szabadidő

szerkesztés

5 belvárosi parkot ajánlunk spontán budapesti piknikezéshez

Szerzők

  • Petra Berende

2017. 06. 27. 11:45

A nyári melegben a budapesti parkok megtelnek élettel. Ki azért keres a városban egy talpalatnyi zöld felületet, hogy egy kis színt magára szedjen, míg mások egy-egy árnyékot adó fa lombja alá menekülve próbálnak enyhülést találni a kánikulában. A forró aszfaltot koptatva megjöhet a kedvünk ahhoz is, hogy szendviccsel a kezükben egy rögtönzött piknik erejéig leheveredjünk a fűbe és a legtöbb belvárosi park közelében találhatunk olyan helyet, ahol elvitelre frissen készült finomságokat vehetünk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Szabadság tér

1/5

1054 Budapest, Szabadság tér

Több infó

Címkék

Ha történelmi környezetben szeretnénk egy gyorsat piknikezni, akkor irány a Szabadság tér, ahol olyan építészeti remekek tövében élvezhetjük a szabadtéri kikapcsolódást, mint a hajdani Tőzsdepalota vagy a budapesti Amerikai Nagykövetség székhelye. A tér környékén számos lehetőség adott, hogy akár egy teljes menüsort összeállítsunk a rögtönzött piknikhez. Közvetlenül a park mellett található a Farger, ahol szendvicset, salátát, de akár a hétköznapi ebédmenüt is kérhetjük elvitelre, míg a tér másik oldalán lévő BAOTIFUL-ból akár tányérostól vihetjük ki a választott ázsiai fogást a fűre. De nem csak a park közvetlen szomszédságában találunk klassz elviteles helyeket. A környező utcákban is jobbnál jobb kávézók és szendvicsezők állnak a piknikezők rendelkezésére: szendvicsért a Delibabába, ízletes hamburgerért a Nádor utcai Zing Burgerbe, édességért pedig a Mr. Funkba ugorhatunk be, míg a The Juiceline frissen préselt italokkal vár. Ám ha nem szeretnénk a parktól túl messzire bóklászni, a Szabadság tér epicentrumában lévő Hütte Café-ban is beszerezhetünk néhány harapnivalót.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Károlyi-kert

2/5

1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.

Több infó

Címkék

Az egykor a Károlyi család tulajdonában lévő zárt kertterület ma egy elegáns közpark, ami mellett gyakran elhaladunk az V. kerület árnyas mellékutcáin sétálva. Bár itt a füvön ücsörögni tilos, így a klasszikus értelemben vett kockás plédes piknik nem kivitelezhető, de a kert kanyargós ösvényei mentén felállított padok egyikére bárki lecsaphat, hogy a természet közvetlen közelségében élvezzük az ebédet/vacsorát. A Károlyi-kertben egyébként néhány asztal is a rendelkezésünkre áll, amit akár meg is teríthetünk a piknikhez, bár ezek elég magasra lettek építve. És hogy hol szerezzük be a menüt a szabadtéri ebédhez? A Kecskeméti utca Hummus Barjának közel-keleti ízei, a GoodBar GoodBurger szendvicsei, valamint az Egyetem térről a parkhoz vezető kis utcában álldogáló CsendesM vegán fogásai mind-mind jó választás lehet. A Csendes Társ kiülős része pedig önmagában is olyan, mint egy nagy piknikterasz, a Károlyi-kert bejáratánál elhelyezett asztalainak köszönhetően.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Szent István park

3/5

1137 Budapest, Szent István park

Több infó

Címkék

A XIII. kerület Bauhaus épületei közt megbúvó Szent István park talán a lista legnyugisabb helye, Budapest egy olyan stresszmentes övezete, ahol nem kell attól tartani, hogy hangos turisták tömkelegével kell közelharcot vívni egy lepedőnyi zöld terület birtokbavétele érdekében. Emiatt is népszerű a park párok, kisgyermekes családok és barátok körében, de gyakran járnak ide a városiak jógázni, vagy különböző nyújtógyakorlatokat végezni. A parkban több piknikasztal és pad is a rendelkezésünkre áll, de akár a kardigánunkat is leteríthetjük a gondozott fűre. A parkból rövid sétával elérhető a Pozsonyi úton nemrég nyílt Három Tarka Macska pékség, ahol frissen sütik a baguette-et, de készen is árulnak szendvicseket. Kicsit messzebb kell menni, egészen a Hollán Ernő utca körúthoz közel eső végébe azoknak, akik a Fill Good vegán péksüteményeit választanák, míg szintén a húsmentes ételek kedvelőinek ajánljuk az ettől néhány méterre nyílt Tökmagot, ahol olyan különlegességet találunk, mint a céklakrémes vegán hamburger vagy az ananászlekváros tápiókapuding.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Olimpia park

4/5

1055 Budapest, Olimpia park

Több infó

Címkék

A 2-es villamos sínpárja mellett húzódó Olimpia park Magyarország sportbajnokai előtt tiszteleg és ezt a zöldesített közösségi teret egy néhány évvel ezelőtti felújítás során olyan rekreációs elemekkel turbózták fel, mint a kosár- vagy focipálya, de egy klassz játszótér is helyet kapott benne. De a park nem csak sportrajongóknak kínál kikapcsolódási lehetőséget. Az olimpiai ötkarika „árnyékában” egy rögtönzött ebédet is csaphatunk, amihez a Balassi Bálint utcai Culinarisban össze is szedhetjük az ízlésünknek megfelelő különlegesebb hozzávalókat, de ha nem akarunk bajlódni a harapnivalók összeállításával, akkor kész szendvicseket is vásárolhatunk az üzletben. A Markó utcában lévő Pilot Café-ban szendvicseket és kávét is kérhetünk elvitelre, míg a Jászai Mari tér felől érkezőknek a Nemsütit ajánljuk, főleg abban az esetben, ha jóban vannak a húsmentes ételekkel.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Erzsébet tér

5/5

1051 Budapest, Erzsébet tér

Több infó

Címkék

Budapest központi találkahelye leginkább a turisták kedvelt célpontja, így az Erzsébet teret nem ajánljuk azoknak, akik a város lüktető zajától szeretnének egy kicsit eltávolodni. Akik a Budapest Eye környékére telepednének le, kicsit hűsölhetnek is az árnyékot adó fák tövében, ahol számtalan pad és piknikasztal áll a rendelkezésünkre, de az Erzsébet tér kétségkívül legkedveltebb része az Akvárium Klub környéke, ahol szinte mindig nyüzsög az élet. Ez az amatőr zenészek, iszogató társaságok, vízipipázó fiatalok és szerelmespárok olvasztótégelye, ahol látszólag mindenki jól megfér egymás mellett. A központi elhelyezkedésén kívül a park legfőbb vonzereje talán az, hogy a környéken hemzsegnek a jobbnál-jobb kávézók és éttermek, mint a Pizza Me és a Cserpes, az Október 6. utcában pedig a Bamba Marha kínál ízletes hamburgereket, míg a Burrita Barba mexikói finomságokért ugorhatunk be. Az édesszájúaknak pedig a Töltött Kürtős kínál kalácsban szervírozott fagylaltot – ez egyébként különösen népszerű a külföldiek körében.

Hasonló tartalmak

Admin mode