Járókelőként a homlokzatok díszeit bármikor megcsodálhatjuk, de mi a helyzet a zárt ajtók mögött rejtőző kincsekkel? Budapest bővelkedik csodaszép régi lépcsőházakban, arra azonban csak kevesen gondolnak, hogy a legizgalmasabbakat az átlagos külsejű házak rejtik. Összegyűjtöttünk 4 érdekes helyet, ahol megelevenednek a merész színek és formák, a pontot az i-re pedig a kovácsoltvas korlátok gazdagsága teszi fel.

1/4

Báthory utca 7.

Nem titkoljuk, hogy ez az egyik kedvenc lépcsőházunk, főleg, mert a lépcsőkről és az oszlopokról a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola jut eszünkbe. Érdemes az 1903-ban épült ház külsejét is szemügyre venni, ugyanis a csipkék és az ívelt ablakok egy gótikus várat juttatnak eszünkbe, míg a kanyargó növényi indákkal ékített kovácsoltvas kapu már a szecessziós épületekre hajaz. A lépcsőházat faragott kőkorlátok, hullámos és csúcsíves boltozatok, vörösmárvány oszlopok, kacskaringós konzolok díszítik, míg a padlót csillagvirágos cementlapok borítják. A sarokház egyik különlegessége a csúcsívben végződő, Róth Miksa által készített üvegmozaik volt, de ez Budapest ostromakor sajnos megsemmisült, és nem állították helyre.

2/4

Szent István körút 18.

A Vígszínház közelében, a körút és a Hegedűs Gyula utca sarkán található ez a tekintélyes méretű lakóház, ami pont a millenniumi években épült. Lépcsőházába belépve érdekes illúzióval találkozunk: noha elsőre úgy tűnik, színes márványoszlopokat látunk, valójában ez csak festés. Ennél azonban izgalmasabb a lift kovácsoltvas rácsa, ami bővelkedik az ornamentikában. Ritkán látunk ennyire cifra díszítéseket. Akinek sikerül bejutnia az épületbe, a lépcsőházban a lába elé is érdemes nézni, hiszen végig mozaikok borítják.

3/4

Aranykéz utca 2.

Olyan ez a lépcsőház, mintha egy mór épületbe vagy egy kisebb zsinagógába léptünk volna. Indák, kerámiadíszek és a legélénkebb színek borítják a Régi posta utca és az Aranykéz utca sarkán álló épület belsejét. Aki bejut a zárt ajtókon, annak érdemes egy picit elidőznie az okkersárga és kék színekben pompázó, román korias oszlopok, indákkal beszőtt festett boltozat, a mintás padlóburkolat és a kerámiadíszes falak között. A Román Miklós és Román Ernő testvérpár által tervezett négyemeletes, késő szecessziós Bátori-féle üzlet- és lakóház már kívülről is magára vonja a figyelmet, ugyanis van egy érdekes saroktornya.

4/4

Városligeti fasor 40.

Mi sem gondoltuk volna, hogy a Révész-villa lépcsőháza ennyi szépséget rejt, és a legizgalmasabb budapesti lépcsőházak közé tartozik. Az szecessziós és premodern jegyeket is mutató épület 1915-re készült el, és egy művész házaspár, Révész Sámuel és Stern Lili lakott benne, itt volt a műtermük is. Érdekesség, hogy Révész volt az az építész, aki a fentebb már bemutatott Báthory utca 7. épületét tervezte. A lépcsőházat terrakottaalapon nyugvó, életnagyságú figurák és geometrikus mintázatú mozaikpadló díszíti, míg a tér közepén egy üvegburkolatú lifthenger áll. A felvonó érdekessége, hogy nincsen hívógomb, csak kulccsal használható.

Címkék