éjszakai élet

szerkesztés

5 frissen felújított budapesti park, ahol jó hűsölni a kánikulában, de rejtenek valami izgalmat is

Szerzők

  • Bartha Dorka

2018. 07. 06. 17:42

Ha jön a kánikula, a legelvetemültebb városlakó is menekül a zöldbe. Akár pihenni szeretnénk az árnyas lombok alatt, akár edzeni, esetleg jó játszóteret keresünk, ezekbe a frissen felújított parkokba érdemes ellátogatni. A Várnegyedtől Sashalomig összeszedtünk 5 nemrégiben felújított parkot, ahol valami érdekességet is találunk, legyen az egy kilátó vagy épp csónakázó tó.

Fotó: Pataky Zsolt - We Love Budapest

Európa Liget

1/5

1015 Budapest, Európa liget

Több Infó

Címkék

A Várnegyed falai alatt, a Bécsi kapu közelében húzódik meg a város egyik legeldugottabb parkja, az Európa Liget. Már a keletkezésének is érdekes története van, aki megfordult erre, annak feltűnhetett, hogy a fák alatt kis táblákon különböző európai fővárosok neve díszeleg. A parkot először 1972. szeptember 4-én nyitották meg, Budapest egyesítésének centenáriumi évfordulója és 29 európai főváros ez alkalomból megrendezett kongresszusa emlékére. Ekkor a városok vezetői – Reykjavíktól Rómáig – saját kezűleg ültettek el itt egy-egy olyan fafajtát, amely jellemző az országukra, de elviseli a magyarországi klímát is.

Az évek óta romosan álló ligetet a kerületi önkormányzat nemrég felújította, kellemes rekreációs park lett, padokkal, árnyas utakkal, igazán csöndes és idilli környezetben a város felett. Sőt, egy kisebb kültéri kondipark és focipálya is épült, amit a kerületi iskolások mellett a lakosság is használhat.

Fotó: Pataky Zsolt - We Love Budapest

Csörsz park

2/5

Címkék

Egy ideig úgy volt, hogy ez a park is eltűnik, vagy legalábbis a Testnevelési Egyetem sporttelepe bekebelezi egy jelentős részét, ám a 12. kerület és a lakosok összefogásának hála megmenekült, és éppen meg is újul.

Május végén nyitották meg a nagy játszótérrel, kutyafuttatóval, kondiparkkal, sétányokkal és közvécével is ellátott parkot. A játszótér körbekerített és zárható, így a legkisebbek is biztonságban lehetnek, rengeteg játék van, és ami egészen ritka, szinte az egész területe árnyas a megmaradt régi nagy fák miatt.

A felnőtteknek egy nagyobb kültéri kondipark is épült, a kutyáknak pedig agility-eszközökkel ellátott futtatójuk van, de találunk ping-pong és sakkasztalokat és mobil padokat, ha társasággal érkeznénk, továbbá egy ivókutat is. A terület végső rendezése még zajlik, a forgalmas Hegyalja út felé egy zöld zajvédő fal épül őszig. A növények telepítése is folyamatban zajlik, de aki erre járna, már így is egy kellemes parkban töltheti az idejét.

Játszótér nyitvatartása:
április 1-október 31: 07.00- napnyugtáig november 1-március 31: 07.00-19.00

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Millenáris

3/5

1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20.

Több Infó

Az egykori Ganz Villamos Művek helyén létesített park a 2000-es évek elejének egyik legnagyobb szenzációja volt, hiszen akkor még egyedülálló volt, hogy egy egykori ipari területet varázsoljanak pezsgő kultúrközponttá és zöld parkká.

Azóta sajnos egy részét beépítették az eredeti területnek, de jó hír, hogy 2018-ban nekiálltak és felújították, korszerűsítették a kicsit már lelakott parkot. A füves részeken kedvünkre piknikezhetünk, ücsöröghetünk, itt nincsenek szigorú biztonsági őrök, akik elzavarnak minket. A tavak közül az egyiket feltöltötték, a másikat szépen rendbe tették.

A kisebbeknek itt van a Zöld Péter játszótér, nagyobbaknak a kávézó, de számos változatos kültéri programba is belefuthatunk, koncerttől kezdve a filmvetítésig. Ha a nyüzsgő Széll Kálmán tér környékén egy nyugodtabb helyet keresünk, itt tudunk kicsit lazítani, jövőre pedig remélhetőleg elkészül a park folytatása is a Széllkapu projekt keretében.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Orczy-park

4/5

Címkék

A Ludovika Campus megépítésével együtt jelentősen átalakult az Orczy-park is. A helyenként elvadult, és ipartelepekkel is szegélyezett 26 hektáros terület köré épült fel az Ludovika Nemzeti Közszolgálati Egyetem új campusa, ami rengeteg változást hozott a kert életében.

Egyes részein az oktatási intézmény különböző sportpályái és épületei – mint például a lovarda – kaptak helyet, de szerencsére új közösségi tereket is kialakítottak, amiket mindenki szabadon használhat. Időmérős rekortán futópálya, kültéri kondipark, sportpályák és egy játszótér várja a látogatókat, valamint a csónakázó tó medrét kitisztították, és kis stéget is kialakítottak a víz mellett.

A park ősfás része kellemesen árnyékos sétautakat rejt, az építkezés után frissen parkosított területre több száz fát és új gyepszőnyeget ültettek, ám ezzel kapcsolatban többen is észlelték már, hogy sajnos helyenként hamar kiszáradtak egyes területek, és már nem olyan szép zöld, mint az első napokban volt. De reméljük, hamarosan ez a terület is újra kellemes parkos lesz.

Nyitvatartás: 06.00-22.00

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Reformátorok tere

5/5

Címkék

A 16. kerületben, a Sashalom utca - Homokdomb utca - Rákóczi út által határolt részen az egykori kavics-, és homokbánya helyén létesült parkot ősszel adták át, és számos érdekességet rejt, de legnagyobb attrakciója tagadhatatlanul a 17 méter magas acélszerkezetes kilátó.

Az egész területről kilátás nyílik a budai hegyek láncsora felé, a kilátó tetejéről pedig ellátunk egészen a Várhegyig, de a Parlament vagy a Szent István Bazilika is jól kivehető, és a tájékozódást a nyomtatott szalagábra is segíti a korláton.

Emellett egy teraszos kávézó, sétányok és parkos részek, valamint egy, a reformátorok szobraival körbevett szökőkút is helyett kapott a téren. A felújítások második ütemében pedig egy játszó- és közösségi tér is épül majd a park eddig még felújítatlan szegletében.

A kilátó nyitvatartási ideje: Nyitvatartási ideje: hétfőtől péntekig 7:30–19:30 között, hétvégén 7:30–21:30-ig

Hasonló tartalmak

Admin mode