szabadidő

szerkesztés

5 helyszín, ahol megünnepelhetjük a magyar kultúra napját

Szerzők

  • Kovács Dávid

2020. 02. 17. 0:00

Immár több mint 30 éve, 1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját január 22-én, Kölcsey Ferenc 1823-ban ezzel a nappal dátumozta le a Himnusz kéziratát. Természetesen idén is rengeteg helyen tartanak majd az országban megemlékezéseket, kulturális rendezvényeket, mi most 5 olyan budapesti helyszínt szedtünk össze nektek az alábbiakban, ahol extra programokkal készülnek a jeles napra.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Fiumei úti sírkert

1/5

1086 Budapest, Fiumei út 16-18.

Több infó

Címkék

Január 24-én, pénteken a magyar festészet nagyjaira emlékezhetünk a Fiumei úti sírkert ingyenes sétáján a magyar kultúra napja alkalmából. A sírkert a magyar festészet ikonikus alakjainak nyughelye. A séta sán megismerkedhetünk Munkácsy Krisztus-trilógiájának történetével, megtudhatjuk azt is, melyik magyar festménynek volt a legmagasabb kikiáltási ára, vagy hogy ki volt az orosz cári udvar festője, és a modern magyar festészetet elindító Nagybányai művésztelep egyik alapítójáról, a 75 éve elhunyt Réti Istvánról is megemlékezhetünk.

Másnap ugyancsak a magyar kultúra napja kapcsán a Művészparcellán kalauzolják végig az érdeklődőket. A Művészparcella a Fiumei úti sírkert egyik legkülönlegesebb része. A terület elnevezésével ellentétben nemcsak képzőművészek, színészek, írók és zenészek nyugszanak itt, hanem neves sportolók, politikusok, orvosok is. A séta érinti Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső, Izsó Miklós sírját, de megemlékezhetünk Rotschild Kláráról, a divatdiktátorról, Lengyel Árpádról, a Titanic katasztrófájának hős hajóorvosáról, és Virág Benedekről, a magyar ódaköltészet első mesteréről is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Műcsarnok

2/5

1146 Budapest, Dózsa György út 37.

Több infó

Címkék

Január 22-én, a magyar kultúra napján egész nap kedvezményekkel és programokkal készül a Műcsarnok, a kiállításokat 50% kedvezménnyel lehet majd látogatni, illetve a Műcsarnok gondozásában megjelent kötetek és kiállítási katalógusok is féláron lesznek kaphatók.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Országos Széchényi Könyvtár

3/5

1014 Budapest, Szent György tér 4-6.

Több infó

Címkék

A Himnusz eredeti kéziratával és a hozzá kapcsolódó Erkel-kottával, Ady-kamarakiállítással, íróműhellyel és díszalbum-bemutatóval is készül az Országos Széchényi Könyvtár a magyar kultúra napjára.

Követjük-e, követhető-e Ady, érthető-e a 20. század elejének költői megszólalásmódja? Klasszikus, modern és kortárs poézis eleven párbeszédére és találkozására kerül sor január 22-én a nemzeti könyvtárban. A Molnár Krisztina Rita író, költő, tanár által vezetett íróműhelyen az is kiderül, Ady Endre költészete inspirálja-e a fiatalokat. Rockenbauer Zoltán művészettörténész Ady párizsi tartózkodásáról tart előadást, „Fut velem egy rossz szekér…” – ADY100 címmel pedig kamarakiállítással emlékeznek a költőre. A tárlaton Ady-kéziratok, fotográfiák, tárgyi relikviák, dedikált kötetek, önéletrajzok és első megjelenések is előkerülnek.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM)

4/5

1053 Budapest, Károlyi utca 16.

Több infó

Címkék

A magyar kultúra napját ingyenes tárlatvezetésekkel ünnepli a Petőfi Irodalmi Múzeum. 17 órától a Csáth, a Bolyongó üstökös és a „Ki mondaná, hogy e hely csatatér?” című kiállításokban a kurátorok vezetik körbe a látogatókat. Szintén 17 órától Gyapay László irodalomtörténész tart tárlatvezetést a Magukra maradt bútorok című kiállításban, ahol megtekinthetjük Kölcsey egyetlen ránk maradt bútorát, és ebből az alkalomból kiállítják a PIM Kézirattárában őrzött egyes kéziratait is.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Magyar Nemzeti Múzeum

5/5

1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.

Több infó

Címkék

A Magyar Nemzeti Múzeum is készül szervezett programokkal a magyar kultúra napjára. Január 22-én mutatják be a Ige-idők ̶ a reformáció 500 éve című kiállítás tanulmánykötetét, de vezetett sétát is tartanak a Múzeumkertben, illetve a szerencsések zárás után is kalandozhatnak majd a múzeum épületében.

Hasonló tartalmak

Admin mode