kultúra

szerkesztés

5 színházi bemutató, amit nagyon várunk 2018 első felében

Szerzők

 • Jász Annamária

2018. 01. 05. 16:23

Lassan mindenki felébred a téli álomból, és az őszhöz hasonlóan felpörög a színházi világ is. Az évad első felében sok jó előadást bemutattak, de maradt még muníció az évad második felére is.

Fotó: Horváth Judit

Radnóti Színház

1/5

1065 Budapest, Nagymező utca 11.

Több Infó

Címkék

A véres kezű zsarnok mindössze két évig uralkodott Anglia trónján, Shakespeare-nek köszönhetően azonban ő lett a világirodalom és -történelem egyik legikonikusabb gonosza. Hatalomra jutásában és kegyetlenkedéseiben ludas volt környezete is, és ez számos áthallásra ad lehetőséget a darab színpadra állításában. Bizonyára roppant hálás szerep lesz Alföldi Róbertnek, akit legutóbb a My Fair Lady musicalben láttunk Higgins professzorként; már ebben az egészen más műfajban is tobzódott a zsarnok szerepében, és sikerült még utálatosabbá tennie a morgós, magának való professzor szívtelen karakterét.

A darabot Andrei Şerban rendezi, aki Alföldi Róberttel kétszer is dolgozott már a Nemzeti Színházban: az Angyalok Amerikábant és a Három nővért még Alföldi igazgatósága idején mutatták be nagy sikerrel. A rendező Vas István Shakespeare-fordításába is bele fog nyúlni, izgatottan várjuk, mi lesz az eredmény.

 • Rendező: Andrei Şerban
 • Bemutató: 2018. február 18.
 • Részletek

Fotó: Jurányi Inkubátorház

Jurányi Inkubátorház: A politikusok lelki világa

2/5

Az elmúlt pár év legviccesebb előadása volt A férfiak szexuális világa, amelyben az erősebbik nem tulajdonságait figurázta ki, illetve magyarázta meg a Füge Produkció és a Dumaszínház stábja. Most újabb lelkivilág kerül boncolgatásra, amire valószínűleg minden magyar állampolgár kíváncsi, főleg, hogy közelednek a választások. Miközben rajtuk röhögünk, ők rajtunk röhögnek, mondja az előadás alcíme, és reméljük, az előadás nem fogja kímélni a közéleti szereplőket. A férfiak szexuális világát jegyző Vinnai András és Bánki Gergely, valamint Litkai Gergely is közreműködött az írásban.

 • Rendező: Bánki Gergely
 • Bemutató: január 19.
 • Részletek

Fotó: Szerkesztőség - We Love Budapest

Örkény István Színház

3/5

1075 Budapest, Madách Imre tér 6.

Több Infó

Címkék

Sylvia Plath amerikai költőnő 30 évesen vetett véget önkezével az életének. Depresszióval, öngyilkossági kísérletekkel nehezített felnőtté válásáról önéletrajzi regényt írt, amely kultikus művé vált. A műből készült színpadi átirat rendezője a fiatal Widder Kristóf, aki fizikai színházi koreográfusként végzett, a szereplői pedig a pályáján nemrég elindult Dóra Béla, Kókai Tünde, Zsigmond Emőke lesz. Kíváncsian várjuk, az új generáció hogyan dolgozza át a saját szemszögéből a történetet, amely sok önmagával küszködő olvasót átsegített már a nehezebb időszakokon, arra utalva: nincsenek egyedül a rossz gondolatokkal.

 • Rendező: Widder Kristóf
 • Bemutató: 2018. május 18., Stúdió
 • Részletek

Fotó: Trafó

Trafó

4/5

1094 Budapest, Liliom utca 41.

Több Infó

Címkék

Molnár Csaba, Vadas Zsófia Tamara, Vass Imre a kortárstánc meghatározó alakjai, Marcio Kerber Canabarro pedig hiába brazil, szinte már magyarnak számít. Ők így négyen még nem dolgoztak közösen, de külön-külön igen: Molnár Csaba, Dányi Viktória és Vadas Zsófia Nyúzzatok meg! című előadása pár éve óriási hatással volt ránk, amiben kapcsolataikról, szerelmeikről, viszonyaikról meséltek. Az új bemutató kissé elvontnak tűnik: az ajánló szerint fokozatosan, lépésről lépésre haladva a test társadalmi, fizikai és érzelmi rétegei közötti kapcsolatot vizsgálják és próbálják meg felderíteni, de az alkotógárdából kiindulva jóra számíthatunk. A zenét Szabó Bálint, a trafós zenei programok szervezője jegyzi, aki az experimentális elektronika műfajában jeleskedik, és idén új albumot is kiadott.

 • Koreográfia és előadók: Marcio Kerber Canabarro, Molnár Csaba, Vadas Zsófia Tamara, Vass Imre
 • Bemutató: január 11.
 • Részletek

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Átrium

5/5

1024 Budapest, Margit körút 55.

Több Infó

Címkék

Bodó Viktor egy ideje külföldön dolgozik, ezért nagyon megörültünk, mikor megtudtuk, hogy márciusban hazai bemutatója lesz. A Krakken műveletről jelenleg csak annyit tudunk, hogy korábban Vendetta munkacímen futott, és egy színházi társulat, egy pályázat és a politika viszonyáról szól. Valamint a főbb szerepekben Gyabronka József, Bálint András, Molnár Piroska és Lázár Kati látható.

 • Rendező: Bodó Viktor
 • Bemutató: március 3.

Hasonló tartalmak

Admin mode