kultúra

szerkesztés

4 színházi előadás decemberre

Szerzők

2016. 12. 15. 13:00

E havi ajánlónk kirobbanóan energikus és vibráló előadásokat tartalmaz, hogy kizökkentsen minket a téli belassult nyugalmunkból, odatevős színészi játékok, fény- és hangeffektek, mozgás, dráma, izgalom.

Iván, a rettenet – Radnóti Színház

1/4

A Radnóti Színház Bulgakov-átdolgozásában a bohó és kissé szomorú feltaláló, Tyimofejev (Rusznák András) addig bütyköli időgépét, míg a megkenhető, gumigerincű házmestert (László Zsolt) otthagyja Rettegett Iván népének, a cárt pedig rászabadítja a mostani lakótársaira és nemzetére. Majd rájövünk, hogy nincs is nagy különbség. Ebben az előadásban összetalálkozik valahol az univerzumban Bulgakov, Kubrick (2001: Űrodüsszeia), Tim Burton és ifj. Vidnyánszky Attila. Pörgős, agymenős és a figyelmet, érdeklődést minden egyes pillanatban fenntartó előadás egy üde színfolt a mostani színházi repertoárban, ifj. Vidnyánszky Attila gondolkodik, megválaszolhatatlan kérdéseket tesz fel, mégsem öncélúan.

Bulgakov átirata hangulatban teljesen hozza azt, amit várnánk. Az évad egyik legváratlanabbul érkező előadása ez, egy jó értelemben vett megőrülés, sok-sok friss gondolattal és rendezői hévvel, tenni akarással. Pater Sparrow díszlete földöntúli, eltűnnek a határok, falak, az előadásban pedig az idő és a tér, és máris benne vagyunk a végtelenben. Filozofikus, horrorisztikus, komikus és filmes jelenetek váltakoznak. Ne ijedjünk meg, ha nem értünk valamit, hiszen főhősünk sem ért semmit. De lehet, hogy nem is ez számít.

Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila
Helyszín: Radnóti Színház Időpont: december 22., 23., 31., 19:00 Jegyvásárlás

Don Juan – Pesti Színház

2/4

A Don Juan egy sajátos feldolgozását láthatjuk a Pesti Színház színpadán, Kovács D. Dániel rendezésében. Hajduk Károly romlott és ízig-vérig gonosz alakja egy igazi „játékos”, istenkáromló és folyton újraszerelmesedő figura, mellette egy hamis kontrasztként áll szolgája, Hegedűs D. Géza, aki vizet prédikált, de jó sok bort iszik. Hajduk szerepének jellemábrázolása bonyolult, a történetvezetés pedig egyre sötétebb, Hegedűs D. Géza ismét bebizonyította, hogy jelenleg az egyik legjobb színész az országban. Nem szerepet játszott, hanem átalakult, megváltozott a mozgása, nézése, hanghordozása is.

Az előadásban egyébként most is fellelhetőek a rendezőre oly jellemző ámokfutások, filmes jelenetek, gyorsított-lassított, vibráló fénnyel és hangos zenével tarkított képek, amelyekből most kicsit kevesebbet kaphatunk, de a színészek fürdenek ezekben, és a mi szemünknek is jólesik. Két világot egyesít a színház előadása, az új és a régi színészgeneráció próbálja meg kiegészíteni egymást.

Rendező: Kovács D. Dániel
Helyszín: Pesti Színház Időpont: 2016. december 17., 19:00, december 23., 19:00 Jegyvásárlás

Molnár Ferenc: Egy, kettő, három – Átrium

3/4

A komor őszi estéken felüdülést nyújthat sokunk számára a Kultúrbrigád új előadása, az Alföldi Róbert főszereplésével játszott Egy, kettő, három. A címre utalva a gazdag, de jószándékú pénzember, Norisson bankigazgató (Alföldi Róbert) próbálja a megesett, fiatal amerikai megesett lány (Lénárdt Laura) életét egy óra alatt elrendezni, amely szórakoztató kis projektté változik.

A lány szerelméből, a szakadt, tróger taxisofőrből (Szatory Dávid) próbál meg egy hozzá méltó párt varázsolni, varázsszóra. Szabó, borbély, grófi nevet viseli pótapuka: a mellékszereplők színt visznek az előadásba, de kétségtelen, hogy az egy felvonást Alföldi erőt próbáló játéka viszi el, hiszen megállás nélkül, folyamatos koncentrációval teszi oda magát. A My Fair Lady kifordított párja könnyed, a figyelmet fenntartó szórakozást ígér. A Kultúrbrigád, az Átrium Film-Színház és a THEA Theatre Entertainment & Art közös előadása.

Rendező: Znamenák István
Helyszín: Átrium Időpont: december 17., 15:00, december 23., 18:00, december 23., 20:30, december 30., 18:00 Jegyvásárlás

Peter Brook: Battlefield / Csatamező – Trafó

4/4

Peter Brook, a huszadik század egyik legnagyobb hatású rendezője a Trafóba látogat Csatamező (Battlefield) című előadásával december 14-15-16-án. Brook átformálta a műfajt; színházi rendezései, filmjei, színházelméleti írásai az egész világon ismertek és elismertek. A Budapestre érkező produkció a hindu eposz, a Mahabharata csatajelenete utáni pillanatát merevíti ki 70 percben.

Az előadás előzménye egy harminc évvel ezelőtti, kilenc órás előadás. Peter Brookhoz az az újítás köthető, hogy annak idején teljesen lecsupaszította a színpadot. A mostani csatamezőn sem lesznek halottak vagy fegyverek, de a hatást így is eléri. Az előadásban Toshi Tsuchitori japán zeneszerző élő játéka teremt különleges atmoszférát, belga, francia, afrikai, angol színészek megtámogatásával.
Angol nyelven magyar felirattal.

Rendező: Peter Brook
Helyszín: Trafó - nagyterem Időpont: 2016.december 15. 20.00, december 16., 16:00, 20:00 Jegyvásárlás

Hasonló tartalmak

Admin mode