kultúra

szerkesztés

5 fontos nő, akiről köztereket neveztek el Budapesten

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2017. 05. 16. 17:11

Blaha Lujza és Jászai Mari – talán a legsűrűbben említett "női nevű terek", ám a két kiváló egykori színésznőt a legtöbben be tudjuk azonosítani, míg számos olyan utcán haladunk át, melynek névadói balladai homályba vésznek. Vagy egyszerűen lusták vagyunk megkeresni, hogy mindennapi útvonalunk szépen csengő utcaneve honnan is eredeztethető. Utánanéztünk, hogy mit kell tudni Kéthly Annáról, Szegedy Rózáról, vagy Bányai Júliáról.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Bányai Júlia 

1/5

A Bányai Júlia utcát a XVIII. kerületben találjuk. Névadója az 1848-49-es szabadságharc női századosa. Sárossy Gyula ügyvédhez ment feleségül, ám miután megözvegyült, férje nevén, álruhában jelentkezett a honvédségbe. Először főhadnagy, majd százados lett kivételes bátorsága és rátermettsége következtében. Francia nyelvtudása miatt nemcsak a harctéren volt jelen, hanem táncosnő képében kémkedett is az osztrák és orosz hadseregnél. A tábornok kitüntette, s a szabadságharc leverését követően Törökországba emigrált, ahol Bem tábornok kapitánnyá léptette elő. Második férjével Kairóba költözött, majd fogadósként, vendéglátósként dolgozott.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Szegedy Róza

2/5

A Szegedy Rózáról elnevezett utca a II. kerülethez tartozik, a hölgy Kisfaludy Sándor felesége és múzsája volt. Nagyon csinos nő hírében állt, Zala vármegyében több udvarlót is magáénak tudhatott. Kisfaludy figyelmét egy barátja hívta fel a nemesi családból származó Rózára, akivel jó ideig nem is találkozott, csupán egy eszményként tekintett rá. Verset is küldetett hozzá, s végül egy bálban ismerhették meg egymást. Azonnal szerelembe estek, s a nagy szoknyapecér hírében álló Kisfaludy hamar feleségül is kérte, amire Róza nemet mondott, talán a korai ismeretség miatt. Kisfaludy csalódottságában a frontra indult és Róza a kolostorba vonulást fontolgatta, ám miután a költő hazatért és másodszor is feleségül kérte szíve hölgyét, Szegedy Róza igent mondott. 32 évet töltöttek együtt, számos fontos szerelmes verset köszönhetünk ennek a frigynek. Sümegen közös sírban nyugszanak.

Zirzen Janka

3/5

Virányoson, a XII. kerületben, a Kútvölgyi út közelében találjuk a magyar nőnevelés egyik kiváló alakjáról, Zirzen Jankáról elnevezett utcát. Janka 1869-ben a Magyar Királyi Tanítónő Képezde, majd 1875-től az Erzsébet Nőiskola igazgatója lett. Trefort Ágoston megbízására kutatómunkába fogott: külföldi ipariskolákat tanulmányozott, köztük párizsi és bécsi intézményeket, sőt, ipari gépeket is beszerzett. Segítségükkel a tanárképzés mellett elindult a magyarországi iparoktatás is. Ferenc József érdemkereszttel tüntette ki, mely a kor legmagasabb női érdemrendje volt. 1896-ban vonult vissza, síremlékét a Kerepesi temetőben találjuk.

Fotó: Wikipédia

Kéthly Anna

4/5

Kéthly Anna szociáldemokrata politikusnő volt, szám szerint a második Országgyűlési képviselő, aki hölgyként került be a Parlamentbe. Nevét egy VII. kerületi tér őrzi. Kéthly a Harmadik Nagy Imre-kormány államminiszteri posztját is betöltötte, mely mindössze 10 napig létezett 1956 novemberében. Parlamenti tevékenysége mellett folyamatosan publikált is, a 'Nőmunkás' című lap felelős szerkesztője volt. '56 november 4-én miután értesült a szovjetek bevonulásáról, azonnal emigrált. A belga szociáldemokraták segítségével Brüsszelben telepedett le. 1976 szeptemberében hunyt el, de hamvait csak 1990-ben hozták haza Belgiumból, majd 1994-ben Rákoskeresztúron, az új köztemetőben helyezték örök nyugalomra.

Fotó: Wikipédia

Márkus Emília

5/5

A Blaha Lujza téri Corvin Áruház oldalában fut a Márkus Emília utca. Névadója Színművészeti Akadémiát végzett ünnepelt színésznő. Márkus Emília 17 évesen már Júlia szerepét játszotta, mely szakmájában igazi szerepálom, majd 1901-ben az első magyar filmben is főszerepet kapott. Érdekesség, hogy kétszer ment férjhez, mindkét alkalommal 'p' betűs vezetéknevű férfihez, így továbbra is viselhette a P. Márkus Emília nevet. 1942-ig játszott a Nemzeti Színházban. Szép kort élt meg, 89 évesen hunyt el, dísztemetését a Nemzeti Színház szervezte. Tiszteletteli gesztus, hogy anyaszínházához közel neveztek el róla közterületet.

Hasonló tartalmak

Admin mode