gasztró

6+2 budapesti burger egy kicsit másképp

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2016. 03. 30. 15:13

Nincs az a bisztró, ami ne ült volna fel a burgervonatra, és az a budapesti fiatal, aki legalább egyszer ne evett volna a kétkezes vagy éppen szigorúan késsel-villával fogyasztható amerikai gyorsételből. Ami az idők során világszerte gurméfogássá vált, és minden büfé, étterem, bisztró, sőt, még akár fine dining étterem is arra törekszik, hogy a szokásos ízvilágon felül egy-egy extra tétellel is előrukkoljon. Nincs ez máshogy nálunk sem, könnyen találunk fekete vagy pink buciban tálalt, ázsiai ízvilágú vagy éppen szokatlan formában érkező burgert. Megmutatjuk kedvenceinket.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Stika

1/6

1072 Budapest, Dob utca 46/a

Több infó

Nem csak nyakkendős urairól és kiváló kávéjáról híres a Stika: amióta burgerrel

is készülnek, felírták magukat a budapesti burgertérképre. A srácok úgy döntöttek, hogy mivel fontos

számukra az egészséges és tudatos életmód, valamint eleve sok érzékeny és diétázó vendégük van, kifejlesztik saját gluténmentes burgerüket. Fontos leszögezni, hogy a konyhában nincs elkülönített gluténmentes zóna, így valóban cöliákiás

vendégeknek nem ajánlják a fogást, hiszen hiába a 0% glutén tartalmú

légies buci, a konyha nem gluténmentes. Csak saját felelősségre, erre minden ételallergiás vendéget figyelmeztetnek. Egyébként az összes stikás burgert kérhetjük GM verzióban. Nálunk a Dirty Love

(2190 forint)

lett a befutó, pikáns szószával, ízharmóniájával. A környék egyik legjobbja, gluténmentesen is!

Fotó: Pista Bá

Pista Bá – a szaftos

2/6

A főként pastramijáról híres Pista bá

egyedüliként rukkolt elő az országban a gőzburgerrel (1480/1980 forint).

Az Amerikában már jól ismert steamburger sajátossága abban rejlik, hogy nem használnak semmilyen zsiradékot a 16 dekás, magyar tarkából készült húspogácsa 'kisütéséhez', helyette egy gőzölőben puhítják meg, és ciabattában szervírozzák. Így a hús különösen omlós és szaftos lesz, ezért is cserélték fel a megszokott hamburgerbucit a ciabattára, így a húslé nem áztatja el a zsömlét. Házi készítésű majonéz, pirított hagyma és jó minőségű sajt egészíti ki az ízélményt, a burger mellé pedig ecetes uborkát is kapunk. Nagyétkűek dupla húspogácsával is rendelhetik. Az ingujjakat azért célszerű feltűrni.

Facebook

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Tuning Bar and Burger

3/6

1072 Budapest, Akácfa utca 45.

Több infó

Címkék

Érdekes élmény néha, mikor 'civilben' érkezünk egy helyre, és látjuk a kontrasztot a munkánk miatti látogatáshoz képest. Nos, a Tuningban semmiféle különbségről nem számolhatunk be, a profizmus, figyelmes szerviz, eszméletlen burgerek garantáltak. Nemhiába gondoljuk mi is úgy, hogy a város egyik, ha nem a legjobb burgerbárjáról beszélünk. Az ízkombinációik nagyon fantáziadúsak, az alapanyagok tényleg prémium kategóriásak, vizsgáljunk akár egy sajtot, vagy egy szószt. A 2015-ös díjnyertes Shiitake Burgert (3900 forint) minden gomba- és ázsiai ízrajongónak meg kell egyszer kóstolnia: a könnyed buci között az angus húspogácsára az alapszósz és zöldségek mellé feketeerdei sonka, rostlapon pirított, kakukkfüves polenta és a hússal egyező vastagságú teriyaki szószos shiitakehalom kerül.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

ZONA

4/6

1013 Budapest, Lánchíd utca 7-9.

Több infó

Címkék

Azt gondolnánk, a ZONA-ba Krausz Gábor érájában nem burgerezni járnak a vendégek, de a konyhafőnök elmondta nekünk, hogy meglepően sok burger fogy náluk. A klasszikus verzión kívül pedig népszerű a

lazac-tőkehalburger
(3450 forint) is, mely gót fekete buciban érkezik elénk. A festék természetes, nero di seppiával, azaz tintahal tintával színezik, így még erősebb a tengeri vonal. A vastag, remek halhússal készített, ropogós panírral takart lazacból és tőkehalból formázott pogácsát a zöldborsópüré és a gribiche szósz támogatja. Jó ötlet, hogy savanyúsággal kínálják.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Gombro'c – a meglepő

5/6

Muszáj volt a különleges burgerek közé beillesztenünk a város egyik legviccesebb verzióját, a Gombro'c-os srácok krumpligombócba álmodott fogását. Mivel az Erkel utcai street food hely minden étele a gombócra épít, így a burgerrel sem lehetett másképp. Mediumra sütött marhahúst és cheddart rejtenek a tésztába, hogy salátával és paradicsommal tálalva nyakon önthessük egy kis remuláddal. Érdemes kettőt rendelni a gomburger (650 forint) névre keresztelt hibridből, és ha már ott járunk, a klasszikus szilvással lefojtani.
Facebook Cím:

1092 Budapest, Erkel utca 3.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Mészár Steak Kitchen

6/6

1053 Budapest, Károlyi utca 11.

Több infó

Címkék

Nem burger, hanem szendvics, és a közepesre sütött marhahúspogácsa helyett fasírt kerül a császári zsemle közé, de szerelem volt első látásra, harapásra pedig pláne. Nem akartak burgerezni, helyette Gál Józsiék elővették az aduászt, a magyar gyomorra kalibrált retroszenzációt, a jó öreg fasírtos szendvicset (950 forint), szaftosan, nagyvonalúan, csalamádéval és steakburgonyával kínálva. A szofisztikált burgerek

után/helyett a henteskultúra reneszánszát élve legalább annyira jó arról mesélni, hogy fasírozottas szendvicset ebédeltünk, mint angus marhát, szóval bátran rendeljünk belőle.

Hasonló tartalmak