egészen egy működő mikve kapujáig, ez a te sétád! A Barangoló Baráti Kör vezetett túrája egy több mint száz éves bérházban kezdődik, ahol megnézheted, hogy hogyan élt egy zsidó család, és megismerkedhetsz a kerületben élők lakáskultúrájával is. Utána Belső-Erzsébetvárosban, a régi városfalon túl bepillanthatsz a turisták legújabb látványosságába, a belső udvarok és tűzfalak mögötti világ izgalmas részleteibe. Ráadásul titkos helyszíneken találkozhatsz eredeti Róth Miksa ólomüvegekkel is. Ezen felül a városnéző túra során megmutatják azt is, hol van most is működő Mikve, majd az igencsak eklektikus romkocsmák világát is felfedezheted.

Legközelebbi alkalom: március 3.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Hosszúlépés. Járunk?: 1, 2, 3, 4 - a nagy metróséta

5/6

Budapest 20. századi történelmét metróvonalaink élő kiállításként őrzik. A Hosszúlépés. Járunk? sétáján felfedezheted a metrók építésének fordulatos történetét és az állomásokon rejtőző művészi alkotásokat, miközben mindent megtudhatsz arról, hogy milyen tervek készültek a metróhálózat kiépítésére, hány évig épültek az egyes vonalak, és választ kaphatsz arra is, hogy miért épp Budapesten épült a kontinens első földalatti vasútja. Emellett megnézhetsz belülről egy százévesnél öregebb metrókocsit, átmehetsz a semmi fölött átívelő hídon, és még sok más izgalomban lehet részed. Csak legyen nálad érvényes bérlet vagy tömbjegy!

Legközelebbi alkalom: február 24.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Kortárs Építészeti Központ

6/6

A Kortárs Építészeti Központ évek óta sikerrel viszi el a vállakozó kedvűeket egy városi sétára, melyek Budapest kevéssé ismert, ám hihetetlenül izgalmas tereit tárják fel. Sor került eddig többek között a Tatai úti víztornyok és a Gizella Malom, a Kőbányai Sörgyár, a Kelenföldi Hőerőmű, a Törley Pezsgőpincészet, a Díszletgyár és a METRO4 állomásainak bejárására is. Ráadásul az alternatív városi sétákon túl a KÉK rendszeresen vezet sétákat szakmai csoportoknak, illetve bárkinek, akik érdeklődnek az építészet és az urbanisztika iránt.

Legközelebbi alkalom: figyeld a honlapjukat, vagy iratkozz fel a hírlevelükre!

Hasonló tartalmak

Admin mode